Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 387 spørsmål


#Sykdom og skader

hvem er kongen på fuglebrettet?

Jeg har de vanlige på fuglebrettet - kjøttmeiser og øvrige meiser, dompapper, flagspetter, grønfinker, bokfinker, nøtteskriker - og er imponert over at arter av ulike størrelser tilsynelatende tåler hverandres nærvær i kampen om maten. Men er det en rangstige her? Har inntrykk av at dompappen kan være en smule hissigere med å jage bort andre, men kanskje det bare er på individnivå..

P. (12.03.2023)

Du har helt rett - dompaper kan være svært hissige, og spesielt er hunnene ivrige til å jage andre vekk fra matfatet.

Roar Solheim (12.03.2023)


#Sykdom og skader

Blind skjære?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg la merke til en skjære i hagen i dag som virket unormalt rolig. Trodde først at den sov, men da jeg tok frem kikkerten så jeg at øynene virket hovne og grålige. Kan den være blind? Finnes det noen sykdommer som gjør skjærer blinde? Er det noe jeg kan gjøre, eller er det bare naturens gang?
Mvh
Espen H.

E.H. (11.03.2023)

Vet ikke om den er blind, eller bare har infeksjon i øynene. Fuglen ser i alle fallåpenbart syk ut, men jeg vet ikke hva som kan feile den. Tror dessverre at det er lite du kan gjøre.

Roar Solheim (11.03.2023)


#Sykdom og skader

Salmonella,

Opplevde dessverre en syk kjøttmeishunn i går med klassiske symptomer på Salmonella. Oppblåst, sløv, tammere enn normalt, og hoppende bortover (fløy også kortere avstander). Fælt å bivåne uten å kunne gjøre noe, så jeg har noen spørsmål:

1. Hvor fort dør dem av Salmonella? Er det bedre å avlive de enn å la de lide?
2. Medfører tilstanden smerte eller kun sløvhet? I og med at de spiser kan det jo virke som de ikke har særlig smerter…?
3. Kan det være andre tilstander som ligner? Dette med tanke på smittefare og smittetiltak på fôrplass.
4. En annen ornitolog anbefaler å ikke slutte å mate, grunnet forflytning til andre fôrplasser og dermed spredning av smitte. Hva mener du?
5. Hvis rovfugl tar de syke individene blir de da smittet også eller «tåler de» denne varianten av Salmonella som småfugler får?
6. Er noen arter mer utsatt enn andre?

A.N. (10.03.2023)

Disse spørsmålene har jeg dessverre ikke svar på. Her må du kontakte veterinærinstituttet, viltavdelingen. Kanskje de har svar på noen av spørsmålene.

Roar Solheim (10.03.2023)


#Sykdom og skader

Syk kråke.

Bilde vedlagt spørsmålet

Møtte en pjuskete rar kråke i dag. Kontaktsøkende og sulten. Er den syk? Ser ikke ut som en normal kråke i mine øyne..

C. (09.03.2023)

Nei, denne ser ikke ut til å være i form, men dessverre umulig å vite hva som feiler den.

Roar Solheim (09.03.2023)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

har sett ei kjøttmeis på fuglebrettet som har en kul /hevelse uten fjær ganske stor , den spiser og virker frisk , hva kan det være ? det var ei kjøttmeis som hadde kul/hevelse på kinnet på fuglebrettet også i fjorvinter .

R.S. (09.03.2023)

Trolig fuglekopper. Særlig kjøttmeis er utsatt for dette.

Roar Solheim (09.03.2023)


#Sykdom og skader

Skjære med vinge som henger.

Hei.

Vi har observert en skjære med en hengende vinge.

Lurer på hva det kan være, og hva vi burde gjøre? Kan vingen være brukket?

Den klarer å fly, men ser litt klønete ut i luften av og til.
Så den fløy ca 30 meter. Virket som den klarte det fint.

Mvh Magnus.

M. (26.02.2023)

Da bør den få klare seg selv. Umulig å si hva som kan være i veien, men hvis den flyr såpass, så er det bedre å la den være i fred ute. Prøv evt. å sette ut mat til den.

Roar Solheim (26.02.2023)


#Sykdom og skader

død dompapp

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fant denne døde dompappen og ved sidensatt en syk hann. Hva bør vi gjøre?

V.H. (26.02.2023)

Ikke så mye du KAN gjøre, annet enn muligens å kontakte Mattilsynet og høre om de vil sjekke den døde fuglen.

Roar Solheim (26.02.2023)


#Sykdom og skader

Syk gulspurv

Utenfor møteplassen for småfugl, ser vi en oppblåst gulspurv. Trekker mot bakken, kroker og er ikke med flokken. Åpenbart syk. Kan det være fare for smitte av andre småfugler, spesielt de som spiser på bakken? Bekymret for vår faste gjest, rødstrupen og andre. Kan det være fugleinfluensa?

I. (25.02.2023)

Dessverre umulig å vite uten veterinærsjekk av fuglen. Den er neppe bra, men det kan skyldes skader like mye som sykdom. Derfor umulig å vite. Vi har såvidt jeg vet ikke rapporter om fugleinfluensa blant slike forplassgjester foreløpig.

Roar Solheim (25.02.2023)


#Sykdom og skader

Fugler som dør og svimer av

Hei
Mine foreldre har matet fugler på verandan sin i årevis. De har masse fugler på besøk, og vi nyter synet av dem fra stuen.
Men i år har mange av fuglene dødd på verandan, eller svima av. De kommer fygende og faller bom ned på verandan, ofte samme plassen. Der dør de eller ligger på rygg helt stille før de snur seg blir sittende en stund og flyr igjen. Dette skjer ofte på formiddagen og på samme sted. Ikke nede på plenen eller andre steder rundt huset. Her er ikke råtten frukt, rovfugler og samme mat som før. det er ofte meiser. Vi skjønner ikke hva som skjer, og det er så vondt å se på. Har du svar på dette? Venter soent på svar

N.N (24.02.2023)

Vet dessverre ikke hva som kan forårsake dette. Enten er det sykdom, eller så kan kanskje fuglene ha blitt forgiftet av noe ett eller annet sted i nabolaget. Vet ikke om rotte-/musegift kan bli spist av fugler, men det kan kanskje tenkes at det er noe slikt som ligger bak det du beskriver. I alle fall ikke hyggelig å oppleve slikt.

Roar Solheim (24.02.2023)


#Sykdom og skader

Dompap i vinduet.

Hei. En dompap fløy i vinduet her og klarer ikke fly. Jeg er godt vant med dyr og har tatt den inn i fuglebur. Den står i eget rom og vi forstyrrer den så lite som mulig. Den bakser med vingene men kommer ikke så langt opp fra bakken. Har prøvd ute flere dager. Den spiser, drikker og virker ellers i fin form. Kvitrer når den kommer ut . Vi er nå på dag seks og den kan fortsatt ikke fly. Om den har en strekk eller kraftig hjernerystelse, hvor lang tid kan det ta. Er det noe mer jeg bør gjøre eller er det bare å ta tiden til hjelp?

R. (09.02.2023)

Du må kanskje ha den i bur noen uker. Siden den spiser og ellers virker kvikk, kan den da kanskje komme seg helt.

Roar Solheim (09.02.2023)


#Sykdom og skader

Fugleinfluensa? Eller helt normal adferd?

Leser om fugleinfluensa/Newcastlesyke og har et lite spørsmål.
Det er blåmeis i hagen her som "oppfører seg" mystisk.
I 2 dager har de sittet i matfatet. Helt stille så jeg kan klappe de på hodet før de flyr og setter seg, i treet, rett over hodet på meg. Har hatt blåmeis i kasse her de siste 10 årene (minst) har aldri opplevd noe lignende.
Har ikke funnet døde fugler, men det skal sies at det kryr av katte(jævler) i nabolaget

K.E. (07.02.2023)

Dessverre er det ikke mulig å vite om en slik fugl kan ha fugleinfluensa eller annen sykdom. Da må det veterinærundersøkelse til.

Roar Solheim (07.02.2023)


#Sykdom og skader

Flaggspett angrepet av rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
For ca. 4 timer siden tok jeg inn en flaggspett som ble angrepet av rovfugl. Rovfuglen satt oppå flaggspetten, spetten lå på rygg. Rovfuglen ble skremt da jeg åpnet vinduet, og flaggspetten klarte å gjemme seg under en busk 3-4 meter unna. Jeg ventet et kvarters tid før jeg gikk ut. Spetten hoppet unna når jeg nærmet meg, men den kunne ikke fly. Her var det -10 grader da, så jeg tenkte at det kanskje var greit å ta den inn og se om den kommer seg. Det virker ikke som om vingene er skadet. Den har et sår og litt blod på brystet (kunne telle 24 små fjær i snøen), ellers virker den kvikk. Har satt den i en pappeske med hull for pusting. Lagt inn litt solsikkefrø og fuglenøtter. Vann er vanskelig, da den romsterer rundt i esken.
Har satt esken i et avstengt rom (med noe lavere temperatur enn stuetemperatur) så fuglen skal få fred. Har vært inne der et par ganger, og når jeg nærmer meg begynner den å hoppe ganske energisk rundt i esken.
Jeg har dårlig erfaring med skadet fugl jeg har tatt inn tidligere, så jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre nå.
Vennlig hilsen
Ingrid Westervoll

I.W. (04.02.2023)

Ikke stort du kan gjøre, hvis du ikke kan få tak i en fuglekyndig person som kan vurdere skaden på fuglen. La den sitte i esken til i morgen. Enten kommer den seg, eller så kan den dø av skadene (kommer an på om den har fått indre skader som du ikke kan se).

Roar Solheim (04.02.2023)


#Sykdom og skader

Tykk blåmeis.

Lurer på om denne blåveisen er syk, den er filmet i dag og det er ikke mange minusgrader her.

A.L.J. (31.01.2023)

Det kan hende, men dessverre vanskelig å vite sikkert.

Roar Solheim (31.01.2023)


#Sykdom og skader

Enbent blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Har enbent både kjøttmeis og blåmeis på besøk. Ser ikke ut som denne krabaten har problem med landingen selv med den enorme farten ved innflygning… Er det vanlig eller uvanlig at de er så i farta bare med en fot?

P.R. (28.01.2023)

Fugl kan faktisk klare seg selv med større handicap enn å mangle ett bein. Særlig spurvefugler takler bra en ettbeint tilværelse.

Roar Solheim (28.01.2023)


#Sykdom og skader

BLÅMEIS

hei,
en liten blåveis fløy inn kjøkkenvinduet og falt ned på gulvet, ble liggende noen sekunder på ryggen, jeg tok den opp og varmet den i hendene, den så frisk helt ut , og da jeg gikk ut på balkongen fløy den av gårde straks. kan den da være uskadd selv om den lå noen sekunder på ryggen først ?

M. (27.01.2023)

Ja. Den fikk nok en lettere hjernerystelse, men kom seg kvikt. Det er som regel det som skjer når fugler flyr på vinduer.

Roar Solheim (27.01.2023)


#Sykdom og skader

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne er veldig pjusk og flyr lavt. Den ligger for det meste i ro. Er det noe jeg kan gjøre?

B. (27.01.2023)

Hvis du får tak i den, kan du sette den inne i en pappeske og se om den kommer seg. Da gir du fuglen beskyttelse mens den enten kommer seg, eller til slutt dør.

Roar Solheim (27.01.2023)


#Sykdom og skader

Kråker og skjære

Har noen fugler i Hagen med tørre flekker rundt øynene, de mangler dun/fjær der. Hva skyldes dette og er det noe mat jeg kan gi dem slik at de heles?

K.B. (26.01.2023)

Vet dessverre ikke hva dette skyldes. Det er ikke noe du kan gi dem som kan bedre situasjonen.

Roar Solheim (26.01.2023)


#Sykdom og skader

Dompapp med uvanlige bein.

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppdaget en dompapp med noe gult på beina. Hva kan det være?

H. (15.01.2023)

Det spørs om denne har en eller annen soppinfeksjon på beina, men det må nok veterinærprøve til for å finne ut hva det dreier seg om.

Roar Solheim (15.01.2023)


#Sykdom og skader

Hakkespett

Har en hakkespett som ikke vil fly, den bare svever nedover, er det noen dyrleger som du anbefaler til å se på den

H. (09.01.2023)

Nei - de kan ikke hjelpe den. Fuglen har trolig fått hjernerystelse etter vinduskollisjon. Det kan ta flere dager før fugler kommer seg fra slike møter. Noen ganger blir de helbredet, andre ganger ender det med at de dør, eller dessverre må avlives. Som regel må en bare ta tiden til hjelp.

Roar Solheim (09.01.2023)


#Sykdom og skader

Svarttrost

Hei fant en Svarttrost som virket kald og hadde is i fjærene. Jeg løfte den opp den sa ifra men virket litt psjusk. Den hadde i stjert fjær kun 1 og virket skadd på siden hadde et øye som verket det andre så den fint på. Men tok den iallefall inn i en skoeske gitt den eple og rosiner men vi

E.M.K. (05.01.2023)

Det høres ut til at du har gjort det mest riktige du kan bidra med her. Du må bare se om den kommer til hektene igjen. Stjertfjærene vokser ut igjen etter hvert.

Roar Solheim (05.01.2023)


#Sykdom og skader

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har oppdaget noe merkelig på to dompaper. Det ser ut som om de har vanskelig for å spise. Først var det ei hoe. Hun kom tidlig om morgenen, og når hun først kom kunne hun bli en stund. Spiste på en litt rarr måte, det så ut som om ho mista masse solsikkefrø! Etter å ha spist satt hun gjerne på fulgematere lenge, sikkert en times tid.
I går kom en hanne som oppførere seg likedan. Han kommer før det er lyst om morgenen, og nå er jo klokka over 16, så det begynner å mørkne, men han sitter der. Spiser av og til, for så å bare sitte å "trykke" på materen. Nå har han fanktsik sittet der i 1 1/2 time!
Felles for de begge er at de heller ikke blir skremt til å fly sin vei. De andre småfuglene flyr jo om man går helt inntiil viduet, med ikke disse to! Selv om vi dunker litt på ruta blir de sittende. En annen ting med de to er at begge fluffer ut fjærne hele tiden de sitter der, selv om kanskje ingen av de andre småfluglene har fluffet ut fjærene sine!

N.N (04.01.2023)

Dette tyder på at fuglene er syke, men dessverre ikke godt å si hva de kan være rammet av.

Roar Solheim (04.01.2023)


#Sykdom og skader

Ugle

Det var akkurat en ugle som fløy på vinduet her. Den virka noe fortumlet og siden det er 10 minus ute satte jeg den i en kasse med pledd i. Den satt en liten stund og virket temmelig fortumlet, men fløy opp i skogen bak huset og satte seg der. Håper og tror det gikk bra med den. Men spørsmålet mitt er da egentlig hva gjør man når større fugler skader seg eller kræsjer slik. Kan jo ikke akkurat ta den inn. Er det noen men skal kontakte?

A. (03.01.2023)

Hvis fuglen ikke er for stor, er det beste du kan gjøre å sette den i en større pappeske og ta den inn slik at den får ro til den kommer seg igjen. Hvis fuglen er for stor til at du våger å håndtere den, må du prøve å få kontakt med lokale fuglefolk.

Roar Solheim (03.01.2023)


#Sykdom og skader

Hva bør en gjøre?

Hva bør du gjøre hvis en fugl kræsjer inn i vinduet ditt og ligger skadet?

P. (24.12.2022)

Ta fuglen med inn i en pappeske eller lignende, og se om den kommer seg. Ofte får fugl hjernerystelse når de flyr på et vindu. De kan komme til hektene ganske raskt, eller det kan ta noen timer til flere dager. Det viktigste er at du gir fuglen beskyttelse slik at den ikke blir tatt av rovfugler, kråkefugler, katter eller andre som lett får tak i en skadet og omtåket fugl.

Roar Solheim (25.12.2022)


#Sykdom og skader

Blåmeis som ikke flyr

Hei!
Den hoppet og småflakset rundt i snøen, og det var tydelig at den slet med å lette. Vi tok den inn til pleie over natten, i en eske, for å forhåpentligvis leges. Den flakset symmetrisk og fint, og fjærdrakten var helt fin. Men heller ikke da vi slapp den fri igjen i dag, greide den å lette. Hva kan ha feilet den, når den flakser fint uten å få skikkelig luft under vingene?
På forhånd takk for svar.

M. (15.12.2022)

Dessverre vanskelig å vite. Dersom den har fløyet mot vindu, kan den ha hjernerystelse. Dette kan det ta flere dager å komme seg etter. Bare å vente og se her.

Roar Solheim (15.12.2022)


#Sykdom og skader

Fugleinfluensa

Er dette en problemstilling I år?

J.K. (14.12.2022)

Vedvarende men varierende problem.

Roar Solheim (14.12.2022)

1 - 25 av 1 387 siste»»