Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 542 spørsmål


#Fugleforing

Kyllingfett

Kan man gi kyllingfett til småfugl?

K.G. (26.11.2023)

Trolig helt uproblematisk dersom de vil spise det.

Roar Solheim (26.11.2023)


#Fugleforing

Lage fuglebrett

Hei, hvordan lager jeg et fuglebrett som tar hensyn til de fleste fuglearter? Tenker litt på smitte fugler imellom..

P.B. (26.11.2023)

Det beste er å bruke fórautomater hvor fuglene sitter og hakker løs matbiter/plukker frø, urten å skite rett ned på eget matfat. Se Natur og Fritid for ulike automater for jordnøtter, meiseboller mm.

Roar Solheim (26.11.2023)


#Fugleforing

Hakespett

De siste tre årene har flaggspetten hekket i aspetre veldig nær husene og de er ikke så redde oss. Nå ser vi dem om vinteren også.
Bør jeg prøve å fore dem da eller greier de seg greit om vinteren.
Hvis foring hva fores de med?.

H.S. (26.11.2023)

De klarer seg fint på egen hånd, men hvis du vil prøve å få den nært huset kan du fore med fett i metallnett, meiseboller, halve kokosnøtter eller jordnøtter.

Roar Solheim (26.11.2023)


#Fugleforing

Mating av fugler

Dette er nok et rart spørsmål, men jeg lurer!! Kan man gi oppsmuldrede smultringer kokt med litt vann og så avkjølt - til fugler? Takknemlig for tilbakemelding!

S.L.B. (24.11.2023)

Det går nok helt fint.

Roar Solheim (24.11.2023)


#Fugleforing

Tomt ved fuglemateren

Helt siden vi hengte ut fuglemat ( meiseboller, kokosnøtt, frø) tidlig i oktober, har det vært fullt av fugler hele tiden, opptil 10 om gangen, og de har sittet i kø i syrinbusken ved siden av, det har forsvunnet 6 meiseboller hver dag . Denne uken var det plutselig stopp. Det kommer en enslig fugl nå og da, men veldig få. Er det vanlig? Er det fordi det ble kaldere?( skjønt i dag er d ikke kuldegrader...) eller har d noe å gjøre m lyset/mangel på sol? Barnebarnet og jeg undrer oss....

E.H. (22.11.2023)

Det er dessverre tilnærmet umulig å forklare slike plutselige endringer i fuglenes forekomst på en fórplass.

Roar Solheim (22.11.2023)


#Fugleforing

Ekstrem fuglemating

Hei,

Jeg er dyrenes venn og er bekymret for situasjonen i nabolaget. Det er to personer som mater fugler både på egen tomt og i gatene, omfanget er ekstremt. Det er store mengder fuglemat som legges ut, fuglefrø og brødrester. De raider butikker i nabolaget for loff og brødrester i brødmaskinene. Ulempen ved dette er at dette tiltrekker seg alle mulige slags fugler: duer, skjærer, småfugler og kråker. Skjærene bråker i kjent stil. Etter dette påbegynte har vi sett flere ulemper i nabolaget:
- Store mengder fugleskitt på biler, utemøbler, bebyggelse, tomt og hage.
- Ødelegger beplantning
- Skadedyr har økt, flere har hatt rotter og mus hos seg.
- En nabo har også observert en ørn (men usikker på om dette kan knyttes til dette? Dette har jeg aldri hørt om i nabolaget før).
- Veldig mange av naboene har fått montert falske fugler for å skremme bort.

Jeg er ingen fugleekspert, men min tolkning er at det kan da ikke være bra for fuglene å bli overmatet på denne måten? Flere har prøvd å snakke med de uten at de vil gjøre noe. Bymiljø etaten er også involvert. Mitt håp er at jeg kan få noen gode svar/tips herfra slik at de skjønner at de må regulere matingen. Tusen takk på forhånd!

T. (17.11.2023)

Nei, dette høres svært overdrevent ut, og er helt unødvendig. Fugleforing er noe man kan gjøre for egne opplevelser av nærkontakt med fuglene rundt huset, og da er det ikke noe poeng i å legge ut overdrevne matmengder over store områder. Når det dessuten skaper konflikt i et nabolag, bør slikt opphøre. En enkelt meisebolle- og nøtteautomat i egen hage bør være tilstrekkelig.

Roar Solheim (19.11.2023)


#Fugleforing

Alle forsvant

Hei!
Jeg har foret og hatt besøk av mange fugler pluss skjærer de siste månedene; har hatt tilgang til mat året rundt. Fra en dag til en annen forsvant de. Hvorfor? Ingen endring av for.

S. (17.11.2023)

Dessverre umulig å vite svar på dette.

Roar Solheim (19.11.2023)


#Fugleforing

Fuglemat

Kan matolje (solsikkeolje olivenolje) brukes til å lage fuglemat, i stedet for delfiafett?

I.K. (17.11.2023)

Tror ikke det er farlig for fuglene, men vil det bolde seg stivt slik delfia- og matfett gjør?

Roar Solheim (19.11.2023)


#Fugleforing

Mating av fasan

Jeg bor i Tjølling, Larvik. Har en flokk fasaner ( 7 - 12 stykker)
Hvor mye for bør jeg legge ut per dag?

B.E. (16.11.2023)

Dessverre ikke noen mål for dette.

Roar Solheim (17.11.2023)


#Fugleforing

kokosmasse

Kan jeg gi fuggla tørket kokosmasse? Har hørt at døm itte tåler dette, men veit itte om det er sant

I.J. (14.11.2023)

Tror det er ok.

Roar Solheim (15.11.2023)


#Fugleforing

salt og småfugler

Har gitt kjøttmeis melange smør på fuglebrettet i mange år. Margarinen inneholder dog ørlite salt.
Kan de ta skade av det i så små mengder? 7,5 gram salt av 500 gram smør er det smøret inneholder.
Omregnet 1,5 gram pr. 100 gram smør

S.M.Ø. (12.11.2023)

Kan dessverre ikke si noe sikkert her, så det beste er kanskje ikke å gi fuglene smør.

Roar Solheim (12.11.2023)


#Fugleforing

Kråke og skjæra

Hei. Jeg mater småfuglene hele vinteren men jeg mater også kråka og skjæra. De har holdt til her i mange år. Nå skal jeg være borte 1 måned i februar og lurer på hvordan jeg skal få matet de større fuglene. Småfuglene har jeg løst.

T. (10.11.2023)

Har dessverre ikke noen konkrete råd her.

Roar Solheim (11.11.2023)


#Fugleforing

Skall fra mandler

Jeg har skoldet en del mandler. Kan fuglene få skallet?

K. (10.11.2023)

Det er det ikke noen næringsverdi i, så det kan du kaste i matavfallet.

Roar Solheim (11.11.2023)


#Fugleforing

Mating av fugler på hytten.

Hei! Jeg har en liten hytte på landsbygden og jeg mater fuglene når jeg er der. Dette er på Vestlandet, så det er begrenset hvor kaldt det er om vinteren. Nå ser jeg at det er noen som mener at man MÅ legge ut mat til fuglene hver dag. Det kan jo ikke jeg gjøre, men jeg tenker at det er bedre at de får mat når jeg er der, enn at de ikke får mat. Hva er rett? Bør jeg slutte å legge ut mat? Alle får solsikkefrø, trosten får epler og rosiner, spettmeisen får mandler og alle får ulike nøtter hakket opp i små biter.

L.B.H. (08.11.2023)

Man MÅ ikke legge ut mat hver dag, for fuglene finner raskt andre matkilder dersom det plutselig er tomt på DIN fórplass.

Roar Solheim (08.11.2023)


#Fugleforing

Foringsplassen

Jeg har tatt i bruk et hundebur til mating av småfuglene våre for å spare litt på foringsurgifter. Både ekorn, nøtteskrike, flaggspett og skjære tok godt for seg på forinsplassen, nå får de litt på bakken. Prosjekt hundebur er vellykket, men desverre, dompapen går ikke inn. Jeg har utvidet sprinklene til ca 4 cm på flere steder. Hvor stor åpning trenger dompapen.

K.K.R.H. (08.11.2023)

Det har vi dessverre ikke mål for, så her må du prøve deg fram og utvide litt om gangen.

Roar Solheim (08.11.2023)


#Fugleforing

Mugg på skrelte peanøtter

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har en del skrelte peanøtter som er beregnet til fuglemat, men det er kommet mugg/grønt belegg på en god del av de. Lukter litt mugg i boksen. Er 4kg boks. Kan jeg alikavel gi det til fuglene ute eller er muggen skadelig?

T. (08.11.2023)

Tror det er best å kaste dette/la det gå i komposten.

Roar Solheim (08.11.2023)


#Fugleforing

Dyrtid smalhans for småfugl?

Hei.

Jeg har en teori — eller hypotese — om at småfuglene begynner å slite skikkelig akkurat nå.

Jeg er blant dem som har sluttet helt å legge ut fuglemat i vinterhalvåret, men likevel har jeg hatt enorme mengder småfugl på besøk i heggen. Det er litt av en vegg av hegg nederst i hagen, med perfekt utsikt fra kjøkkenruta. Det virker som om de slår seg ned der for å være i fred for spisepress i resten av nabolaget.
Nå er løv og bær borte, men det er mindre småfugl å se — på alle måter. Det er mest av de aller minste meisene, men de er tydeligvis travelt opptatt til sammenligning med tidligere år.

Teorien min har vokst fram i min klappjakt på avfallsposer til restavfall hos Europris, som tydeligvis er blitt førstevalget til Kari Søple og Ola Dunk, etter at de nye prisene på plastikkposene i butikkene kom til. Betjeningen på dusinvis av Europris-utsalg har gitt meg masse anekdotisk data om desperate kunder som med all tydelighet viser at de bare er plent nødt til å gå over sjøpattedyr-lik for å slippe å bruke gjenbruksnett på sine handleturer.

I kjølvannet av dette, har jeg observert overfylte hyller med fuglemat, mens kunder haster forbi, og de som stopper står og vender og snur på mat til sine katter og hunder med sine smarttelefoners kalkulatorapper i full sving. Fuglematen står urørt. Det er dyrtid, og det er ikke bra for dyr, og kanskje verst for småfugl.

Har dere registrert meldinger, data, klare tegn på at småfuglen allerede sulter?
Er i det hele tatt fare for uteblitt fuglemating et tema dere har merket dere?

Jeg er redd ingen finner ut hva de har ikke gjort, før de spør seg og hverandre hvorfor livløshet dominerer julenek og andre jule-fuglemateting når de har spart ihjæl fuglene med enighet om at "det holder å vente til jul nå som alt er så mye dyrere", og heller ikke da kommer de til å være i stand til å legge to og to sammen, og regne seg frem til annet enn at småfuglene er blitt preget av moderne tider og kommentarfelt, så de bare er ute etter å krenke "meg"-ene der ute.

Jeg har ikke lyst til å trå til for å dekke over nabolagets manglende evne til å la småfugl lære seg å finne maten sin sjæl nå som de har funnet det for godt å spare dyra for serveringen de er tilvendt oppigjennom åra (altså generasjonene, det kommer jo mer an på mengden overlevende tilbakevendende enn renskåren hukommelse). Det ville faktisk være brutalt, for jeg har ikke lenge igjen å leve. Naboene, derimot...
...tt forgår ikke så lett.

Beklager den makabre kåseri-tonen, men skriving er mitt fag.
Håper det finnes mer beroligelse enn forklaringer der ute.

Beste hilsener

J.A. (07.11.2023)

Fuglene klarer seg trolig bra selv om de ikke finner mat på fóringsplassene. Da finner de enten mat andre steder, eller de trekker mer enn de kanskje ellers ville ha gjort (de artene hvor mange ellers trekker sydover om høsten).

Roar Solheim (07.11.2023)


#Fugleforing

Vinterforing

Hei. Jeg forer småfuglene fra høst til vår. I vinter skal jeg mulig reise bort en periode. Har hørt at fuglene da vil dø, ettersom jeg har tilvendt de mat hos meg. Er dette tilfelle?

J. (07.11.2023)

Nei, de finner raskt andre matkilder eller foringsplasser.

Roar Solheim (07.11.2023)


#Fugleforing

Muglet ribbefett

Jeg har samlet kokt ribbefett, men de partikler som har kommet med i fettet har muglet.
Om jeg smelter og siler av, eller unngår å ta med fra bunnen partikler og mugg, kan jeg da lage meiseboller av det? Kan man varme opp fettet såpass at muggen dør?

B.K. (03.11.2023)

Ja, det tror jeg går fint.

Roar Solheim (03.11.2023)


#Fugleforing

Mating av ender

Hei. Skal man legge i vann lettkokte havregryn eventuelt koke grynet før man gir det til ender?

L. (30.10.2023)

Nei, det er unødvendig.

Roar Solheim (31.10.2023)


#Fugleforing

Små måker og nøtter

Hei! Jeg hadde en pose usaltede cashewnøtter uten skall og kastet en til en liten hettemåke. Den tok imot og svelget nøtten hel. Jeg lurer på om den klarer å fordøye denne eller om det kan bli farlig for fuglen og sette seg fast et sted. Jeg hadde egentlig ventet at den kom til å hakke opp nøtten først, men nei. Den hadde tilgang på ferskvann om det hjelper.

I. (29.10.2023)

Den klarer å fordøye dette. Hvis ikke blir nøtta gulpet opp i en gulpebolle.

Roar Solheim (30.10.2023)


#Fugleforing

Fuglepeanøtter

Korleis kan eg dele de i mindre biter . Eg mater fuglene i rør med spise plasser, men peanøtter er litt store , så de mister de . Dersom eg kan dele de i mindre stykker , da er det bedre for villfugler

N.N (29.10.2023)

Legg dem på et brett og bruk en stor kjøkkenkniv til å hakke dem opp med.

Roar Solheim (29.10.2023)


#Fugleforing

Er gresskar noe fuglene spiser?

Gresskar som står på bakken, men som ikke skal bli høstet. Hvis man da skjærer av lokket mens de fortsatt står på bakken, er dette noe fuglene vi foretrekke/forsyne seg av? Er det isåfall farlig om de forsyner seg av innmaten?

A. (29.10.2023)

Tror neppe de vil ha det, men om det skjer, så er det ikke farlig å spise.

Roar Solheim (29.10.2023)


#Fugleforing

Hermetisk mais

Kan jeg blande mais,svinefett og havregryn og gi som mat til småfuglene? Og har slik mais noen verdi som næring?

I.J. (28.10.2023)

Ja og ja.

Roar Solheim (28.10.2023)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hei. Kan jeg knuse knekkebrød,og gi det til småfugler?

B.L. (27.10.2023)

Ja.

Roar Solheim (28.10.2023)

1 - 25 av 2 542 siste»»