Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 3 020 spørsmål


#Fuglekasser

Kjøttmeis med pause i rugingen

Hei! Vi har et kamera i fuglekassa vår. Ei kjøttmeis har lagt fire egg. Etter 14 dager borte har hun nå lagt tre nye egg på ett døgn og startet rugingen. Er dette normalt?

E.R. (28.05.2024)

Ikke spesielt vanlig det, nei. Spørsmål om det har vært en periode med vanskeligheter med å finne nok mat.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Fuglekasser

Blåveis

Har kasse med kamera. Blåveis hadde lagt 10 egg. Både far og mor mater ikke. Det er helt stille i kassen. Eggene ble klekket og matet veldig sparsomt. Kan det virkelig ha skjedd noe med både mor og far. Kan det være sykdom?

T.G. (29.05.2024)

Dessverre vanskelig å vite. Tenker det er blåmeis du snakker om....

Roar Solheim (29.05.2024)


#Fuglekasser

Hvem har brutt seg inn i fuglekassa ?

Vi har en meisekasse der to kjøttmeis flyr ut og inn og mater ungene. En morgen så vi at halve taket på kassen so halvveis oppe og rester av redet tøt ut av hullet. Taket var spikret på. Vi satt taket på plass og la en sten oppå. Turte ikke banke det på plass pga. ungene. Morgenen etter lå hele taket med stenen på bakken. Vi tok en stige og tittet opp i kassen. Der lå det to unger på gulvet. De pustet. Vi la taket på plass igjen og bant det fast med hyssing. Fuglemor og far var raskt inn og ut med mat igjen. Vi klarte altså å redde to meisunger, men lurer på hvem eller hva som har vært på ferde her. Har dere noen formening om det ? Vi bor rett ved skogen og har ofte sett spurvehauk her. Det er også mange katter i området. Men hvem klaret å bende opp taket som er spikret fast ?

T.B. (27.05.2024)

Dessverre ikke mulig å si hva som kan ha gjort dette. Katter kan være en mulighet, mendessverre vanskelig å si sikkert.

Roar Solheim (28.05.2024)


#Fuglekasser

når ikke alle eggene klekkes

Har fuglekasse med kamera og blåmeisen har lagt 7 egg, 6 unger er klekket, men etter flere døgn kan vi se at ett egg fremdeles ikke er klekket. Hvis det går flere døgn og ingen ting skjer; bør vi ta ut egget? Kan det skade ungene at det blir liggende?
Vet at en ikke skal forstyrre dem, men ifjor så vi at en voksen forsøkte å lempe en død unge ut av hullet i kassen uten hell. Da fjernet vi ungen og alt gikk bra. Så vi har en slags vaktmester-avtale med dem :)

A. (26.05.2024)

La bare uklekte egg ligge til ungene forlater kassa. Da kan du kaste ut reir og uklekte egg.

Roar Solheim (27.05.2024)


#Fuglekasser

Stær, klekking.

Noe er galt i stærburet. Torsdag 23.5. fant jeg et tomt eggeskall under buret, og regnet med at alt var i orden. Tydeligvis ikke; ikke noe liv der, og stæren urolig og mater ikke. Kan det være dødfødte unger ? Og er det mulig at den kan forsøke med et nytt kull i det samme buret ?

Å. (26.05.2024)

Umulig å vite hva som kan ha skjedd. Hvis de starter nytt kull gjør de kanskje det i en annen kasse.

Roar Solheim (27.05.2024)


#Fuglekasser

Flaggspettproblem

Flaggspett som ødelegger fuglekassene.Det er metallplate rundt hullet,men han hakker hull under.Hva skal jeg gjøre ?😳

B.H. (26.05.2024)

Vanskelig å stoppe den i slike tilfeller. Kanskje kle hele kassa med metallnetting

Roar Solheim (26.05.2024)


#Fuglekasser

Nytt hull i kassen til blåmeisa - Vil den tåle det?

Takk for svar på tidligere spørsmål 🙂

Jeg har noen kasser i en løvskog 1-2 km fra der jeg bor. Kaller den bare for blåmeisskogen fordi det stort sett bare er blåmeis som ruger i kassene der. I år er det så langt også ei spettmeis og ei kjøttmeis. Men, i den ene kassen har flaggspetten laget et stort hull og i den har en blåmeis slått seg til. Det er den hissigste blåmeisa jeg har truffet så det tyder kanskje på at andre vesen også har kikket inn og den er beredt. Jeg tenker å skru et nytt hull (22 mm) på kassen slik at det ikke bare blir en foringsplass for flaggspett og/eller ekorn. Tror du blåmeisa vil akseptere den forstyrrelsen og det nye hullet? Eller tenker du at den da sannsynligvis vil forlate kassen?

H.R. (23.05.2024)

Det er nok en fordel dersom du kan redusere hullstørrelsen til 28 mm (ikke mindre). Hvis ikke, er det stor fare for at flaggspetten kan forsyne seg med blåmeisens små unger og spise dem.

Roar Solheim (23.05.2024)


#Fuglekasser

Hvilke fugler/dyr kan komme seg langt nok inn i en stær-kasse og ta unger?

Ref Forlater stær-unger reiret før de kan fly?
Ja, jeg er sikker på at det var en stær-unge og ikke en vendehals. Den typiske gule randen rundt nebbet var lett å se. Den lå helt i ro med lukkede øyne. Ville en vendehals ha ligget så rolig da jeg tok av lokket? Det var ingen vendehals eller spor av vendehals oppi kassen i dag. I nabokassen så jeg i dag 4 unger som var klart voksnere enn den jeg så 13 mai. De hadde heller ikke en gul synlig rand rundt nebbet lenger.
Så nå begynner jeg heller å helle til at det er noen som kommer seg inn i den kassen og tar ungene. Kassene er hengt opp på samme måte som kassen vist i videoen «Tid for rensing av fuglekassene». Kan en skjære klare å feste klørne sine i tauet og få hodet inn i hullet ved en viss avstand mellom hull og tau? For denne fuglekassen er avstand fra gulv til hull 18 cm. For den andre kassen er denne avstanden 23 cm. Kortere fra reirbunn og opp. Hvilke fugler/dyr kan komme seg langt nok inn i en stær-kasse og ta unger?

H.R. (22.05.2024)

Flaggspett, røyskatt og snømus kan være mulige stærungespisere.

Roar Solheim (22.05.2024)


#Fuglekasser

Beskytte småfuglkasser mot hakkespett

Hei. Et sted på denne siden leste jeg at selv om man reparerer inngangshullet til fuglekassen (etter hakkingen til hakkespetten) så kan den (hakkespetten) fortsette å hakke på sidene av fuglekassen for å komme seg til småfuglene. Finnes det noen lur måte å beskytte fuglekassene h e l t slik at hakkespetten lar den være i fred? På forhånd takk :)

N.V.D.B. (22.05.2024)

Nei, det er nok heller vanskelig. Det er neppe gunstig å kle en hel fuglekasse inn med metallplater.

Roar Solheim (22.05.2024)


#Fuglekasser

Blåmeis

Det har ikke skjedd noe i fuglekassa siden April, tror du det kan ha vært en skilsmisse det eller kommer de senere, jeg har jo vært så heldig tidligere?

N.N (22.05.2024)

.. eller en av fuglene i paret kan være død...

Roar Solheim (22.05.2024)


#Fuglekasser

Redemateriale av «hybelkaniner»?

Heisan! Jeg har begynt å legge ut pels fra mine to katter til fuglene som redemateriale. Det virker som de liker det, og kommer og henter med en gang jeg har lagt ut mere. Det jeg lurer på nå er om jeg også kan legge ut den pelsen som jeg «raker av» møbler og tepper. Det jeg raker av er jo mye pels. Men sikkert også støv og annet som samler seg på tekstiler. Vil dette være negativt for fugleredene?

M.M. (21.05.2024)

Bare pass på ikke å legge ut lange hår - de kan fuglene bli hengende fast i etter føttene. Støv er ikke noe problem. Hår kan klippes til kort lengre - 1-2 cm.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Fuglekasser

Vepsebol i fuglekasse

Vi fant vepsebol som under lokket på fuglekassa. Her var også en kjøttmeis. Denne var død. Vi er nysgjerrig på hva som var skjedd her, er det sannsynlig at fuglen døde av vepsestikk eller kan det være en annen forklaring?

M. (21.05.2024)

Dessverre umulig å vite. Meisene kan ha dødd naturlig kanskje før vepsen startet bol bygging.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Fuglekasser

Flytte fuglehus med hekkede blåmeis

Hei
Vi skal ta ned en Bjørk imorhen og måtte i den forbindelse ta ned et fuglehus. Vi oppdaget da at de lå små hekkede blåmeis unger inni og har flyttet huset like ved treet. Ser ikke ut som mor og far forstår hvor huset er blitt av. Noen tips?

N.N (20.05.2024)

Forsøk å sette opp kassa på en påle der den sto før.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Fuglekasser

Fugletrekk

Hvor lang tid bruker tårnsvalen fra Sør Afrika og opp til oss i Sør Norge?

A. (19.05.2024)

Tårnseilere kan fly 500 til 800 km per dag under trekket. Finn et sted i Afrika og et sted i Skandinavia, mål avstanden på Google Earth og regn ut trekktiden derfra - da har du svaret.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Forlater stær-unger reiret før de kan fly?

Hei. Jeg har noen stær-kasser rundt huset. I to av dem var det 5 egg 1. mai. 13. mai oppdaget jeg en rar atferd fra foreldrene i den ene kassen. De kom med mat, men fløy ikke inn i kassen. De fløy bort til hullet og tilbake til en gren. Etter en stund sjekket jeg kassen og oppi den var det én forholdsvis stor unge Ingen nakne partier. Den lå helt rolig da jeg tittet oppi. Jeg var overrasket over at det kun var én unge oppi kassen. Den 15. mai var det ingen foreldre som kom med mat. Jeg kikket oppi kassen igjen. Da var ungen borte. Ingen døde unger eller egg oppi. Min refleksjon i ettertid er at foreldre prøvde å lokke ungen ut av kassen med sin atferd 13. mai. Jeg har sjekket på nettet og egne bøker ift hvor lang tid det går før stær-unger kan fly og jeg finner fra 18-24 dager. I denne kassen var det 5 egg 1. mai, én unge 13. mai og tom kasse 15. mai. Forlater stær-unger kassen før de kan fly eller kan de ved god tilgang på mat bli flyvedyktige tidligere enn normalt?

H.R. (19.05.2024)

Er du sikker på at det var en stær-unge som lå i fuglekassa? Kanskje det var en vendehals som holdt på med å kaste ut eggene for selv å overta fuglekassa som hekkeplass? Her høres det ut som at det er noe annet som har skjedd enn din tolkning av det du så.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Avstand mellom rugekasser tjeld

Hei! Lurer på hvor nært man kan sette opp rugekasser til tjeld? Liker de å ha andre tjeld-par i nærheten?

O.H. (19.05.2024)

Har dessverre ikke noen opplysninger om minimumsavstander her.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Egg i kasse

På jobb har vi fått innflyttet et kjøttmeispar i en fuglekasse vi har hengt opp. Onsdag 15.05 oppdaget jeg 10 små egg i kassen. Har lest at de ruger ca 14 dager. Er spent på når første egg klekker. Er det innafor å sjekke kassen? Hvor lenge bor ungene hjemme før de flyr? Noe annet å tenke på for at fuglene skal få ha det så godt som mulig?

K.K. (19.05.2024)

Ungene bruker 15-20 dager på å bli store nok til å forlate fuglekassa. Det viktigste du kan gjøre nær en fuglekasse, er nok å sørge for at ikke katter kommer til. Ellers klarer meisene det meste på egen hånd. Dersom de får problemer med å finne nok insekter til ungene, kan imidlertid unger sulte i hjel før de forlater fuglekassa - det er vanlig.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Død blåmeid i kassen

Bilde vedlagt spørsmålet

Har sett lite aktivitet i fuglekassen i det siste. Åpnet opp og tittet. Det ligger en død fugl ved siden av redet med egg. Bør vi rydde ut av kassen nå, eller kan eggene overleve med en forelder?

E. (17.05.2024)

Trolig er det hunn fuglen som er død. Rens ut alt.

Roar Solheim (17.05.2024)


#Fuglekasser

Spørsmål om stærepar

Hei. Vi har to stærepar i to stærekasser i forskjellig trær 20 m fra hverandre. I den ene kassa hører jeg at ungene skriker og foreldrene flyr fram og tilbake og mater. I den andre kassa flyr de ut og inn men sjeldnere, men jeg hører ikke en lyd fra ungene. Katten var der en dag. Kan den ha tatt ungene. Men hvorfor flyr de ut og inn i kassa? Ragnar Edvardsen, Rolvsøy».

R.E. (15.05.2024)

Kanskje ikke klekket ennå??

Roar Solheim (16.05.2024)


#Fuglekasser

Kjlttmeis.

Flere av fuglekassene som bruker å være bebodd er nå helt tomme. Har vinteren vært for hard for mange? Var mange på fuglebrettet i hele vinter of flere sjekket ut kassene.elisabeth

N.N (15.05.2024)

Dessverre umulig å vite.

Roar Solheim (16.05.2024)


#Fuglekasser

Størrelse hode flaggspett?

Har fuglekasse med blåmeis. Den er sikret med netting hele veien rundt og metallplate i åpningen, så det er ikke mulig for flaggspett å komme seg inn i kassa fra sidene. Men jeg lurer på hvor stort hode den har - om den kan klare å få hodet inn i 32 mm åpning og fiske ut ungene? Og hvis ja, hvor langt klarer den å strekke seg? (For å vurdere om vi skal bygge ny, dypere kasse)

K. (15.05.2024)

Nei, det er nok for lite.

Roar Solheim (16.05.2024)


#Fuglekasser

Duekasse

Hei! Vi har en finfin åpen låve hvor det har bodd låvesvaler i alle år. Nå har to byduepar okkupert reirene deres og skremmer dem ut av låven. Jeg tenker at vi heller vil ta vare på mulighetene for at låvesvalene kan bruke låven, siden de har færre bomuligheter enn Ugla. Kan man lage en duekasse eller to og henge ut under takskjegget til dem? Vil gjerne legge til rette for dem, men vil ikke at de fortrenger låvesvalene som sliter med å finne like åpne låver å bo i nå.

H. (11.05.2024)

Låvesvaler trenger bare en kloss ca 10x10 cm som underlag for reir, ikke noen kasse.

Roar Solheim (11.05.2024)


#Fuglekasser

Tøff kjøttmeishunn

To kjøttmeiser bygde reir i kassen jeg hang opp. Ei ukes tid etter reirbyggingen virket de begge å være borte til tross for at jeg hørte tydelige kjøttmeiskallesignal fra et stort furutre i hagen. Jeg så imidlertid ikke "sangeren". Så ble det stille igjen og etter 6-7 dager bestemte jeg meg for å sjekke kassen. Jeg var redd en av fuglene kanskje var rovdyrtatt e.l. Kassens takfeste ble forsiktig avskrudd og selve kassetaket fjernet. Ved bruk av speil og lykt kunne jeg se oppi kassens bunn hvor en kjøttmeis lå å ruga. Taket kom selvsagt forsiktig på plass igjen uten at fuglen fløy ut. Er dette normalt ? Er kjøttmeishunnen virkelig så "tøff" at den tross det sjokket det må ha vært for den allikevel fortsatte rugingen. Vi krysser fingrene for at dem hun ruga på kommer på vingene.

B.M.B. (10.05.2024)

Dette går nok bra. De tåler slik sjekking, men kan sky hvis de slettes opp og håndteres.

Roar Solheim (10.05.2024)


#Fuglekasser

Inspeksjon av fuglekasse under egglegging

Hei. Kjøttmeis har bosatt seg i ei kasse like ved huset. Det er spennende å følge med på utviklingen. Tar bare en forsiktig titt ved å løfte på lokket, kanskje én gang om dagen. For tre dager siden var det to egg der. I går var det fremdeles bare to egg. Legger de ikke ett egg om dagen (morgenen) når de først har begynt å verpe? Nå er jeg redd jeg har forstyrret dem så de har rømt kassa. Hvis de er i nærheten og observerer at jeg ser i kassa blir de kanskje skeptiske?

E.G. (10.05.2024)

Eggene kan være skjult under reir materialet.

Roar Solheim (10.05.2024)


#Fuglekasser

Fuglekasser på husvegger

Er det noe håp for fuglekasser på forskjellige husvegger? Er 7-8 meters avstand.

L. (10.05.2024)

Ja.

Roar Solheim (10.05.2024)

1 - 25 av 3 020 siste»»