Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 301 spørsmål


#Sykdom og skader

Trane - skadet

Har en trane med brukket vinge i sivet ved hytta. Hba gjør man?

G. (03.07.2022)

Prøv å finne lokale fuglefolk som kan hjelpe til. Skadens omfang avgjør om fuglen kan rehabiliteres, eller om den bør avlives (kompliserte brudd betyr dessverre ofte at det er best å avlive en fugl med brukket vinge, mens enkle brudd kan leges).

Roar Solheim (03.07.2022)


#Sykdom og skader

Døde kråker observert langs veiene rundtforbi på Jæren i Rogaland

Det ligger døde kråker med jevnt mellomrom langs veiene overalt. Har kjørt i flere timer både i dag og i går og ser det overalt. Fins det noen forklaring på dette? Vil anslå å ha sett ca. 15-20 stk. nå i løpet av helgen. Kjører jevnlig slik og har aldri sett maken.

N. (03.07.2022)

Høres veldig uvanlig ut. Unge kråker og skjærer er utsatt for å bli trafikkdrept, men aldri i slike mengder som det du beskriver. Spørsmålet er om de kan være rammet av fugleinfluensa, som er påvist i området.

Roar Solheim (03.07.2022)


#Sykdom og skader

Hei

I går fant vi et skjærre som har brukket vingen..vi tok den inn å har plassert den i e kasse..gitt den brød og vann. Men hva skal jeg gjøre ? Kan jeg gjøre noe med vingen eller må jeg gå til dyrlege å avlive den?

N.N (30.06.2022)

Prøv å finne lokale fuglefolk som kan vurdere skaden. Hvis bruddet er komplisert kan det være best å avlive fuglen.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Sykdom og skader

Skadet kjøttmeisunge

Hva gjør jeg for å redde den, har lagt den på noe stoff og gitt den litt vann

K.H. (27.06.2022)

Vanskelig å si uten å vite alder og hva skaden går ut på.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Sykdom og skader

Skjære

Fant en kjære uten øyne og beveger hode veldig rart hva burde jeg gjøre?

N. (27.06.2022)

Uten øyne har den få sjanser til å klare seg. Da bør fuglen faktisk avlives.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Sykdom og skader

Syk bokfink?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Har hatt jevnlig besøk av denne bokfinken den siste uka, og lurer litt på hva som feiler den. Kan se ut som den har en slags soppinfeksjon e.l. på beina. Adferden er også forskjellig fra de andre bokfinkene. Litt treg og tilsynelatende mindre sky. Så det er tydelig at den er påvirket av hva det nå enn er den lider av. Er det eventuelt noen tiltak som bør gjøres her?
mvh Magnus

M.H. (25.06.2022)

Denne sykdommen rammer av og til (finke)fugler. Tror ikke det er noe du kan gjøre, dessverre. Har ikke navn på tilstanden.

Roar Solheim (25.06.2022)


#Sykdom og skader

Kjøttmeis uten fjær på hodet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg lurer på om det går bra med denne kjøttmeisen? Har noe skjedd med den?
Takk på forhånd!

M. (22.06.2022)

Tror den må ha ett eller annet slags virus som gjør at den ikke har fjær på hodet. Det er likevel mulig at den kan leve med dette i lengre tid.

Roar Solheim (22.06.2022)


#Sykdom og skader

Jeg fant en spurv på verandaen, hadde kanskje krasjet i vinduet. Nå har den lagt egg . Hva gjør jeg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant spurv i dag, La den på badegulvet i et putetrekk. La frem vann og frø ,men tror ikke den spiste noe. Noe senere hadde den lagt et egg på gulvet, og tok jeg en plastbalje med ull , vann og mat og la fuglen der. Den er våken
Hva gjør jeg. Tenker egget bare skal kastes, den har nok med seg selv. Prøvde å flykte nåe jeg kom inn på badet. Kan ikke fly. Bare gå . Lar den ligge og komme seg. Hva råd kan du gi meg .

L.A.J. (22.06.2022)

Riktig mht egget, det kan du bare kaste. Hold fuglen inne til den klarer å fly. Den har trolig fått hjernerystelse og trenger tid på å komme til hektene.

Roar Solheim (22.06.2022)


#Sykdom og skader

Kråkunge med skadet øyne

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har funnet en kråkeunge med veldig alvorlig øyeinfeksjon og han virker veldig svak. hva burde jeg gjøre? :(

N.N (16.06.2022)

Kontakte veterinær eller noen som kjenner dette (f. eks. burfuglholdere).

Roar Solheim (17.06.2022)


#Sykdom og skader

Halvdød fugl

Hei, katten min tok med en fugl utenfor døren i natt, og har slosset med den en del.. Etter jeg fikk katten min inn gikk jeg ut og la fuglen i en pappeske, ga den litt vann og la den på badet. Den er fortsatt i livet men har et lite sår på ryggen og puster tungt. Er det håp for den eller burde jeg bare latt den ligge? Fikk skikkelig vondt av å se den ligge der i smerter.

C. (11.06.2022)

Dessverre ikke mulig å vurdere uten selv å kunne håndtere fuglen. Men katteskader er dessverre ofte dødelige for fugler, slik at denne mest sannsynlig dør av dette.

Roar Solheim (11.06.2022)


#Sykdom og skader

Skadet ung skjære

Fant en ung skjære på plenen. Ligger i 2t ifølge naboer. Virker pigg, mener den har spist litt og drukket vann, oppbevarer den for nå i et katte ur. Har kanskje 3 halefjær igjen etter juling. Slapp den ut, men klarer ikke fly. Den er et lett offer nå. Ikke tatt bilde, villa den bære mest mulig i fred. Hva gjør jeg? (fuglehjelpen var til lite hjelp og veldig avvisende)

V. (10.06.2022)

Dessverre vanskelig å vurdere tilstand og hva som kan eller bør gjøres uten et bilde av en slik fugl.

Roar Solheim (10.06.2022)


#Sykdom og skader

Hjelpeplikt og regler vedr. skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg har tatt inn og berget en gråmåkehan, som har blitt kvestet stygt av svartbak.
Gråmåken er halvtam, da han har hengt rundt hytta vår i årevis. I dag tidlig sto han på hyttas overside, fullstendig rundjult, og blødde fra hodet. Ene vingen virket også skadet til en viss grad.
Jeg har renset såret med natriumklorid, og satt på en remse gasbind og kirurgisk tape. Han ligger nå i et anneks med dempet belysning og med gløtt på vindu. Fikk nylig i han litt mat, og gav han vann med pipette. Ble optimistisk da han klarte å spise
( noe han ikke greide i dag tidlig).
Så til spørsmålet: har veterinær lov å behandle vill fugl, eller får de kun avlive? Vet at jeg har hjelpeplikt, men stemmer det at jeg ikke har lov å pleie han?
Har prøvd å ringe naboer for å bli kjørt til vet. i dag, men alle var på jobb. Jeg sitter som sagt på hytta uten bil, da mannen har bilen og er langt unna.
Skulle ønske jeg kunne gi ham litt smertelindring, men det er vel heller ikke lov/mulig?
På forhånd takk for gode råd og veiledning.

Mvh. A.Kiss

A.K. (09.06.2022)

Veterinær kan behandle ville fugler, dersom de har erfaring med fugl. Men det er varierende hva veterinærer har av erfaring. Høres ut som at du har gjort det du kan.

Roar Solheim (09.06.2022)


#Sykdom og skader

Syk stor måke, 1 eller 2 år gammel??

Vi har en måke som følger etter oss på føttene, flyr lite! Sitter på stort sett samme plass hver dag. Vi måter den med rå fisk, men den blir slappere og slappere, og spiser mindre og mindre 🥺🥺. Vi har undersøkt den, og finner ingen synlige skader! Syns så synn i den 🥺...
Hva gjør vi videre? Avlivning virker som det mest fornuftige, men....

Mvh Christel Hole i Sørreisa.

C.N.H. (07.06.2022)

Hvis fuglen spiser, bør dere ikke avlive den med mindre den blir så svak at den blir liggende stille. La den få en sjanse.

Roar Solheim (07.06.2022)


#Sykdom og skader

Skadet hettemåke

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi er på Langøyene i Viken og våknet opp til fugleleven. Det lå en hettemåke, tilsynene bevisstløs på bakken i skogen. Nå har den våknet til, men ligger og vrenger seg og vugger på bakken. Vi har ringt Fuglehjelpen, Falck, Oslo Kommune, og Fuglevennen men har ikke fått råd, pga helligdag. Måken har ligget på samme sted i to timer nå, og vugger fortsatt ustø, med øynene igjen. Hva bør vi gjøre? Blr den få vann og mat? Menneskemat er vel ikke sunt å gi til fugler.

L. (06.06.2022)

Denne tror jeg ikke kommer til å overleve, så her vil nok avliving være det rette. Vanskelig å vite hva den kan være utsatt for - det KAN hende den har fått i seg rottegift. Den er i alle fall ikke forsøkt tatt av rovfugl - da ville den nok ha synlige sårskader.

Roar Solheim (06.06.2022)


#Sykdom og skader

Skadet skjæreunge

Hei jeg fant en skadet skjæreunge, den har sårskader på ryggen og ved halsen, jeg har to katter som jeg nå ikke kan slippe ut. Den kan ikke fly, og den sitter inni et kratt langsmed veien her. Jeg hører foreldrene er i nærheten og de prøver sikkert å finne den. Men det tror jeg måkene også gjør😩 Jeg vet liksom ikke helt hvor jeg skal gjøre av den, Jeg vet ikke hvor den har redet eller hvordan den havna her, har matet den litt med kattemat (våtfor) Mvh Brita Dale 90511970

B.D. (06.06.2022)

Ikke så mye annet du kan gjøre, dersom den ikke fanges inn og blir undersøkt av en fuglekyndig person.

Roar Solheim (06.06.2022)


#Sykdom og skader

Kattugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg fant èin skadet kattugle på vegen hjem for 4 dager siden, sitter ennå ute på terrassen, har ikke flydd vekk endå, tenkte den jedna kom seg, ser ut som den har fått seg et kraftig smell i hodet, og eg gir den stadig vann å prøver me litt kjøtt av og til for å se om det hjelper. kva bør eg gjere? avlive den? den ser ikkje heilt frisk ut og tenkte vist den hadde komt seg hadde den jo flydd vekk….

N.N (02.06.2022)

Prøv å finne lokale fuglefolk til å se på den.

Roar Solheim (02.06.2022)


#Sykdom og skader

Skadet due

Hei, vi har en skadet due ute i hagen , den kan ikke fly da den ene vingen ikke virker. Hvem kan jeg kontakte og vil de komme å hente den? Nå sitter den på terassen , den har spist ved fuglematestasjonen vår. En annen due har kurtisert den men da forsvarer den seg. Den stikker av når jeg nærmer meg .

G.Ø.F.4.1.T. (24.05.2022)

Du må forsøke å finne lokale fuglefolk eller viltansvarlige som kan se på fuglen. Dersom vingeskaden ikke er for komplisert, KAN skaden gro og fuglen fly igjen hvis den har tilgang på mat, men dette bør vurderes av en som kan slikt.

Roar Solheim (24.05.2022)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

En liten fuggel har flydd rett inn i vinduet tror den har fått hjernerystelse hva er tegn på hjernerystelse

A. (22.05.2022)

Den sityter stille og virker ute av seg, vanskelig å gi klare tegn her.

Roar Solheim (22.05.2022)


#Sykdom og skader

Skadet skosdue. Tror det er vigen

Hva gjør jeg?

J.P. (19.05.2022)

Du må finne noen lokale fuglefolk som kan vurdere skaden.

Roar Solheim (19.05.2022)


#Sykdom og skader

Veldig skadet måke

Hei.
Jeg var på vei hjem, og så noe hvit ligge midt i rundkjøringen, jeg stoppet for å se hva det var og der lå det en måke. Først tenkte jeg at den va dø, men merket fort når jeg gikk ut av bilen at den fortsatt var i livet. Jeg hentet en plastpose i bilen og flyttet stakkars lille måke med den til et trygt sted langt av veien. Måken er veldig skadet, ene benet så til å være knekt, den hadde blodet rundt nakken, og øyene var våte:( Tror den mest sannsynlig har flydd inn i en bil, men hva kan jeg gjøre? Jeg kommer ikke til å avlive den for det klarer jeg ikke, men er det noen ting jeg kan gjøre for å hjelpe den?

S.M. (15.05.2022)

Nei, her er nok avliving det beste rådet.

Roar Solheim (15.05.2022)


#Sykdom og skader

Gråtrost

Bilde vedlagt spørsmålet

Hunden fant denne på tur de en har et stort sår på bryst mage (ikke etter hunden) tenkte og se om jeg får den til å komme seg

T. (07.05.2022)

Et bilde av skaden ville ha vært til større hjelp.

Roar Solheim (09.05.2022)


#Sykdom og skader

Blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Vet du hva som kan feile denne? Og er det evt smittsomt??

E. (10.04.2022)

Dessverre vanskelig å si.

Roar Solheim (10.04.2022)


#Sykdom og skader

Syk grønnsisik.

Har en syk, tror i alle fall han er syk eller skadet, liten grønnsisik på fôringsplassen. Han har vært "skranten" i tre dager. Nå har han plassert seg på taket av fuglekassen til et frustrert pilfinkpar. De prøver å få han bort, men det er nytteløst. Oi, der fløy han, så det kan han. Nå sitter han på fôringsplassen.
Hva kan det være som feiler han? Kan jeg foreta meg noe?

K.M.I.R. (06.04.2022)

Dessverre umulig å vite uten veterinærundersøkelse. Den KAN ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu også, og noen ganger tar det flere dager før en fugl kommer seg helt etter en slik hendelse.

Roar Solheim (06.04.2022)


#Sykdom og skader

Dompapp

Jeg. Har en dompapp ute her en hann ,den sitter bare ved frøene å er helt rolig sikkert syk satt uråt et maravinbur med høy men hva kan jeg hjøre ,,,naturens gang eller???

E. (04.04.2022)

Ikke lett å gjøre noe. Den kan være syk, eller omtåket etter kollisjon med vindu. Hvis det siste har skjedd, har den kanskje fått hjernerystelse, og da kan det ta alt fra en kort stund til flere dager før en slik fugl kommer seg.

Roar Solheim (04.04.2022)


#Sykdom og skader

Skadet due på Bærums Verk

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne duen landet ved Baker Hansen på Bærums Verk. Den stod og landet bare på et ben. Det andre benet var dratt oppunder vingen. Den fløy litt, men npr den landet la den seg rett ned for så å reise seg etter enstund på et ben. Jeg sa i fra til de på bakeriet, men det var ikke noe de kunne gjøre. Jeg fikk så vondt av den og det var flere som la merke til den skadede fuglen.

B. (30.03.2022)

Dette er en stokkand, ikke en due! Den klarer seg nok selv om den har et skadet bein. Mange fugler klarer å leve med slike handicap, selv om vi synes det kan se problematisk ut. Hvis skaden er gammel og beinet har grodd i en vanskelig stilling, er det ikke noe man kan gjøre med det.

Roar Solheim (30.03.2022)

1 - 25 av 1 301 siste»»