Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 34432 spørsmål

Lenke

Svaner og ungene deres

Vi har et svanepar som oppholder seg på et vann ved der jeg bor. Nå er vinteren her og det har lagt seg is på vannet (delvis). Rundt svanene svømmer det 3-4 andre fugler (mindre grå/brune). Noen undrer seg på om dette er barna? Kan det være det, eller? (Andre fuglearter som dere sier). Man skulle no tru at svanene nå flyr sørover, men hva med de andre? Hvis det er barna(noe jeg ikke tror), følger de med? Eller?

B.S.I. (21.10.2020)

Unge svaer er grå, men bør være like store som sine foreldre på denne tide av året. Derfor spørs det om det ikke er andre andefugler som holder seg sammen med svanene

Roar Solheim (21.10.2020)


Lenke

Steinskvett eller ikke

Hei, på fulgemateren kom det i dag en fugl som ligner veldig på bilder av Steinskvett. Observasjonen ble gjort i Mjøsli - mellom Minnesund og Espa, 360 moh. 20. oktober. Vi leser at Steinskvetten trekker til Afrika i august - september. Derfor lurer jeg på om det er andre fugler som har en karakteristisk svart stripe gjennom øye, hvit buk og grå rygg - litt mørkere langs kanten av vingen. Litt større en kjøttmeis.

N.N (20.10.2020)

Du har nok sett en spettmeis.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

avslutte fuglemating midt på vinteren?

Hei, er det forsvarlig å mate fuglene i kun 2-3 måneder ettersom jeg vil flytte i januar/ feb. Eller er det bedre å la være i stedet for å avslutte matingen midtvinters? ( Har hatt fuglerestaurant m. masse fugler men stoppet matingen nå om sommeren pga flytteplaner.) Men nå snør det og spettmeis og blåmeis maser høylytt og er ikke særlig fornøyde. Vil gjerne mate dem, men er redd for at det blir krise for dem når restauranten plutselig stenges vinterstid. Hva er en god løsning for fuglene? Takk for et svar ! :-)

E.B. (20.10.2020)

Ingen problem - fuglene finner raskt andre forplasser som de oppsøker.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Bjørkefink

Hei.
Vi bor i et hus med flere store vinduer. Utenfor har vi en mateplass for fugler, der det kommer mange forskjellige arter. Det er dessverre fugler som flyr på vinduene våre, nesten daglig. I minst 90% av tilfellene er det bjørkefink (iflg. mannen min, som har bedre greie på fugler enn meg). Jeg har lurt på hva som gjør at det er akkurat denne sorten som ikke ser vinduene? De aller fleste klarer seg heldigvis når de bare får "summet" seg litt. Jeg har lurt på om det har med lyset å gjøre, men de flyr på, enten det er sol, overskyet eller regn.

B.I.G. (20.10.2020)

Det er dessverre ikke noe åpenbart svar på ditt spørsmål.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

fugler uten eier

Hei,

Hvilke firma i Lørenskog/ 0slo kan kontaktes til de kommer å ta bort fugler hvis noen eier ikke fuglene ?

M. (20.10.2020)

Det har ikke jeg noen oversikt over.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

hei, hva er rette mål på kasse til vinand og kattugle,,, tenker lage de 60 cm høye og hull, 12,3-12,8 cm, Hva er bredde på kasse utvendig, håper på svar

K. (20.10.2020)

Kassene kan ha sider som er ca 20-25 cm brede. Kvinand kommer inn i kasser med 8 cm D hull, kattugla må ha ca 12 cm.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Foring av meis og småfugl før vinteren

Hei! Har hørt i forbifarten at meiseballene ikke skal plasseres ut til fuglene før vinteren, men finner ingenting om dette når jeg forsøker å søke opp informasjon. Er det sånn at man må vente med meiseballene til kulda og snøen kommer? På forhånd takk for svar.

S.I. (20.10.2020)

Nei, absolutt ikke. Du kan henge ut meiseboller til fuglene HELE ÅRET dersom du vil ha dem nært i hagen din!

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Sjøorre?

Beklager dårlig kvalitet på bildet! Men er det mulig å fastslå arten her? Jeg heller til at det er sjøorre på grunn av det hvite feltet på vingen, men er usikker.

A. (19.10.2020)

Dette er en sjøorre.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Gransanger eller løvsanger ?

Fekk eit par bilder av ein sanger. Bildet er frå hagen på min eiendom i Nesjevegen 2, 6456 Skåla i Molde Kommune. Om sommeren finnes gransanger i nærmiljøet. Kan bekreftes ut frå sang, fuglen på bildet derimot var lydlaus. Synes føttene er ganske lyse til å vere gransanger, kan det vere løvsanger ? Den mørke "hetta" på hodet er nok berre skygge.

A.R. (19.10.2020)

Denne kan jeg ikke artsbestemme sikkert ut i fra bildet, dessverre.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Flaggspett på fuglebrettet

Bor ved Østmarka og fikk nylig besøk av en flaggspett på fuglebrettet. Veldig gøy da jeg ikke har sett en før, men ble også litt bekymret. Er dette en hyggelig hagegjest, eller er det stor sannsynlighet for at den begynner å hakke i husveggen? Har hørt at enkelte individer kan være skadedyr.

M. (19.10.2020)

Nei, det er ikke så ofte de hakker på vegger, og dersom en spett gjør dette, så skyldes det i alle fall ikke foringen. derfor kan du bare fortsette å fore.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Hormonforstyrrelse?

Trodde først dette var en hann stokkand i eklipsedrakt, men har fått høre at det sannsynligvis er en hunn med muligens en hormonforstyrrelse. Vet dere noe mer om dette? Bildet tatt nå midt i oktober-20.

S.N. (19.10.2020)

Ung hann i ferd med å få voksen drakt, tror jeg.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Spurvefugl på Dovre

Bilde tatt på Dovrefjellet i starten av oktober. Ganske utydelig da bilde er på lang avstand men den gul/grønne fjerdrakt så utrolig fin til den mørkeblå bakgrunn så veldig interessert i å vide hvilken fugl det er? Størrelse av type finke/irisk fugl.

K.M. (19.10.2020)

Dette er en grønnfink hann.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Hva slags fugl er dette?

Bildet er fra en tur ved Norefjell lørdag 17/10.
Lurer på hvilken fugl det er.

J. (19.10.2020)

Dette er e lavskrike.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

på hvilken årstid blir Stærungene født?

N.N (19.10.2020)

De klekkes i mai-juni. (de fødes ikke - det er bare vi pattedyr som føder unger)

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Skjære mot husveggen

Har de siste ukene opplevd et par ganger at en skjære flakser helt inntil husveggen min. Det er på samme sted hver gang, ganske nært et hjørne av huset, et sted mellom takrenna og et vindu øverst i førsteetasje. Klarer ikke å se ut fra vinduet hva den holder på med, bare at den flakser med vingene mens den holder seg i lufta inn mot veggen. Derson jeg åpner ytterdøra for å se stikker den av. Det har kanskje skjedd 3 ganger på litt over en måned.
Hvis jeg går ut for å se der den helder på ser jeg ingenting som skulle ha fristet en fugl.

I. (19.10.2020)

Da er det dessverre ikkemulig fra avstand å vite hvorfor den gjør dette.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Kanadagjess

I Drammenselva ved Mjøndalen har det hekket mange Grågjess i sommer. Nå har disse forlatt oss og plutselig er det fullt av kanadagjess i elva, noe vi ikke har sett i hele sommer. Jeg tok bilde av noen i går og så at en av dem hadde helt hvitt hode og hals. Kan det være en hybrid av kanadagås og f.eks. tamgås?

O.C.B. (19.10.2020)

Dessverre vanskelig å vurdere ut i fra dette bildet.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Solsikkefrø uten skall fra Plantasjen

Hei, jeg har hytte i Etnedal og har alltid fort fuglene med solsikkefrø (med skall). Når har jeg derimot prøvd frø uten skall, men disse frøene vil ikke fuglene røre. Hva kan årsaken til dette være?

I.R.B. (19.10.2020)

Høres veldig underlig ut, har dessverre ingen mulige forklaringer til dette.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Har hatt besøk av en liten sort fugl. Kan minne om en trekryper i størrelse og bevegelse, men altså kullsort. Hva kan dette være?

M. (19.10.2020)

Kan det være gjerdesmett? Ser veldig mørk ut i dårlig belysning.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Andefugl?

Møtte på flokker av denne arten som "gresset" på Herdla nord for Bergen i går. Ligner jo på en and - men jeg kan ikke klare å bestemme arten. Fint om dere kan hjelpe.

A. (19.10.2020)

Brunnakke.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Hva slags fugl?

Hei!
Denne smalt i vinduet til kollektiv-søsteren min i august. Vi bor rett ved en eplehage, liten skog og litt bebyggelse. Hva slags art er det? Fargene og mønsteret på vingene dekker også ryggen. Det hvite brystet forvirrer meg.

T. (19.10.2020)

Dette er en tornsanger.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Hvilken fugl?

Min datter var på tur på Sandviksfjellet i Bergen i går og dette bildet ble tatt - hvilken fugl er det som flyr over de?

S.S. (19.10.2020)

Dessverre vanskelig å se fordi fuglen er så mørk pga motlyset.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Kjønn grankorsnebb

Hei!

Traff en flokk av det mange har svart meg må være grankorsnebb igår. Både røde hanner, grågule hunner, 1K men også denne oransjgule midt mellom. Er dette f.eks en ung hann, eller en voksen hunn- og at de mye mer grågule hunnene jeg så kan være ungfugler?

R.M.N. (19.10.2020)

Dette er en hann, men jeg kan ikke si om de er ung eller eldre - grankorsebber kan være nokså blasse i sin rødfarge.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Tretåspett - han og hun?

Hei. Mener dette er tretåspett. MEn nå jeg nå ser på dem på pc´n så ser det ut til å være to forskjellige... Er det en han og hun, eller han og avkom?

P.H. (19.10.2020)

Dette er en tretåspett, en hann med gult på fremre del av issen.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Tretåspett - han og hun? bilde 2..

Hei. Mener dette er tretåspett. MEn nå jeg nå ser på dem på pc´n så ser det ut til å være to forskjellige... Er det en han og hun, eller han og avkom?
Bilde 2..

P.H. (19.10.2020)

Bildet som kommer opp her er av en dvergspett.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Hvilken fugl

Hei, så 2 fugler i skogen idag. Antar det var et par. Den ene holdt seg på avstand. Området rundt er mange myrer. Den andre fuglen kom mot oss, uredd og nysgjerrig. Mørk brun-grå på kropp, og nesten svart hode. Ekorn-brun på underside kropp, vinger og stjert. Bred stjert i flukt. Ganske kort nebb (ikke typisk hakkespett).
På størrelse med ei nøtteskrike-skjære, men kortere og ikke lang stjert.
Satt både rett på trestamme eller vaglet på en grein.
.Tittet frem bak trestammen, en gang på hver side. Hakket ikke. Begge fuglene drev på bakken inntil trestammer da vi kom gående på skogstien. Så de den 18. Oktober i grensa mellom Søndre Land og Vestre Toten i Innlandet. Det kan være detaljer vi ikke fikk med oss..

B. (18.10.2020)

Høres ut som at du har møtt lavskrikene.

Roar Solheim (18.10.2020)


1-25 av 34432 siste»»