Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 423 spørsmål


#Fugleforing

Hvorfor blir fuglene borte

Har hatt mange fugler bestandig på fuglebrettet. Etter jul ble alle plutselig borte. Nå har noen enkelte kommet tilbake. Hvorfor er det sånn?

U. (15.03.2023)

Det har vi dessverre ikke noen forklaring på.

Roar Solheim (15.03.2023)


#Fugleforing

Dompapper og Kjøttmeiser

Hei
Denne vinteren her har jeg "nesten" kun hatt dompapper på fuglebrettet. Ingen kjøttmeiser? Bare noen fra og til innimellom?
Jeg lurer på hvorfor? Tar dompappene over fuglebrettet?
Jeg ser også at dompappene sitter lenge på fuglebrettet. Ser nesten ut som de koser seg
Kjøttmeisene henter bare maten og flyr av sted opp i treet

E. (14.03.2023)

Det er dessverre ikke mulig å vite hvorfor du har hatt dompaper og nesten ingen kjøttmeis på besøk i vinter.

Roar Solheim (14.03.2023)


#Fugleforing

foring og sykdom

Vi forer mye og har mange ulike fugl i hagen. (Sunnmøre). I det siste har jeg merket noen veldig "tykke" eller oppblåste fugl, som sitter å eter hele dagen. I går fant vi en oppblåst dompap under bilen. En stund etter var den død (ikke lenger oppblåst). Veldig kaldt nå. 10-15 minus. Er det noe galt med foringsplassen? For mange fugl på samme plass kanskje? Det er ca 20-50 fugler der i løpet av en dag. Blanding av kjøttmeis, blåmeis, forskjellige troster, mye dompap, mye grønne og gule fugler, grønspett, flaggspett, nøtteskrike og flere forskjellige spurv. Vi forer med meiseboller, solsikkefrø og vanlig viltblanding. Av og til brød og eple. Mye snø her nå, så det er begrenset hvor vi får til å henge opp mat.

T.H. (12.03.2023)

Det KAN hende at dette er fugl som har blitt smittet med salmonella, men det er alltid umulig å fastslå dødsårsak urten veterinærundersøkelse av slike døde fugler.

Roar Solheim (12.03.2023)


#Fugleforing

Tåler småfuglene linfrø

Tåler småfuglene linfrø

T.S. (08.03.2023)

Ja.

Roar Solheim (08.03.2023)


#Fugleforing

Mate fuglene nå?

En venn hørte på radio at man ikke skal mate fuglene nå. Det var noe med at da ville de legge egg for tidlig. Jeg har matet gjennom hele året. Jeg vil gjerne gjøre det som er riktig for fuglene.
Hva er riktig her?

I.U.W.B. (05.03.2023)

Du kan trygt fortsette matingen.

Roar Solheim (05.03.2023)


#Fugleforing

Fuglemat

Jeg metter skjærer, kråker og moser med tør kattemat i flere år. Ser ut slik at de liker det. Floken betydelig øker hvert år. Spørsmål: at det greit med slik mat til dem?

M.B. (04.03.2023)

Helt OK siden disse fuglene er altetere.

Roar Solheim (04.03.2023)


#Fugleforing

Fremmrde frø på fuglebrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

På brettet fores det bare med solsikkefrø med skall. Nå har det kommet mange frø dit som vi ikke kjenner. De er litt store, runde harde og lys brun- beige. Kan fugler ha tatt dem med dit fra et annet sted?

J.K. (25.02.2023)

Det er mer trolig at det er forurensninger i frøblandingene - kanskje et forsøk på å "vanne" ut solsikkeposen for å redusere pris ved produksjon.....

Roar Solheim (26.02.2023)


#Fugleforing

Hvor er alle dompappene?

Det er mange år siden sist det var dompapper rundt husene her, men nå er det for det meste bare kjøttmeis og blåmeis her.
Vi forer fuglene med en kloss usaltede peanøtter blandet med philadelfia fett, som vi henger opp i en snor. Er det noe med maten vi legger ut som gjør at vi ikke har sett dompapp på lenge? Eller er det noe vi kan gjøre så de kommer tilbake?
Vi bor i Namdalen i Trøndelag.

M.S. (25.02.2023)

Dompap varierer i antall fra år til annet. Det er mange som har hatt dompap på forplassene i vinter, så dette er nok tilfeldige variasjoner som ikke er enkle å forklare.

Roar Solheim (25.02.2023)


#Fugleforing

Forsvunnede småfugler på fuglebrettet

Hei her i nordre ål på lillehammer har all småfuglene blitt borte nå de siste dagene!
Vi ser en del i andre bydeler men her har den vært borte i 4-5 dager. Hva kan ha skjedd?

G.C.S. (23.02.2023)

Det er det dessverre umulig å vite svar på.

Roar Solheim (24.02.2023)


#Fugleforing

fugler utenfor huset.

Hei....Hvorfor kommer det ikke fugler på foringsbrettene. Vi har hatt mengder med kjøttmeis og dompap - men nå er det ingenting. Vi har mye forskjellige typer fuglemat- så det er ikke det.... Hva kan årsaken være?

mvh Elin-L. Jensen

N.N (22.02.2023)

Dessverre umulig å vite.

Roar Solheim (22.02.2023)


#Fugleforing

Foring av småfugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Bor i 2.etasje, 7.februar hang jeg opp fuglemater med viltfrøblanding og meiseboller. Men ingen fugler kommer. Det er store furutrær utenfor verandaen. Er det noen som kan gi meg noen råd?

L.S. (22.02.2023)

Dessverre ikke - det er alltid vanskelig å vite hvorfor fugler uteblir.

Roar Solheim (22.02.2023)


#Fugleforing

Mate ender

Hei!
Det sies at ender ikke skal ha brød.
Kan jeg gi dem solsikkefrø uten skall?
Eller hva?

N.N (21.02.2023)

Både med og uten skall!

Roar Solheim (21.02.2023)


#Fugleforing

Ekorn

Hei nå har jeg sett et Ekorn på fuglematerne er det vanlig?

T.E.B. (15.02.2023)

Ja, absolutt.

Roar Solheim (15.02.2023)


#Fugleforing

Muggsopp på solsikkefrø

Hei!
Jeg har kjøpt en sekk villfuglfrø, og har blitt i tvil om solsikkefrøene i blandingen er friske og rene. Alle er matt svarte - synes det ligner på muggsopp. Jeg har fyllt opp fuglemateren min med foret, men fuglene er fraværende/vil ikke spise. Kan dere si noe om dette?

S.N. (13.02.2023)

Dessverre vanskelig å vurdere frøenes tilstand uten å holde dem i hånden selv. Har ikke hørt om mugg på solgte solsikkefrø tidligere. Det kan dreie seg om stør/mellignende støv, fra selve frøskallene. Sorte frø er mer oljeholdige enn de som er sorte og hvite (som har mer fett), og det KAN være at fuglene ikke vil ha denne frøtypen.

Roar Solheim (14.02.2023)


#Fugleforing

Polentagryn

Hei,har en pakke polentagryn som jeg ikke bruker. Kan småfuglene få dette?

M.A. (10.02.2023)

Bare legg ut og se om noen vil ha det.

Roar Solheim (11.02.2023)


#Fugleforing

Viltfrø blanding

Hei
Pleier å mate fuglene med solsikkefrø. De elsker det.
Så gikk jeg over til viltfrø blandingfra Jula for å spare kostnader og da var det ingen fugler som spiste fra denne blandingen.
Vet dere hvorfor ?
Har opplevd det tidligere med viltfrø blanding.
Har igjen gått over til solsikkefrø

mvh

J. (10.02.2023)

Trolig for lavt energiinnhold i villfuglblandingen.

Roar Solheim (10.02.2023)


#Fugleforing

Mating av fasaner.

Jeg mater 4-6 fasaner. De får solsikkefrø med skall og det spiser de, men jeg er litt redd for at skallene skal tette tarmen deres. Eller blir skallet også fordøyd.

I.S.H. (09.02.2023)

De knuses i muskelmagen. Ingen problem

Roar Solheim (10.02.2023)


#Fugleforing

Fugleinfluensa

Hei!
Leste nettopp om fugleinfluensaen som atter igjen er kommet hit. De skriver om og viser bilder av svaner, ender og duer. Men hva med småfuglene våre? Er de utsatt? Og er det noe vi fugleinteresserte kan gjøre for å forhindre smitte? Det er mest snakk å verne om fjærkredrifta.
Hilsen Ingunn

I.C. (08.02.2023)

Se svar avgitt tidligere i dag.

Roar Solheim (08.02.2023)


#Fugleforing

Hvordan verne småfuglene fra nabo kattene?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Jeg mater småfugler på vinterstid, men i år har det vært veldig populært for nabokattene å henge her på terassen med min lille hageflekk.
Og vet ikke hvordan jeg kan verne fuglene fra kattene. Vet heller ikke hvem eierne er. Noen tips?

I. (08.02.2023)

Du KAN prøve å gjerde inn matingsområdet med nettinggjerde ca 40-50 cm høyt - det fungerer av og til fordi kattene ikke alltid liker å hoppe over noe - de vil snike langs bakkenivå.

Roar Solheim (08.02.2023)


#Fugleforing

Fare for hagefugler ifølge Newcastle disease?

Hei,
Nettopp har jeg lest om stor fare for fugler pga. ND (døde svaner og duer funnet på Østlandet).
Burde jeg stoppe fuglesang pga. fare for smittespredning?
Eller er meis og svarttrost lte utsatt?
Mvh Hannes Ludescher

H.L. (07.02.2023)

Dette er en sykdom som, etter hva jeg har oppfattet, i særlig grad rammet duer, men også vannfugl. Derfor er det spesielt mating av disse fuglegruppene som bør unngås for øyeblikket. MEN vi vet dessverre for lite til å kunne si noe sikkert med hensyn til mating av småfugler. Trolig er det fornuftig å ikke mate disse heller der det er meldt om utbrudd av sykdommen.

Roar Solheim (08.02.2023)


#Fugleforing

Fugleforing og smittsomme virussykdommer

Jeg er normalt sett glad i å fore villfuglene, gjerne året rundt. Men i blant annet min hjemby har det vært tilfeller av Newcastle Disease/ fugleinfluensa. Hva mener ornitologer om faren for fuglers død av sykdom versus sult og kulde? Kan man fore på trygge måter? Andre relevante sider av saken?
Mulig foreningen bør ha en artikkel om dette på nettet. Mvh G.U.

G.U. (08.02.2023)

Vi har dessverre ikke noen data med hensyn til vanlig fugleforing og disse sykdommene. Men jeg mener å ha fanget opp at Mattilsynet i Rogaland anbefalte stopp i fuglefóring generelt når det er tydelige utbrudd av disse sykdommene. Derfor er kanskje det et OK råd å følge.

Roar Solheim (08.02.2023)


#Fugleforing

Havrefrø til fugl

Hei. Vi har foret med solsikkefrø både med og uten (mest) skall, hele året . Så, fordi det ble veldig dyrt, kjøpte jeg en sekk med havre, til hest, men det er ingen favoritt. Disse frøene har en helt annen konsistens en de som er i nek, da de ikke har åpnet seg. Er det noe vi kan gjøre med disse "hestefrøene" for å gjøre det bedre for fugler? Evnt. er det direkte feil å gi dem dette?

S.V.J. (07.02.2023)

Aner dessverre ikke, men korn er mindre interessant for mange fugler.

Roar Solheim (07.02.2023)


#Fugleforing

Mating av småfuglene

Jeg bor i et borettslag og matet småfuglene hele vinter, nå har de satt opp ulovlig kamera, noe jeg har fått bekreftet fra Datatilsynet, nå har de fjernet all mat og beger som småfuglene fikk, det ble brått stopp nå som det har kommet masse snø, jeg har matet de hver vinter i mange år og nå ble det brått slutt.

R.W. (05.02.2023)

Det er dessverre noen som har hysterisk redsel for smågnagere, og som ikke har forstått hvor mye fuglene betyr for mange rundt hus og hage. Løsninger finnes ved valg av fór som ikke gir søl på bakken.

Roar Solheim (05.02.2023)


#Fugleforing

Mating

Det ser ut som meisene (kjøtmeis og blåmeis) er lite interesserte i kommersielle meisebollar og brødsmular. Solsikkekjerner ser heller ikkje ut til å vere særleg attraktive. Solsikkefrø (med skal) ser ut til å vere meir interessant. Er dette vanleg?

Eg bur på Lauvneset i Førde, Sveio kommune.

O.I.M. (05.02.2023)

Produserte meiseboller kan ha lav verdi og innhold som er lite energimessig interessant for fuglene (for å få ned prisen på dem!). Derfor kan fuglene være helt uinteressert i slik mat dersom de finner mer energirik kost andre steder.

Roar Solheim (05.02.2023)


#Fugleforing

Foringshjelp for svaner og ender på vinteren

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg bor innerst i Frogneekilen. Der er mange svaner og ender. Jeg har flere dager gitt dem lettkokte havregyn. Men hvor mye mat... og hva slags mat er det best å gi dem?

E.A. (03.02.2023)

Fugler spiser så mye som de klarer. Hønsefor er kanskje det beste å gi andefugler om vinteren.

Roar Solheim (03.02.2023)

1 - 25 av 2 423 siste»»