Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 919 spørsmål

Lenke

Hva er galt med denne pilfinken?

Oppdaget denne pilfinken for noen dager siden. Jeg kan komme helt bort til den og det virker som den oppsøker meg. Den klarer tydeligvis ikke å lukke nebbet og øynene ser heller ikke helt bra ut. Den flyr fint.

Ane (16.04.2019 16:00)

Ikke lett å si hva som kan ha skjedd med denne. Den kan f. eks. ha kollidert med et vindu, og skadet nebbet/brukket underkjeven, men ser likevel ut til å klare å få i seg mat. Du får følge med og se om den kommer seg etter hvert.Ikke mye annet du kan gjøre her, tror jeg.

Roar Solheim (16.04.2019 17:13)


Lenke

Skjære

Åssen kan man redde en skjære når den er skadet?

Wilma ved Velle skule (14.04.2019 13:18)

Det kommer helt an på hvordan den er skadet. Ofte er det eneste man kan gjøre å holde skadde fugler i bur/eget rom, og gi dem mat og vann og se om de kommer seg.

Roar Solheim (14.04.2019 14:06)


Lenke

Kjøttmeis med fuglekopper

Jeg har hatt besøk av en kjøttmeis med små røde «knuter» rundt øyene. Mye mer på den ene siden. Noe « grå-gule» skårper innimellom. Tok ned fôringsplassen, og rengjorte fuglebrettet og plassen rundt. Satte alt opp igjen i går etter en ukes opphold. Mye liv på brettet. Men nå oppdaget jeg den på nytt. Betydelig redusert røde knopper, mer tørre grå-gule flekker. Må jeg fjerne fôringsplassen helt?
Sender bilde av første observasjon en uke siden

Anonym (11.04.2019 19:00)

Det er interessant dersom du ser samme individ med reduserte utslett - det kan kanskje tyde på at fuglene kan komme seg etter et slikt sykdomsutbrudd (?). tror ikke du trenger å fjerne forplassen. Se etter om det bare er denne ene meisen som er syk. Hvis ingen flere dukker opp, er det neppe stor smittefare.

Roar Solheim (11.04.2019 21:08)


Lenke

fugl skadet av katt, hva gjør vi

Anonym (07.04.2019 19:08)

Holder den i eske bur og ser om den kommer seg. Holder katta inne eller setter bjelle på den.

Roar Solheim (08.04.2019 22:08)


Lenke

Skadet kjøttmeis

Hva feiler denne kjøttmeisen? Den var frisk og rask i formen, men skadene på hodet ser jo ikke bra ut.

Anonym (04.04.2019 15:51)

Denne har fuglekopper. Vet dessverre ikke om de kan bli friske av sykdommen, eller om de til slutt ender som haukemat.

Roar Solheim (05.04.2019 17:31)


Lenke

Fugl fløy på vinduet

En fugl fløy inn i stuevinduet mitt for to dager siden. Tror det kanskje det er en stær, det er den størrelsen. Da jeg kom ut lå den på bakken og den pustet - rask pust. Har tatt den inn, den er i en stor papp flyttelasset. Den har kommet seg, den har ikke skadet hodet, men den høyre vingen ligger ikke helt inntil kroppen. Den puster nå normalt. Hvor lenge kan jeg ha den inne før jeg setter den ut?

Elin Aamoth (05.04.2019 11:26)

Du må ha den inne til den kan stå riktig på beina, og ellers virker normal. Hvis du setter den ut og den da flyr av sted, er alt OK. Den har nok fått hjernerystelse.

Roar Solheim (05.04.2019 17:30)


Lenke

Indiske Løpeender

Har ei Hoand som e hoven nede på d ene benet Ka kan d være

Johanne Johnsen (20.03.2019 10:09)

Dette må du spørre andeoppdrettere om.

Roar Solheim (20.03.2019 20:02)


Lenke

ugle med skadet vinge

hei, idag rundt 12 tiden fløy en hornugle inn i vinduet vårt og besvimte. vi tok den inn, la den i en eske på ett mørkt rom. ringt vetrinær, fuglehjelpen, dyrehospiteringen og viltnemda. ingen kunne ta til seg uglen. uglen harr kviknet til, virker selvfølgelig redd. den kan ikke fly, så vingen er skadet, men vet ikke hvor alvorlig. en mann ko og så på den, men kunne ikke ta den. så da sitter jeg her med en hornugle da, og vet ikke helt hva jeg skal gjøre enn å kanskje avlive den da ingen kan egentlig hjelpe den. fått beskjed om å mate den med rått usaltet kjøtt, og prøve å få i den vann. men den er veldig redd og jeg er veldig uvant med fugl. vil det beste være å avlive den?

Anonym (16.03.2019 19:20)

Hvor er dette i Norge?

Roar Solheim (17.03.2019 03:46)


Lenke

Skadet skjære?

Jeg fant en skjære under terrassen vår, den var levende men bevegde seg ikke. Jeg ringte litt rundt for å høre hva jeg skulle gjøre men fikk ikke noe skikkelig svar. Når jeg da returnerte til fuglen hoppet den vekk fra meg og forsvant inn i en busk. Slet tydelig med å forflytte seg og kunne ikke fly. Jeg får nå ikke tak i den. Hva bør jeg gjøre?

Frida (08.03.2019 18:41)

Det er ofte vanskelig å vite hva man skal gjøre, og OM man skal eller bør gjøre noe, når en finner fugler som virker skadet eller forkomne. Dersom skjæra klarte å stikke seg vekk på egen hånd, kan det hende at den kan finne mat selv og klare seg til den eventuelt kan komme seg på vingene igjen. Siden du ikke får tak i den, er det ikke så mye du kan gjøre for øyeblikket.

Roar Solheim (08.03.2019 21:51)


Lenke

Skadet dompap?

Katten kom inn med en hunn dompap for ett døgn siden.
Fuglen var da uten synlige skader, så jeg ga den honningvann. Slapp den ut igjen, men den satt bare i hånda mi. Har nå overnattet i innredet kattebur på eget rom. Den spiser og drikker godt, og avføring, men vil ikke fly. Heller ikke sitte på pinne.
Virker litt ustø. Men går og flytter på seg.
Hva gjør jeg nå?

Madelen (25.02.2019 20:26)

Du må holde den i bur minst 1-2 uker og fore den, og se om den kommer seg. Katter kan forårsake skader som er umulige å se, så da må du ta tiden til hjelp. -OG henge bjelle på katta!

Roar Solheim (25.02.2019 20:33)


Lenke

POX-VIRUS ?

Hei. I november 2018 fekk me besøk av ei kjøttmeis med det vi trur er poxvirus. Me stoppa matinga i ca 2 veker. Kasta meiseboller og all mat i beholderene og vaska dei då me starta opp att med matinga. har ikkje sett fleire sjuke fuglar før me i dag fekk besøk av denne Blåmeisa. Er dette samme virus? Leste at det var artsspesifikt for kjøttmeiser. Kva skal me gjere no? Avslutte matinga igjen? Bør me slutte med denne typen foringsrør?. Har rør til solsikker, eit til villfuglblanding og denne nettingtypen til jordnøtter.Det blir jo mykje kontakt med mot metallet under eting spesielt i jordnøt-beholdaren.

Marie Ulveseth (23.02.2019 16:04)

Pox er en stor gruppe virus hvor ulike typer kan ramme ulike arter eller dyregrupper. Ved internettsøk ser det ut til at fuglekopper (som dette er), kan smitte fra leddyr og mellom fuglene. Det kan da hjelpe å stoppe foringen en tid (et par uker), og kanskje vaske og rengjøre forplass/forautomater

Roar Solheim (23.02.2019 20:46)


Lenke

19 årig svane 60E i Sandvika døde torsdag 7/2-19

Se på bilder om denne svanen kunne ha hatt en stor kreftsvulst i nederste del av halsen?

Eva Høeg Bødtker-Næss (09.02.2019 01:50)

Dessverre umulig å skjønne hvilken av fuglene på opptaket som er den du refererer til. Jeg klarer ikke å se noe unormalt på noen av disse svanene.

Roar Solheim (09.02.2019 10:51)


Lenke

Vaktel - hovent øye, svulst?

Vi har vaktelhøner som er over 2 år. De har stort bur ute, og har fine fjør, er i godt hold osv. I morges oppdaget jeg at dene ene høna hadde en slags svulst på det ene øyet, rosa, sterkt opphovnet slik at dete ene øye er "forsvunnet". Hva kan dette være? Er det alder? Den virket pjusk. Det er ikke så mange å spørre. Derfor forsøker jeg dere. Takk! Mvh Elin

Elin T. Sørensen (06.02.2019 08:57)

Dette må du spørre en veterinær eller burfuglholdere om.

Roar Solheim (06.02.2019 08:58)


Lenke

Spurvugle

Hei! Oppdaget nylig ei som vi tror kan være er ei spurvugle nede ved hekken. Den viser tegn til å være skadet. Har sikkert prøvd å jakte der . Vi har tatt den inn i et hundebur( stort) på badet.Så er spørsmålet: hva gjør vi nå? Den har fått vann. Mvh Linda

Linda Iselin Rabben (05.02.2019 16:38)

Prøv å gi den litt kyllingkjøtt. Hvor i landet er dette?

Roar Solheim (05.02.2019 17:10)


Lenke

Ugle i hagen

Vi fant en spurveugle i hagen i går, den virket fin og ville ikke spise etter å ha vært inne i 3timer, så vi gikk ut med den og den fløy noen meter å satte seg i hekken, i dag morges hadde ugla flydd 3meter videre og satt litt lavere. Vi har nå tatt inn igjen ugla og har den i et bur siden det er mye snø og går mange katter i nabolaget. Men den spiser ikke. Ugla går også opp på fingeren og setter seg på skulderen, så den virker tam. Statens naturoppsyn har rådet meg til å ha den inne da de tror den er slik grunnet sult. Er det noen andre grunner til at en slik ugle opptrer slik?

Marcus Antonio Coward Zuniga ved Steinerskolen i Kristiansand (04.02.2019 22:44)

Den kan ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Da kan den enten komme seg, eller dø. Men denne ser veldig ok ut, og burde kunne klare seg. Prøv å gi den små biter av f. eks kyllingkjøtt og se om den vil svelge det. Hvis den likevel skulle dø, så frys den ned og ta vare på den.

Roar Solheim (05.02.2019 07:09)


Lenke

Forkommen kråke

Hei! Vi fant en forkommen kråke som satt inntil et vindu (til gulv) i dag, med hodet under vingen, pustet sakte. reagerte ikke på banking. Jeg åpnet vinduet og den skvatt, men flakset bortover snøen uten energi. Ga opp, jeg gikk ut og kastet et håndkle over, og bar inn. Den var helt rolig. Vi la den i en eske med håndkleet rundt, inne. Den så på oss, helt urørlig. Tok den inn på badet, varmere der, og etter en time, spratt den ut av håndkleet, men fløy ikke. <virket uskadd men svak. Nå etter 3-4 timer har den spist, hopper rundt på badet, gjemmer både seg og mat under en benk. Ute er -6grader, mørkt. Hva gjør jeg? Den kan få losji i natt, men hva er best? Ut nå? Barnebarna er veldig engasjert!

Torill Steine (03.02.2019 18:54)

Høres ut til at den kan være utsultet. Hold inne og for opp 1-2 uker, så kommer den nok til hektene igjen.

Roar Solheim (03.02.2019 19:05)


Lenke

Døde dompsp

Mosvik, funn av flere føde dompsp. Noe epidemi på gang? Eller...

Morten Wold (25.01.2019 18:08)

Ikke som vi kjenner til, men det kan jo være noe lokalt...

Roar Solheim (25.01.2019 19:31)


Lenke

Kjøttmeis veldig fluffy

En kjøttmeis på vinduskarmen var uten den gule fargen og dessuten veldig blåst opp. Er den syk?

Lillian Johansen (24.01.2019 07:51)

Den kan være syk, men det kan også hende at den har hjernerystelse etter en kollisjon med vinduet. I slike tilfeller kan fuglene komme til hektene igjen, eller dersom smellen har vært kraftig, dø til slutt. Ikke mye en kan gjøre med det, dessverre.

Roar Solheim (24.01.2019 08:29)


Lenke

Skadet spurv

En spurv fløy inn i vinduet mitt. Den lever, og jeg har tatt den inn i en kasse i varmen. Den sitter/ligger stille, puster fort, har åpne øyne og snur litt på hodet. Jeg har ikke sjekket den noe mer, tenker det er best å gi den ro. Snøen under nebbet var litt rødt, så jeg mistenker en blødning. Er det noe annet enn ro og varme jeg bør gi den?

Rikke (18.01.2019 13:41)

Nei. Den har trolig fått hjernerystelse, og må sitte og komme seg. Hvis skaden er for stor, dør den. Du kan bare gi den beskyttelse i mellomtiden. Hvis den kommer seg, men det tar flere dager å bli helt restituert, må du sette inn vann og mat til den (solsikkekjerner, brødsmuler, lettkokte havregryn).

Roar Solheim (18.01.2019 15:39)


Lenke

Død fugl?

En fulgt kræsjet nettopp i vinduet vi er ikke sikker på om den lever men den ser ganske død ut. Tok den inn Iben appeske for at den ikke skal fryse ihjel om den evtyuelt lever, hvordan kan vi se om den lever og hvor lenge skal vi vente før vi kvitter oss med den og hva skal vi gjøre med den om den er død?

Anonym (16.01.2019 15:44)

Dersom den er død vil den miste kroppstemperatur og stivne til ganske snart. La den ligge et par timer og se om den livner til.

Roar Solheim (16.01.2019 21:32)


Lenke

Bird i vinduet

Hvor lenge er fulgte besvimt?

Hejek (16.01.2019 16:02)

Kan ikke settes til fast tid - det varierer med tilstanden.

Roar Solheim (16.01.2019 21:31)


Lenke

Hvor bør jeg slippe ut skjæra?

Jeg fant en skadet skjære som ikke klarte å stå eller gå. Tok den inn og over natten har den blitt mye bedre og ser nå ut til å være frisk nok til å slippes ut :) Bør jeg slippe den ut på samme sted jeg fant den eller spiller ikke det noen rolle?

Silje (05.01.2019 08:53)

Slipp den der du fant den. Det er der den hører hjemme, og det er det området den er kjent i.

Roar Solheim (05.01.2019 11:32)


Lenke

Skadet kråke

Hei! Vi har en skadet kråke som har vært utenfor huset i ca tre uker. Den kan ikke fly, og drar den ene vingen litt etter seg. Vi gir den mat, og den kommer hver dag og spiser. Ser den sitter i timesvis i snøen utenfor huset. Vet ikke hvor den går om natten. Bør vi gjøre noe mer, ta den til dyrlegen? Eller bare la naturen gå sin gang? Synes ganske synd på den, der den sitter aleine i snøen hele dagen.

Rikke Thoresen (31.12.2018 11:57)

Så lenge den finner mat hos dere, bør dere bare la den være og se om vingen kan leges av seg selv uten inngrep. Dersom det er et brudd, er det i alle fall for sent å forsøke å gjøre noe nå, annet enn å la det fortsette å gro og se om fuglen klarer å fly til slutt.

Roar Solheim (31.12.2018 12:41)


Lenke

Husøy skadet fugl

Kan noen hjelpe en skadet fugl vi har tatt vare på?

Anonym (28.12.2018 13:02)

Dette ser ut til å være en ung hønsehauk. Kanskje utsultet? Prøv å finne fuglefolk nær der dere bor; se på organisasjon under NOF-nettsiden birdlife.no

Roar Solheim (28.12.2018 18:00)


Lenke

Stær flydd i vinduet

Det flydde en stær i vinduet hos oss og han lever og puster, men nakken er snudd til og det ser ikke ut som at den klarer å snu hodet fram igjen. Redd for at nakken er skadet. Hva skal vi gjøre?

Helene (22.12.2018 13:32)

Dette er en svarttrost hann. Sett den i en pappeske inntil noen dager, og se om den kan komme seg. Den har nok fått kraftig hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller så dør den. Du kan ikke gjøre annet enn å gi den beskyttelse og se om den kommer seg.

Roar Solheim (22.12.2018 20:21)


1-25 av 919 siste»»