Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1107 spørsmål

Lenke

Skjære med «ball» på overnebbet

Hei,
hva kan være galt med denne skjæra som har holdt til hos oss og naboene i flere uker. Den leter og finner i gresset, er alene eller på avstand fra de andre skjærene og virker noe mindre skvetten enn dem. Fordi den får sympati og unngår å bli jaget?

T.H. (23.10.2020)

Vet dessverre ikke. Kan dreie seg om en virussykdom.

Roar Solheim (23.10.2020)


Lenke

Måltrost - Rehabilitering

Hei, jeg fant en skadet måltrost i byen her om dagen, og var hos fuglekyndig veterinær tidligere idag. Viste seg å være flygefjær i den ene vingen som var revet ut, muligens av katt. I samråd med veterinær vil vi prøve å rehabilitere fuglen til den kan fly, såfremt det ikke dukker opp et bedre alternativ - f.eks fuglesanctuary av noe slag. Har dessverre kun leilighet med terrasse.

Hvordan kan jeg best mulig lage til et optimalt miljø for en aktiv, men ikke fugledyktig måltrost? Hva er optimal diett, og hvor mye mat kan jeg regne med hver dag? Skal avgårde og kjøpe materialer til å bygge et utendørs stort bur på terrassenala voilere/aviarie imorgen , for å optimalisere muligheter for aktivitet. Har vært i kontakt med fuglehjelpen og fugleadvokatene, så dersom noen andre skulle komme over en annen måltrost som trenger rehabilitering så kan vi selvsagt ha den, så de får selskap i hverandre.

Kan den eventuelt gå overens med annen småfugl, eller due?

Den kommer til å måtte være inne i fuglebur om nettene uansett mtp katter, mennesker etc (leilighet på grunnplan), men kan varmelampe være aktuelt?

R. (13.10.2020)

Stor pappeske eller et bur hvor den ikke kommer ut mellom sprinkler. Prøv å fore med lettkokte havregryn og alle slags bær. Overmodne pærer og epler er også bra. Vann i skål.

Roar Solheim (13.10.2020)


Lenke

Skadet bokfink

Funnet en bokfink med skeiv vinge, kan ikke fly. Tatt med hjem og sitter i en eske, spiser godt, men ingen forbedring med vingen etter noen dager. Provd a tape vingen, men det gikk ikke. Ringt 3 dyreklinikker, men fuglspesialisten har ferie. Hva kan vi gjore a redde denne fine fuglen?

J.P.W. (05.10.2020)

Det kommer an på hvor mye vinge n er ute av stilling, og hva slags skade det dreier seg om (brudd, vinge ute av ledd etc). Det kan dessverre ikke besvares over nett, så fuglen bør nok undersøkes av en fuglekyndig person (dvs ikke en veterinær, for de kan vanligvis ikke noe om fugler).

Roar Solheim (05.10.2020)


Lenke

Skadd skjære

Fant en skjære uti veien, med en katt. Den ser ikkje ut som om den har noen sår, men den ene vingen ser litt skeiv ut. Den vil bare ligge på høyre siden. Eg la den i en kasse med litt mat (en skive og en skinkebit) og vann. Skal eg vente å se kva som skjer eller skal eg bare hive den ut igjen?

O. (01.10.2020)

Vent og se hvordan det går med fuglen. Hvis den har fått skader etter lange katteklør, kan den ha indre skader som er vanskelige å oppdage, og da kan den dø etter hvert. Hvis ikke, kan den gradvis komme seg.

Roar Solheim (02.10.2020)


Lenke

Hva plager denne stakkars skjæren?

Gjentatt gjest på plenen hos oss. Alltid alene. Stor, brun «ball» på øvre nebb. Trodde først det var et fremmedlegeme; en borre e.l., men er ikke forsvunnet etter at vi har fulgt den i mer enn en måned.
Veldig leit å se.

T.H. (29.09.2020)

Vet ikke hva som feiler skjæra, men den har tydelig en slags utvekst på overnebbet. Kan være en virusinfeksjon.

Roar Solheim (29.09.2020)


Lenke

Nøttekråke

Fant en nøttekråke midt på veien sent fredag kveld. Det satt en katt der også, men den lusket vekk da jeg kom gående. Fuglen satt helt stille. Jeg tenkte den var i sjokk og tok den med inn og satte den i en pappeske. Noen timer senere prøvde jeg å slippe den løs. Den svevde til bakken og ble sittende. Jeg tok den med inn igjen og prøvde igjen om morgenen. Da satt den ute i noen timer uten å rikke seg, så jeg ordnet med løv, pinne, vann og mat (hasselnøtter) i et hundebur. Den spiser, drikker og hopper fint opp og ned fra pinnen. Prøvde å sette den ut igjen i dag, men den blir bare sittende og gjør ingen forsøk på å fly. Forstuet vinge kanskje? Skal jeg holde den inne i noen dager?

N.N (28.09.2020)

Hvis du har mulighet, så kan du holde den (kanskje du må ha den 1-2 uker?) og fore den. Jordnøtter er også bra mat, samt lettkokte havregryn kanskje.

Roar Solheim (28.09.2020)


Lenke

Fugl uten synlige skader

Hei. Denne fuglen spaserte rundt på gårdsplassen vår i går kveld. Flakser, men klarer ikke å lette. Lot den være i garasjen i natt, for at den ikke skulle bli tatt av en katt eller andre fuglefiender. Har søkt på nettet, og kom fram til at jeg vil prøve å la den få ro og hvile i noen dager, for så å se om den kan fly. Lokal veterinær kan eventuelt bare bistå med avlivning. Har mekket et bur som står på badet og lagt inn noen "ute-elementer", samt en skål med vann og en med frø-/grynblanding (lettkokt havregryn, sesamfrø, solsikkekjerner). Tidligere i dag spiste den grønne erter med god apetitt.

Det er vel en due - kan du se hvilken type det er?

Det blåste veldig i går, mistenker at den har fått seg en "trøkk"/krasjet inn i noe. Har du noen formening om hvor lang tid den trenger for å komme seg, hvis det er snakk om en forstuing el.l.?

T.H. (26.09.2020)

Dette ser ut som en ung ringdue. Kan fores med havregryn og korn, mais etc. Kan lett holdes i noen uker til den er helt OK.

Roar Solheim (26.09.2020)


Lenke

Skadet due

Jeg fant en skadet due på veien, den har ingen tydelige skader. Men den kan ikke fly. Jeg skal til veterinær i morgen, men jeg vil at den skal være komfortabel nok. Hva kan jeg gjøre?

M. (24.09.2020)

Sett den i en pappeske med tilgang til litt vann. Du kan ikke gjøre så mye annet.

Roar Solheim (24.09.2020)


Lenke

Mulig skadet dumpap

Hei! Det sitter en stakkars liten dumpap på plattingen som er lite responsiv. Rører kun på hodet og gaper om jeg går ut til den. Ingen synlige yttre skader, men kan ha flydd i vinduet. Vi drar hjemover i kveld - hva bør vi gjøre? Skal vi prøve å ta den inn en liten stund?

N.N (22.09.2020)

La den sitte i fred, den kommer seg trolig om kort tid.

Roar Solheim (22.09.2020)


Lenke

Hvit utvekst på bena

Hei jeg har sett to bokfinker, en av de en juvenil, og begge har hvite utvekster på bena. Det kan minne om en blanding av reinlav og ruskjell for å forsøke å beskrive det. Det ser ut som om de har sopp el. Men det er tykt lag og er ujevnt av utseende. I tillegg har den ene bokfinken mistet deler av den ene foten, kloen er borte og den står skeivt på en fot som bare har en stump. Hva kan dette være?
Mvh
Monica

N.N (21.09.2020)

En sykdom som av og til dukker opp blant småfugler. Tror dessverre ikke det er noe du kan gjøre.

Roar Solheim (21.09.2020)


Lenke

Fugler dør

Hei,
Jeg mater fugler hele året, pøser på med nok mat i vinterhalvåret men kun et par foringsstasjoner i sommerhalvåret og da blir det litt kødannelse. Maten er avskallede solsikkefrø kjøpt fra Zooplus i Tyskland. Nå i år har jeg sett at det har kommet fugleunder nå så seint som i august. Dette gjelder spesielt svarttrost, sisik og bokfink. Meisene har vært mer som normalt og samme forsåvidt også for grønnfink.
Men nå i august har det vært mye (forholdsvis) fugledød her.
Det gjelder spesielt Sisik ungfugler. Hver dag finner jeg 2-3 døde fugler i hagen. Det kan selvfølgelig være at de kan ha skadet seg ved å fly på vinduer etc. Men likevel har det aldri vært av det omfanget som i år. Jeg fulgte med på dødsfasen på en sisik i dag. Den er svært slapp, står mye stille med lukkede øyne. Flyttet den i solen og den kviknet marginalt til. Det karakteristiske er at den står stille og har jevne 'hjertebank' / rytmsik utvidelse av kroppen hvert sekund ca. Etterhvert begynner den å sjangle, og mister balansen. Til slutt ligger den sideveis og hiver etter pusten (kan det se ut som). Jeg ville sagt at dette var Covid-19 ?? Men tror mer på en form for forgiftning f.eks. fra sprøyting av frukttrær hos bøndene her på øya?
Kan dere hjelpe med et svar ? Jeg har bilder og har filmet den siste fasen av livet ....

R. (27.08.2020)

De kan være smittet f. eks. av salmonella, men fuglene blir ikke rammet av covid 19.

Roar Solheim (27.08.2020)


Lenke

Skadd skjære

Jeg har kommet over en skadd skjære. Sliter med å fly. Klarer å humpe bortover. Ser skabbete ut, kanskje vært i en slåsskamp. Den har lagt seg til å sove under en tilhenger. Skal jeg la den sove eller skal jeg ta den med inn og gi den mat/beskyttelse?

A. (26.08.2020)

Hvis du får tak i den, og har tid til å pleie den den tiden det tar (kan ta flere uker), så kan du nok prøve å ta den inn.

Roar Solheim (26.08.2020)


Lenke

Skadet skjære

Satt ute i dag til morgenen, så kom det en skjære flyvende bort til meg og satt seg ved beina mine, løftet den opp på fanget og den var helt rolig. Ga den litt mat og la merke til at det ene beinet var 3ganger så stort som det andre. Så ut som masse ruver, Pluss et lite åpent sår.. tok den med inn og vasket og plastret det forsiktig og satt den i en liten fuglekasse med mat og vann. Hele tiden virket det som den satt pris på hjelpen og nå sitter den i kassa og både spiser og drikker... lurer på om man kan bruke pyresept eller noen tyr rense midler og la den være i kassen i noen dager for så se om den vil ut og fly igjen...? Virket utrolig tam, Evt at den skjønte at jeg ville hjelpe..

J. (26.08.2020)

Prøv med pyrisept og hold den noen dager og se om den blir bedre.

Roar Solheim (26.08.2020)


Lenke

Måke med skadet vinge

Hei,
Fant en måke som har et sår ytterst på vingen. Den kan slå vingene opp og flakse, men ikke lette. Når den er i ro henger vingen ned på den ene siden. Vi er usikre på om den er brukket eller om skaden vil gro slik at vi kan slippe den ut igjen. Den spiser og drikker godt, og er ellers frisk og rask.

Den bor nå i en stor, avskjermet inngjerding med steiner den sitter sitte på, og hus med høy den går inn i.

Den har vært hos oss i 5 dager, om vingen er brukket tar vi den til veterinær for avliving, men er det håp om at skaden kan gro vil vi gjerne gi den litt mer tid.

PS: får bare lagt ved et bilde. Har flere som viser skaden.

På forhånd takk for fin side og bistand!

S.B. (25.08.2020)

Denne vingen henger så mye ned at det ser ut som om dette er en skade som ikke vil leges skikkelig. Tror dessverre at dette er en måke som må/bør avlives.

Roar Solheim (25.08.2020)


Lenke

Aktivitet for kråke

Hei! Vi har ei kråke som har sitte i eit bur etter at nokon berga henne med skadd vinge. Ho er redd og kan ikkje flygel. Korleis kan vi gi henne eit fint liv?

Vh Astrid

N.N (25.08.2020)

Da må den holdes og fores til den klarer å fly på egen hånd. Dersom den er skadet slik at det aldri vil kunne fly, er forvaltningsmyndighetenes praksis at fuglen må avlives.

Roar Solheim (25.08.2020)


Lenke

Skadet kråke i hagen

Hei,
Vi har en skadet kråke i hagen. Den har vært der i 3 dager. Vi har vært redde for at den skulle bli angrepet (mye katter i nabolaget). Nå har vi satt den i et stort bur på verandaen. Den har tatt til seg litt mat, men virker medtatt. Har fått den undersøkt av veterinær, og den virker ikke å ha brukket vingen, kanskje fått den ut av ledd. Han anbefalte å ha den i buret (for beskyttelse) og mate den og se om den kommer seg. Nå ser jeg at den har gjort fra seg flere steder på teppet i buret. Det føles litt feil å ha den innestengt, samtidig ser vi at den får ro Og har begynt å ta til seg mat. Hva bør vi gjøre? Ha den i buret noen dager til? Skal vi renske ut ekskrementer? Slippe den ut og mate den videre i hagen (med fare for at den blir angrepet)? Vi forsøker ikke å temme den. Vil bare hjelpe den så den blir bra igjen.

N.N (21.08.2020)

Rens gjerne ut skitt. Etter noen dager med foring bør du forsøke å slippe den og se om den kan fly.

Roar Solheim (21.08.2020)


Lenke

Kjernebiter

Hei. Vi fant en kjernebiter i hagen i grei form igår men skadet vinge. Katten har vært på den. Den ligger i ro å fred å mater å gir den vann men klarer ikke fly mer enn 10 cm oppe fra bakken. Hva gjør jeg hvis den ikke klarer å fly igjen ?

J. (15.08.2020)

Den ser ut til å holde vingene i riktig posisjon. Du kan forsøke å holde den i bur eller en stor pappeske i dager/ eller opptil et par uker, og fore den, så vil den kanskje bli OK igjen. Dette er en av årets ungfugler.

Roar Solheim (15.08.2020)


Lenke

Skadet småfugl, mulig syk

Hei! Fant denne lille karen ved skolen og usikker på hva jeg skal gjøre med han. Har foreløpig ikke vært i kontakt, men tenker å flytte den med hansker ut av veien. Er en del avføring under stjerten, og øynene ser røde og hovne ut/ litt for store for det lille hodet. Har vært borti småfugler som har slått hodet og ikke kunnet fly før, men de kom seg fort. Dette virker annerledes.

Fugl funnet og bilde tatt i 10-tiden, 12 august 2020 på skolen. Ligger like sør for Flisa.

Takk for svar!

I.H. (12.08.2020)

Dette er en gulspurv, og den kan ha hatt et ublidt møte med en bil. Sett den i en pappeske og se om den kommer seg.

Roar Solheim (12.08.2020)


Lenke

Skarv som har sittet på samme stedet i over et døgn. Syk?

På holmen vår på Askøy har det sittet en Toppskarv på samme stedet i over et døgn nå. Vi kan ikke se at den har tydelige skader. Er det noe vi bør gjøre for å evt hjelpe den?

L.B. (06.08.2020)

Det beste er å la den være i fred. Umulig å vite om den er syk, utsultet, eller sitter stille av andre grunner.

Roar Solheim (10.08.2020)


Lenke

Kråke med skadet fot

Hei! Jeg og barna mine har blitt kjent med en kråkefamilie på mor, far og et barn. Det ene forelderen har skadet foten sin og kan bare så hvit bruke beinet, jeg vet ikke når det har skjedd. Er det noe jeg kan hjelpe den skadede kråken med eller må naturen ha sin gang?
/ Isabelle

I.F. (05.08.2020)

Den klarer seg nok på egen hånd. Fugler kan leve mange år med ulike handicap, mye bedre enn vi tror.

Roar Solheim (10.08.2020)


Lenke

Måltrost skadet av katt

Hei.
Fant en fugl som katten har lekt med. Den er fortsatt i live. såg ut som den hadde sår ikkje blod sår skrubbsår under vingene. Brukte vingene til å fly seg bortover for å unngå oss, men fløy bare 1 meter av gangen. Såg ut som den var skadet eller mistet fjær på vingen. Pustet tungt og lagde en rar lyd når den pustet. Har tatt den inn i en kassa med lite teppe. Hva kan skadene være utifra beskrivelsen?

N.N (30.07.2020)

Det kan være stikkskader fra klør eller tenner fra katten, og da kan det hende at fuglen dør av skadene.

Roar Solheim (30.07.2020)


Lenke

Tjeld med skadet fot og vinge

Hei. Vi har funnet en Tjeld. Han har en skadet fot og det ser ut som den ene vingen er litt skadet. Han flyr iallefall ikke. Hva kan vi gjøre?

S. (27.07.2020)

Prøv å få kontakt med lokale fuglefolk som kan vurdere skadens omfang.

Roar Solheim (27.07.2020)


Lenke

Skader måkeunge

Hvem kan vi kontakte i og omkring Agder som har kunnskap om fugler ? Fant en måkeunge utenfor arbeidsplassen som har klart seg på egenhånd i to døgn med en skadet vinge. Ungen roper på foreldrene men tar i mot mat første døgnet. Andre døgnet er jeg usikker på hvorvidt foreldrene responderer. Ungen er tatt inn og jeg har jo håp om at den kan reddes da den beveger begge vinger og spiser.

K.B. (27.07.2020)

Dette er en fiskemåke ungfugl som holder begge vinger på riktig plass. Den bør derfor kunne komme seg etter hvert. Hvis den spiser når den fores, er det et bra tegn, og det burde ikke være behov for å gjøre noe spesielt med den. Både i Kristiansand og Arendal finnes mange fuglefolk som du bør finne kontaktpunkter til under NOF-sidene (birdlife.no - organisasjon).

Roar Solheim (27.07.2020)


Lenke

Skadet måkeunge

Dette er en ganske stor måkeunge, snart flyvekst, har fortsatt litt dun på hodet, men ellers fått grå fjær. Greier bare bruke ene benet..ser ut som vingene ikke er skadet. Foten har en merkelig stilling, henger slapt når den står og ligger rett ut til siden når den ligger. Den lå midt i veien, og måker prøvde hakke på den for å få den til å gå bort antageligvis. Har tatt den i en kasse og flyttet den til terrassen for å se om den kommer seg, om den greier stå på foten etter hvert. Gitt den litt brød og melon..den spiser. Hva bør jeg gjøre videre? Ringte politiet, de mener naturen bare må få gå sin gang..ønsker ikke den skal lide..bør den avlives? Skal jeg ta kontakt med Mattilsynet når de åpner mandag..hva er beste mat å gi en måkeunge?

A. (24.07.2020)

Hvis fuglen kan fly, kan den klare å leve med ett skadet bein. Prøv å fore den med fisk noen dager og se om den kommer seg.

Roar Solheim (24.07.2020)


Lenke

Skader svane

Vi observerer en skadet svane på Bru/Sokn på Rennesøy. Den kan nesten ikke gå, venstre fot skadet. Den har en partner og 7 svaneunger. Hva gjør vi? Eller hvem kan sjekke ut/hjelpe? Svanene er merket, men klarer ikke å se nummeret

N.N (24.07.2020)

her må dere prøve å finne lokale folk som kan hjelpe til med å vurdere skade.

Roar Solheim (24.07.2020)


1-25 av 1107 siste»»