Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 11 054 spørsmål


#Diverse

fulgerede

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken fugl tilhører eggene på bilde til?
å ser ikke fulgemor, kan de dø uten å bli ruget på?

L.A. (02.07.2022)

Gråfluesnapper. Starter ikke ruging før alle eggene er lagt.

Roar Solheim (02.07.2022)


#Diverse

Prestvannet i Tromsø

Hei
Var oppe ved Prestvannet idag 1 juli og ble overasket over hvor lite stokkender det var . Bor i Bergen men må altid en tur opp til prestvannet hver gang jeg er i Tromsø. Antall par med smålom og fiskemåser så ut til å være det samme
. Så flere krikkender med mange unger men ingen stokkandunger i det hele tatt. Kunne neste telle antall stokkender på 2 hender.

M. (01.07.2022)

Kjenner dessverre ikke til hva som er forventet andemengde i dette vannet.

Roar Solheim (02.07.2022)


#Diverse

Rar fugl

bildet av den brune "ugle" fuglen med store svarte øyne hvor du spurte hvor bilde var tatt så er det tatt i Australia men tror jeg har funnet ut hvilken fugl det er, New Caledonia Nightjar men vet ikke ha det er for slags fugl eller hva den heter på norsk. den er visst utryddningstruet.

I. (01.07.2022)

Denne fuglen har fått navnet Kanaknattravn på norsk.

Roar Solheim (01.07.2022)


#Diverse

Rar oppførsel Linerle

Hei - Er med i en gruppe om småfugler på facebook. Der er det rapportert om Linerle som har to unger, som bader og drikker fra liten vannfontene i hagen til eier. De har observert at linerlen plukker opp avføringen til barna og slipper det i vannbadet. Hvorfor gjøres dette?

Lenke til gruppe: https://www.facebook.com/groups/296968896989342/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=5631005373585641

M.S.R. (01.07.2022)

Det vet jeg dessverre ikke svar på.

Roar Solheim (01.07.2022)


#Diverse

Fugler i nærhet til tung industri

Hei.

På Ormlia ved Nebennes kro i Eidsvoll kommune har det i senere tid kommet tung industri i nærheten av et område med mange fuglerarter. Anleggsmaskinene hakker løs stein med store spett og lyden fra maskinene er svært høy/skarp og bærer mange kilometer inn i skogen ved siden av annlegget.

I går hørte jeg fugler som etterligner hakke-lyden fra anleggsmaskinene. Er det slik at denne lyden fra anleggmaskinene kan forstyrre og ødelegge for fuglenes språk og hekketiden på våren?

Mvh Aleksander

A.T. (01.07.2022)

Neppe noe problematisk.

Roar Solheim (01.07.2022)


#Diverse

Fugleunger i jordbærampel

Hei.
Vi har fugleunger i jordbærampel. Har hengt oppe. Nå når jeg gikk ut med søpla lå det fugleunger på bakken. Jeg løftet de opp igjen. De ville ikke være der. Satte ampelen oppi ei svart plastikkasse, fuglene hopper rundt. Kjenner jeg ble urolig for de seks fugleungene. Tror du det går bra❤️

K. (01.07.2022)

Mange fugleunger forlater reiret før de kan fly. Vanskelig å vurdere om disse er på dette stadiet, uten bilde av ungene.

Roar Solheim (01.07.2022)


#Diverse

Samler ?

Er svart trosten en samler ? Forsvinner div fargerike/blanke ting fra uteområdet på hytto.

K.E. (01.07.2022)

Nei.

Roar Solheim (01.07.2022)


#Diverse

Kan denne slippes nå?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg stilte et spørsmål for et par uker siden om en skjæreunge jeg reddet fra å bli kråkemåltid.
Nå har vi foret den i et par uker. Ser det ut som om den er klar nå eller snart klar til å slippes fri? Den hopper rundt i buret og ser frisk og rask ut. Lager lyder og ser ut som den kunne tenkt seg videre. Skal vi bare åpne døra til buret så den kan fly ut selv? Eller må vi finne et sted med skjærer? Har sett at det bor noen lenger oppe i boligfeltet.

N.N (01.07.2022)

Dere kan prøve å slippe den, men uvisst om den vil fly vekk eller holde seg nær dere.

Roar Solheim (01.07.2022)


#Diverse

Måkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender på nytt da du ikke klarte å se på bikdet hva som var innringet. Som overskriften sa så er det en måkeunge. Foreldrene sitter på en lyktestolpe i nærheten. Ungen kommer seg ikke opp igjen på stenene. Vil den klare seg der nede. Hva skjer dersom den faller i vannet?

I. (30.06.2022)

Den vil jo neppe bli sittende akkurat der hele tiden. Den kan svømme over vannet og gå på steinene hitenfor steingjerdet - den trenger ikke å stå OPPÅ steingjerdet for å overleve. Vet ikke hvordan terrenget ser ut i hver retning ut fra bildet, men hvis det ikke er bratte kanter over det hele, vil den klare seg. Hvis det er brattkanter over alt, kan den nok ha behov for hjelp til å komme seg opp.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Diverse

Høy lyd

Hei! Jeg har en fuglekasse på veggen som er i bruk av en spurvefamilie i sommer. Jeg er avhengig av å bruke kantklipper for å få klippet plenen, og denne avgir veldig høy lyd. Vil dette være til skade for ungene i reiret, kan de rett og slett dø av høy lyd? (Jeg kommer altså til å klippe gress rett under fuglekassa.) Har ikke tatt sjansen på plenklipp så langt denne sommeren:)
Vennlig hilsen
Marie

M. (30.06.2022)

Dette er uproblematisk.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Diverse

DUE

En nabogutt på 13 år fant en syk due, som han har fått frisk ved hjelp av dyrlege og medisiner. Han hadde den boende i kjelleren i bur mens den var syk, og slapp den ut når vekten var gått opp til det den skulle være. Den ble sluppet ut for snart 2 uker siden, men vender tilbake til huset hver dag. Bør den mates, eller skal man satse på at den må greie seg selv nå?

M. (30.06.2022)

Kommer an på om det er en viltlevende dueart eller en rømt tam/brevdue.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Diverse

Måkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Vil denne klare seg eller burde den hjelpes?

I. (30.06.2022)

Bildet er såpass mørkt at jeg ikke kan se hva som er innringet.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Diverse

Lom

Har lom etsende avføring? Shortsen ble etset opp etter min mann satt seg på tofta. Vi har ingen annen forklaring. Venter spent på svar😊

B.S. (30.06.2022)

Fugleskitt er generelt noe etsende. Derfor bør fugleskitt alltid raskt vaskes vekk fra f. eks. billakk.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Diverse

To døde måkeunger over natten

Hei
Vi har fulgt med på et måkepar som har fått 2 unger på et skjær 20 meter fra der vi pleier å sitte. De har levd i ca 1 uke. I dag fant vi begge liggende sammen uten at det er tegn til noe kamp. Ser ut som de har sovnet stille inn. Det virker som de har vokst fint, de var oppe og vandret på skjæret i går, og foreldrene er fortsatt rett i nærheten. Vi er nysgjerrig på om det er vanlig at måkeunger dør på denne måten eller om dere kan ha noen teori om årsaken?

E.H.J. (29.06.2022)

Dessverre vanskelig å vite hva som kan ha skjedd.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Diverse

sanking av dun

hvilket fugler har jeg lov og sanke dun fra

M. (29.06.2022)

Aner dessverre ikke, men når eggene er klekket tror jeg du fritt kan sanke inn dun fra alle andefuglers reirplasser.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Diverse

Tornskate

I dag traff jeg på en tornskate i skogen ved siden av Helgelandsmoen i Hole kommune (Viken). Dette har jeg forstått er et uvanlig funn. Til hvem og hvor registrer jeg dette?

M. (29.06.2022)

Ikke helt uventet, men du kan legge inn observasjonen på artdatabankens sider.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Diverse

Flytting av kjellegg

Den har lagt egg i kanten på flomålet Ved stor Flo vil de forsvinne.Kan man flytte de til en annen plass?

G.S.A. (29.06.2022)

Det er ikke lett. I så fall må reiret med egg flyttes bare kanskje 30-50 cm, og så må tjelden akseptere den nye plassen. Noen timer senere kan kanskje en ny lignende flytting prøves, men det er stor fare for at fuglene kan gi opp eggene og forlate dem.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Gulspurv i ventilatorrøret.

Hei, en gulspurv har kommet seg inn i avtrekksrøret for kjøkkenventilatoren ... vi kan ikke e teirethverken utenfra eller innenfra. Det er ikke et langt strekk ... ungene er i full vigør og fugler mater og ungene skvater ... Nå er bekymringen hvordan skal de klare å komme seg opp og ut og om vi må gjøre en innsats for å hjelpe dem. Hvor lenge er de i reiretfør de skal ut å fly?

S.T. (29.06.2022)

Spurvefuglunger forlater vanligvis reiret i løpet av et par uker etter klekking. Hvis de voksne kommer seg inn, kommer nok ungene seg ut også. Deretter bør dere tette med metallnetting slik at ikke fugler kan komme inn senere.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Funn av døde fugleunger

Jeg har både i går og nå i morges funnet døde fugleunger ved hytten min på Askøy. Kan dette være influensa blant villfugler som jeg har hørt om? Bør jeg levere disse to siste , som er godt utviklet, til lokal veterinær eller ornitolog for undersøkelse? Mvh

B.I. (29.06.2022)

Trolig døde av helt andre årsaker.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Hva slags fugl?

Forleden kveld fant vi en liten fugl liggende på rygg ute på verandaen. Den lå med lukkede øyne og så ut som den var død, men det syntes at den pustet. Jeg plukket den opp og satte den ute på gresset, og da åpnet den øynene og satte seg. Der ble den stående stille. Det var svært varmt og jeg satte et lite lokk med vann framfor den. Vi gikk inn og lot den være i fred, men kikket ut verandadøra inni mellom og så at den hadde snudd litt på seg. etter en times tid var den plutselig borte. Jeg har mange slags fugler i hagen, både sommer og vinter. Noen hekker her. Denne fuglen har jeg imidlertid aldri sett før. Etter å ha studert fuglebøkene fant jeg at den ligna veldig på Gulerle. Grågrønn på ryggen, lysere buk og mørk stjert og vingespisser. Det jeg la spesielt merke til var at nebb og føtter var svart. En slank fugl. Vi var så opptatt av at den måtte leve og tenkte ikke på å mæle den eller ta bilde. Det står i bøkene at Gulerle er 17 cm lang, men jeg vil anslå denne til maks 15 cm. Vi bor i et boligfelt med en god del skog og åkerflekker i nærliggende område, nært fjorden.

A.S.A.1.M.I.R. (29.06.2022)

Vanskelug å vurdere uten et bilde. Hvorfor tok du ikke ett av den da den var paralysert? Trolig hjernerystelse.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Tam måke og adferd

Hei, vi har den siste uken hatt besøk av ei måke som virker veldig tam. I starten bare snakket jeg til den (klarer å etterligne lyden) og da kom den nærmere og nærmere og var til slutt bare 20 cm unna. Sitter og skakker på hodet og lytter. Det har gjentatt seg daglig. Så har vi etterhvert gitt den litt mat og klart den blir ennå mer ivrig på å komme på besøk. Men den kommer alltid alene og så har vi lurt på om den kan være syk. Den sikler hele tiden. Eller om den rett og slett får "vann i munn" med tanke på mat? Det er mange som ler og sier fysj til måker, men jeg er utrolig fascinert og liker dem, jeg ❤

A.K..W. (28.06.2022)

Vet ikke hva vannet i nebbet skyldes, eller hvorfor det er en enslig fugl. Det kan være en ungfugl, og da er de enslige, eller en av et par hvor den andre holder seg nær reir og unger.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Ender

Hei
Er det vanlig at ender biter av seg fjær?

C. (28.06.2022)

Nei, men når de er i fjærfelling, vil løse fjær falle av når endene pusser seg.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Hva er

Svart bakk

N.N (29.06.2022)

Ikke noe! Derimot heter den største måkearten svartbak ( i ett ord og med EN k).

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Funnet ensom andunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi fant denne andungen (stokkand?) når vi var og badet i elven for 2 dager siden (26.06.22). Det var ingen andre ender i nærheten, og vi har heller aldri sett noen ender der, da det er kraftig strøm der. Da den mest sannsynlig har drevet med strømmen og ikke ville klart seg i det området vi fant den, klarte vi ikke annet enn å ta den med hjem, og har hatt den hos oss et par dager. Har hver dag forsøkt å finne igjen andemoren i vannene overfor elven, uten hell. Fant én stokkandhunn i dag, da vi var ute med kano. Men vi kom ikke nær nok til at den oppdaget ungen, og når vi satte ungen fra oss i vannet, så kom den farende etter oss mens den ropte på oss. Vi synes den virker altfor liten til å være ute alene. Den klarer å svømme og finne mat, men den er bitteliten og kan ikke fly enda. Nå lurer vi på hva beste løsning for den er, og om du kan si noe om antatt alder?

Mvh Anneline

A.H. (28.06.2022)

Denne er ganske nyklekket. Det går an å fore opp en slik andunge (hønsefor, men det tar nok et par måneder før den da kan klare seg på egen hånd. Hvis du ikke har mulighet til å gjøre dette selv, bør du forsøke å finne noen som holder høns eller ender som burfugler og søke hjelp hos dem.

Roar Solheim (28.06.2022)


#Diverse

Trane

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fikk et fantastisk syn i går, på vei til hytta I Trøndelag. En trane med unge! Jeg har sett traneparet der tidligere år, men vet ikke om de har hekket der før. Derfor lurer jeg på om dette burde meldes inn noe sted.

S.H. (28.06.2022)

Du kan legge inn observasjonen på Artdatabankens rapportsider.

Roar Solheim (28.06.2022)

1 - 25 av 11 054 siste»»