Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2100 spørsmål

Lenke

Kattugle i kassa

I ettermiddag var jeg litt uheldig ved uglekassa. Jeg har tideligere for cirka 3 uker siden oppdaget jeg hannen som lokket på hunnen ved kassa med viltkameraet. Vi skulle i kveld sette opp viltkameraet på nytt for å sjekke om den fortsatt var der, vi prøvde først å skarabe på stammen med en pinne for å forsikre oss om at det ikke var noe der. Vi satte opp viltkamera på en stamme ved siden av kassa, ved hjelp av en sige. Vi pratet og lagde lyd. Så flyttet vi stigen til treet kassen stod på for å ta et bilde i hullet ved kassa. Idet vi satt stigen mot treet, fløy kattugle ut av kassa. Jeg er redd for at dette var for tidlig i etableringsfasen til kattugle og om at den kanskje ikke kommer tilbake, men vi lagde en del lyd før kattugle fløy ut, kan det kanskje være at den trykket hard på egg eller unger?

Ola Fraas Martinsen ved Ringshaug skole (08.04.2020 20:33)

Denne ugla kommer nok temmelig sikkert tilbake. Det at den ble liggende helt til dere berørte trestammen, tyder på at den ruger godt. Dette tror jeg nok går helt fint!

Roar Solheim (08.04.2020 20:37)


Lenke

Blåmeis fyller opp og rydder ut hele tiden

Hei. Vi har en fuglekasse med kamera. Besøkt av to Blåmeiser. Det som er rart, synes jeg,er at den ene eller den andre fuglen fyller opp med redemateriale. Etter en stund tømmes kassen igjen. Dette har pågått i flere uker nå. Har sett to fugler der samtidig. Om det er rivalisering eller noe annet er en gåte. Noen som har sett noe lignende?

Terje Ingebricson (08.04.2020 08:59)

Nei, dette var nytt. Vanskelig å vite hvorfor dette skjer, men som du sier kan det hende at det er to rivaliserende blåmeishanner, og ikke et par, som holder på med kassa.

Roar Solheim (08.04.2020 09:51)


Lenke

Skal man legge noe underlag i en fuglekasse?

Hei.

Jeg har minimal kunnskap om fugler, men jeg har hatt meiseboller hengende i to grantrær rett utenfor vinduet mitt i noen månededer nå, og det kryr av småfugler.

Jeg har nettopp bestilt noen fuglekasser/-hus som jeg tenkte å henge opp der, men jeg lurte på om jeg må legge noe i dem for at de skal ha det bra? Eller fikser de det selv? Jeg ble litt irritert tidligere når noen litt større fugler (trost eller noe) samlet seg i store flokker og jaget småfuglene vekk og spiste all maten på rekordtid...

Jeg vet ikke sikkert hvilke fugler som er her nå, men de kommer alltid i par. Kjøttmeis vet jeg om, og så er det de litt mindre med litt lysere fjær med litt blått på. Nydelige. Av og til er det opp til 15-20 småfugler i de små trærne, og det er så koselig :)

Men mitt spørsmål er altså om jeg skal legge noe i bunn av fuglekassene? Er nok stort sett kjøttmeis og de andre jeg nevnte (kan det være blåmeis?) som jeg vil skal ta bolig der.

Jeg bor forresten i Stavanger, om det skulle være til hjelp, og det er i et boligområde ca. 5 km utenfor sentrum (Hinna), og en av de mest trafikkerte veiene er min nærmeste nabo (jeg bor ved veien), så jeg er glad for at det i det hele tatt er så mange fugler her.

Setter pris på alle tips!

Mvh,

Bjørn Olav Henjum

Bjørn Olav Henjum (07.04.2020 17:41)

Du skal ikke legge noe i fuglekasser for småfugler, for de bygger reir selv inne i kassene.

Roar Solheim (07.04.2020 17:51)


Lenke

Metall-lokk på fuglekasse?

På nettet finner jeg en som selger fuglekasser for kun kr.50,- pr. stk. Med de har metall-lokk. Kan dette gjøre at temperaturen inne i kassen blir for høy (varmestråling fra metallet)?

Frode (07.04.2020 09:47)

Det vet jeg dessverre ikke, men jeg ville ikke ha benyttet slike kasser selv, kun egenproduserte kasser av treverk.

Roar Solheim (07.04.2020 11:10)


Lenke

Fuglekasser

Kan man benytte treolje på fuglekasser, for å beskytte kassene, så de varer lengere?

Randi (06.04.2020 19:48)

Absolutt. Du kan behandle utsiden av kassene med maling, beis, olje eller noe annet som beskytter dem.

Roar Solheim (06.04.2020 22:28)


Lenke

Meiskasse i Sørenga?

Vi har flyttet til Sørenga i Oslo og jeg hadde to fuglekasser som jeg har hengt opp her nå. Tidligere har det vært kjøttmeis i dem, hullet er på 3 cm.

Det er ikke så mye grøntareal her og selv om jeg har sett meis på verandaen så har det ikke vært mye. Er det egentlig noe poeng å ha de fuglekassene? Massevis av spurv da, men de trenger vel sikkert andre størrelser?

Jan-Jaap (06.04.2020 11:16)

Både gråspurv og pilfink kan bruke disse kassene, blåmeis og svarthvit fluesnapper også.

Roar Solheim (06.04.2020 14:50)


Lenke

AVSTAND MELLOM STÆRKASSER

Har ei stærkasse hvor det har vært fugl hvert år. Nå er det flere stær som er interessert i samme kasse. Dersom jeg henger opp ei til, hvor lang avstand bør det være mellom de? Mener å ha hørt at stæren er koloniruger.

Fred Christensen Dalen 2 3960 Stathelle (06.04.2020 10:56)

Tror du kan henge en kasse bare et par meter unna, det kan gå.

Roar Solheim (06.04.2020 11:10)


Lenke

Spurvugle kasse

Hei har lyst til å lage spurvugle kasse hva mål på kassa i kubbe innvendig og hullet 🙂

Sondre André øvstedal (05.04.2020 16:55)

Hulldiameter 4,5 cm, ca 5 cm tykk frontvegg slik at hullet blir som en tunnell inn til rugekammeret., Det kan være ca 15 cm i diameter. Høyde på kassa: 40-50 cm.

Roar Solheim (05.04.2020 18:31)


Lenke

Ugle

Vi bor rett ved en trafikkert bilvei i et bolig område, imellom oss og naboen er det et lite område med trær.
har oppdaget at tideligere huseier har hengt opp uglekasse der, som er ganske nært huset. Vi har ikkje hørt ugle før her i område, men dei siste 3 kvelden dager på rad har vi hørt ugle. Kan det være et tegn på at vi har besøk i kassa?

Anonym (05.04.2020 18:16)

Det er mulig. Da må dere opp på en stige og sjekke kassa om det ligger egg i den.

Roar Solheim (05.04.2020 18:26)


Lenke

Avstand mellom rugekasser for Kattugle

Har to veldig store og gamle eiketrær på eiendommen. I det ene har vi en rugekasse hvor en kattugle holder til. Kan vi sette opp en kasse til i det andre treet? Hvor lang avstand bør det være mellom kassene?

Frode (05.04.2020 09:44)

Hvis du vil forsøke å få kattugle i begge kassene, bør de henge med 500-1000 m avstand.

Roar Solheim (05.04.2020 10:03)


Lenke

Bygge om starekasse til meiser

Hei, har ein fuglekasse til stare med kamera montert, som ikkje har vore i bruk dei siste åra. Lurte på å skifte ut fronten på kassen med ein ny med mindre hol. Kassen er jo sjølvsagt dimensjonert til stare, so det eg lurte på er om den vert for stor for mindre fuglar? Innvendige mål er 15x15 cm flate, medan sjølve kassen er ca 30 cm høg. Holet på ny front tenkte eg skulle vere ca 15-16 cm over golvet, med dimensjon på 28 eller 32 mm.

Eirik Leknes (03.04.2020 22:04)

Størrelsen innvendig ghår helt fint til f. eks både kjøttmeis, gråspurv og pilfink. Disse fuglene hekker også lett i kasser med 50 mm inngangshull, så det skulle ikke være nødvendig å skifte ut fronten med en med mindre hull. Hull på 28 mm går for blåmeis, mindre meiser og fluesnapper. For disse er kanskje indre størrelse på reirkammeret litt stort. Hvis du vil ha kasser for disse artene bør du egentlig lage en ny.

Roar Solheim (04.04.2020 09:37)


Lenke

Egg ikattuglekasse

Hei, en furu som jeg hadde kattuglekasse i har blåst ned, tok kassa av stammen og kikket nedi og der var det en del fjær av nøtteskskike, ingen rede etter småfugl, bare spor etter besøka ekorn. Jeg tømte ut innholdet i bunnen som var morken stubbeflis og noe mose, men så oppdaget jeg et stort lysegrønt egg som hadde ligget under stubbeflisa og mosen, det er ca. 5,5cm langt og lysegrønt....ganske ensfarget og noe skittent. Hva slags egg tror du det er? må jo være en rovfugl? Kattugleeggene er jo nesten helt hvite. Kassa hang i Asker der jeg bor i et område med en del skog og kulturlandskap. Vedlegg: 2 bilder Mvh. Finn Larsen fra Asker.

Finn Larsen (03.04.2020 20:44)

Fargebeskrivelsen din stemmer best med kvinand. Det er i alle fall ikke noen rovfugl. Men egget ser litt vel rundt ut, så det kan være et kattugeegg fra i fjor, som har blitt misfarget. Litt vanskelig å si noe når det mangler målestokk. Et annen mulighet er at egget er lagret i kassa av en mår, og da kan det være nesten hva som helst.

Roar Solheim (03.04.2020 21:22)


Lenke

Ugleegg i kasse

Hei, vi har i flere år hatt en selvsnekret uglekasse i et stort grantre på eiendommen vår. Det har ennå ikke vært ugler som har benyttet seg av tilbudet. Nå har vi akkurat bestilt folk til å hogge treet, men tenkte vi skulle sjekke kassen først, og nå ligger det 3 egg i kassen. Hva gjør vi? Og når har evt unger forlatt kassen ? Er det Kattugle ?

Per Christian Nygaard, Tertnesveien 16,5113 Tertnes (03.04.2020 19:29)

Dette kan være kattugleegg, så nå bør dere nok vente med trefelling til ugleungene har forlatt kassa (om minst 2 mnd.).

Roar Solheim (03.04.2020 19:43)


Lenke

Tretåspette i fuglekasse?

Hei - har en fuglekasse på soveromsveggen, hvor en tretåspette nå prøver å utvide hullet (32mm) til alle døgnets tider. Så både for lysten til å få en så kul leietaker i fuglekassen og ikke minst eget søvnbehov, bør jeg hjelpe krabaten og utvide hullet til 6cm? Er det sjanse for at tretåspetten da flytter inn, eller bare ødelegger jeg fuglekassen? Bønes/Bergen.

Øyvind S. ved Livets (02.04.2020 21:41)

Spetten bruker nok bare kassa til å sove i. La den holde på selv, ikke gjør noe mer med fuglekassa.

Roar Solheim (03.04.2020 08:58)


Lenke

Mystisk materiale i fuglekasse.

Vi har ved huset en gammel fuglekasse, med gjennom årene økende hullstørrelse. I en del år har det vært ull-lignende materiale å se i åpningen. Nå i vår henger enlang remse av materialet ut av åpningen. Vi har ikke observert liv i kassen på mange år, og i alle fall ikke etter at "ullen" ble synlig. Hva foregår her?

Per Ivar Gaarder (01.04.2020 12:45)

Antar at dette er en kasse som ikke lar seg åpne, slik at gammelt reirmateriale ligger igjen fra i fjor. Da er det nok en meis som har vært inne og har dratt med seg noe slikt gammelt materiale ut, men noe har blitt hengende.

Roar Solheim (01.04.2020 12:53)


Lenke

Hei fant de her nede ved uglekassa. Vist det e tiur syes e det er rart for har ikke sett noen

Sondre André øvstedal (01.04.2020 11:32)

Når det ligger tiurfjær i en uglekasse kan det tyde på at kassa har vært brukt av mår. Den bør da flyttes (minst 100 m) slik at måren ikke kommer tilbake når det hekker ugle der. Da spiser den eggene.

Roar Solheim (01.04.2020 11:55)


Lenke

Kattugleegg?

Heisann!
Sjekket en del kattuglekasser i går, og det virker som det er mye føde i området, da det lå fem egg i den ene kassen. Kom over tre unormale egg. Jeg er vandt til at kattugleeggene er hvite med muligens noen få brune flekker. På bildet kan du se tre veldig fargede egg. Legg også merke til reirmaterialet. Er relativt sikker på at det var en kattugle som fløy ut, men kan ikke bekrefte det siden det var så mørkt. Kan dette rett og slett være en annen ugle? Kassen henger i åpen eikeskog med åpne områder rundt.

Anonym (31.03.2020 11:00)

Disse eggene er ruget lenge, derfor er de dekket med skitt. Men det er nok kattugla som har lagt dem oppå et gammelt ekornbol.

Roar Solheim (31.03.2020 12:01)


Lenke

Hvor dyp kan en fuglekasse være?

Det henger en fin, men veldig dyp, fuglekasse her vi flyttet til. Tømte ut masse gammelt reirmateriale, men ble litt skeptisk til om den kan være så dyp at fugleungene ikke kommer seg ut. Jeg kunne ev lagt noe i bunn (hva kunne det ev vært?). Det er i alle fall ubehandlet tre på innsiden, så det hjelper.

Anonym (30.03.2020 21:59)

Småfuglkasser kan være 25-35 cm dype, men meiser kan gjerne hekke i reirhull som går 50 cm ned. Tror derfor ikke fugleunger vil ha problemer med å komme seg opp - kassa er vel neppe så lang som 50 cm?

Roar Solheim (30.03.2020 22:05)


Lenke

Ugler i byen

Er det noen idé å henge uglekasser i større parker og små skogholt der landskapet ellers er preget av folk, veier og bebyggelse? Hvor mye lar uglene seg sjenere av hundelufting, piknik, fotball og lekeplasser? Konkret lurer jeg på å henge en eller flere kattugle- eller perleuglekasser i sydøstlige Oslo. (Det påtreffes både rev og rådyr i de aktuelle områdene...)

Iván Kverme (30.03.2020 14:50)

Hvis kassene kan henges slik at det ikke går vei/sti rett nedenfor kassa, så går det nok greit.

Roar Solheim (30.03.2020 14:55)


Lenke

Stær

Hvert år kommer det stær i fuglekassa mi, også nå i år, i dag. Er det samme stærfamilie som kommer igjen eller er det helt tilfeldige fugler som finner kassa mi?

Ragnar Steen (30.03.2020 09:41)

Noen ganger er det samme fugl (helst samme hann), men noen ganger er det også nye individer.

Roar Solheim (30.03.2020 12:29)


Lenke

Avstand mellom meisekasser

Hei! Hvor lang avstand bør man ha mellom fuglekasser for blåmeis og kjøttmeis i et lite boligfelt med endel furu- og bjerketrær?

Mvh

Ulf Hansen (30.03.2020 12:14)

Du kan henge dem 15-20 m mellom kassene.

Roar Solheim (30.03.2020 12:28)


Lenke

Hekkested for taksvale

Jeg har så lyst å lage et sted for hvor taksvalen kan hekke i hagen min, derfor har jeg prøvd å lese meg opp om hva som skal til.
Jeg kommer over mange forskjellige varianter, noe som er litt forvirrende.
Noen steder står det at det er nok med en platting hvor de kan bygge selv, andre steder står det at man må mure opp en skål eller lage i pappmasjé. Hva er egentlig best? Og hvor mange reir kan være på samme flate?

https://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=1827
https://www.sikana.tv/en/diy/family-diy-biodiversity/build-a-swallow-birdhouse
https://www.gardenersworld.com/how-to/diy/how-to-make-a-house-martin-nest/

Anonym (29.03.2020 18:10)

Du kan både forsøke å lage slike kunstige reir selv, eller du kan kjøpe ferdige fra Natur og Fritid (sjekk nettsiden). Taksvaler hekker flere tett ved hverandre, så her er det fullt mulig å lage en hel rekke redeplasser ved siden av hverandre. En annen mulighet enn å lage disse runde formene av eget støpt materiale kan kanskje være å benytte kokosnøttskall. Har aldri testet det ut, men størrelsen virker perfekt.

Roar Solheim (29.03.2020 18:39)


Lenke

hakkespett

Hei. Har en fuglekasse som det kommer unger i hvert år, men hver gang så kommer det en hakkespett som prøver å spise ungene (men jeg jager den vekk). Hva mater hakkespettene ungene sine med? Hvis den ikke tar ungene i fuglekassa, dør ungene til hakkespetten da?

Anonym (29.03.2020 17:20)

Dette er nok snakk om flaggspett. De er allsidige i kosten, og de tar mye insekter og insektlarver. Det er ikke alltid de klarer å få tak i andre fugleunger, men hvis de får muligheten, gjør de det. Du må forsøke å lage fuglekasser med metallplate rundt hullet. Slike får du kjøpt hos Natur og Fritid (gå inn på nettsiden).

Roar Solheim (29.03.2020 18:32)


Lenke

Barnelek utenfor fuglekasse

Hei, vi har satt en fuglekasse rett utenfor en lekehytte. Nå lurer jeg på om bråk fra barnas lek kan ha ført til at ungene i fuglekassa døde? Det var i fjor og det var snakk om meiseunger.

Anonym (29.03.2020 17:03)

Det KAN hende, men slikt er det umulig å si neo sikkert om. Da må en observere fuglene og se hvordan de reagerer.

Roar Solheim (29.03.2020 18:30)


Lenke

Linerle/rødstrupe fuglekasse

Hei, har oppe tolv kasser mye aktivitet nå på masse av kasse som står ganske tett, laget 3 til igår, blant annet en spesiell kasse for linerle/rødstrupe åpen type, hvor høyt bør den stå og vilken himmelretning ?, har også en kasse for stær med åpning 5 cm, stengt den med kloss for 36 m/m, bør jeg åpne for stær da de står nærme de andre som det er fugler i ? Eller vil Stær ødlegge og jage finker blå/svart og pilfink .? PS det har vært fler stær på den kassa men foreløpig er hullet for lite. Hva bør jeg gjøre ? Kaj Tønsberg

Anonym (29.03.2020 11:21)

Du bør nok åpne kassa slik at stæren kan slippe til. Kjøttmeis og spettmeis bruker også ofte kasser med 4,5 - 5 cm hullåpning, så med flere slike kasser er det alternativer for alle. Stæren jager ikke vekk andre arter hvis de hekker i nærheten.

Roar Solheim (29.03.2020 16:20)


1-25 av 2100 siste»»