Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 936 spørsmål

Lenke

En fugl med brukken vinge. Hva skal vi gjøre??

ALexandra, Tiril og Rena (17.06.2019 07:48)

Det kommer helt an på hvordan bruddet er, hvor i vingen det sitter. Dere må få tak i lokale fuglefolk som kan vurdere hvor alvorlig skaden er. Hvis bruddet ikke er stygt, kan det leges hvis fuglen holdes i ro i et bur og fores.

Roar Solheim (17.06.2019 18:04)


Lenke

Skadet stær eller trost

Hei. Jeg har akkurat reddet en trost eller stær unge fra to skjor. Jeg vet ikke hvor skadet den er, men det er både lyd og bevegelse, kan ikke se noe. Men nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre videre, noen som tar hånd om skadet fugl? Bor i Os utenfor Bergen.

Anne Berge (16.06.2019 13:12)

Da må du søke på Ornitologiske sider lokalt og se om du kan finne noen som kan hjelpe til.

Roar Solheim (16.06.2019 19:30)


Lenke

Skadet gråmåke

Hei. Tok vare på en gråmåke som hadde problemer med å fly i går og som var i ferd med å bli hakket av sjura mens den lå hjelpeløst på veien. Ser ikke ut som at vingene er skadet, men en fot er skadet og den har store balanseproblemer, stjerten peker sterkt mot venstre. Er det noe håp for at den kan leges, eller bør den avlives? Den spiser og drikker og er livligere i dag enn i går. Har den i et 2m3 bur i stallen så den er skyddet mot angrep.

Anonym (10.06.2019 13:08)

Hvis dette er måka som er avbildet på et senere spørsmål, ser skaden ikke bra ut, og det kan da hende at fuglen bør avlives.

Roar Solheim (10.06.2019 21:49)


Lenke

Måker

Hva spiser måker

Marielle ved Oasen skole Birkelid (10.06.2019 20:12)

De spiser nesten alt mulig, men fisk er selvfølgelig perfekt. Denne ser ut til å ha et høyrebein med stygt brudd, siden foten vender feil vei.

Roar Solheim (10.06.2019 21:47)


Lenke

Måke i hagen

For to dager siden fikk vi en måke i Hagen. Den er tilsynelatende i fin form, men ikke i stand til å fly. Den driver flygetrening i hagen, hopper ned fra en avsats på ca 1,5 m. Vi har latt den være i fred i hagen og håper på at den blir flyvedyktig igjen. Er det noe mer vi kan gjøre, og hvor lang tid tror dere dette kan ta?

Hilde B (09.06.2019 13:45)

Vanskelig å si uten et bilde, slik at det kunne avgjøres om dette er en unge, eller en voksen fugl med vingeskade. Hvis det er en voksen fugl med brudd i vingen, kan det leges etter 2-4 uker.

Roar Solheim (09.06.2019 15:55)


Lenke

Fugl fløy på vindu - oppdatering

Hei. Takk for at du svarte meg tidligere i kveld. Her er bilde av fuglen som fløy på vinduet i dag. Omtrent en time etter det skjedde, og like etter jeg sendte spørsmål til deg, begynte fuglen å fly til et lønnetre i nærheten på tomta vår, der vi har et fuglebur der kjøttmeisen har lagt sju egg. sju unger ble det. Den ungen som kolliderte med vinduet i dag kom mest sannsynlig derfra. Heldigvis gikk det bra med fuglen til slutt.

Harald (02.06.2019 23:36)

Dette er en blåmeis, og det er en voksen fugl, ikke en unge. Den kan ha unger i nærheten, så det var bra at den kom til hektene igjen.

Roar Solheim (03.06.2019 11:27)


Lenke

Fugl fløy på vindu

Hei. En kjøttmeisunge fløy på verandavinduet vårt og ble liggende på verandaen. Jeg ser at fuglen puster uten problemer. Jeg hentet et lite tefat med litt vann på. Når jeg la kjøttmeisungen på tafatet og den fikk litt vann på seg, våknet den litt mer. Fortsatt rører den på seg, men den flyr ikke. Har du noen tips til hva vi skal gjøre dersom den ikke begynner å fly?

Harald (02.06.2019 21:29)

Vanskelig å si uten bilde av fuglen. Du må holde den i en eske til i morgen, og se om den da er OK og i stand til å fly igjen.

Roar Solheim (02.06.2019 23:04)


Lenke

kjøtmais skadet sin vingen

hei det var krengle mellom 2 kjøtmais til slut en av dem skadet en av sine vingen , dette skjedet før 1 månde siden .jeg har fuglen i hjemme og den er i en karton han få mat og vann han er i god form med en vinge skade , men jeg spøre hvorfor vingen blir ikke bra og han kan ikke fly , hvordan jeg skal hjelpe han vidre ?

dunya waled ved husvik skole (27.05.2019 14:33)

Dersom fuglen ikke kan fly etter 1 måned i pleie, vil den kanskje ikke kunne fly igjen. Da kan det hende at fuglen må avlives.

Roar Solheim (27.05.2019 14:45)


Lenke

halter og nekter å fly (del 2)

Ok.. Siden du sa den er utvokst dueunge. Jeg tok den inne og ligge i baderom. Pga jeg har katt runde her.

Men jeg lurer på hva spiser den. Brød? eller kokt ris? jeg vet ikke om den har spise. Hvis den har ikke. så hvordan får jeg den til spise?

Stian (25.05.2019 23:54)

Duer kan fore med ris, korn, havregryn, brødsmuler etc, men den må nesten klare å spise selv.

Roar Solheim (26.05.2019 00:08)


Lenke

halter og nekter å fly

Hei

Jeg var våkne hele natt igår. Plutselig min innekatt ble uro foran vinduet. Jeg kikket vinduet. Jeg ble funnet ut at det var fugl som halter eller noe. Jeg hører ikke hva var skjedd pga jeg er døv. Jeg tenker den vil la være. Så ett stund senere, sjekker jeg vinduet. Fuglen sitter fremdeles. Men jeg oppdager at en katt (ikke min) som holde fange den. Jeg klarer ikke å se på. Så jeg jaget vekke katt. Jeg flyttet den inn stor pappeske ved utedør pga jeg har katt inne. Jeg ga den brød og vann.

Idag har jeg ta av pappeske. og jeg sjekker ofte om den flyr vekk. men ser ut som den nekter å fly. Den ser ut som ungt voksen fugl. Jeg ser at et andre fugl flyr rund, kanskje ei mor. Jeg vet ikke hva skal jeg gjøre. Flytter tilbake inne pappeske til imorgen? den sitter fremdeles der ut.

Stian (24.05.2019 21:30)

Dette er en utvokst ringdueunge. Hvis du forer den med mat og holder den innendørs noen dager, kan det hende at den kommer seg og vil fly til slutt. Katteskader kan være vanskelige å oppdage (kloinnstikk), og det kan hende at fuglen har slike skader som det tar noe tid å lege.

Roar Solheim (25.05.2019 13:10)


Lenke

Syk kjøttmeis?

Hei, vi har i et par dager hatt en kjøttmeis som kommer til oss på ettermiddag/kveld. Den legger seg for å sove på en hylle som har tak over seg på en altan. Er den mest sannsynlig syk, gravid eller er det en kjøttmeisunge? Den ser ganske rund og svær ut der den ligger

Anonym (20.05.2019 20:48)

Fugler blir ikke "gravide", det er det bare pattedyr som blir. Vanskelig å si om den er syk, eller bare har funnet et bra sted å sove. Siden den kommer og flyr vekk av egen vilje, høres den ikke syk ut.

Roar Solheim (23.05.2019 13:51)


Lenke

Svane som halter

Hei, vi er på Fuglevik i Rygge, og matet en svane ved fjorden i går. Når den gikk opp på stranda, haltet den. Den er merket på begge ben. Kan vi gjøre noe for den?

Turid Estelle Windingstad (17.05.2019 09:51)

Nei. La den være i fred, siden den spiser og klarer seg på egen hånd.

Roar Solheim (17.05.2019 13:28)


Lenke

Spurv som har skadet vingen sin

Fuglehjelpens telefon åpner ikke før kl. 12 i dag. Hva gjør jeg i mellomtiden med spurven som ligger på min balkong og har skadet vingen sin?

Aina (11.05.2019 09:38)

Dersom du får tak i den - ta den inn og legg den i en pappeske med noe kreppapir i bunnen, inntil du kan få hjelp. Da beskytter du spurven mot skjærer eller andre som kan spise den.

Roar Solheim (11.05.2019 10:13)


Lenke

Skjære med utvekster på føttene

Dennf skjæra har vært i hagen en stund. Den døde etter å ha blitt plaget og skadet av de andre skjærende. Hva er det den har på beina? Virus? Kan det smitte til mennesker eller andre dyr i hagen?

Anne- Lise Aske (10.05.2019 19:11)

Troer ikke det smitter til andre dyr, men jeg vet ikke hva slags sykdom dette er. Hvis du gjerne vil vite det, må du fryse ned fuglen og ta den med til en veterinær som kan fuglesykdommer.

Roar Solheim (10.05.2019 19:45)


Lenke

Syke bokfinker?

Trekkfuglene har kommet til Hallingdal. Blant disse er det en del bokfinker som ikke ser helt friske ut. De virker apatiske og er litt mer "oppblåste" enn de andre fuglene. De flykter ikke når jeg nærmer meg og er ikke særlig interesserte i solsikkekjernene som jeg tilbyr dem. Har funnet 3 døde bokfinker rundt huset de siste dagene, men ingen andre døde fugler. Her er det fremdeles kaldt og lite mat å finne, så jeg lurer på om det er matmangel eller sykdom som har tatt livet av disse fuglene?

Ola A. Bakke (06.05.2019 09:18)

Vanligvis burde ikke bokfink ha noen problemer med å finne mat nå, så dette høres mest ut som at de har blitt smittet av en eller annen sykdom, men jeg kan ikke finne ut hva.

Roar Solheim (06.05.2019 09:20)


Lenke

Kjøttmeis kom inn

Det kom en kjøttmeis inn på rommet mitt, den fløy på vinduet mitt et p år ganger så datt den ned. Når jeg plukket den opp, pep den noen ganger og besvimte\døde. Den har ligget i ca. 5 timer og er fortsatt i samme tilstand. Den kjennes fortatt like varm ut srlvom vinduet har vært åpent hele tiden. Det kjennes ut som om det stikker ut et bein ved halsen\brystet er ikke helt sikker. Den er hverken kald og stiv eller uten motstandskraft, så jeg tror kanskje den lever eller er i sjokk. Hva skal jeg gjøre?

Hanna (02.05.2019 12:29)

Den har nok fått en kraftig hjernerystelse. Da kan den enten komme seg, eller til slutt dø. I slike tilfeller kan man ikke gjøre annet enn å holde fuglen innendørs beskyttet mot skjærer, katter og lignende.

Roar Solheim (03.05.2019 20:11)


Lenke

skadet skjære

Hei, bor i skodje, sunnmøre, fant i dag tidlig en skjære i solstolen på terrassen. den flyttet av seg selv til et høyere og tryggere sted på terrassen. virker være skadet, høyre øyet står ut, den er ustø. nå sitter den og vagler på enden, og gjemmer nebbet sitt inn i fjærene. her er snø, haggel og kaldt i dag. lar den i ro. hva ellers kan jeg gjøre?

Liv Serine Helgesen (02.05.2019 08:19)

Bare la den få ro. Det kan hende at den er såpass skadet at den til slutt dør. Prøv å sette ut litt mat og se om den spiser. Hvis den ikke gjør det, kan den være på vei inn i døden.

Roar Solheim (03.05.2019 20:07)


Lenke

Kråke hjemme

En stor flott kråke Kansje gammel eller syk men den er kvikk i reaksjonen ,følger med på alt ,den spiser og drikker men er rolig ,biter ikke og hoster er hes og det føles som den er litt tett i nesen nebbet og puster med litt surklende lyd og beveger seg lite den har litt gøgg i /rundt øynene .Ingen veterinær i området vet stort om fugler og de fleste ønsker bare avlive alle fugler som kommer inn av ulike grunner det samme med mattilsynet og kunnskap om fugler i norge er virkelig dårlig mens andre land har egne medisinske sentre men problemet er språket Kråka kjennes litt lett ut når en holder den selv om den er stor og spiser.Den har vært i leiligheten til datter noen dager . Lurer på om den er utmagra har virus eller innvolsorm og om en bør prøve mate den videre og gjøre noe for den men hva ? ønsker gi den en sjangse

Anonym (24.04.2019 20:53)

Dessverre er det som regel umulig å stille diagnose i slike tilfeller over nettet. Her virker det heller ikke lett å vite hva som kan være i veien med fuglen.

Roar Solheim (25.04.2019 08:12)


Lenke

Hva er galt med denne pilfinken?

Oppdaget denne pilfinken for noen dager siden. Jeg kan komme helt bort til den og det virker som den oppsøker meg. Den klarer tydeligvis ikke å lukke nebbet og øynene ser heller ikke helt bra ut. Den flyr fint.

Ane (16.04.2019 16:00)

Ikke lett å si hva som kan ha skjedd med denne. Den kan f. eks. ha kollidert med et vindu, og skadet nebbet/brukket underkjeven, men ser likevel ut til å klare å få i seg mat. Du får følge med og se om den kommer seg etter hvert.Ikke mye annet du kan gjøre her, tror jeg.

Roar Solheim (16.04.2019 17:13)


Lenke

Skjære

Åssen kan man redde en skjære når den er skadet?

Wilma ved Velle skule (14.04.2019 13:18)

Det kommer helt an på hvordan den er skadet. Ofte er det eneste man kan gjøre å holde skadde fugler i bur/eget rom, og gi dem mat og vann og se om de kommer seg.

Roar Solheim (14.04.2019 14:06)


Lenke

Kjøttmeis med fuglekopper

Jeg har hatt besøk av en kjøttmeis med små røde «knuter» rundt øyene. Mye mer på den ene siden. Noe « grå-gule» skårper innimellom. Tok ned fôringsplassen, og rengjorte fuglebrettet og plassen rundt. Satte alt opp igjen i går etter en ukes opphold. Mye liv på brettet. Men nå oppdaget jeg den på nytt. Betydelig redusert røde knopper, mer tørre grå-gule flekker. Må jeg fjerne fôringsplassen helt?
Sender bilde av første observasjon en uke siden

Anonym (11.04.2019 19:00)

Det er interessant dersom du ser samme individ med reduserte utslett - det kan kanskje tyde på at fuglene kan komme seg etter et slikt sykdomsutbrudd (?). tror ikke du trenger å fjerne forplassen. Se etter om det bare er denne ene meisen som er syk. Hvis ingen flere dukker opp, er det neppe stor smittefare.

Roar Solheim (11.04.2019 21:08)


Lenke

fugl skadet av katt, hva gjør vi

Anonym (07.04.2019 19:08)

Holder den i eske bur og ser om den kommer seg. Holder katta inne eller setter bjelle på den.

Roar Solheim (08.04.2019 22:08)


Lenke

Skadet kjøttmeis

Hva feiler denne kjøttmeisen? Den var frisk og rask i formen, men skadene på hodet ser jo ikke bra ut.

Anonym (04.04.2019 15:51)

Denne har fuglekopper. Vet dessverre ikke om de kan bli friske av sykdommen, eller om de til slutt ender som haukemat.

Roar Solheim (05.04.2019 17:31)


Lenke

Fugl fløy på vinduet

En fugl fløy inn i stuevinduet mitt for to dager siden. Tror det kanskje det er en stær, det er den størrelsen. Da jeg kom ut lå den på bakken og den pustet - rask pust. Har tatt den inn, den er i en stor papp flyttelasset. Den har kommet seg, den har ikke skadet hodet, men den høyre vingen ligger ikke helt inntil kroppen. Den puster nå normalt. Hvor lenge kan jeg ha den inne før jeg setter den ut?

Elin Aamoth (05.04.2019 11:26)

Du må ha den inne til den kan stå riktig på beina, og ellers virker normal. Hvis du setter den ut og den da flyr av sted, er alt OK. Den har nok fått hjernerystelse.

Roar Solheim (05.04.2019 17:30)


Lenke

Indiske Løpeender

Har ei Hoand som e hoven nede på d ene benet Ka kan d være

Johanne Johnsen (20.03.2019 10:09)

Dette må du spørre andeoppdrettere om.

Roar Solheim (20.03.2019 20:02)


1-25 av 936 siste»»