Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2320 spørsmål

Lenke til spørsmålet

Varm sommer

I fjor fant jeg døde (voksne) fugler i tre av kassene på tomta. Jeg lurer på om det kan ha vært for varmt. Vi var jo oppe i nesten 30 grader noen dager i fjor tidlig på sommeren.

S.A. (27.01.2021)

Nei, dette har nok ikke noe med varme å gjøre. Trolig er det andre årsaker.

Roar Solheim (27.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Perleugle

Kan den ruge på 12x14cm?

E. (26.01.2021)

Ja, uten problemer, bare inngangshullet er minst 8 cm i diameter. Det er vanligvis nesten trangere inne i et svartspettreirhull.

Roar Solheim (26.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Beise/male fuglekasset

Jeg lager en del fuglekasser. Jeg maler de med husmaling eller oljebeis for lengre holdbarhet. Jeg ser at det sies at kassene IKKE skal beises/males innvendig.
Hvorfor ikke?
Hilsen Wenche😃

N.N (25.01.2021)

Innsiden av spettereir er ubehandlet treverk, og fuglekasser er imitasjoner av spettereir. Det er heller ikke behov for innvendig overflatebehandling, men du KAN beise bunnen innvendig i en fuglekasse - det er den som utsettes for mest fuktighet.

Roar Solheim (25.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Lappugle (Hekking)

Hei!
Vi har laget 4 stk. Lappugle reirplattinger som er nå klare for å taes med ut skogen. I den anledning lurer vi på når hekketiden til Lappugla begynner. Er vi forsent ute til å kunne få hekking av Lappugle, hvis vi for hengt reirplattingene ut i skogen i løpet av en ukes tid?

N.R. (14.01.2021)

Nei da, dette er i god tid! Hvor i landet tenker du å henge dem ut? Mange andre henger ute flere steder.

Roar Solheim (14.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Hvor henge opp en ugleholk

Bilde vedlagt spørsmålet

Haukugla hekket i et kråkereir 50 meter fra hytta i fjor. Nå er treet med reiret tatt ned, og jeg har kjøpt en ugleholk. Den veier ca 20 kg!
Spørsmålene er: I hvilken retning bør inngangen være i forhold til sola? Hvor lavt kan man henge en slik? Og, hva må man tenke på når det gjelder innflygning?

R.N. (30.12.2020)

En haukuglekasse trenger ikke henge veldig høyt, ca 4-5 m over bakken holder. Himmelretning spiller ikke så stor rolle, men det kan gjerne være åpent og godt utsyn fra kassehullet slik at uglene lett kan fly fram til kassa.

Roar Solheim (30.12.2020)


Lenke til spørsmålet

Andekasse oppe ved hytta

Hei!
Jeg lurer på om det finnes enten laksand eller kvinand oppe ved hytta mi. Hytta mi ligger i rollag kommune i Buskerud ved et fjell som heter Vegglifjell. Hytta ligger 800 meter over havet ved et lite vann. Jeg har sett ender der tidligere, der jeg har oppdaget krikkand, men nå er det snø der og endene har reist vekk, men spørsmålet mitt er : finnes det kvinand eller laksand i nærheten eller ved dette området? Jeg har tenkt å lage en kasse for de hvis de finnes her da.

N.N (28.12.2020)

Jeg tipper at i hvert fall kvinand kan slå til og velge en kasse til å hekke i hvis du henger opp en slik. Hvis du lager andekasser med 10-12 cm diameter på inngangshullet, vil de kunne brukes av både kvinand og laksand, da øker du sjansene for å få kanskje en av dem.

Roar Solheim (28.12.2020)


Lenke til spørsmålet

Hei

Eg her ein vanleg fuglekasse for småfugler. 8g så vil eg få sett eit lite kamera som eg kan feste inni fuglekassen og se på ein app på mobilen kva fuglene gjer. Går det an og kjøpe eit sånt enkelt lite kamera.

N.N (27.12.2020)

Ta kontakt med Natur og Fritid, de har spesialkasser med kamera for fugler.

Roar Solheim (27.12.2020)


Lenke til spørsmålet

Blåmeis

Hei. Eg har hat blåmeis i fuglekassen min 5 år på rad. ÅR 1 var det 12 egg. ÅR 2 var det 10 egg. ÅR 3 var det 10 egg. ÅR 4 var det 11 egg. Men i år var det bare 3 egg. Kva jan være grunnen til det. Det går fra 12-10-10-11-3. Er ikkje det rart?

N.N (23.12.2020)

Variasjoner i mattilgang, vær mm kan være årsakene.

Roar Solheim (24.12.2020)


Lenke til spørsmålet

kvinand kasse

hei jeg har fått endel bord som er 25 cm brede , og er det bredt nok til og lage kvinand kasser av,, Og jeg beiser de utvendig slik de kan tåle vær og vind i mange år,, er det greit og jeg smører inn bunnen med grunning beis slik det holder leneg,, er det skadelig for fuglene,,

T. (20.12.2020)

Bare beis innvendig i bunnen også, det er ikke noe problem for fuglene. Husk å fylle minst 10 cm med treflis i bunnen, siden endene ikke bygger rede selv, men forer med dun rundt eggene.

Roar Solheim (20.12.2020)


Lenke til spørsmålet

Mose i perleuglekasse

Hei, tømte idag en perleuglekasse i Alta. Det har vært et dårlig hekkeår, så det hadde ikke vært hekking (i motsetning til 2018 og 2019 hvor det ble ringmerket unger i denne kassa. Men i tillegg til spon som vi hadde lagt i kassa var det en god del mose. Ikke fjær e.l, bare mose. Hvem kan ha tatt dette i kassa, ekorn eller en fugl.

N.N (20.12.2020)

Mest sannsynlig er det et kjøttmeisrede eller starten på ett.

Roar Solheim (20.12.2020)


Lenke til spørsmålet

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er vel ikke en fuglekasse, men hva er det. Sett ved Bogstadvannet og Østensjøvannet

G.A. (09.12.2020)

Dette er en kasse som er spesiallaget for flaggermus - de kryper inn gjennom den smale sprekken i fronten av kassa.

Roar Solheim (09.12.2020)


Lenke til spørsmålet

Gråspurv i fuglekassen!

I oktober bygget en gråspurv hann, ett reir i en kasse jeg har på husveggen, 3-4 meter oppe. Den har siden holdt til der. Jeg forer fuglene like ved. Jeg har foreløpig bare observert hannfuglen. Noen sjangse for at det blir reir og unger til våren der? Eller er det kun ett vinterreir?

M.L. (06.12.2020)

Det er nok absolutt sjanse for hekking i denne fuglekassa.

Roar Solheim (06.12.2020)


Lenke til spørsmålet

Fuglekasse til rødstrupe og blåmeis

Hei
Jeg har kjøpt fuglekasse til rødstrupe og blåmeis.
Hvor skal jeg henge kassene til rødstrupen? Mener å ha lest et sted at de liker å ha kassen sin hengene lavt? Og kan jeg henge alle kassene (rødstrupe, meis og spurv/pilfink) på samme vegg? (med god avstand selvsagt).
Takknemlig for svar
Og takk for flott side.
Mvh
Victoria Normann

V.N. (01.12.2020)

Jo mer du sprer kassene fra hverandre, desto større sjanse til at du kan få fugl i alle. Kasse til rødstrupe kan du henge lavt, gjerne delvis skjult av busker og planter.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke til spørsmålet

Fuglekasse til and

Hvor er det lurt å henge en fuglekasse til and?

M. (03.12.2020)

I et tre ca 50-100 m fra vannkant, ca 4-5 m over bakken.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke til spørsmålet

😭TRISTE FUGLE HISTORIER😭 nr.1

Eg hadde ventet i heile vår på og få fugler i fuglekassen min. Eg følgkte med i vinduet kvar dag cirka i 2 timer. Men ingen ting skjedde!😭 Men plutseleg ein dag begynte 2 kjøttmeiser og 2 blåmeiser og bygge reir. Dei krangla om kem som skulle bu der!😂 og til slutt vart det kjøttmeisen som vant!😁 Kjøttmeisen rugde på eggene konstant! Endeleg ein dag kom det 2 bitte små fugleunger ut av egget. Eg trur dei var litt vel små? Men eg er jo bare 11 år så eg synst det var veldig søtt!🥰 Eg fant opp navn til dei Pippelip og Pipp. Den minste av dei døde etter 1 dag på grunn av veldig liten størrelse tror eg!😥 Eg blei veldig veldig lei meg!😭 Og etter den eine døde slutta fuglemammaen og mate fugleungen.😥 Så etter 4 dager døde den andre og.😔 Då blei eg veldig lei meg!😭 Eg hadde ingen fugleunger i gjenn i fuglekassen min!😔 Men mammaen låg i reiret nokon gonger etter at den andre fugleungen flde, så eg håpte så veldig på at hun skulle legge nye egg!🥰 Men det gjorde hun ikkje.😢 Eg jekk fårtsat masse og kikka i vinduet men det var sikkert for seint på året til at det kunne komme nokon nye fugleunger i fuglekassen min!😥 Eg elsker jo fugler så eg synst denne historien er veldig trist!😭 og det verste er jo at den er heilt sann og. Men eg har lagd ein grav ute i hagen vår der eg begravde reiret dei låg i og la eit bilde av dei der og nokon blomster.🥰 Graven står der fårtsat!🤩 Så det er det største minne eg har om dei no!😘

N.N (29.11.2020)

Hvis du renser ut det gamle reiret fra fuglekassa, er det gode muligheter for at noen vil kunne prøve å hekke der på nytt til våren. Mange hekkeforsøk ender galt. Dårlig vær kan hindre fuglene i å finne nok mat til ungene. Hvis en av foreldrene dør, kan den andre få problemer med å fostre opp ungene alene.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Overnatting

Hei! Det eg lurer på er om småfuglane..( blåmeis kjøtmeis og gråspurv) bruker fuglekassene rundt omkring tomta mi til å overnatte i om høst/vinteren. Hvis ja....skal eg putte noke inn i kassa som er lundt og godt?

E.A.V. (29.11.2020)

Nei, absolutt ikke. Fuglene overnatter i kasser og hulltrær fordi de da sitter trygt for ugler og andre fiender, og er isolert mot vind. Isolasjonsmateriale trenger de ikke. Gamle fuglereder bør kastes ut fra kassene om høsten, fordi de kan inneholde parasitter som er til plage for fuglene.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke til spørsmålet

oppfølgingsspørsmål til Fuglenes anatomi og fysiologi spørsmålet (25.11.2020)

Hei jeg fikk svar fra Roar Solheim på mitt tidligere spørsmål, men vil gjerne komme med ett oppfølgingsspørsmål. Men først takk for en oppklarende og god forklaring så langt :)

Du (Roar Solheim) sier at dimensjon på kassens hull og tverrmål på kassens bunn er et resultat av opparbeidet kunnskap om fugler.

Men hvis kunnskap om kassens hull er standardisert, hvor kan jeg da finne disse målene når jeg leter etter hulldimensjon til en spesiell art. Finnes det en overordnet kilde som tar for seg dette, som de som skriver om fuglekassen kan henvende seg til? Eller skal jeg søke og sammenligne hulldimensjoner fra ulike bøker om fuglekasser?

I forhold til bunnens tverrmål og ulike fugler så sier du dette igjen går på kunnskap om fuglenes reirhull. Hvor finner man disse målene, eller utregning bak disse dimensjonene på arealet av kassens bunn? Grunnen til at jeg lurer er fordi jeg har funnet kasser til samme type fugl, men der målene er ulike og dermed arealet i bunnen varierer. Finnes det en kilde som henviser til fasit, eller en måte å regne dette ut på? For eksempel på bakgrunn av størrelse på egg og antallet?

M. (26.11.2020)

Det finnes ikke ETT mål som er riktig for hver fugleart, ganske enkelt fordi fuglene ikke er så absolutte i sine krav. Derfor er alle fuglekassemål ca-angivelser innenfor en viss variasjon. Det finnes flere fuglekassebøker og andre med angitte mål, men det er ikke sikkert alle fremdeles er i handel. Da må du oppsøke biblioteker. I boka "Fugleglede" (Aschehoug 2017) har Trond Vedum og jeg angitt slike mål.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Fuglenes anatomi og fysiologi

Hei jeg jobber med utforming av kasser tilpasset den enkelte fuglen. Jeg har funnet at kassens hull avgjøres av valgt fugls skuldermål, men har problemer med å finne denne opplysningen på nettet og i vanlige fuglebøker. I den anledning er jeg interessert i å finne standardiserte mål på ulike fuglearter utover fuglens lengde. Vet du/dere om noen kilder som gir dette?

Tilsvarende har jeg også spørsmål i forhold til volumet i kassen og utregningen til dette? Jeg antar dette avgjøres av type fugl, antall egg og størrelse fuglene får ettersom de vokser. Finnes det noen kilder her som henviser til hvorfor kassen har de målene den har med tanke på hvem som skal bo i den?

M. (25.11.2020)

Skulderbredde finner du ikke mål av, da dette ikke er noe standard mål som tas av fugler. Derimot er hulldiametere på kasser angitt ut i fra mange års erfaringer av hva ulike hullrugere kommer inn i, og hva de foretrekker.
Det er bunntverrmålene som er av størst betydning i en fuglekasse, ikke volumet. Dvs det kan variere mye i avstand fra hull ned til kassebunnen uten at det betyr særlig mye. "Fasiten" ligger egentlig i hvor store reirhull de ulike spetteartene lager, for det er de som hullrugerne har utviklet seg til å utnytte.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Uglekasse

Bor på Være, utenfor Trondheim, ved en liten løvskog (og hassel),(og en gravhaug). Her en mus og jordrotter. Har kjøpt en uglekasse som jeg ønsker å henge opp i håp om at en ugle kan finne veien. Har ikke sett ugle her. Skal jeg henge kassen midt i skogen og hvilken vei bør åpningen vende?

M.S. (24.11.2020)

Det betyr lite hvilken vei åpningen vender, men det bør være litt åpent rett foran kassa. Hvis den beregnes til kattugle, bør det være tette grantrær i nærheten hvor uglene kan sitte i skjul om dagen. Heng ca 4-5 meter over bakken, husk minst 10 cm med stubbeflis i bunnen.

Roar Solheim (25.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Lever vendehalsen i Tønsberg??

Hei!
Jeg har tenkt til å snekkere en vendehalskasse hjemme i Tønsberg, men jeg vet ikke om den lever her i Tønsbergs områdene.

N.N (22.11.2020)

Jo da, du kan være heldig å få vendehals i kasse i Tønsberg.

Roar Solheim (22.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Krise med fuglekassene mine

Av mine 30 kasser var der 12 par Blåmeis alle la egg men ingen vart klekt.......TRIST
10 av kassene var der Svart/Kvit fluesnapper...Kun 2 kasser vart det klekt 9 unger og alle vart flygedyktige. Dei andre låg egga igjen.
8 kasser var tomme.
Trist resultat

E.A.V. (17.11.2020)

Noen år går det dessverre slik.

Roar Solheim (18.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Ugler

Hei, kan man lage fuglekasse til ugler
el.bruker dem helst egne reir?

R. (16.11.2020)

Du kan lage kasser til spurveugle, perleugle, haukugle og kattugle, og ha sjanse til å få dem til å hekke i dem. Slagugle hekker også i kasse3r, men arten er svært fåtallig i Norge. Lappugler kan hekke på plattformer som etterligner rovfuglreir.

Roar Solheim (16.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Hus til katteugle

jeg er blitt fortalt at katteugler må ha grantrær hvis man skal henge opp en kasse til dem. Er det mulig å henge opp i einer eller tuja trær? Hvis det er mulig, hvordan skal man klare å lokke dem til det nye huset?

L.J. (06.11.2020)

Kasser for kattugler kan henge i all slags trær, men det er gunstig at det finnes noen bartrær rett ved som kattuglene kan sitte godt skjult i om dagen.

Roar Solheim (06.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

hvor stort hull i kasse til kviand og kattugle,,,, , bredde på kvinand kasse, holder det med 25 x 24 cm bredde til kvinand

N.N (04.11.2020)

Innvendig mål er mer en stort nok. Kvinand kommer inn i 8 cm D hull, mens kattugle bør ha hulldiameter ca 10-12 cm. Dette brukes også av kvinand.

Roar Solheim (04.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Pilfink

Har mye pilfink i hagen på foringsplassen. De flyr også mye inn og ut av fuglekassen de hekket i, ofte med noe i nebbet. Samler de mat der for lagring?

K. (31.10.2020)

Nei, men de trekker faktisk inn noe reirmateriale på denne tiden av året.

Roar Solheim (31.10.2020)


1-25 av 2320 siste»»