Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1919 spørsmål

Lenke til spørsmålet

Skjærer og mat

Tenkte jeg hadde mye hundemat til overs 🙁. Så jeg tenkte kanskje andre kunne få noe ut at det. Så jeg tenkte på sjekke fuglene. Skjærene elsker det ... det har ikke blitt færre av dem. De foretrekker hundemat før brød, nøtter, fuglefrø osv. Ekorna og de andre fuglene synes tydeligvis det er ok ... for da bli det mer av det andre på de. Kan bikkjemat være farlig for skjærene?

V.E. (26.01.2021)

Nei, over hodet ikke!

Roar Solheim (26.01.2021)


Lenke til spørsmålet

registrering av fugletelling

Går det greit at jeg gjorde en feil ? Jeg trykket visst enter midt i registreringen, og måtte registrere på nytt. Den siste registreringen på 24.01 21 er den korrekte, den første er bare halvferdig.

K.A.G. (26.01.2021)

Hei. Det går helt fint. Jeg har nå slettet den registreringen som ikke var komplett. Du kan også gjøre det, og endringer, ved å finne fram til dine registreringer. Takk for bidraget til Hagefugltellingen 2021!

Frode Falkenberg (26.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Mating småfugler i byen

Vi har nettopp fått forbud mot å mate småfugler i sameiet der jeg bor, litt fortvilet da jeg har matet nå i 2 år. Problemet er rotter, vi har hatt et kjempeproblem tidligere. Vi har en park like ved der det ferdes mange mennesker og barn, men det ligger også bygårder innen 40 meters avstand. Kan jeg henge opp en automatisk rørmater i en busk, eller vil fuglene søle også med den slik at rotter kommer eller noen kanskje fjerner den Er det bedre med automat med meiseboller?

V.K. (26.01.2021)

I slike tilfeller bør du fore med halve kokosnøtter og meiseboller i metallnett-automat. Begge disse fortypene gir lite nedfall på bakken, og bør kunne tillates selv der folk er overdrevent redde for smågnagere. Solsikkefrø og villfuglblandinger gir derimot mye nedfall på bakken.

Roar Solheim (26.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Bærblanding fra rema 1000

Hei. Kan fuglene spise tint bærblanding fra rema1000. ? Innhold 0,01 g salt.
Mvh
Elisabeth

E.M.S. (26.01.2021)

Ja, det er uproblematisk.

Roar Solheim (26.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Hvor er fuglene?

Eg har hatt flittig besøk av fugler til solsikkemater gjennom vinteren/ fram til for en uke siden- ingen fugler nå - hva kan ha skjedd?

L.D. (26.01.2021)

Slike lokale endringer er det dessverre nesten umulig å vite årsakene til.

Roar Solheim (26.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Hvor er fuglene?

Eg har hatt flittig besøk av fugler til solsikkemater gjennom vinteren/ fram til for en uke siden- ingen fugler nå - hva kan ha skjedd?

L.D. (26.01.2021)

Slike lokale endringer er det dessverre vanskelig å forklare.

Roar Solheim (26.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Foring utover våren

Vil foring utover våren gjøre at fuglene legger egg tidligere?

G.T.L. (22.01.2021)

Dette er noe som kanskje kan skje med enkelte meiser, men ikke noe som er til hinder for at du forer fuglene og koser deg med næropplevelser med fugl.

Roar Solheim (23.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Delfiafett

Kjøpte for mye til jul, erdet fuglemat?

N.N (22.01.2021)

Ja, ypperlig, men heng det ut når det er kuldegrader. Heng i metallnett. Mange vil hakke på dette.

Roar Solheim (23.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Små fugl er borte

Hei. Har hytte Heidal, Gudbrandsdalen. Til min store glede har det vært gråspett, flaggspett, dompap, kjøttmeis, toppmeis og flere andre på fuglebrettet til nyttår. Kom tilbake nå 18 Jan , det var ikke tomt med mat her da jeg fylte opp masse , men fuglene er borte. Kun sett en flaggspett ( er flere her) og et par kjøttmeis . Ble så utrolig lei meg , hadde kjøpt masse ny mat til de . Hva tror du ?

A.C.B. (20.01.2021)

Fuglene kan ha søkt til andre matsteder dersom det var tomt en tid hos deg, og da kan det gå noen dager før fugler på ny oppdager at det finnes mat igjen.

Roar Solheim (20.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi mater fuglene på fjellhytta og fikk besøk av en gruppe dompaper. Materen sto på bordet utenfor vinduet og skulle flyttes når snøen er borte. Den " midlertidige" restauranten ble veldig populær men Det ble veldig mye tomme frøskall over hele og vi flyttet materen ca 1 meter vekk fra bordet. Men det ser ikke ut til at de finner det nye matstedet. Det kommer en fast gjest men han spiser restene på bordet. De må vel kunne finne det nye stedet? Eller tror de det er en felle?😳

M. (19.01.2021)

Ja, de burde fint klare å se og finne frøene selv om de er flyttet. Vanskelig å forklare hvorfor de ikke umiddelbart fulgte etter.

Roar Solheim (19.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Solsikkefrø

Hei har kjøpt en stor sekk solsikkefrø på Rusta. Etter at gradestokken kom under 0 så har fuglene sluttet og spise. Er det noen typer solsikkefrø som ikke tåler kulde?

L.L. (19.01.2021)

Nei. Men hvorfor fugler plutselig uteblir, er en av de tingene det er svært vanskelig å forstå årsakene til.

Roar Solheim (19.01.2021)


Lenke til spørsmålet

fuglemater

Bilde vedlagt spørsmålet

hei. jeg har lagd om en brukt cola boks til en fuglemater, det er ingen skarpe kanter. problemet jeg lurer på er om fuglene kan klare å spise fra den når den henger i en tråd. er ingen plass å stå på, kan de spise mens de flyr? lurer på om det er noen farger fugler ikke liker? kan også fugler spise upoppede popcorn kjerner som er igjen i micropopcorn posen? eventuelt hva liker fugler best å spise.

H.E. (18.01.2021)

Morsom ide, men jeg tror nok fuglene må kunne sette seg ned når de skal plukke et frø. Vet dessverre ikke om det er noen farger som er mer eller mindre attraktive i denne sammenheng. Tror nok enkelte fugler (duer, fasaner) lett spiser maiskorn som ikke er poppet, men neppe mindre fugler. Mat med høyt fettinnhold er alltid mest ettertraktet.

Roar Solheim (18.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Trost og småfugler.

Hei, jeg har i hele vinter og høsten som var, hatt et yrende fugleliv på foringsplassen. Meiser, finker, spurver, sisik, stillits, flaggspett og flere. I romjulen dukket det opp en hunmunk, til stor glede da jeg ikke har sett eller hatt denne tidligere. Samtidig kom det en hantrost, og alt dette er svært koselig. Etter som dagene har gått, har det blitt færre og færre fugler å se, bortsett fra trosten og munken som er der hver eneste dag. Når jeg observerer dem over tid, har jeg lagt merke til at trosten og munken er svært dominerende og aggressive ovenfor andre fugler. De løper etter dem og kaster seg over dem for å jage dem bort. Den eneste fuglen di ikke jager er Rødstrupen, den får være helt i fred. Så nå, de to siste ukene ser jeg nesten ikke andre småfugler enn Trosten, Munken og Rødstrupen. Hver dag har jeg ellers hatt 10-15 Stillits + mange andre her uten problemer, og det har vært nok mat til alle. Jeg lurer på om Trosten og Munken er grunnen til at jeg ikke lengre ser noe til de andre fuglevennene? Det er i så fall veldig trist og kanskje ikke noe å få gjort noe med? Mvh. May.

M.C.N. (18.01.2021)

Både munk, rødstrupe og svarttrost kan være veldig "næringsterritorielle" om vinteren, men jeg tror ikke du behøver å bekymre deg så mye for det. Fuglene finner alltid en løsning. Du kan jo også prøve å spre maten på litt flere steder, slik at de andre fuglene kan komme til når de aggressive ikke er der.

Frode Falkenberg (18.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Meiseboller

Vi har i alle år gitt fuglene ferdigkjøpte meiseboller (uten netting), og gir også peanøtter, solsikkefrø og epler. Meisebollene har alltid vært populære blant særlig kjøttmeis og blåmeis, pluss skjære. Men denne vinteren er det veldig liten interesse for meisebollene. Av og til spiser messene litt, men det minker nesten ikke. Og skjærene er overhodet ikke interesserte. De har vært veldig ivrige på meiseboller før.
Har det kommet rapporter om dårlig kvalitet på meiseboller i år? Eller kan det tenkes en annen forklaring?

K.P. (18.01.2021)

Det er alltid forskjell i kvalitet på meiseboller - noen kan inneholde fett/mat av lav verdi. Da vil nok ikke fuglene ha dem. Men vi har dessverre ikke noen oversikt over hvilke meiseboller som er bra, og hvilke en kanskje bør unngå å kjøpe.

Roar Solheim (18.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Fugler og sylteflrsk

Hei. Kan fugler få sylteflrsk som er att frå jul.

E.D.H. (17.01.2021)

Du kan nok gi det til kråkefuglene.

Roar Solheim (17.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Helkorn hvete

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ser dere anbefaler helkorn hvete som fuglemat. Er det ok å kjøpe på matbutikk, type møller sin, eller er der andre varianter som anbefales?

J.L. (17.01.2021)

Dette er sikkert brukbart, men jeg vil anta at det er dyrere enn å kjøpe korn i variant som dyrefor (Felleskjøpet?).

Roar Solheim (17.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Mater dansker like mye småfugler som nordmenn?

I.M. (17.01.2021)

Det har jeg ingen opplysninger om, men antar at de gjør det.

Roar Solheim (17.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Er det lov å måtte fugler i balkong bakken kommer mye fugler siste dagene

M. (17.01.2021)

Hvis du bor i et borettslag, er det gjerne lokale regler for om du får lov til å fore fugler, evt. hvordan. Der man er engstelig for matsøl på bakken, bør en fore med meiseboller i metallnett og halve kokosnøtter - det gir nesten ikke nedfall på bakken.

Roar Solheim (17.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Fugler som flyr innendørs

Hei,

Vi er ein barnehage som har mykje fugler på vårt uteområdet. Vi mater dei dagleg og har hatt mykje glede av å observere fuglane på avstand. Den siste tida har vi hatt mange fuglar som gjerne vil kome inn i barnehagen. Dette gjeld både rødstrupe og svarttrast, dette har ikkje skjedd før, og no lurer vi på om det er ein spesiell grunn til at dei vil inn?
Det er minusgrader på Sunnmøre, noko som er litt uvanleg over så lang tid, vi har også meir snø enn vanleg.

Bør vi stoppe å mate fuglane?
Kva kan vi gjer for å unngå at fuglane skal kome inn.

På førehand takk for svar.

mvh

Lisbeth Farstad

L.F. (15.01.2021)

Litt uvanlig at de prøver å komme inn, men dette betyr ikke at dere bør slutte å mate dem. Både rødstrupe og svarttrost har stor nytte av vinterforing, spesielt når det er snødekket bakke.

Roar Solheim (15.01.2021)


Lenke til spørsmålet

fuglefrokost til skjærer om morgenen

Hei, Det er ikke lov å mate fugler her fordi vi skal ikke dra rotter til området. Jeg kommuniserer med en skjærefamilie som om vinteren får en neve cashewnøtter som har gått ut på dato. Det forsvinner på 2 min. Men som menneskeføde er cashew dyrt. Kan kokte brune eller kikkerter være et alternativ.

A.A. (15.01.2021)

Det tror jeg sikkert. Skjærer spiser nesten hva det skal være. Du får teste det og se om de vil ha dem.

Roar Solheim (15.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Svarttrosten jager vekk småfugler

Vi har laget en matestasjon. Der har det vært både gråspurv, mange kjøttmeis, mange blåmeis, svartmeis, grønnsisik, bokfink og munk. Nå er matesjonen full ab svartmeis som vi ser jager vekk de mindre fuglene. Er det noe vi kan gjøre?

M.L. (14.01.2021)

Nei, dessverre er det vanskelig å regulere hvordan fuglene oppfører seg på en foringsplass.

Roar Solheim (14.01.2021)


Lenke til spørsmålet

LINERLE

Hva legger man ut til mat til en Linerle som overvintrer her i Grimstad

F.F. (13.01.2021)

Finknuste kakesmuler, melomer. Oppsmuldret meisebollefett på bakke kan kanskje også bli spist.

Roar Solheim (13.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Chiafrø og linfrø

Kan noe av disse frøtypene gis til småfuglene om vinteren

J.B.Ø. (10.01.2021)

Ja, det går nok helt fint.

Roar Solheim (10.01.2021)


Lenke til spørsmålet

villfuglblanding og hjemmelagete blandinger

vi har mye spurv og mater med villfuglblanding som er kjøpt på Felleskjøpet. Der roter masse utover, men det ser ikke ut til at de spiser noe særlig av solsikkefrøene, for mange av disse som ligger på bakken er uåpnet. Tenkte å lage meiseboller av delfiafett med frø osv. i, slik at meisene finner noe selv om spurvene roter. Noe jeg bør unngå? Havregryn? Kokos? Sammalt mel? Brødsmuler? Rosiner? Hva er forresten best til spurver? De som kommer er spurv, pilefink, grønnfink, kjøttmeis, blåmeis,og innimellom skjære, ekorn og spettmeis.

E.H.N. (09.01.2021)

Villfuglblanding er ugunstig å fore med, fordi fuglene er selektive og kaster de frøene de ikke vil ha, ned på bakken. Men selv med ren solsikkeforing er fuglene selektive, og tar tak i flere frø før de om sider velger ett det er verdt å åpne. Alt du nevner kan du blande inn i meiseboller.

Roar Solheim (09.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Hvor ble det av meisene

Vi har hatt mange meiser frem til nyttårsaften,blåmeis granmeis ,kjøttmeis,spettmeis,men fra nyttårsdag har de uteblitt. Svart-trast,skor og rødstrupe kommer forsatt. Ble de jaget av fyrverk?Leste at i Roma døde mange fugler nyttårsaften av skrekk og lurer på om det også skjer her også.
ett

E.G. (08.01.2021)

De har nok ikke forlatt forplassen på grunn av fyrverkeri, men det er dessverre ikke enkelt å forklare slike plutselige endringer.

Roar Solheim (08.01.2021)


1-25 av 1919 siste»»