Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 763 spørsmål


#Fuglekasser

SLAGUGLER

Jeg lurer på hvilke fuglekasser slagugler foretrekker? Siden jeg har hørt de hekker i fuglekasser. Er det noen spesifikke mål? Til nå så har jeg brukt målene til høvdinguglen, siden de er ca like store.

J. (05.12.2022)

Det passer nok bra. Kasser på 50-60 cm høyde, ca 18 cm diameter hull, sidevegger 25-30 cm.

Roar Solheim (05.12.2022)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Skal lage fuglekasse til viper, hvor stor bør kassen være, og hullet i kassen?

L. (05.12.2022)

Viper hekker ikke i kasser.

Roar Solheim (05.12.2022)


#Fuglekasser

Kjøttmeis plutselig sluttet å overnatte i fuglekasse

Vi har plassert viltkamera inn i en ny, tom fuglekasse ute på husveggen. En kjøttmeis overnattet i kassen i over 6 uker. Plutselig sluttet den å overnatte. Vi vet ikke hvorfor. Har dere forslag. Kan vi lokke den tilbake?

C.W. (03.12.2022)

Fuglen KAN jo ha omkommet, blitt spist etc.?

Roar Solheim (03.12.2022)


#Fuglekasser

Vannrikse

Har en skoleoppgave om fuglehus til sårbare/truede fuglearter, og fant vannrikse. Det står ikke mye om fuglen på nettet, siden den er ganske sjelden i Norge, men jeg har ikke sett noen bilder av at fuglen flyr? Det står på snl at den liker seg nærme vann og myrer med tett vegetasjon, og at den både er trekkfugl og standfugl. Jeg lurer på om enne fuglen kan hekke i fuglehus, hvor stort inngangshullet må være og om den bær være på bakken eller i lufta

A.L.H. (02.12.2022)

Ikke aktuell art.

Roar Solheim (02.12.2022)


#Fuglekasser

Hekker sandsvaler i fuglekasser?

Vi har skoleprosjekt om å designe en fuglekasse til en utrydningstruet fugl, og jeg tenker å velge sandsvaler men er usikker på om de hekker i fuglekasser.

B. (02.12.2022)

Sandsvaler hekker ikke i vanlige enkelt-fuglekasser, men de hekker i kunstige reir-kolonier. Det er imidlertid mer omfattende enn at det kan passe som skoleprosjekt.

Roar Solheim (02.12.2022)


#Fuglekasser

Fugl i fuglekassen i desember

Hver vår har vi fugler i fuglekassen i hagen, og katten er veldig opptatt av det. I de siste dagene har katten vår oppført seg som om de er fugler i kassen. Siden det nå er desember, ville jeg vise katten at det er tomt i kassen. Åpnet opp og fikk se et rede og en fugl som faktisk var der inne. Lukket fort igjen, så fikk ikke sett hvilken fugl, eller om det var noen egg der inne. Er dette vanlig? Er det noe jeg skal gjøre?

B. (01.12.2022)

Trolig gråspurv eller pilfink. De KAN noen ganger hekke i vinterhalvåret.

Roar Solheim (01.12.2022)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei!

Jeg planlegger å sette opp fuglekasser for mange forskjellige arter neste vår. tomta mi befinner seg ved strandsonen i lofoten så kanskje det går å legge til rette for sjøfugl? Hadde også vært gøy å få til kasse til ugle. Hva slags arter anbefaler du at jeg skal satse på?
Finnes det mulighet å få til hekking av nordflaggermus her? (litt utenfor, men virker som dere har god peiling på flaggermus også)

M. (30.11.2022)

På dine kanter burde det gå an å sette opp kasser til stær og kjøttmeis, kanskje også tårnseiler og spesielle taksvalekasser (se Natur og Fritids nettsider). Hekkeplattformer for fiskemåke og tjeld burde også være aktuelle.

Roar Solheim (30.11.2022)


#Fuglekasser

Røkting av kattuglekasse

Bør man la være å henge opp kattuglekasse (og fuglekasser generelt) hvis det er usikkert om man får røktet/rengjort dem hvert år? Er spon av motorsag grovt nok i bunnen av kattuglekasse? Hvis ikke, hvor får man tak i passe grov flis?

P.S. (29.11.2022)

Det går nok helt bra å henge opp selv om du ikke får sjekket eller rengjort hvert år. Motorsagflis er perfekt.

Roar Solheim (29.11.2022)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei! Jeg lager en fuglekasse i forbindelse med skolen.. Jeg har valgt svartrødstjert men finner ikke ut hvor stor inngang den trenger. Noen som vet?

M. (14.11.2022)

Ca 5 cm e bra.

Roar Solheim (14.11.2022)


#Fuglekasser

Flaggspetten ødelegger fuglekassene.

Vi har flere fuglekasser til småfugler men hakkespetten hakker hull i SIDEN på kassene og foreldrene forlot eggene i en kasse og i en annen forlot de et ferdigbygget rede. Vi har kjøpt nye kasser og byttet ut flere ganger men hva skal vi gjøre for å holde spetten unna?

T.S. (13.11.2022)

Har dessverre ikke noen patentløsninger på dette.

Roar Solheim (14.11.2022)


#Fuglekasser

Isfugl

Hei! Er isfuglen på rødlista i Norge? I så fall, kan den hekke i fuglehus?

E. (07.11.2022)

Ha ikke rødlistestatus for isfugl. Isfugl KAN hekke i kunstige reirganger, men det er ikke som en vanlig fuglekasse, men en etterligning av en sandbanke.

Roar Solheim (07.11.2022)


#Fuglekasser

kan svartrødstjert bo i fuglehus?

hei! Jeg skal lage et design til et fuglehus, spesifisert til svartrødstjert. Derfor lurer jeg på om de kan bo i slike hus, og hvis de kan; er det noe jeg burde vite om de før jeg lager huset?

T. (07.11.2022)

Kan kanskje hekke i åpne kasser lik de som er beregnet på vanlig rødstjert, linerle og gråfluesnapper.

Roar Solheim (07.11.2022)


#Fuglekasser

Overnatting i fuglekasse.

Ser ut som at eg har fått ein hakkespett, truleg flaggspett, som fast overnattingsgjest i ein starekasse eg har på husveggen, kor vanleg er dette? Har også ein meisekasse med kamera, og der bur det ein kjøttmeis.

J.V. (06.11.2022)

Både spetter og meiser pleier ofte å sitte inne i hull eller fuglekasser om natta i vinterhalvåret. Så dette er helt ordinært.

Roar Solheim (06.11.2022)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har fått en del av desse kassene. Det har vært brukt til mink. Jeg lurer på om de egner seg til fuglekasser. Må selvfølgelig tette den siden med netting. Og fjerne nettingen fremme foran hullet. Hullet er 11 cm i diameter. Avstanden fra bunnen og opp er 38 cm. Bunnen er 29 x 18 cm. Bygger gjerne om på de men trenger noen tips her.

G. (30.10.2022)

Kan brukes til kattugle, kvinand og laksand.

Roar Solheim (30.10.2022)


#Fuglekasser

Gråspurv

Vi har ei fugle kasse på veggen som har vært bebodd av både spurv og meis,men nå er det en gråspurv som helt tydelig driver med opp pussing. Hva betyr dette nå i slutten av oktober?

N.N (30.10.2022)

De bruker kassene til å sove i om vinteren, men de KAN også hekke i vinterhalvåret.

Roar Solheim (30.10.2022)


#Fuglekasser

fugler og ekorn

Hei! Eg kjøpte fuglekasse på Biltema, den hoppa Flaggspetten inn, og tok fugleungene. Kan du tipse om ei god fuglekasse å kjøpe? Eg har mykje Dompaper men ser den frå kanskje desember/januar/ februar til sommaren, så er den borte nokon månadar, kvar er Dompapen då? Er heldig og har mykje ekorn, og har hengt opp 2 ekorn mater. Kvifor legg ekorn frå seg mange kongler på området der eg bur? Eg bur Oppheim/ Voss, og har Kjernebiter her og ein dag dukka Nøtteskrike opp. Dei bur eigentleg ikkje på Vestlandet?

A.I. (29.10.2022)

Flaggspett kan du egentlig ikke sikre deg mot, annet enn å sette på en metallplate rundt innflyvingshull som er mindre enn 5 cm i diameter. Fåes kjøpt hos Natur og Fritid.

Roar Solheim (29.10.2022)


#Fuglekasser

Meiser.

Hei!
Noe jeg lurer på og håper å få svar på er :
Hva gjør blåmeisen på høsten og kan de bo i fuglekasse på vinteren?
Jeg har en liten balkong og en fulglekasse, det har ikke bodd noen i den i sommer, men nå holder blåmeisen på her. De sitter på gelenderet, kvitterer og er veldig aktive, de er inne i fuglekassa og så er de borte igjen og tilbake dagen etter. Det samme var ifjor. Da la jeg ut mat fordi jeg trodde det var det de var på jakt etter, men de spiste ikke noe av det så jeg fortsatte ikke å mate.

T.S. (27.10.2022)

Meiser bruker ofte fuglekasser til å sove i om natta i vinterhalvåret.

Roar Solheim (27.10.2022)


#Fuglekasser

Åpning fuglekasse

Hei! Jeg har fuglekasser med kamera , har hullstørrelse 28-29mm . Kan jeg ha mindre hull for å slippe å få pilfinker? , de bygger rede som fyller hele kassen og dermed dekker hele kamera og jeg har ingen glede av kamera.
Mvh Turid

T.B. (26.10.2022)

Hvis hullet blir mindre er det ikke sikkertat noen kommer inn annet enn humler og veps.

Roar Solheim (26.10.2022)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fant denne fuglekassa på en gjenbruksstasjon. Det ser ikke ut som det har vært fugler i den. Leste en plass at innsiden måtte være litt ru sånn at fuglene klarte å klatre ut. Denne er litt glatt innvendig. Det er 23 cm fra bunnen og opp til hullet som er 5 cm i diameter. Må jeg gjøre den mer ru innvendig?Hvilken fugl passer den til? Er det lurt å legge inn noe høy/ halm før den eventuelt settes opp?

G. (24.10.2022)

Nei, det trenger du absolutt ikke. Kassa bør passe for stær, kjøttmeis, spettmeis og vendehals, for å nevne noen. For vendehals bør det være noen cm med flis i bunnen.

Roar Solheim (24.10.2022)


#Fuglekasser

Reir av bark

Jeg har mange fuglekasser rundt i skogen på Klokkarvik på Sotra i Øygarden kommune.
Når jeg hadde en runde for noen dager siden for å renske kassene fant jeg en kasse med med reir av bark, tynn furubark.
I de fleste fuglekassene er det kjøttmeisen som hekker, men i dette tilfellet må det har vært noe annet. Er spent på om det finnes svar på hva det kan ha vært.

O.A. (22.10.2022)

Spettmeishekking.

Roar Solheim (22.10.2022)


#Fuglekasser

Kattugle

Jeg har hytte i Hjartdal kommune, Telemark. Den ligger på 800 moh. Har hatt hekkende perleugle ( i kasse) og jordugle hekkende i området. Er det vits i å lage kasse for kattugle?
Hilsen Per

P.V. (21.10.2022)

Ja, tror det kan fungere.

Roar Solheim (22.10.2022)


#Fuglekasser

Isolasjon

Vi har en fuglekasse som ble brukt av en blåmeis i hele vinteren, men har dessverre stått ubrukt i hele sommer. Bør vi legge noe inn i kassen for isolasjon, dersom de velger å bruke kassen i vinter? I så fall hva bør jeg da bruke?

N.N (13.10.2022)

Nei. Det er både overflødig, unødvendig og uheldig.

Roar Solheim (14.10.2022)


#Fuglekasser

Full fart i fuglekassen i oktober

Spurv og blåmeis er på besøk i fuglekassen min hele dagen. Sjekket kassen i går og den er full av fuglebæsj!
Hva gjør jeg?

S.V. (07.10.2022)

Fugler kan benytte fuglekassene til å sove i om høsten og vinteren. Da blir det gjerne en haug med fugleskitt i bunnen. Dette kan du rense ut når du sjekker kassene. Ellers trenger du ikke å gjøre noe spesielt.

Roar Solheim (07.10.2022)


#Fuglekasser

Døde mus og lemen i fluesnapperkasse

Da jeg åpnet fuglekassa på hytta på Røros i oktober, fant jeg 4 døde lemen og 2 døde mus. Alle så "hele" ut. Tidligere i år var det fluesnapper i kassa. Hullet er 35 mm i diameter. Hva har skjedd her?

P.B. (05.10.2022)

De er nok lagret i kassa av en spurveugle.

Roar Solheim (06.10.2022)


#Fuglekasser

Hvilken rovfugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å se hvilken rovfugl dette er ? Bildet er tatt ca. 1000 m.o.h i fjellet ved Lillehammer den 21/9.

H. (24.09.2022)

Det ser ut til å være en falk, men bildet er dessverre for dårlig til sikkert å kunne artsbestemme den. Den lange stjerten kan imidlertid tyde på at den kan dreie seg om en tårnfalk.

Roar Solheim (24.09.2022)

1 - 25 av 2 763 siste»»