Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 156 spørsmål


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Syk blåmeis

Hei! Jeg hadde i dag besøk av en blåmeis med samme atferd og utseende som det er beskrevet her tidligere; rund som en ball og veldig dunete. Den klarte ikke å stå, bare trillet rundt. Den døde før jeg rakk å gjøre noe med den. Etter døden inntraff, forsvant hevelsen og den gikk tilbake til normal form. Er det noen smittsom sykdom? Bør jeg gjøre noen tiltak? Har forstasjon med hengende matere i.

L.K.B. (21.04.2021)

Umulig å si uten at fuglen sjekkes av vilt-veterinær. Kast den og følg med om andre blir syke. I så fall - stopp foring.

Roar Solheim (21.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skadet stær

I går så fant vi en skadet stær inne i vinterhagen. Den flakset med vingene men ble liggende på ryggen. La den mørkt i en eske hvor den har ligget på ryggen helt i ørska i hele går og natt. I dag ligger den fortsatt på ryggen, men er blitt sterkere utover dagen. Fått i han litt vann ved å åpne nebbet og dyppe noen dråper vann inn i nebbet. Han vrenger hodet opp på ryggen, har bare et øye åpen og lager ingen lyd. Øye på venstre side er lukket og foten på samme siden virker lammet. Hva skal jeg gjøre?

N.B. (19.04.2021)

Du kan ikke gjøre annet ennnå vente og se om den kommer seg eller ikke.

Roar Solheim (19.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

sykdom

hvilke sykdommer kan fugler få som kan være dødelig eller farlig for fuglen

N.N (17.04.2021)

Det har jeg ikke oversikt over, men fugler kan dø av mange sykdommer. De kan bl.a. få lungeinfeksjoner som oss, og innvollsparasitter som kan ta livet av dem.

Roar Solheim (17.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Syk kråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hatt flere kråker her over noen år nå.Men den ene har blitt veldig pjusk å ser ut som den ikke lukker nebbet ordentlig også. .Ser ut som avføring er ok.Den sitter mye på rekkverket på terrassen .Går ikke unna når vi kommer ut.Den flyr men når den lander i trær så er den litt klønete.

I.E. (16.04.2021)

Ikke lett å gjøre noe i slike tilfeller. Du får bare observere og se hvordan det går med den.

Roar Solheim (16.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

And med skadet (brukket?) ben

Vi har i flere dager nå sett en and med skadet (brukket?) ben, den oppholder seg ofte rett foran huset vårt. Går det an å hjelpe denne på noen måte? Den har det tydelig vondt. Hvem kan kontaktes? Dette er i Nylandsvegen 24 i 2008 Fjerdingby, i området ved Nordre Øyeren fuglereservat, Rælingen kommune.

Kan også opplyse om at det vil komme en tomannsbolig for salg her nå straks, i Nylandsvegen 20 B, 2008 Fjerdingby - med en fantastisk utsikt mot Nitelva og Nordre Øyeren fuglereservat, bedre kan det vel ikke bli for den som er interessert i fugler!

K.P. (16.04.2021)

Hvis dette er en tamfugl, bør den fanges inn og håndteres. Er den vill, bør den kanskje bare overlates til seg selv. Et bilde ville hjulpet for vurdering.

Roar Solheim (16.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Fugl fløy i vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fuglen på bildet traff vinduet med et smell og sitter nå på verandaen. Det ser ut til å være litt blid ved siden av. Hva bør vi gjøre?

R.W. (14.04.2021)

Dette er en rugde. La den sitte og se om den kommer seg. Har nok fått en hjernerystelse.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

sykdom

hvilke sykdommer kan fugler få som er dødelige

K. (12.04.2021)

Dødelige for fugl eller for folk?

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Rufsete kjøttmeis

Jeg har noen kjøttmeiser som spiser på fuglebrettet her. De ser rufsete ut.., kan det være på grunn av fugleinfluensa, eller er det andre grunner?

L. (12.04.2021)

Det er ikke påvist fugleinfluensa hos noen spurvefugler, så dette er ikke grunnen. Kanskje kan de være rufsete fordi de nå har slitt fjærdrakt, eller du kan ha noen individer som har fuglekopper. Da har meisene imidlertid som regel byllelignende utvekster i hodet.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

sykdom

kan fugler få farlige sykdommer som oss mennesker?

K. (10.04.2021)

Spørs hva du mener med farlige? Farlige for DEM, eller farlige for OSS? Fugler kan få sykdommer som er dødelige for dem selv.

Roar Solheim (10.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

blåmeis uten fjær på hodet

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne blåmeisen har vært på foring hos meg i ukesvis. Men hvorfor er den skallet? Den virker for øvrig frisk og rask. Trondheim. Har mange flere bilder

B.S. (06.04.2021)

Vet dessverre ikke. Det KAN være at dette er et mildt tilfelle av fuglekopper, men jeg kan dessverre ikke avgjøre det ut i fra bildet.

Roar Solheim (06.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Dompap

Hei! Vi er oppe på fjellet og så en utrolig stor dompap, og begynte å lure på om det var noe galt siden den var så ekstremt puffa og oppblåst. Den har nå sittet utenfor hytta vår i flere timer og den bare sitter det og gjør ingenting. Etterhvert skulle vi ta den opp men da ble den skremt og fløy vekk. Den kom likevel tilbake nå og har sittet utenfor lenge. Den ser ikke så frisk ut men usikker på hva vi burde gjøre? Ta den inn, eller la den være ute? Det blåser og snør mye her oppe og lurer på om vi burde mate den.

U. (05.04.2021)

La den være. Så lenge den spiser, har den størst mulighet til å klare seg ute. Vanskelig å vite om den bare er litt skranten, eller har noen slags sykdom som den kan dø av.

Roar Solheim (05.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Syk Dompap?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, er på hytta ved Levanger, hvor svigerfar i noen dager har fulgt med en Dompap som er meget tykk og ser ut som den er hoven. Den sitter og spiser konstant, sliter med å svelge, og ser ikke pigg ut. Den kan fly, men flyr ikke mere enn to-tre meter før den setter seg. Fuglen har ingen synlige skader, og er fin i fjæradrakten. Den bryr seg ikke mye om folk heller, og flytter seg kun om vi er innenfor en meter. Vet du hva som kan feile den?

S.D. (02.04.2021)

Nei, dessverre ikke. Følg med og se hvordan det går.

Roar Solheim (02.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Grønnspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Traff på en grønnspett på stien med hodet inn under vingen. Hvorfor det?
Den virket helt tam og klatret opp på meg og virket nesten som den ville være der.
Lurte på om den kunne ha knekt en vinge. Men det så ikke sånn ut.

H.A. (27.03.2021)

Denne er åpenbart syk eller skadet. Grønnspett gjør aldri slikt under normale omstendigheter.

Roar Solheim (28.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Syk dompap (Sør-Aurdal kommune)

Takk for raskt svar. Har ikke sett andre fugler med samme symptomer. Fuglen er svært (!) rund. Sitter stort sett stille, plukker litt i bakken. Er det noe jeg skal/kan gjøre for dette ene individet, eller skal jeg la den være i fred? Takker for svar. Camilla.a

N.N (27.03.2021)

Det beste er å la den være i fred og observere hva som skjer. Det KAN også hende at den er forkommen pga hjernerystelse dersom den har kollidert med et vindu.

Roar Solheim (27.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skjære med skadet vinge

Hei,
Har observert en skjære med skadet vinge som går utenfor huset i noen dager. Den springer rundt og spiser mat som har falt på bakken, og klarer å flakse seg opp til et gjerde. Bør vi vente å se om vingen leges, eller burde vi fange den inn og avlive?

A. (23.03.2021)

La den være. Dersom den klarer å finne mat, er det ingen grunn til å drepe en slik fugl!

Roar Solheim (23.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skadet eller skuespill?

Observerte denne anda akkurat nå da jeg gikk langs elvekanten. Virket skadet på et eller annet vis, men kan den også spille skadet for å trekke oppmerksomheten vekk fra redet sitt. Det er vel tiden for egglegging nå i sutten av mars.

M.F. (23.03.2021)

Kanskje syk eller blyforgiftet? Ikke normal oppførsel.

Roar Solheim (23.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Kråke som ikke kan å fly

Hei jeg så en kråke nå som ikke kunne å fly. Det var en voksen kråke. Sto med god avstand for å se om den ville klare det. Virket som den ble sint, er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe?

H. (12.03.2021)

Hvis den har brukne/dårlige fjær, vil den få nye når den kommer i fjærskifte til sommeren. Hvis vingene ser hele ut, bør den kanskje fanges inn og undersøkes om den har vingebrudd eller andre skader.

Roar Solheim (12.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Kråkelydar

Vi høyrer at kråkene som bur rundt oss lagar mange ulike lydar. Av og til liknar det på lyden av katt som mjauar, mjukt og vart. Denne lyden høyrde vi ikkje i vinter. Kan dette vere eit kkærleikspråk i familien? Tidligare trudde vi at det var ei kråke her som ikkje kunne seie kra kra... 😊

N.N (11.03.2021)

Dessverre vanskelig å vite hva kråkene signaliserer med sine ulike lyder, men det er tydelig at de har et bredt spekter å spille på.

Roar Solheim (11.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skadet eller syk kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Se vedlagte bilde av kjøttmeis som har vært på fôringsplassen i hele vinter. Har sett at den har vært skadet eller er syk. Kan dere si noe om Hva som muligens feiler fuglen se vedlagte bilde.

M.R.O. (03.03.2021)

Litt liten fugl i bildet, men mistenker at det er en kjøttmeis med fuglekopper. Dette kan se ganske ille ut, men likevel ser det ut til at enkelte meiser klarer seg lenge selv om de har slike handicap.

Roar Solheim (03.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Gråsisik

Hei . Vi har mange forskjellige arter på fuglebrettet vårt. Har sett noen få kjøttmeisen med fuglekopper. I dag så jeg at en Gråsisik hadde fått en kul på ryggen . Det så ut som om fjærene struttet ut. Fuglen virker ellers frisk . Vi vasker og holder fuglebrettet så reint vi kan .Vil ikke slutte å fore nå som det er så kaldt. Kan det være det være fuglekopper dette også. Og hva bør jeg gjøre for å unngå at fler blir smittet

I.F. (17.02.2021)

Har ikke hørt om at fuglekopper rammer finkefuglene, så dette kan kanskje ha en annen forklaring. Vanskelig å gjette uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (17.02.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Kråke

Gikk en tur rundt 23 på kvelden da en kråke falt ned fra et tre rett framfor meg. Den virket skadd da den ikke klatre å fly, men bare gå. Vingene bevegde på seg, men den ene hang litt på slep da den prøvde å flakse. Jeg la noe brød framfor den, men den traff ikke smulene da den forsøkte å spise. Jeg gikk videre, men bestemte meg for å se til den på tilbaketuren. Da stod den helt stille, på samme plass som da jeg gikk fra den. Jeg hentet en skoeske hjemme å datt den oppi den med isolasjon av avispapir rundt. Jeg satt den på bakken i bakgården, slik at jeg kunne se til den dagen etter. Neste dag var kråka død. Og jeg lurer på om det er mulig å si noe om hva som feilet den?

M.S.H. (14.02.2021)

Sult, kanskje skadet (påkjørsel, skade etter katt eller rovfugl m fl). Mange muligheter her.

Roar Solheim (14.02.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Dompap traff vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg er klar over at mange har spurt om dette før. Jeg har lest spørsmål og svar om skadde fugler på nettstedet her. Men jeg må spørre, jeg kan ikke gjøre så mye, men jeg kan spørre.
Det har flydd en ung dompap inn i verandadøren min. Den ble sittende og etterhvert hoppet den avgårde til dypsnøen. Siden den ikke så ut til å kunne fly og det er 37- ute og rev og storfugler henger i området så tenkte jeg at den hadde bedre sjanser inne. Så jeg tok med meg krabaten inn og la den i ei eske med luftehull, vann og mat.

Den ble sluppet fri to ganger og begge gangene så funket ikke vingene som de skulle, særlig den venstre vingen. Nå i esken ser jeg at han holder den vingen ekstra opp.
nå har den vært i esken over natten, og jeg trenger råd på hva bør jeg gjøre nå? Stakkaren kan ha skadet vingen og jeg har ikke bur så villfugelen har plutselig bare ei lita eske. I går var han livlig, men i dag så sitter han veldig i ro. Med halen i vannstrålen. Og hvordan takler den lille dompapen temperaturforskjell på 40-50 grader? Er det noe som forvirrer, spesielt når han kommer ut igjen? Bør han ha bur eller blir han bare stresset av alt lyset og alle elementer? Enn om det tar to-tre uker å bli frisk, enn om han ikke blir frisk? Bør jeg la han være i fred? Eller bør/kan han bli vandt til meg? Tips takk!!! Takk for at du orker å lese og svare.

P.A.I.J. (12.02.2021)

Den har sannsynligvis fått en hjernerystelse. Det kan ta opptil flere dager før en fugl kommer seg, så her er det beste du kan gjøre å holde den innendørs og gi den tilgang til mat og vann. Solsikkefrø, havregryn, og eventuelt solsikkekjerner der den ikke selv trenger å skrelle frøene. Lag gjerne en kasse med en pinne som den også har mulighet til å sitte på. har du et lite bur, kan det brukes, hvis ikke går det fint med en stor pappeske.

Roar Solheim (12.02.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skadet måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg så denne måken i dag. Lurer på om den har skadet foten/om den er brukket, eller om den kan være født sånn. Måken klarer å gå på foten, men halter. Virker ellers å være i pigg form. Var usikker på om jeg skulle gjøre noe med dette? Den var ikke veldig lett å få tak i heller.

C. (08.02.2021)

Vanskelig å vite årsak til skavanken, men det er trolig et handicap som fuglen kan leve med.

Roar Solheim (08.02.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skadde fugler

Hei! Jeg kom over en katt som lekte med en rugde i går. Rugda var helt tydelig sliten, skadd og ute av stand til å fly, og jeg var langt hjemmefra og hadde ikke sjans å ta den med meg. Er det best å la naturen gå sin gang i sånne situasjoner? Burde jeg ha flyttet på den? Antar jo at katten kverka den til slutt, og jeg ville ikke forlenge lidelsen hvis den uansett hadde dødd av skadene/sult dersom jeg hadde plassert den på et mer isolert sted... Fint å vite hva som er riktig å gjøre hvis jeg ser noe sånt igjen.

N.N (06.02.2021)

Det er mange utsultede rugder som rapporteres rundt omkring nå, og dessverre er det heller ikke lett å fore dem opp (de spiser insekter og småkryp, meitemark mm). Eneste mulige ting er å forsøke å ta slike inn og å fore dem med mark og larver.

Roar Solheim (06.02.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Kråke uten ving

Hei, jeg så nettopp en kråke som manglet den ene vingen sin, mens den andre vingen stod ut fra kroppen. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre og håper dere kan gi noen råd. Fuglen virket eller frisk. Takk

N.N (03.02.2021)

Hvis den ser ut til å være i god vigør, kan du bare la den være.

Roar Solheim (03.02.2021)

1 - 25 av 1 156 siste»»