Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 020 spørsmål


Permanent lenke
# Fugleforing

Spettmeis på fuglebrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg mener jeg har en slik en (eller kanskje flere) som gjest på fuglebrettet. Jeg serverer solsikkefrø uten skall. I motsetning til blåmeis, som spiser ferdig på brettet, tar spettmeisen med seg både tre og fire frø med seg, og fortærer disse et annet sted. Eller lagrer de frøene for senere bruk? De er ganske ubeskjedne, forsyner seg grovt av matfatet og er ofte på besøk

K.K. (21.04.2021)

Spettmeis lagrer frø, for å ha under kommende hekkesesong.

Roar Solheim (21.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Skjærer

Hei. Har dere noen råd om hvordan vi kan hindre at skjærene spiser opp meisebollene vi henger opp til småfuglene? De er jo i ferd med å bygge reder for tiden, også i hagen vår, heldigvis. Dessverre blir maten borte på rekordtid. Selvfølgelig trenger skjærene mat, men vi prioriterer de små, og det blir veldig dyrt hvis vi må fylle på ny mat 2 - 3 ganger daglig.
Mvh Annemor Heggestad

A.H. (19.04.2021)

Du må henge meisebollene inne i et foringsbur med netting som bare slipper inn småfuglene.

Roar Solheim (19.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Foring om våren

Bør man stoppe å henge opp mat til fuglene om
våren? Eller kan man bare fortsette?

N.L.J. (17.04.2021)

Dersom du har glede av fuglenes nærvær, kan du mate dem hele året dersom du har lyst.

Roar Solheim (17.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Erter

Kan man mate fugler med erter som ikke er kokt?

H. (17.04.2021)

Ja. Duer spiser gjerne slike.

Roar Solheim (17.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Melormer

Finnes det levende melormer til salgs nær enten Bergen eller Stavanger?

L.K. (16.04.2021)

Du må da kontakte dyrebutikker.

Roar Solheim (17.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Kan småfugler fores med smultboller (meiseboller)hele året??

En bekjent mener hun har hørt på tv at småfugler bare skal fores med smultboller til mai måned, at det er skadelig ( for maven) å spise av dem hele året.
Vi forer med smultboller og solsikkefrø hele året og har stor glede av fuglelivet.
På posen med smultboller står det : "for all seasons"

T..F.K. (16.04.2021)

Nei, det er IKKE skadelig for fuglenes mager.

Roar Solheim (16.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Spørsmål:

Kan en mate småfuglene nå? Med tanke på fugle influensa..

S. (14.04.2021)

JA. Fugleinfluensa er IKKE funnet hos spurvefugler på forplasser. Det er vannfugler man ikke bør mate nå.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Mating med solsikkefrø uten skall

Jeg er en ivrig fuglemater som registrerer at det søles mye under treet der fuglene fores. Jeg har nå kjøpt flere kilo med skrelte solsikkefrø. Mitt spørsmål er om dette er bra fuglemat. Jeg åpnet plastposen og syntes jeg kunne merke en svak litt kjemisk lukt (ikke mugg).

A.K. (13.04.2021)

Fuglene liker vanligvis dette - da slipper de å bruke krefter på å åpne solsikkefrøene og kaste vekk skallet.

Roar Solheim (13.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Småfugler, størrelse

Hei, jeg har laget et stort fuglebur (etter modell) der veggene er "gitter" fra Biltema´s kompostkasser!!. Åpningene i gitteret er 4 x 10 cm. Målsettingen er at bare småfuglene skal kunne komme inn, men ikke skjære, kråke og duer. Men, - er åpningen for liten også for småfuglene?? Bør jeg gjøre enkelte av åpningen større,- det er mulig.

J.K. (13.04.2021)

Nei da, disse kompostgitterne er helt perfekt for slike foringsbur!

Roar Solheim (13.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Stokkender og mat

Hva slags mat kan jeg gi stokkender?

S. (13.04.2021)

Det meste som er korn/frøbasert. Hønsefor er ypperlig.

Roar Solheim (13.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Fjerne fuglemat

Hei!
Vi bor i 4. etasje i en blokk og i vinter har jeg hengt opp meiseboller på verandaen. Det kommer stort sett gråspurv, pilfink og noen få blåmeis. Nå som våren er i anmarsj vil samboeren min å fjerne meisebollene siden vi vil gjøre verandaen klar for utesesongen og matingen har ført til mye møkk og bøss. Hvordan kan man gjøre dette på en mest mulig smertefri måte for fuglene? Vi bor rett ved skogen, men det er egentlig ikke lov å mate fugler i borettslaget så jeg kan ikke flytte fuglematerne.

Mvh. Johanne

J. (11.04.2021)

Du kan fjerne dem når du ønsker - fuglene finner raskt mat andre steder nå på våren.

Roar Solheim (11.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Mating av fugler etter påske - bør jeg slutte med det?

Hei! Bør jeg slutte å mate fuglene etter påske? Det er første sesong jeg mater fugler permanent, og så frem til å få masse liv og røre i hagen året rundt. Jeg har nå blitt fortalt av flere at man ikke bør gjøre det, etter et utsagn av biolog og fugleekspert Tore Slagsvold ved UIO. På forskning.no står det "I Sør-Norge bør man slutte å mate fuglene etter påske, mener fugleekspert Tore Slagsvold. Mates de etter det, kan det gjøre mer skade enn godt, mener han". Det står også at det er delte meninger om dette temaet. Jeg vil derfor forhøre meg med Norsk Ornitologisk Forening hva dere anbefaler vedr. mating av småfuglene etter påske?

L.B. (08.04.2021)

Dette er hva jeg har svart om dette:
Helt riktig, dette ER forvirrende. Jeg har diskutert saken med Tore Slagsvold, som opprinnelig anbefalte foringsstopp. Han er enig i at gleden ved å fore fuglene også er et viktig element. Meiser KAN i noen tilfeller starte hekking litt tidligere enn ellers når de har mye forplassfor, noe som KAN være ugunstig for ungene. Hvis du har masse meisekasser nær forplassen kan du derfor stoppe foringen kanskje i tiden 15 . april - 15. mai (sør-Norge). Men dette er en helhetsvurdering, og gleden ved å ha fuglene på besøk må også veies inn. Følgelig er det dessverre ikke noe absolutt svar på dette. Noen steder kan foringen også være til hjelp for fuglene, særlig etter at de har lagt egg, ruger og forer unger.

Roar Solheim (08.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Slutte å mate på våren

Hei!

Kan jeg slutte brått å mate fuglene nå i begynnelsen av april, eller bør jeg vente? Hatt flere fugler som har flydd i vinduet på tross av klistremerker, og vil gjerne stoppe så raskt som mulig. Bor i Oslo hvis det skulle ha noe å si. Har lest at man bør vente til det har kommet insekter - stemmer dette?

M. (08.04.2021)

Hvis du ønsker å slutte, kan du gjøre det umiddelbart uten problemer - fuglene finner raskt andre matkilder.

Roar Solheim (08.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Fargerikt fuglebrett

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har utstyrt terrassen med denne nye kafeen, og her serveres solsikkefrø uten skall. Det som er litt pussig er at det er nesten ingen fugler som stikker innom, kun noen få de første dagene dette har vært i drift. Idag har det vært veldig stille. Hva kan være grunnen til dette? Skremmer fargene? Er menyen feil? Kanskje er det nok mat andre steder?
Se bilde av etablissementet :)

K.K. (07.04.2021)

Fargene skulle ikke bety stort. Men det er dessverre nesten umulig å vite hvorfor fugler noen ganger uteblir, selv om de blir servert svært optimal mat som her.

Roar Solheim (07.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Foringsplass for ender

Jeg village en foringsplass til ender av planter som blir sådd. Hva er det de spiser? Gress, korn, Mais, erter?

O.K. (06.04.2021)

Tror gressender spiser alle de tingene du nevner, men har dessverre ingen erfaring eller kunnskap om å så planter som fór for ender.

Roar Solheim (06.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Å ta hensyn til naturen

Hei!

Tusen takk for en veldig spennende og lærerik nettside! Men jeg stusser litt over dine svar på når man kan mate fuglene. Du sier at hvis det gir oss glede er det et viktig element, selv om det kan føre til at fuglene starter hekkingen for tidlig og det potensielt kan gi dem problemer. Vi kan vel ikke tenke at naturen rundt oss først og fremst er for vår fornøyelse? Jeg ønsker å mate fuglene hvis det kan være til hjelp, men hvis det kan skade dem og føre dem ut fra sin naturlige rytme er det vel ikke verdt det?

A. (06.04.2021)

Dette er likevel et veldig lite KANSKJE, og det er etter mine vurderinger ikke nok til å sette full stopp for all mulig foring. Hovedpoenget er at fugleforing ER IKKE for å HJELPE fuglene (det KAN gjøre det, men kan også ha negative effekter), men for at DU får nærkontakt og opplevelser med fuglene! Selv om mange argumenterer for at de hjelper fuglene med foring, så er ikke dette det argumentet man bør bruke, for det kan enkelt motargumenteres. Opplevelsesverdien kan derimot ikke motargumenteres.

Roar Solheim (06.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Pause i fuglemating

Hei, jeg hadde en diskusjon med en kompis som mente på at man ikke burde mate fuglene fra rundt påske og et par måneder pga. hekking, og han mente på at fuglene kunne få barn for tidlig og ungene derfor kunne dø. Jeg sliter litt med å finne informasjon om dette, og det høres ikke helt riktig ut. Bør man ta en pause i matingen rundt denne tiden?

K. (06.04.2021)

Dette skriver seg fra uttalelser som Tore Slagsvold ved Universitetet i Oslo kom med i 2020. Meiser KAN i noen tilfeller starte hekking litt tidligere enn ellers når de har mye forplassfor, noe som KAN være ugunstig for ungene. Jeg har diskutert saken med ham. Han er enig i at gleden ved å fore fuglene også er et viktig element. Hvis du har masse meisekasser nær forplassen din kan du derfor stoppe foringen kanskje i tiden 15. april - 15. mai (Sør-Norge). Men dette er en helhetsvurdering, og gleden ved å ha fuglene på besøk må også veies inn. Følgelig er det dessverre ikke noe absolutt svar på dette. Noen steder kan foringen også være til hjelp for fuglene, særlig etter at de har lagt egg, ruger og forer unger.

Roar Solheim (06.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Mais-kjerner

Hei, kan vi legge ut maiskjerner i fuglemater ..som vi egentlig lager pop-korm av..? Dei er tørre, å hoppet, men 2..3..år gamle da..Hilsen Kåre Elnan

K.E. (05.04.2021)

Du kan gi dem til fuglene, men strø dem på bakken, for de er nok mest ettertraktet blant duer og fasaner. Kanskje også kråkefugl.

Roar Solheim (05.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Brettmating

Når skal man ikke mate fuglene

A.S.F.7.1. (04.04.2021)

Det er ikke noen "regel" eller absolutter for at man IKKE skal eller må mate fugler en bestemt del av året. Dette er noe du kan gjøre hele året dersom du har glede av fuglenes nærvær.

Roar Solheim (04.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Fugleinfluensa

Hei
Bor i Mo i Rana. Har sluttet å mate villfugler pga fugleinfluensa. Er det riktig å gjøre det? Trekkfuglene har så vidt begynt å ankomme.
Kanskje har dere svart på dette spørsmålet tidligere, men jeg har ikke vært innom nettstedet på lenge.

K. (02.04.2021)

Det er ender, gjess og svaner ved vann man helst ikke skal mate nå - vanlig forplassfugler kan du fortsette å mate.

Roar Solheim (03.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Mating av fugler mht. fugleinfluensa

Hei, jeg vet vi kke skal matee fuglene ved Østensjøvannet, men jeg bor på nordstrand helt intill Ljanselva hvor det er skog. Er det feil åmate fugler her mht. smitteoverføringer. Det er meiser, skogsduer, svartrost og dompapper aller mest.

L.C. (03.04.2021)

Nei, disse kan du fortsette å mate som før.

Roar Solheim (03.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Lite fugl

Vi pleide å ha mange forskjellige fuglearter ved foringsplassen på hytta (Vegglifjell), men nå er det helt tomt for fugler på brettet. Har dere noen forklaring pådette?

K.B.T. (02.04.2021)

Nei, dessverre ikke.

Roar Solheim (02.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Mating av fugler

Hei, hva hadde småfuglene som overvintrer (kjøttmeis osv) gjort om vi ikke matet dem? Hva gjorde de før folk begynte å mate dem om vinteren ?

S. (31.03.2021)

Da trakk de lenger sydover, og var heller ikke så utbredt mot nord som nå.

Roar Solheim (31.03.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Fuglene uteblir

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg fikk en korona helpkit av ei venninne i november 2020; en gjennomsiktig fuglemater som henges opp på vinduet med sugekopper. Jeg bor i en blokk, men et lite skogholt nedenfor. Det er solsikker på fuglebrettet og jeg har også lagt ut peanøtter etter hvert. I begynnelsen kom fuglene, stort sett blåmeiser. Det var en stor glede og de ble vant til meg. Men så har de sluttet å komme og jeg skjønner ikke hvorfor. Kan de ha dødd av nyttårsraketter som ble fyrt av her? Er det greit at maten blir våt av vind og regn? Fuglemateren har et tak, men med vinden her på Vestlandet blir nok frøene våte. Peanøttene blir litt gummiaktige når de har blitt pisket av regn. Er det kanskje mange predatorer og de føler seg utsatt her på balkongen? Jeg ser ikke fuglene lenger og maten står urørt. Hva kan være galt?

M.T. (29.03.2021)

Nei, de dør ikke av nyttårsraketter, men fugler kan forlate forplasser midt på vinteren uten at vi helt forstår hvorfor, dessverre.

Roar Solheim (29.03.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Fôring av villfugl

Er det ok fortsatt å fore villfugl nå? , - tenker på fugleinfluensaen. Ser av innlegg her fra flere år tilbake at dere ikke fraråder dette men hvordan er det nå?

I.J.H.B. (27.03.2021)

Se besvarte spørsmål!

Roar Solheim (27.03.2021)

1 - 25 av 2 020 siste»»