Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 6 456 spørsmål


#Økologi og atferd

Mating av Kråker

Hei:) jeg har i litt over 2år matet kråker til og fra jobb. Jeg har hund så de har fått hans tørrmat av meg. Det startet med 2kråker (et par) og har eskalert til mange, har ikke tall av og til på hvor mange som flyr rundt meg og tigger noen ganger. Det er i tillegg kommet skjærer og måker som vil ha sin bit av "kaken" forståelig nok.. Jeg forstår at det er villfugler som er designet til å skaffe seg matkilder rundt om kring og at de ikke er avhengig av meg. Jeg vet jo også at det vil komme en tid der jeg ikke lenger kan mate så ofte som jeg pleier. (ut i mammaperm snart) Det jeg lurer på er: kan kråker bære nag og gå til angrep hvis de ser meg ute over en periode og jeg ikke har mat til dem? Jeg vil jo gi dem litt om jeg husker på det.. Men nå er det blitt til en dårlig samvittighet om jeg er på vei til eller fra jobb og ikke har noe til dem.. Noen ganger går jeg omveier så de ikke ser meg.

B. (14.03.2023)

Nei, kråker fugler reagerer nok ikke på denne måten. hvis en matkilde "tørker" ut, finner de ut av andre steder å lete etter mat.

Roar Solheim (14.03.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser svarttrosten om vinteren?

N.N (14.03.2023)

Bær, frukt, mark og småkryp.

Roar Solheim (14.03.2023)


#Økologi og atferd

Ugle I fjøset

Bilde vedlagt spørsmålet

Har i 1 mnd nå hatt fast besøk av en kattugle I fjøset, den er blitt riktig så bekvem og bryr seg lite om jeg driver på der nede nå. Men hvordan "leser" man kroppsspråket til en ugle? Avslappet vs føler seg truet f.eks. Den er på ingen måte sperret inne og flyr inn/ut som den vil og får heller ikke mat. Har aldri hatt så lite mus i fjøset/stallen som nå og den jakter mens jeg holder på der nede også:)

K. (11.03.2023)

Denne ser nokså avslappet ut. Ugler inntar ofte kamuflasjepositur hvis de vil unngå å bli sett. Da gjør de seg lange og smale, og kniper igjen øynene.

Roar Solheim (11.03.2023)


#Økologi og atferd

Kråketrekk

Hei, jeg bor ute ved kysten og lurer på hvorfor kråkene trekker ut fra innlandet og ut på skjærene hver kveld uansett vær. Det ser ikke logisk ut.

K.S. (08.03.2023)

Kanskje de sitter der og sover ? Det kan hende at de er tryggere mort angrep fra rovfugler og hubro der enn inne på land.

Roar Solheim (08.03.2023)


#Økologi og atferd

Skjæreting

Her i Tromsø hvor jeg bor har jeg flere ganger i løpet av mars-april sett store ansamlinger av skjærer. En solskinnsdag la jeg merke til at det store bjerketreet til naboen var tettpakket med flaksende skjærer. Men jeg så på kom det stadig flere flygende, satte seg i treet med de andre eller på tak-mønene. Alle så ut til å komme fra én retning. Samtidig dro skjærer, enkeltvis eller i små grupper videre fra området, men i samme retning. Det må ha vært over hundre fugler, sannsynligvis hele skjære-bestanden på Tromsø-øya og omegn.Et utrolig artig syn. Jeg skrev da til en ornitologisk nettsted og fikk til svar at dette visste de ikke noe om. Har søkt på nettet og funnet bare ett treff, da bare teksten til et foto av skjærer. Kråketing, derimot, er mye omtalt. Har dere noen referanser til studier av dette fenomenet hos skjærer?.

T.B. (06.03.2023)

Nei, ikke SÅ mange. Har sett flokker på 20-25 stykker, som kan være 2-3 familiegrupper som kanskje kan ha en grensedisputt, men opp mot hundre er helt nytt for meg. >Vet dessverre ikke hvorfor så mange kan ha vært samlet. EN mulig grunn KAN være dersom de alle samlet seg og varslet på noe farlig (rovpattedyr, rovfugl).

Roar Solheim (06.03.2023)


#Økologi og atferd

Kråker og skjære

Gir gobiter til kråker og skjærer når jeg går tur med hunden. Når de ser meg tror jeg de varsler andre kråker og skjærer at jeg kommer, kan det stemme. Det kan bli ganske mange. Noen av de er borti hodet mitt med vingen.

I. (04.03.2023)

Kanskje de gjør det, men vanskelig å vite sikkert hva som foregår.

Roar Solheim (04.03.2023)


#Økologi og atferd

Flere kull

Får noen trekkfugler kull også om vinteren i sydligere strøk?

B. (03.03.2023)

Nei.

Roar Solheim (03.03.2023)


#Økologi og atferd

Svaner med "kul" på hodet.

På tur midt i Bergen i dag så vi to knoppsvanepar med store unger. Begge hannene så imidlertid ut til å ha en "kul" el.l. på hodet. Den ene hadde en ganske stor "kul" eller topp, den andre hannen hadde en litt mindre "topp". Har prøvd å lete på nettet, men finner ikke noe om det. Kan de ha vært i slåsskamp? Jeg så for noen dager siden en videosnutt fra et vann her i Bergen hvor en hissig svane ville jage en annen og bet den andre flere ganger i halsen. Dessverre tok jeg ingen bilder av svanene jeg så i dag.

A.N. (26.02.2023)

Dessverre umulig å vurdere dette uten bilde av fuglene. Knoppsvaner kan være veldig aggressive, og hanner kan sloss helt til en av kamphanene blir drept.

Roar Solheim (26.02.2023)


#Økologi og atferd

Storskarv

Vi bor slik at vi kan se ned på sjøen og fuglene der. Storskarven er nå ofte på besøk og henter stadig opp fisk etter dykking.
Spørsmålet mitt er: Rett etter et dykk ser det ut som om den vasker seg ved å ha hodet i sjøen flere ganger. Er det for å gjøre seg ren eller ser den etter neste måltid før den dykker?

G.W. (25.02.2023)

Det vet jeg dessverre ikke. Dersom det skjer etter at fisken er slukt, kan det være at den kikker etter neste mulige fangst før den dykker på nytt.

Roar Solheim (25.02.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Har ender ører?

I.G. (25.02.2023)

Ja.

Roar Solheim (25.02.2023)


#Økologi og atferd

Fulgt etter av en flokk kråker i Frognerparken

Hei, da jeg gikk tur i parken (som jeg har gjort utamlige ganger), landet først en kråke i nærheten av meg. Jeg stoppet ikke, og etter nlen meter, kpm den opp på siden av meg igjen. Etter kprt tid fikk kråka selskap av en 7-8 andre kråker. De bak meg sneiet meg nesten da de føy forbi. De fulgte meg på denne måten såpass lenge at jeg ble litt skremt og forlot parken. Hva kan årsaken være? Jeg hørte på musikk og øretelefonene mine avgir et blått lys (men igjen, de har jeg brukt mange ganker i samme park).

H.N. (22.02.2023)

Kan dette være et sted der kråkene har funnet ut at nesten-skremming av mennesker kan føre til at de slipper fra seg mat i forskrekkelsen??

Roar Solheim (22.02.2023)


#Økologi og atferd

Spurvugle

Er spurvuglen en vandrer eller er den på samme sted hele året

L.R. (21.02.2023)

Begge strategier avhengig av mattilgang.

Roar Solheim (21.02.2023)


#Økologi og atferd

Tårnsvale

En tårnsvale kan holde seg i luften i inntil 3 år.
Hva og hvordan får den tak i mat?

R.R. (21.02.2023)

Den fanger insekter i lufta, nesten slik bardehvaler fanger plankton i havet.

Roar Solheim (21.02.2023)


#Økologi og atferd

Fugler

Hvordan ser fugleører ut?

P.S. (21.02.2023)

Fugler har ikke ytre ører slik vi pattedyr har. Øret er en åpning like bak øyet, dekket av fjær. Hos uglene er fjærene stive og danner en halvsirkel, som kalles sløret. Denne bidrar til å lede lyden fra byttedyrene inn mot ugleøret.

Roar Solheim (21.02.2023)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei traff denne i Stokkeland scannet for noen uker siden,tok dette bildet. Så den igjen idag men da hadde den en oransje flekk på nebb roten på begge sider.

K.H. (19.02.2023)

Visstnok en art som heter hvitkinnand - det må være en rømt fangenskapsfugl.

Roar Solheim (20.02.2023)


#Økologi og atferd

Måker og plast

Jeg ser ofte måker og skjærer som leter etter mat i plastrester folk har kastet fra seg , er det fare for at de kan spise plasten eller tvinne seg inn i den? Jeg tar det opp hvis jeg ser det men noen ganger ser jeg det fra bussen, blir redd for fuglene!

M.3. (18.02.2023)

Ja, det er alltid fare for at måker kan spise plastrester. Jeg har lest at plast visstnok gir fra seg lukt som er identisk med noe av den maten visse sjøfugler spiser, og det er da grunnen til at de sluker slikt. Mye plast i magen er dødelig for fuglene, så plast bør aldri etterlates i naturen!

Roar Solheim (18.02.2023)


#Økologi og atferd

Gulspurv

Hvorfor har han gulspurven sterkere farger enn hun gulspurven

E. (16.02.2023)

Dette gjelder for mange fuglearter, og skyldes trolig at hunnene velger de hannene som har de sterkeste fargene. Det kalles partnervalg, og er viktig for de fleste dyrearter.

Roar Solheim (16.02.2023)


#Økologi og atferd

Kråker

Her i Muruvika samles det mengder med kråker, antar flere tusen ! To kvelder 14 og 150223 har jeg observert dem. De flyr rundt i ring ved Flatholmen og ved mørkets frembrudd kommer de og avskaller fra den store flokken og flyr ca 50-100 inn i granskogen like ved svartvika 500 m fra de gamle nøstan.
Resten flyr ut over sjøen og kommer raskt tilbake med ny flokk for overnatting. Så utover sjøen igjen.
Det er litt av et skue.

G.I. (15.02.2023)

Kråker samler seg gjerne for å overnatte sammen på ett sted - det gir dem bedre beskyttelse mot hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (15.02.2023)


#Økologi og atferd

Trekker noen fugler morgen og kveld?

Bor på Ensjø i Oslo. For meg ser det ut som om måker og endel kråker konsekvent flyr ca retning nord, fra sjøen, hver morgen og at de returnerer i retning sør, mot sjøen, når det begynner å skumre. Kan det stemme? De flyr ofte mange sammen. Hvorfor gjør de dette?

I.A. (15.02.2023)

De samles om kvelden for å sitte på en felles overnattingsplass. Det gir bedre beskyttelse mot rovfugler som hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (15.02.2023)


#Økologi og atferd

Skjæreoppførsel

Gikk akkurat forbi en død skjære på veien, og rundt i trærne og stolpene like ved satt minst et tjuetalls andre skjærer og «kaklet» høylytt og vedvarende. Hva slags fenomen er dette? Varsler de fare? Er det en slags sosial reaksjon på dødsfallet, eller bare en tilfeldighet?

E. (09.02.2023)

Dette skjer av og til blant kråkefugler når en artsfrende er død. Vi vet ikke om det er skjærer som "sørger" over et dødt familiemedlem, eller om det har vært en nabokrangel forut for dette hvor en fugl har blitt drept. Men vi vet at kråkefugler er intelligente, langtlevende og kan ha reaksjoner hvis en partner dør.

Roar Solheim (09.02.2023)


#Økologi og atferd

Falk på Gran Canarya

Så en falk som sto stille i lufta på GK. Antar det var en tårnfalk, men er det andre falker som også kan stillke?

K.B. (08.02.2023)

Dette er typisk tårnfalkoppførsel. Ingen andre bruker denne jaktmetoden så vidt jeg vet, kanskje med unntak av den nære slektningen rødfalk.

Roar Solheim (08.02.2023)


#Økologi og atferd

Kråke skjære

Hvorfor sitter kråka og skjæra høyt i toppen av bjørka?hva betyr det?

N.N (08.02.2023)

Ikke noe annet enn at fuglene vil ha best mulig oversikt.

Roar Solheim (08.02.2023)


#Økologi og atferd

Småfugler.

Hei!
Lurer på om det er noen grunn til at småfugler samles i store flokker i skogholt nå i februar? De skvaldrer og flyr litt hit og dit og sitter sånn i timesvis. Noen grunn til dette?

T.L. (06.02.2023)

Kommer an på hva slags art det er. Hvis det er sisiker, kan det være at de er på næringssøk. Ellers kan fugler flokke seg som beskyttelse mot rovfugler.

Roar Solheim (06.02.2023)


#Økologi og atferd

Låvesvale

Er det riktig som jeg har hørt at låvesvalen og de andre svaleartene våre er på vingene døgnet rundt og aldri på bakken utenom når de har egg eller unger? Altså at fuglene aldri setter sine ben i Afrika?

H.B. (31.01.2023)

Nei. SVALENE er spurvefugler som sitter stille i trær om natta og hviler. TårnSEILERNE derimot, er på vingene hele tiden mellom hver gang de hekker!

Roar Solheim (31.01.2023)


#Økologi og atferd

spurveugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

er denne røveren her som tok spettmeisen en spurveugle klarte såvidt å fly avgårde med sitt bytte?

J.K.L. (29.01.2023)

Spurveuglene er noen tøffinger. De kan ta fugler som veier mer enn dem selv, som sidensvans, stær, gråtrost og flaggspett.

Roar Solheim (29.01.2023)

1 - 25 av 6 456 siste»»