Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 44 997 spørsmål


#Diverse

Fugleunger i jernstolpe

Hei! Et litt rart spørsmål. Like ved huset mitt er det en gammel, rusten jernstolpe hvor jeg plutselig oppdaget at en fugl har klekket eggene sine. Jeg bare lurer på om dere tror de kommer seg ut derfra? La ut denne filmsnutten på snap og da skriver min søster at hun opplevde en gang akkurat det samme, men at fugleungene lå døde i stolpen. Det er naturens gang i følge min mann, men jeg klarer ikke helt å slå meg til ro med det :)

I.W.N. (06.06.2023)

Ser ut til å være en kjøttmeis. Har selv hatt kjøttmeis med reir i lignende stolpe - ungene kom seg ut. Det gjør de nok her også.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Forvirret

Har ei Linerle som kommer inn på verandaen.. sitter på stolryggen og flyr mot ruta gang på gang. Dette har holdt på i flere dager! Dro ned persiennene, men hun/han fortsetter.
Dette er på Senja og det er kaldt.. 3-7grader. Har hatt Linerle som har hekket her flere år.
Noen som kan forklare hva dette er... ?

K.W. (06.06.2023)

Som regel er det fuglen som tror speilbildet av seg selv er en konkurrent. Hvis du skal stoppe dette, må vinduet dekkes til PÅ UTSIDEN.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fuglekasser

Låvesvale

Er det mulig å få en låvesvale til å bruke et rede som er festa til trær?

I. (06.06.2023)

Har ikke hørt om det tidligere.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Flytte reir

Hei !
Jeg har oppdaget et fuglereir igår på traktoren oppå traktormotoren . Jeg bruker den dagli nå med å kappe ved .
Fugleungene ble klekt ut siste 24 timene . Kan jeg flytte reiret ned mens jeg bruker den og sette det tilbake når jeg slutter for kvelden ?

N.A.R. (06.06.2023)

Du kan kanskje prøve. Tipper at det kan være snakk om linerle - ikke første gangen jeg har hørt om slike reir, og det har faktisk noen ganger endt godt, SELV om traktoren har vært i bruk!

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fugleforing

Bakverk egnet som fuglemat ?

Hei!
I flere fugle-fora legger folk ut tips til fuglemat, og flere mener at småkaker (eksempelvis smultringer) er godt for fugl.
De fleste bakverk inneholder jo større/mindre mengder salt, så - er smultringer etc egentlig bra å legge ut til fugl ?

R. (06.06.2023)

Det er vel relativt lite salt i dette, så jeg tror ikke det er problematisk, men har ikke harde fakta.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette lyden av en ugle?

Hei, bor i Ås (Akershus) og har i fjor og i vår hørt perleugler rundt huset. Den siste uka er den karakteristiske sangen forsvunnet, men nå hører vi dette i stedet. Er dette også en ugle, er det en annen slags ugle, er det en annen lyd perleugla har, eller har vi blitt så opptatt av ugler at vi nå lurer oss selv? Har hørt denne i en litt dypere variant også, tidligere på kvelden.

B. (05.06.2023)

Dette er lyd fra ei hornugle.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Foring og oppfordringer ?

Hei, Jeg har en fule kasse i hagen som har 5 trost unger i seg, Men en morgen jeg våknet lå moren til ungene død ved siden av kassen og hadde bitemerker fra kat på seg, Nå har jeg også sittet inne og overvåket kassen men i mangen timer men ingen kommer for å mate troste ungene,

Så nå har jeg tatt saken i egne hender
Jeg har funnet villmarker og lagt oppi kassen til dem
Kan jeg mate dem med Myke bær/rosiner
Hvor ofte bør dem mates ?
Trenger dem vann ?
Hvor lang tid går det før dem er flyvedyktige

T. (05.06.2023)

Ungene kan ikke spise selv hvis du legger mat ved siden av dem - den må faktisk stappes ned i ungenes åpne gap når de tigger om mat. Ikke hell vann i fuglegap - de kan drukne av det. Meitemark og insekter er det de spiser.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Fuglelopper

Vi flyttet til hus i mai, og har siden blitt plaget noe voldsomt av fuglelopper. Vi blir bitt både når vi er utendørs foran og bak huset, og inne. Det er mye busker og hekk rundt tomta, er det sannsynlig at fugleloppene trekker seg helt inn mot huset? Eller er det mer sannsynlig med reir i huset? Vi har ikke sett noe, men det er heller ikke så lett å se overalt. Vi er helt rådville. Skadedyrfirma var ikke til mye hjelp, mente vi kunne spraye ventiler, men burde vi ikke finne kilden? Og hvilke fugler er mest utsatt for fuglelopper?

A. (05.06.2023)

Dette er det dessverre umulig å kunne gi noe svar på når en ikke er på stedet og kan finne de småkrypene som er årsaken til plagene.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Økologi og atferd

Hva er det svartmeisen mater ungenne med?

Bilde vedlagt spørsmålet

Legger ved et dårlig bilde av svartmeisparet i kamerakassa. 10 egg klekket, og foreldrene mater som bare det. Men hva er det han har i nebbet her? De kommer hele tiden med dette som ligner på hvite barnål. Men det er trolig noe animalsk føde. Tusen takk for en flott side!
Her fikk jeg nå tips om tilleggsmat (melorm). Kan vel være tøft nok for svartmeisene å holde liv i 10 unger.

E.G. (05.06.2023)

Vanskelig å se godt, men tror det er små, grønne larver, fra et ukjent insekt.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Sykdom og skader

Baby skjære i kamp mot en måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi så en måke angrep en skjære baby eller ung skjære den er liten i hvertfall den har hvert veldig rolig i mange timer men vi har gitt den mat og vann så nå er den mer aktiv og den er kontakt søkende men den har stygg skade rundt øye sitt og ser ut som det er noe galt med klørne og det kommer mye verk ut rundt øye ser ut som øyelokket er rivet delvis av Er noen gode tips for og hjelpe denne lille fuglen

N.H. (05.06.2023)

Hvis den spiser er det ikke stort annet som kan gjøres enn å se om skaden kan leges. Selv om synet ikke leges på den ene øyet, kan skjæra klare seg.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fuglekasser

Hakkespett på fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har en fuglekasse på huset vårt (rett over soveromsvinduet), der bor det to søte med reir og egg og er veldig travle om dagen ❤️ men nå er det en hakkespett som virkelig jobber for å komme seg inn der.. starter ca 0430 om morningen og dundrer løs! Flyr sin vei hver gang jeg brøler ut av vinduet men er tilbake etter max et kvarter.. veldig slitsomt for et b-menneske som meg, men jeg er veldig bekymret for de små som prøver å bo der..? Hva kan jeg gjøre for å få hakkespetten til å gi seg?

S.R. (05.06.2023)

Få tak i metallplate med 32 mm åpning og sett fast rundt hullet på kassa - det kan hindre spetten fra å komme inn til ungene (som den vil spise).

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fugleforing

Fugleforing/veldig mye småfugl

Jeg bor på Grytøy i Harstad kommune. Jeg har foret fugler, mest med solsikkefrø med skall i mange år. De siste par årene har jeg foret også om sommeren. Nå i sommer har her vært uvanlig mye småfugl, og flere arter. Jeg har mest Grønnfink og Bjørkefink, men også Bokfink, Grønnsisik, Gråsisik, Pilfink, Dompap. Men kjøttmeisa, som jeg har hatt mest av før, er borte. Før vi reiste til G Canaria i jan/febr for en mnd, fyllte jeg alt jeg har av matere, og da jeg kom heim, var bare halvparten spist. I dag tømmes to rør på en dag.
Er det lurt å fortsette å fore i sommer?

O.S. (05.06.2023)

Du kan fore fuglene hele året dersom du har glede av fuglenes nærvær. Det er ikke noen tider da man MÅ stoppe eller starte.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Vi har ei fuglekasse på utsiden huset
Nå har hakkespetten begynt å hakke på kassa
Spesielt rundt åpningen i kassa. Det er fugleunger inne i kassa
Skjønner ikke hva dette betyr

N.N (05.06.2023)

Trolig en flaggspett som forsøker å få tak i fugleungene - den spiser dem!

Roar Solheim (06.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Anden er observert i Altaelva 5. juni. Hvilken type and er det?
På forhånd, takk for svar.

R. (05.06.2023)

Dette er en kvinand hunn med unger.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Taffeland

Observerte 3 par dykkender i eit vatn i Heidal (Sel kommune) her om dagen. Dei likna mest på Taffeland. Er dette mogeleg då dei etter fuglebøkene ikkje skal vera her. Prata med ei i fjor sommeinte ho hadde sett taffeland i eit anna vatn her.

S.S. (05.06.2023)

Taffeland kan dukke opp som tilfeldig gjest mange steder.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Fuglelopper

Dør fuglene/fugleungene av fuglelopper i redet?

E.K. (05.06.2023)

Nei, det tror jeg er uhyre sjeldent.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Skjære uten stjert

Hei
Har observert en skjære uten stjert på fuglebrettet de siste dagene . Den kommer flyvende men fra lav høyde ser det ut dom. Er det vanlig at de mister stjerten og vil de være fullt flyvedyktige uten stjert? Vil dette kunne føre til st de ikke vil greie seg på dikt?

J.C. (05.06.2023)

Ja. Alle fjærene skiftes en gang om året, men det er ikke så ofte at fuglene mister alle stjertfjærene på en gang. Skjærer uten stjert ser litt komiske ut når de flyr.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Linerle har forlatt reir med egg

Hei!
I gapahuken ved siden av huset vårt har et linerlepar laget reir. Når vi begynte å bruke gapahuken 1.juni (vi holdt oss unna reiret) forlot linerlene reiret med 6 egg. Hva skal vi gjøre med det?

N.N (05.06.2023)

Ikke noe. Eggene er tapt, og linerlene bygger nok et nytt reir og legger nye egg et annet sted.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Økologi og atferd

Hodebevegelse kanadagås

Hei!
Vi observerte en liggende kanadagås som gjentatte ganger "nikket" fremover med hodet der den lå. Holdt på lenge.
Hva er dette et tegn på? Skoleklassen og jeg var på god avstand, så tror ikke den opplevde oss som truende.

K.M. (05.06.2023)

Det har jeg dessverre ikke noen forklaring på.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Økologi og atferd

Ekorn og nøttekråker

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er flere ganger her stilt samme spørsmål om hva som skjer med antall ekorn i en skog dersom nøttekråker slår seg ned der. Dette spørsmålet er en oppgave i en naturfagbok og vedlagt bilde viser teksten som liksom skal gi svaret på spørsmålet. Du har tidligere avvist sammenhengen. Er dette i beste fall et søkt eksempel eller er det bare tull?

Spørsmålene: https://www.fuglevennen.no/sporsmal/?term=n%C3%B8ttekr%C3%A5ke+f%C3%A6rre+ekorn

N.N (06.06.2023)

Teksten omtaler et prinsipp som nok gjelder mange ganger, og så har forfatteren plukket ut to nøttespisere som eksempel. Men det baserer seg trolig ikke på direkte forskning som viser at det ER en reell konkurranse mellom disse to artene, noe jeg egentlig betviler her i Norge.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Skjæreunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Glemte å sende med bilde. De var så store som på bilde den 24 mai.

L. (06.06.2023)

De tåler nok en sjekk nå.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Diverse

Skjæreunge

Hei.
For omtrent 14 dager siden klatra en av kattene mine opp i et epletre jeg har i hagen. Der er det et skjærerede så jeg skjønte fort hva som var i gjære så jeg klatra så fort jeg kunne etter. Rakk dessverre ikke å forhindre at den nådde reiret før jeg fikk tak i den. Men jeg fikk tatt den på vei ned igjen med en unge hengende i kjeften. Jeg fikk skilt de,og ser at skjærungen hadde en liten rift i huden. Gikk for et gammelt kjerringråd og smørte på litt grønnsåpe. Etter mye om og men fikk vi opp en stige og lagt ungen tilbake. Nå er vi veldig nysgjerrige på om dette gikk bra. Har lyst til å sette opp stigen igjen og se om de lever. Det var bare en til der så hvis det fremdeles er to så var det en vellykka, redningsoperasjon. Er det dumt.? Og hvor lang tid tar det før jeg kan slippe ut katten. Den har husarrest for tida.

L. (05.06.2023)

Det kan du nok gjøre for å ta en kmikk.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fugleforing

Melorm?

Vil gjerne prøve dette som mat til meisene. Men vil ikke andre (skjære, flaggspett etc) forsyne seg grovt av melormen? Har du noe tips om hvordan den skal "serveres"?

E.G. (05.06.2023)

Jo, de fleste fugler vil spise dette hvis de oppdager det! Hvis skjærene ikke skal få noen av melormene, må de serveres inne i et fórbur med netting som bare slipper inn småfugler.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem er fuglen med denne flotte sangen?

Hei. Jeg har spekulert i flere år på hvilken art som synger som dette? Vakkert og svært høylydt, og lyder her på Helgeland fra tidlig kveld, natta gjennom til utpå morgenen.
Kan det være Rødvingetrost?

R.M.M.H. (05.06.2023)

Dette er en rødvingetrost.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Fuglekasser

Blåmeisunger borte

4-5 unger (ca 5 dager gamle) er forsvunnet fra en kasse. Er det mulig at en katt kan klare å fiske ut unger gjennom 28 mm hull?

E.G. (06.06.2023)

Trolig er det foreldrene som selv har fjernet døde unger.

Roar Solheim (06.06.2023)

1 - 25 av 44 997 siste»»