Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 13 067 spørsmål


#Diverse

Funnet grågrønne fugle egg ved Stand fjellstue ved Espedalsvannet.

Hva gjør man? Ifølge deres nettside skal man ikke gjøre noe. Dette egget ligger altså ved en strand.

G. (21.05.2024)

Riktig. Du verken kan eller skal gjøre noe med slike egg.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Diverse

ender

er ender en spesialistisk art

H. (21.05.2024)

Alle fuglearter er spesialiserte på en eller annen måte, så spørsmålet er egentlig ganske meningsløst.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Diverse

Hvor er det blitt av småfuglene?

Jeg bor i Lørenskog kommune med stor hage og mot utmark som skulle være ypperlig for fuglene, men noe har skjedd. I vinter foret vi fuglene med villfuglblanding og hadde flittige besøk av Dompap, Gulspurv, Gråspurv, Blåmeis, Kjøttmeis og Trekryper men også noen Svarttrost og Rødstjert. Da snøen hadde forsvunnet utpå vårparten så ga vi oss med påfylling av frøautomaten, men la i stedet ut rester av frø og smuler fra brødposene. Vi var nå kommet til midten av April og Bokfinken og Linerlen hadde kommet tilbake og noen spurver startet med bygging oppunder taket på vårt hus.
Nå som varmen har kommet, så er vi mer ute og reagerer på at finnes nesten ikke småfugler. Det eneste vi har i observert av småfugler er en Rødstjert, en Svarttrost og en Kjøttmeis som har reir under takskjegget på huset. Duer, Gråtrost og Skjærer er det rikelig med. Hva kan fraværet av småfuglene være? Er noe av forklaringen at vi har tatt livet av fuglene med restene i brødposene, eller er det andre årsaker?

O.H. (21.05.2024)

Se nylig svar på samme bekymringsmelding. Ingen sammenheng med fôring.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Diverse

Hvor er det blitt av fuglene

Jeg har en hytte nord for Mylla i Lunner kommune. Jeg harvet her nå i pinsen. I fem flotte forsommerdager, Det er mange småfugler her, meisel, linerle, trost og stær. Og livlig fuglekvitter. Men i år har jeg ikke sett en eneste fugl. Og ikke hørt et fuglekvidder. Det er helt merkelig. Og urovekkende.
Har du forslag til en forklaring?

A.T. (21.05.2024)

Frykter at dette skyldes den generelle nedgangen for mange arter. Har samme erfaring fra feltarbeid siste to uker i Hedmark, Vermland og Dalarna. Skremmende utvikling.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Diverse

Måkereir i parsellhagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har en parsellhage. Der har plutselig en måke laget et reir oppi potten min med jordbær. Dette har skjedd på noen få dager, så jeg har ikke kunnet forhindre reirbygging. Det er flere parseller rundt min parsell, og jeg ser for meg at måkemor kan bli veldig aggresiv når egget klekker (er kun et egg foreløpig). Kan jeg flytte hele potten til et mer privat område på parsellhagen? Slik at vi ikke blir plaget i parsellen og måkemor/unge får være i fred?
Jeg vil da ikke flytte på selve reiret, men flytte på potten som reiret ligger oppi.

N. (21.05.2024)

Da må du flytte krukka bare en meter av gangen, slik at måka venner seg til det nye stedet, og så ny flytting, helst bare en meter per dag. Kanskje går det, men måka kan også gi opp hele reirprosjektet og flytte.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Diverse

Fuglebad med alger, skadelig for fuglene?

Jeg har et godt besøkt fuglebad. Det er steiner i midten slik at de kan sitte der og vaske fjøra.
Badet blir fullt av alger og grønske raskere enn jeg klarer å skifte vann og rengjøre det.
Er det skadelig for fuglene å drikke dette vannet?

E. (21.05.2024)

Nei, overhodet ikke.

Roar Solheim (21.05.2024)


#Diverse

Låvesvalereir

Hei, i fjor hadde jeg låvesvalereir i garasjen. Det var artig. Vil gjerne at den skal komme tilbake. Vil den helst at jeg skal rydde bort reiret, så den kan begynne på nytt, eller vil den helst pusse opp det gamle?

M.V. (20.05.2024)

Litt usikker på hvordan låvesvalene forholder seg til gamle reir, men tror kanskje at de kan forbedre de gamle og bruke dem om igjen.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Svarttrostens adferd

Vi har hytte ved Stangvikfjorden på Nordmøre og har en god del svarttrost her. I år har vi for første gang observert at svarttrosten ofte sitter på taket, evt på ei grein rett ved, fugleburet der kjøttmeisen er i ferd med å ale opp et kull unger. Det ser nærmest ut som den sitter og venter på at ungene skal komme ut, og vi lurer derfor på om det er fare for at den kan spise kjøttmeisungene i det de er på tur ut av reiret/buret?

K. (20.05.2024)

Nei, svarttrost er aldri observert å spise andre småfuglers unger.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Ingen gjøk å høre i Aure i år?

Har aldri tidligere opplevd å ikke ha hørt gjøken når vi er kommet til 20. mai - men det er tilfellet nå i år…noen som har noen teori om hvorfor??

A. (20.05.2024)

Nei, dessverre ikke. Gjøk er i alle fall hørt flere steder, men det kan være lokale endringer.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Bassengsvann med klor tabletter

Bruker klor tabletter i bassenget kjøpt for bassengbruk, men ser fuglene drikker og bader i vannet.... Er ikke det skadelig for dem?

T. (19.05.2024)

Tror ikke det, men har ikke noen opplysninger som kan avgjøre dette sikkert.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Hvor er stæren

Der jeg bor pleier stæren å komme i slutten av mars. Men nå har vi ennå ikkje sett den? Hva kan være årsaken til at den er borte?

K. (19.05.2024)

Dessverre vanskelig å vite, men det kan være en generell tilbakegang i antall for mange fugler.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Dompap om sommeren

På Orkanger er det no masse dompap på matbretttet. Dette har vart ei god stund. Dette er nytt. Slik har dette ikkje vore før. Kva kan årsaka vere?

B.S. (19.05.2024)

Det er det vanskelig å vite svaret på. Det kan ha sammenheng med lokalt lite mat å finne, eller at det er en invasjon av dompap.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Vil ærfugl ta i mot en forlatt men frisk unge?

Har funnet en forlatt ærfugl unge. Vil voksne ærfugl ta den til seg om vi slipper den i nærheten?

P.B. (19.05.2024)

Det er det dessverre ikke mulig å vite på forhånd.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Pirol på Radøy

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde i dag besøk av to paroler 19.5.24 på Radøy. Det er første gang her har sett denne fuglen,den satt i et eiketre utenfor huset. Hørte den gav lyd fra seg som jeg ikke kjennes ved fikk hentet fotoapparat og fikk et par bilder før den fløy. Er det en sjelden fugl på Vestlandet.

D.N. (19.05.2024)

Ja, pirolen er en uvanlig gjest i Norge. Gratulerer med et flott bilde av en fugl som det er vanskelig å få tatt gode bilder av.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Småfuglene er forsvunnet

Er det rapportert om at småfugler forsvinner? Vi har vært på Hvaler nå i 2 døgn og ikke sett en eneste småfugl, heller ikke etter at vi har lagt ut meiseboller og solsikkefrø. Men gjøken er her.

N.N (18.05.2024)

Ja. Dette registreres dessverre over hele landet.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Vestland

I flere år har ett stær par overvintret her.
Vi bor i blokk og stæren har rede utenfor. I går merket vi noe merkelig. Døren til altanen var åpen og plutselig hørte vi en hund som bjeffer. Jeg gikk mot altandøren for å se om det var en hund utenfor. Det var det ikke men det var stæren som rett og slett bjeffet. Jeg kikket ut og der gikk det en katt. Det så ut som stæren ville skremme bort katten.Så mitt spørsmål er om det er vanlig at en stær kan etterligne lyder.

J..H. (17.05.2024)

Ja, stær er gode imitatorer.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Ruger trosten kontinuerlig?

Vi har to trostereder på terrassen på hytta på fjellet. Trosten flyr fra rede hver gang vi går ur også når vi nærmer oss vinduene inne i hytta. Hvor mange timer i døgnet må eggene ruges for at det skal bli unger? Kan trosten vende seg til at vi går rundt?

A.C.H. (18.05.2024)

Det har vi ikke tidsangivelser for. Trostene kan venne seg til at dere er det.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Skjærereir i sankasse?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, en skjære har slått seg i en sandkasse på en fellesområde, den lager ikke reir, det er ikke kvister, den har bare ligget der i en liten grop i sanden. Jeg har sett at den kan flytte på seg og flyr litt når det kommet bil forbi, det er mulig den er ikke i form da den puster med nebet åpent. Den fikk vann og fuglema, blr vi prøve å flytte den eller må vi stenge den lekeplassen ?

T. (18.05.2024)

Hvis den hindrer bruk av lekeplassen bør den kanskje flyttes.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Kan måker bytte hekkeplass?

Hei, vi bor ved et tjern og hvert år kommer hettemåkene for å hekke her. De kom også i år, men nå er de plutselig borte. Vi lurer på hva som kan ha skjedd? Det er mange katter i nabolaget men det har det alltid vært. Eneste nye at det har kommet et par gjess. Kan det være årsaken til at de har dratt? Dette er mysterium!

H. (18.05.2024)

Dessverre umulig å vite årsak.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Skjærereir

Hei.
Vi har et skjærepar her på hytta (Tjøme) som er i full gang med å bygge reir i toppen av en einer. Men, er ikke det farlig sent?

H. (18.05.2024)

Nei.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Kattugle.

Bilde vedlagt spørsmålet

Kor lenge kan kattugle mora være vekke fra ungane når dei er 2 til 3 veker gamle og kan dei være vekke på dagen?

I.H. (18.05.2024)

Kanskje hele dagen, avhengig av lufttemperatur.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Ringduereier

Hei, Opplever at en ringdue ønsker å bygge et reir i det samme treet år etter år. Er det "foreldre", en av ungene eller tilfeldig due som vender tilbake for å bygge på nytt?

A. (18.05.2024)

Samme individ kanskje, ikke ungene.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Tjeldens revir og antallet fulgler i Vestland fylke

Vi diskuterer hvor stort revir en tjeld har. Er det avhengig av f eks øyer. Kan de ha mindre revir dersom der er vann som skiller revirene.
Hvordan er det med bestand telling på Vestlandet.
Er der markant nedgang i antall.

E. (18.05.2024)

Har dessverre ikke tall for reir størrelser eller bestandstall.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Kråker

Bygger kråker i takrenner ?

B.O. (18.05.2024)

Nei.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Diverse

Nøttekråke

Gikk gjennom parken ved rådhuset i Moss forleden. Må sies at jeg var litt skakk.
Observerte det jeg syns, der og da vel.og merke, var en diger stær.
Noe bilde fikk jeg ikke tatt. Men har sjekka litt rundt og det nærmeste jeg kommer er nøttekråke. Kan det stemme?

K. (17.05.2024)

Ikke umulig det.

Roar Solheim (17.05.2024)

1 - 25 av 13 067 siste»»