Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 6 762 spørsmål


#Økologi og atferd

Hektiske fugler flyr rundt og rundt

Hei! I går i Oslo på St. Olavs plass stoppet folk opp, fordi rundt en høy bygning fløy enormt mange fugler rundt og rundt. De lagde veldig høy lyd og var svært mange. De virket frustrerte eller redde. Hvorfor tror dere de gjorde dette? På vinteren? Kan det ha noe med lysforurensning?

S.A.O.A. (02.12.2023)

NÅR på døgnet? Var det mørkt eller lyst? Vanskelig å vite hvilke art dette kan ha vært, uten bilde av fugleflokken.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Økologi og atferd

Spettmeis spiser blåmeisavføring

Hei
Jeg har en kasse med kamera som en blåmeis sover i om natten.
Om dagen kommer en spettmeis innom og tar med seg avføringen (se vedlagt film). Gjerne flere ganger til det er tomt. Dette skjer stort sett hver dag. Er dette kjent oppførsel?

A.J.D. (01.12.2023)

Her tar den ekskrementet i nebbet, og holder det i nebbet inntil den forsvinner ut igjen. da er spørsmålet: SPISER den dette, eller holder den på med å RENSKE opp i bunnen av kassa? Uansett en interessant adferd, som jeg aldri har hørt om eller sett på film slik som her.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Økologi og atferd

Meiser som løfter på fjærene på hodet

Hei!
Jeg følger med på fuglene på fuglebrettet og ser at både blåmeis og kjøttmeis innimellom løfter på fjærene på hodet. Hva betyr dette?

N.B. (30.11.2023)

Ikke helt sikker, men det KAN ha med aggresjon eller markering av status å gjøre.

Roar Solheim (30.11.2023)


#Økologi og atferd

Svarttrost

Hvilke frø spiser svarttrosten

N.N (28.11.2023)

Helst frukt og bær, ikke så mye frø.

Roar Solheim (29.11.2023)


#Økologi og atferd

Fart på laksand

Hei! Vi kjørte parallelt med en flygende laksand. Vi holdt 80,den fløy fortere. Hvor fort kan de egentlig fly?

N. (20.11.2023)

Har selv gjort det samme, og laksanda lå da mellom 80 og 90 km/t.

Roar Solheim (20.11.2023)


#Økologi og atferd

Dreper skjære andre skjærer?

Hei.
Jeg så i dag en skjære som hakket voldsomt mot en annen skjære. Den andre skjære lå på ryggen, og jeg trodde først den var død. Men så så jeg at den flakset med vingene, og etter 50-60 sekunder kom den seg løs og fløy av gårde med angriperen etter (i det jeg startet mobilvidioen).
Er dette vanlig skjæreadferd?
Mvh

Audun Færøy

A.F. (19.11.2023)

Ja, dersom det f. eks. er en grensedisputt mellom skjærer i to naboterritorier, så kan de nok sloss med dødelig utgang.

Roar Solheim (19.11.2023)


#Økologi og atferd

Kjernebiter hakker på ruta fra morgen til kveld

Hei. Jeg har lest om kjernebiteren Kjell her, men ble litt usikker på hva vi kan gjøre for å få slutt på den evinnelige hakkingen. Den er ikke aggressiv, men mer rolig og jevnlig. Vår faste kjernebiter kalles Oscar og er en flott representant med fine farger, men ingen andre av arten dukker opp sammen med ham. Kan vi bare prøve å fore ham? Eller vil det gjøre vondt verre? Han er jo en kjernekar, men virker jo litt ensporet. Kanskje det vil være bedre for ham å få noe annet å tenke på? Takker for svar

A.M. (14.11.2023)

Ikke mye du kan gjøre mht fuglenes adferd. Bare fortsett foring som før.

Roar Solheim (15.11.2023)


#Økologi og atferd

Adferd på rugde

Hei !
Har nylig flyttet til et hus midt i skogen, uten nære naboer. Har gjennom sommeren sett litt rugder rundt forbi, men her om kvelden oppførte de seg så rart at jeg må spørre om dette er normal oppførsel. Normalt må man ganske nære før de flyr av gårde, men her en dag var det en flokk på 15-20 stk som hadde satt seg på tunet. De har ikke interessert i å flytte seg for folk, de var så nære at du nesten kunne gå bort å plukke dem opp. Når de først prøvde å fly bort så hadde de problemer med å ikke kræsje i ting. Noen gikk i husveggen, bilen, en av dem satte seg fast under verandaen og en annen i traktoren. De virka litt omtåka alle sammen og kom seg aldri ordentlig unna. Lan det være en logisk forklaring på at de oppfører seg slik ? Eller kan det være at de reagerer veldig på lys ?

H. (12.11.2023)

Dessverre vanskelig å si hva som ligger bak her. Det spesielle er at det er så mange sammen - det er ikke vanlig. Kanskje kan de bli forvirret av lys (hvis dette skjer når det er natt), de kan være skremt av en rovfugl, eller kanskje også syke.

Roar Solheim (13.11.2023)


#Økologi og atferd

Kan ender telle?

Kan ender telle, eller greier de å høre distinkte lydforskjeller mellom ungene. De greier jo å få med seg om noen mangler i flokken?

N.P. (12.11.2023)

Et interessant spørsmål som jeg dessverre ikke har svar på. Kanskje kjenner de igjen stemmen til hver av ungene slik at de hører om en unge sakker etter. Usikker på om ender kan telle når de har opp mot 8-12 unger, og heller ikke sikker på om telleegenskap er undersøkt hos ender. Noen fugler klarer å holde orden på små tall (4-5), men kanskje ikke store antall.

Roar Solheim (12.11.2023)


#Økologi og atferd

pilfink

jeg har en pilfink som stadig flyr oppetter vinduene bevist uten at det er i fart. Og setter seg på vinduskarmen og titter inn. Hva kan det komme av ?
Hilsen
Øivind

N.N (10.11.2023)

Dessverre vanskelig å vite sikkert.

Roar Solheim (11.11.2023)


#Økologi og atferd

Kan et svanepar skille lag i perioder?

Hei! I fjor oppholdt et svanepar seg hele sommeren og høsten i den lille bukten vi har hytte i Oslofjorden. De var merket og vi kunne se nummeret på begge. I sommer kom paret tilbake en kort tur først, med fire store svaneunger (på størrelse med gjess), og alle fire var merket. Noen uker senere kom paret tilbake med tre unger og var mye her i noen uker. For ca. to uker siden kom den ene voksne svanen tilbake og har vært her alene nesten daglig. Er det naturlig at et svanepar skiller lag i perioder (når ungene er blitt store), eller tyder det på at det har skjedd noe med maken og barna?

N.M.S. (07.11.2023)

Selv hos fugler som svaner, som kan holde sammen i par helt til den ene fuglen dør, kan fuglene skille lag og lete etter nye partnere. Det er spesielt dersom partneren ikke tilfredsstiller makens forventninger (til mating, pass av unger, eller forsvar av reir og unger mm).

Roar Solheim (07.11.2023)


#Økologi og atferd

Svanepar med 3 unger

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg jobber med gjenåpning av vannspeil i et fuglereservat,og har hatt et svanepar med 3 unger i nærheten i flere uker. For 2 dager siden var det bare 2 unger med foreldrene,og en unge svømmer alene lenger sør i reservatet. Kan den være utstøtt av familien,eller skadet på noen måte?

V. (07.11.2023)

Dessverre vanskelig å vite grunnen til dette.

Roar Solheim (07.11.2023)


#Økologi og atferd

Flaggspetten om vinteren.

Bruker den boligen de bygget for rede på våren om vinteren for overnatting.
Eller er det noen fugler i det hele tatt som gjør det.

H. (07.11.2023)

Mange hullrugere sover i spettehull eller fuglekasser nattestid om vinteren.

Roar Solheim (07.11.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kan ørner lette fra bakken?

L.G. (05.11.2023)

Selvfølgelig!

Roar Solheim (05.11.2023)


#Økologi og atferd

Forfulgt av kræker

Hei! Vi gikk på tur i dag og ble forfulgt av 15-20 kråker. De forflyttet seg hele tiden til trær foran oss. Vi hadde ikke gjort noe for å skade dem eller provosert på noen måte. Dette fortsatte helt til vi kom hjem. 4-6 kråker ble da sittende i treet utenfor vår leilighet. Finnes det noen forklaring?

D. (05.11.2023)

Det gjør det nok, men jeg kan dessverre ikke se hvordan denne oppførselen skal/kanforklares.

Roar Solheim (05.11.2023)


#Økologi og atferd

Fossekall

Hvor er fossekallen om natta om vinteren? Sitter den på is og hull ved iskanten eller i buskas, kratt?

N.N (05.11.2023)

Den sitter neppe åpent på isen. Mer trolig i kratt eller i bergvegger/sprekker.

Roar Solheim (05.11.2023)


#Økologi og atferd

Gråtrost

Vi bor i Arendal og hadde mye krossvedbær helt frem til nå da gråtrostene har spist opp alt! Hadde jo håpet at sidensvansene skulle ha disse bærene , men nå er det tomt. Vil sidensvansene bare trekke forbi ….?

B.S. (01.11.2023)

Enten det, eller så finner de alternative bær.

Roar Solheim (02.11.2023)


#Økologi og atferd

Hakking på veggduk

På hytta vår har vi fått et problem med at kjøttmeisene setter seg i nedkant av veggpanelet og hakker hull i veggduken (fuktsperre) som stikker fram under plankene. Har prøvd å sette teip over hullene, men de hakker bare videre. Er det noe de liker å spise på, eller har de bare fått "dilla"?

H.G.B. (01.11.2023)

Det KAN hende at de leter etter overvintrende fluer.

Roar Solheim (02.11.2023)


#Økologi og atferd

Måker angriper måker

Hei, jeg har flere ganger observert når en måke kommer i nød/bla henger fast i en fiskeline/garn/flue snøre. (Levende) kommer en bøllegjeng med måker å angriper den for å prøve å drepe den. Er det noen som vet hvorfor de gjør det?

A. (29.10.2023)

Ikke sikkert, men det kan være fordi fuglen plutselig ser ut til å oppføre seg unormalt.

Roar Solheim (29.10.2023)


#Økologi og atferd

Kråker til besvær på balkongen. Roter og søler til.

Kråker som stadig roter, velter blomsterpotter og sprer jord fra Potter utover balkongen. Jeg rydder opp og de er raskt tilbake og roter opp alt. Har lest at kråker er hevngjerrige. Virker som disse har lagt sin «elsk» eller hat på meg. Hva kan jeg gjøre? Har vurdert å innglasse balkongen , men lurer på om de da kan hevne seg å skite ned glassene? Har hørt om det. Dette er plagsomt og og konsekvensen er blitt at jeg benytter balkongen stadig mindre. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt den uønskete og ubehagelige oppmerksomheten fra kråkene?

L.P. (25.10.2023)

Kråker driver nok ikke med "hevn"basert adferd, men det er ikke lett å finne ut hvorfor de gjør dette.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Økologi og atferd

Kjernebiter hakker konstant på ruta uavhengig av matønske

Hei Roar. Vil bare gjøre deg oppmerksom på at denne teorien ikke stemmer med virkeligheten:

"Dette er en kjernebiter. Det KAN hende at den har skjønt sammenhengen mellom mat på forplass og dere inne. Bankingen KAN være signal om matønske!"

En hann Kjernebiter hakker på ruta mi hver dag. Holdt på en uke nå.
Har observert den med plommekjerner i nebbet i vinduskarmen samtidig som den hakker på ruta. Og etter jeg la ut solsikkekjerner, som den spiser, så fortsetter den hakkinga. Spisinga er også oftest en pause i hakkinga. Hannfuglen, som jeg har valgt å kalle for Kjetil, dukker opp hver dag når sola står opp, og slutter når det blir mørkt. Noen pauser innimellom, men de er relativt korte.
Kjetil er en enslig Kjernebiter. Ingen hunnfugler i nærheten. Kanskje Kjetil blir litt ekstra aggressiv/rar av ensomhet? Og ser refleksjoner i ruta som en trussel fra en annen Kjernebiter? Med flere plommetre i nærheten, samt foringsplass, så vil jo dette være et meget lukrativt territorie å beskytte.
MEN:
Det er også insekter i ruta til tider, så jeg tror hakkinga er en kombinasjon av insektjakt (Kjøttmeisen er ihvertfall på aktiv insektjakt rundt ruta, og hakker på den svært sjelden), og reaksjon på egen refleksjon. Akkurat nå sitter han med en plommekjerne i kjeften og ansiktet 0,25 cm unna ruta, så den refleksjonsteorien henger ikke helt på grep hele tiden. Det er ikke alltid aggressiv hakking....
Det er jo også en måte å holde seg aktiv på uten å forlate territoriet?
Ingen andre Kjernebitere er observert i nærheten, og de jeg har sett tidligere har alltid hengt sammen i par.
Er det mest vanlig at Kjernebitere henger sammen i par? Eller er det bare mine observasjoner her jeg bor(Tønsberg/Revetal)?
Nok av rovfugler i nærheten, så ei makker kan ha blitt spist.
Kanskje Kjetil er blitt litt sprø av kjærlighetssorg... he he ;)
Spesiell type han Kjetil, det er ihvertfall sikkert!
Og for meg er Kjernebiter Kjetil en kjernekar som står for daglig underholdning :)

Ville bare komme med innspill, og tar gjerne imot flere teorier jeg kan forske videre på!

Mvh Jan Banan Thalmann

J.B.T. (25.10.2023)

Takk for interessante observasjoner. Nei, vindushakking lar seg ikke alltid forklare, derfor er det bare mulig å komme med mulige forklaringer. Insektjakt kan nok oså være en grunn.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Økologi og atferd

falk ertet ugle

for noem uker siden så vi en ugle i en tretopp i 900 meters høyde i telemark.- på dagtid. like etterpå kom en falk- antakelig tårnfalk og fløy i store svinger over hodet på uglae . så ut som den gjorde utfall ned mot ugla for å skremme eller erte den. lavskrikene i nærheten varslet hverandre. er det vanlig at en liten falk erter en ugle?

O.B. (25.10.2023)

Ja, og dette høres til å kunne være en haukugle, som nok kan ta en falk. Derfor grunn for å mobbe og forsøke å jage ugla vekk.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Hei!
Her hjemme på Lalm har vi masse Kjøttmeis , det er en fornøyelse å se de på fuglebrettet.
Hvor stor flyge hastighet kan disse fuglene ha?
Mvh Jostein

N.N (24.10.2023)

Det har jeg dessverre ikke data på.

Roar Solheim (24.10.2023)


#Økologi og atferd

Sjøfuglee

Hvorfor ligger fuglene i klynge i sjøen?

M. (19.10.2023)

Det er trygghet i å være mange sammen.

Roar Solheim (20.10.2023)


#Økologi og atferd

Solsikkefrø m skall

Har lest at de minste meisene ikke klarer og åpne skallet på solsikkefrøet, stemmer det

J.G. (18.10.2023)

Nei, men de må jobbe mer for å åpne dem.

Roar Solheim (19.10.2023)

1 - 25 av 6 762 siste»»