Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 908 spørsmål

Lenke

19 årig svane 60E i Sandvika døde torsdag 7/2-19

Se på bilder om denne svanen kunne ha hatt en stor kreftsvulst i nederste del av halsen?

Eva Høeg Bødtker-Næss (09.02.2019 01:50)

Dessverre umulig å skjønne hvilken av fuglene på opptaket som er den du refererer til. Jeg klarer ikke å se noe unormalt på noen av disse svanene.

Roar Solheim (09.02.2019 10:51)


Lenke

Vaktel - hovent øye, svulst?

Vi har vaktelhøner som er over 2 år. De har stort bur ute, og har fine fjør, er i godt hold osv. I morges oppdaget jeg at dene ene høna hadde en slags svulst på det ene øyet, rosa, sterkt opphovnet slik at dete ene øye er "forsvunnet". Hva kan dette være? Er det alder? Den virket pjusk. Det er ikke så mange å spørre. Derfor forsøker jeg dere. Takk! Mvh Elin

Elin T. Sørensen (06.02.2019 08:57)

Dette må du spørre en veterinær eller burfuglholdere om.

Roar Solheim (06.02.2019 08:58)


Lenke

Spurvugle

Hei! Oppdaget nylig ei som vi tror kan være er ei spurvugle nede ved hekken. Den viser tegn til å være skadet. Har sikkert prøvd å jakte der . Vi har tatt den inn i et hundebur( stort) på badet.Så er spørsmålet: hva gjør vi nå? Den har fått vann. Mvh Linda

Linda Iselin Rabben (05.02.2019 16:38)

Prøv å gi den litt kyllingkjøtt. Hvor i landet er dette?

Roar Solheim (05.02.2019 17:10)


Lenke

Ugle i hagen

Vi fant en spurveugle i hagen i går, den virket fin og ville ikke spise etter å ha vært inne i 3timer, så vi gikk ut med den og den fløy noen meter å satte seg i hekken, i dag morges hadde ugla flydd 3meter videre og satt litt lavere. Vi har nå tatt inn igjen ugla og har den i et bur siden det er mye snø og går mange katter i nabolaget. Men den spiser ikke. Ugla går også opp på fingeren og setter seg på skulderen, så den virker tam. Statens naturoppsyn har rådet meg til å ha den inne da de tror den er slik grunnet sult. Er det noen andre grunner til at en slik ugle opptrer slik?

Marcus Antonio Coward Zuniga ved Steinerskolen i Kristiansand (04.02.2019 22:44)

Den kan ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Da kan den enten komme seg, eller dø. Men denne ser veldig ok ut, og burde kunne klare seg. Prøv å gi den små biter av f. eks kyllingkjøtt og se om den vil svelge det. Hvis den likevel skulle dø, så frys den ned og ta vare på den.

Roar Solheim (05.02.2019 07:09)


Lenke

Forkommen kråke

Hei! Vi fant en forkommen kråke som satt inntil et vindu (til gulv) i dag, med hodet under vingen, pustet sakte. reagerte ikke på banking. Jeg åpnet vinduet og den skvatt, men flakset bortover snøen uten energi. Ga opp, jeg gikk ut og kastet et håndkle over, og bar inn. Den var helt rolig. Vi la den i en eske med håndkleet rundt, inne. Den så på oss, helt urørlig. Tok den inn på badet, varmere der, og etter en time, spratt den ut av håndkleet, men fløy ikke. <virket uskadd men svak. Nå etter 3-4 timer har den spist, hopper rundt på badet, gjemmer både seg og mat under en benk. Ute er -6grader, mørkt. Hva gjør jeg? Den kan få losji i natt, men hva er best? Ut nå? Barnebarna er veldig engasjert!

Torill Steine (03.02.2019 18:54)

Høres ut til at den kan være utsultet. Hold inne og for opp 1-2 uker, så kommer den nok til hektene igjen.

Roar Solheim (03.02.2019 19:05)


Lenke

Døde dompsp

Mosvik, funn av flere føde dompsp. Noe epidemi på gang? Eller...

Morten Wold (25.01.2019 18:08)

Ikke som vi kjenner til, men det kan jo være noe lokalt...

Roar Solheim (25.01.2019 19:31)


Lenke

Kjøttmeis veldig fluffy

En kjøttmeis på vinduskarmen var uten den gule fargen og dessuten veldig blåst opp. Er den syk?

Lillian Johansen (24.01.2019 07:51)

Den kan være syk, men det kan også hende at den har hjernerystelse etter en kollisjon med vinduet. I slike tilfeller kan fuglene komme til hektene igjen, eller dersom smellen har vært kraftig, dø til slutt. Ikke mye en kan gjøre med det, dessverre.

Roar Solheim (24.01.2019 08:29)


Lenke

Skadet spurv

En spurv fløy inn i vinduet mitt. Den lever, og jeg har tatt den inn i en kasse i varmen. Den sitter/ligger stille, puster fort, har åpne øyne og snur litt på hodet. Jeg har ikke sjekket den noe mer, tenker det er best å gi den ro. Snøen under nebbet var litt rødt, så jeg mistenker en blødning. Er det noe annet enn ro og varme jeg bør gi den?

Rikke (18.01.2019 13:41)

Nei. Den har trolig fått hjernerystelse, og må sitte og komme seg. Hvis skaden er for stor, dør den. Du kan bare gi den beskyttelse i mellomtiden. Hvis den kommer seg, men det tar flere dager å bli helt restituert, må du sette inn vann og mat til den (solsikkekjerner, brødsmuler, lettkokte havregryn).

Roar Solheim (18.01.2019 15:39)


Lenke

Død fugl?

En fulgt kræsjet nettopp i vinduet vi er ikke sikker på om den lever men den ser ganske død ut. Tok den inn Iben appeske for at den ikke skal fryse ihjel om den evtyuelt lever, hvordan kan vi se om den lever og hvor lenge skal vi vente før vi kvitter oss med den og hva skal vi gjøre med den om den er død?

Anonym (16.01.2019 15:44)

Dersom den er død vil den miste kroppstemperatur og stivne til ganske snart. La den ligge et par timer og se om den livner til.

Roar Solheim (16.01.2019 21:32)


Lenke

Bird i vinduet

Hvor lenge er fulgte besvimt?

Hejek (16.01.2019 16:02)

Kan ikke settes til fast tid - det varierer med tilstanden.

Roar Solheim (16.01.2019 21:31)


Lenke

Hvor bør jeg slippe ut skjæra?

Jeg fant en skadet skjære som ikke klarte å stå eller gå. Tok den inn og over natten har den blitt mye bedre og ser nå ut til å være frisk nok til å slippes ut :) Bør jeg slippe den ut på samme sted jeg fant den eller spiller ikke det noen rolle?

Silje (05.01.2019 08:53)

Slipp den der du fant den. Det er der den hører hjemme, og det er det området den er kjent i.

Roar Solheim (05.01.2019 11:32)


Lenke

Skadet kråke

Hei! Vi har en skadet kråke som har vært utenfor huset i ca tre uker. Den kan ikke fly, og drar den ene vingen litt etter seg. Vi gir den mat, og den kommer hver dag og spiser. Ser den sitter i timesvis i snøen utenfor huset. Vet ikke hvor den går om natten. Bør vi gjøre noe mer, ta den til dyrlegen? Eller bare la naturen gå sin gang? Synes ganske synd på den, der den sitter aleine i snøen hele dagen.

Rikke Thoresen (31.12.2018 11:57)

Så lenge den finner mat hos dere, bør dere bare la den være og se om vingen kan leges av seg selv uten inngrep. Dersom det er et brudd, er det i alle fall for sent å forsøke å gjøre noe nå, annet enn å la det fortsette å gro og se om fuglen klarer å fly til slutt.

Roar Solheim (31.12.2018 12:41)


Lenke

Husøy skadet fugl

Kan noen hjelpe en skadet fugl vi har tatt vare på?

Anonym (28.12.2018 13:02)

Dette ser ut til å være en ung hønsehauk. Kanskje utsultet? Prøv å finne fuglefolk nær der dere bor; se på organisasjon under NOF-nettsiden birdlife.no

Roar Solheim (28.12.2018 18:00)


Lenke

Stær flydd i vinduet

Det flydde en stær i vinduet hos oss og han lever og puster, men nakken er snudd til og det ser ikke ut som at den klarer å snu hodet fram igjen. Redd for at nakken er skadet. Hva skal vi gjøre?

Helene (22.12.2018 13:32)

Dette er en svarttrost hann. Sett den i en pappeske inntil noen dager, og se om den kan komme seg. Den har nok fått kraftig hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller så dør den. Du kan ikke gjøre annet enn å gi den beskyttelse og se om den kommer seg.

Roar Solheim (22.12.2018 20:21)


Lenke

Sisik med hjernerystelse

Hei. En vakker liten sisik fløy på verandadøren for en drøy time siden. Jeg har satt han i en skoeske med drikke og for, men den vil ikke spise eller drikke. Den kan fly (han skvatt veldig da bikkja mi startet i bjeffe til en passerende hund) men satt seg ned etter ett par runder i stuen, og ble sittende. Jeg tok den tilbake i esken, og satt den utenfor døra, men den vil ikke fly ute. Nå er jeg redd for at den blir offer for en katt (det kryr av katter i gata her) så jeg tok den med inn igjen. Han er helt rolig, beveger seg ikke, men snur litt på hodet om jeg åpner lokket som er halvveis på esken. Skal jeg la den bli inne til den spiser og er mer vital? Mvh Birgittta

Birgitta (17.12.2018 14:05)

La den bli inne til i morgen, og se om den flyr bra da. Hjernerystelser kan ta fra noen timer til et par dager å komme seg fra.

Roar Solheim (17.12.2018 17:20)


Lenke

Skjære i stua

På kveldsturen lørdag kom bikkja og jeg over en skadd / syk skjære, og av alle ting fulgte den etter oss når vi snudde. Den hoppet avgårde, tror ikke den kan fly. Det er noe galt med øynene. På ene siden virker det nesten som om øyet er blitt trykket litt inn. Begge øynene er gråe og fjørene rundt øynene er borte. Tror ikke den kan se, eller ser isåfall dårlig. Har den i bur i stua, spiser og virker ellers ved god form, men har ikke lyst til å slippe den ut i kulda. Kontaktet veterinær, men de ba meg kontakte viltnemda. Føler at hvis jeg ringer dit ender det opp med avlivning. Vet man ikke skal blande seg inn i utedyra, men nå er jeg her da. Kan jeg prøve å bare la den hvile og se om det går seg til, eller gjør jeg bare vondt verre?

Trine Johannessen (10.12.2018 09:40)

På dette bildet ser det ikke ut som at selve øyet er skadet. Hvis fuglen spiser og ser ut til å stå/bevege seg normalt, kan du derfor forsøke å holde den i bur/et skjul noen dager og fore den. Hvis den etter hvert hverken kan fly eller ser ut til å ha syn, bør den nok til slutt avlives, da den ikke vil kunne klare seg med slike handicap ute i naturen.

Roar Solheim (10.12.2018 10:15)


Lenke

Syk skjære

Har hatt en skjære på terrassen i hele dag. Helt ute av balanse, kan ikke fly. Ser ut som det er noe feil med beina. Kan ikke se noen sår eller skader. Tips?

Hans-Jakob (09.12.2018 15:59)

Den KAN ha kollidert med et vindu. Du må bare se om den kommer seg, eller om den dør - ikke mye du kan gjøre.

Roar Solheim (09.12.2018 16:16)


Lenke

Fuglekoppevirus?

Jeg fikk idag besøk av denne lille krabaten på fuglebrettet. Den satt lenge og hakket for å få i seg et fuglefrø. Er det fuglekoppevirus? Hva gjør jeg nå? Er det noe håp for denne?

Anonym (19.11.2018 12:37)

Det er ikke noe du kan gjøre med dette. Den KAN kanskje bli bedre, men kan også ende som haukemat.

Roar Solheim (19.11.2018 19:08)


Lenke

kråke

hei Anniken, ser at du har funnet en kråke i sentrum med utvekster på føttene. Tror det er samme kråke som jeg har møtt. Den virket litt deprimert og gjemte hodet i fjærene da jeg gikk bort til den, men flyttet seg ikke. Mulig jeg gjorde feil, men tenkte den var utsatt for trakassering fra andre kråker nå da den var "skadet". Tok den med hjem i en banankasse og har hatt den på rehab i et døgn i en stor leilighet. Den virker å ha problemer med beina da utvekstene er kjempestore og virker tunge. Noen som vet hva dette kan være og om det er mulig å kurere? Kirurgi? Vet noen om en billig dyrlege? Har såklart tenkt å slippe den ut igjen

Fredrik (07.11.2018 23:52)

Du bør nok ta den til en veterinær.

Roar Solheim (09.11.2018 06:45)


Lenke

Kråke med skader på føttene

Jeg så en kråke i sentrum i dag som ikke virket redd da jeg kom. Jeg kom derfor veldig nær den og så at den hadde utvekster på føttene. Det så ut som vorter eller litt grov sand i klumper rundt klørne. Den hoppet bortover og jeg så ikke at den fløy. Hva kan dette være?

Anniken (02.11.2018 18:22)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (02.11.2018 18:50)


Lenke

Jeg har en stor koloni med fugler ved matfatet på hytta, og spesielt mange kjøttmeiser i år. Har registert ca 50-60 samtidig! Så har fuglekoppene kommet og det ser ut til at ca 1 av 10 blir smittet... Mitt spørsmål er: Smitter fuglekopper også på andre meiser/fugler, eller er det kun på kjøttmeisen? (har ikke sett noen kopper på de andre meisene; Blåmeis, Granmeis, Svartmeis og Spettmeis (de er i fåtall i forhold til Mjøttmeisene)
Er det slik med fuglekopper som ellers i naturen, eks. når oppstår harepesten? Jo, når det er for mye hare...
Har aldri sett så mange kjøttmeiser noen gang tidligere, så er det slik at naturen ordner opp med en lite virus for å "tynne ut noen"? Bare en tanke...
Hilsen Wenche

Wenche Hansen (31.10.2018 18:27)

Jeg har dessverre ikke svar på spørsmålet ditt, for jeg vet heller ikke hvor smittsom denne sykdommen er mellom kjøttmeisene. Det ser imidlertid ut som at den bare rammer kjøttmeis, for jeg har aldri sett bilder av andre meiser med disse utvekstene. Sykdommer har det ofte med å spre seg raskere når en bestand blir tettere, slik det skjedde med grønnfink for noen år siden. De ble rammet av sykdommen gulknop, som tok livet av mange grønnfinker. Bestanden er fremdeles langt under det den var før sykdommen dukket opp.

Roar Solheim (31.10.2018 18:41)


Lenke

Kjøttmeis deformt hode

Er dette fuglepest og er det farlig

Einar Brendboe (15.10.2018 15:34)

Den har nok fuglekopper. Kjøttmeisene kan leve med dette lenge, men jeg vet ikke om de kan bli bra av sykdommen. Trolig ender de fleste etter hvert som haukemat.

Roar Solheim (15.10.2018 15:35)


Lenke

Slapp ugle

Hei vi har funnnet en slapp kattugle på skolen vår på Karmøy. Helt rolig. Tilsynelatende skadefri. Hva skal vi gjøre med den?

Håvik skole (15.10.2018 13:24)

Dette er en jordugle. Prøv å få kontakt med lokale fuglefolk. Gå inn på nettsiden birdlife.no, se under organisasjon og prøv å finne navn på kontaktpersoner for Rogaland.

Roar Solheim (15.10.2018 14:36)


Lenke

Ugle fløy inn i vinduet.. sitter bare å puster tungt nå

En ugle fløy nettopp inn i naboens vindu og sitter nå på altanen og puster tungt.

Hva bør vi gjøre eventuellt ringe? Dette er i Ålesund/Sula området.

Anonym (11.10.2018 20:45)

Sett den i en eske over natta og se om den kommer seg - den har fått hjernerystelse. Send gjerne et bilde. Hvis den dør, legg den i frys og ivareta den.

Roar Solheim (11.10.2018 22:53)


Lenke

hjelp til fugl

hei, har fått Fuglehjelpen til å hente en ikke-flyvedyktig kråke for hjelp. har ingen erfaring med Fuglehjelpen og de ga den ikke mat med på reisen? jeg er redd for om jeg har gjort rett, redd for om den får godt stell og nok mat.

Ingvild (04.10.2018 16:28)

Det vet dessverre ikke jeg noe om - "Fuglehjelpen" er ikke et tiltak under Norsk Ornitologisk Forening.

Roar Solheim (06.10.2018 15:19)


1-25 av 908 siste»»