Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 894 spørsmål

Lenke

Sisik med hjernerystelse

Hei. En vakker liten sisik fløy på verandadøren for en drøy time siden. Jeg har satt han i en skoeske med drikke og for, men den vil ikke spise eller drikke. Den kan fly (han skvatt veldig da bikkja mi startet i bjeffe til en passerende hund) men satt seg ned etter ett par runder i stuen, og ble sittende. Jeg tok den tilbake i esken, og satt den utenfor døra, men den vil ikke fly ute. Nå er jeg redd for at den blir offer for en katt (det kryr av katter i gata her) så jeg tok den med inn igjen. Han er helt rolig, beveger seg ikke, men snur litt på hodet om jeg åpner lokket som er halvveis på esken. Skal jeg la den bli inne til den spiser og er mer vital? Mvh Birgittta

Birgitta (17.12.2018 14:05)

La den bli inne til i morgen, og se om den flyr bra da. Hjernerystelser kan ta fra noen timer til et par dager å komme seg fra.

Roar Solheim (17.12.2018 17:20)


Lenke

Skjære i stua

På kveldsturen lørdag kom bikkja og jeg over en skadd / syk skjære, og av alle ting fulgte den etter oss når vi snudde. Den hoppet avgårde, tror ikke den kan fly. Det er noe galt med øynene. På ene siden virker det nesten som om øyet er blitt trykket litt inn. Begge øynene er gråe og fjørene rundt øynene er borte. Tror ikke den kan se, eller ser isåfall dårlig. Har den i bur i stua, spiser og virker ellers ved god form, men har ikke lyst til å slippe den ut i kulda. Kontaktet veterinær, men de ba meg kontakte viltnemda. Føler at hvis jeg ringer dit ender det opp med avlivning. Vet man ikke skal blande seg inn i utedyra, men nå er jeg her da. Kan jeg prøve å bare la den hvile og se om det går seg til, eller gjør jeg bare vondt verre?

Trine Johannessen (10.12.2018 09:40)

På dette bildet ser det ikke ut som at selve øyet er skadet. Hvis fuglen spiser og ser ut til å stå/bevege seg normalt, kan du derfor forsøke å holde den i bur/et skjul noen dager og fore den. Hvis den etter hvert hverken kan fly eller ser ut til å ha syn, bør den nok til slutt avlives, da den ikke vil kunne klare seg med slike handicap ute i naturen.

Roar Solheim (10.12.2018 10:15)


Lenke

Syk skjære

Har hatt en skjære på terrassen i hele dag. Helt ute av balanse, kan ikke fly. Ser ut som det er noe feil med beina. Kan ikke se noen sår eller skader. Tips?

Hans-Jakob (09.12.2018 15:59)

Den KAN ha kollidert med et vindu. Du må bare se om den kommer seg, eller om den dør - ikke mye du kan gjøre.

Roar Solheim (09.12.2018 16:16)


Lenke

Fuglekoppevirus?

Jeg fikk idag besøk av denne lille krabaten på fuglebrettet. Den satt lenge og hakket for å få i seg et fuglefrø. Er det fuglekoppevirus? Hva gjør jeg nå? Er det noe håp for denne?

Anonym (19.11.2018 12:37)

Det er ikke noe du kan gjøre med dette. Den KAN kanskje bli bedre, men kan også ende som haukemat.

Roar Solheim (19.11.2018 19:08)


Lenke

kråke

hei Anniken, ser at du har funnet en kråke i sentrum med utvekster på føttene. Tror det er samme kråke som jeg har møtt. Den virket litt deprimert og gjemte hodet i fjærene da jeg gikk bort til den, men flyttet seg ikke. Mulig jeg gjorde feil, men tenkte den var utsatt for trakassering fra andre kråker nå da den var "skadet". Tok den med hjem i en banankasse og har hatt den på rehab i et døgn i en stor leilighet. Den virker å ha problemer med beina da utvekstene er kjempestore og virker tunge. Noen som vet hva dette kan være og om det er mulig å kurere? Kirurgi? Vet noen om en billig dyrlege? Har såklart tenkt å slippe den ut igjen

Fredrik (07.11.2018 23:52)

Du bør nok ta den til en veterinær.

Roar Solheim (09.11.2018 06:45)


Lenke

Kråke med skader på føttene

Jeg så en kråke i sentrum i dag som ikke virket redd da jeg kom. Jeg kom derfor veldig nær den og så at den hadde utvekster på føttene. Det så ut som vorter eller litt grov sand i klumper rundt klørne. Den hoppet bortover og jeg så ikke at den fløy. Hva kan dette være?

Anniken (02.11.2018 18:22)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (02.11.2018 18:50)


Lenke

Jeg har en stor koloni med fugler ved matfatet på hytta, og spesielt mange kjøttmeiser i år. Har registert ca 50-60 samtidig! Så har fuglekoppene kommet og det ser ut til at ca 1 av 10 blir smittet... Mitt spørsmål er: Smitter fuglekopper også på andre meiser/fugler, eller er det kun på kjøttmeisen? (har ikke sett noen kopper på de andre meisene; Blåmeis, Granmeis, Svartmeis og Spettmeis (de er i fåtall i forhold til Mjøttmeisene)
Er det slik med fuglekopper som ellers i naturen, eks. når oppstår harepesten? Jo, når det er for mye hare...
Har aldri sett så mange kjøttmeiser noen gang tidligere, så er det slik at naturen ordner opp med en lite virus for å "tynne ut noen"? Bare en tanke...
Hilsen Wenche

Wenche Hansen (31.10.2018 18:27)

Jeg har dessverre ikke svar på spørsmålet ditt, for jeg vet heller ikke hvor smittsom denne sykdommen er mellom kjøttmeisene. Det ser imidlertid ut som at den bare rammer kjøttmeis, for jeg har aldri sett bilder av andre meiser med disse utvekstene. Sykdommer har det ofte med å spre seg raskere når en bestand blir tettere, slik det skjedde med grønnfink for noen år siden. De ble rammet av sykdommen gulknop, som tok livet av mange grønnfinker. Bestanden er fremdeles langt under det den var før sykdommen dukket opp.

Roar Solheim (31.10.2018 18:41)


Lenke

Kjøttmeis deformt hode

Er dette fuglepest og er det farlig

Einar Brendboe (15.10.2018 15:34)

Den har nok fuglekopper. Kjøttmeisene kan leve med dette lenge, men jeg vet ikke om de kan bli bra av sykdommen. Trolig ender de fleste etter hvert som haukemat.

Roar Solheim (15.10.2018 15:35)


Lenke

Slapp ugle

Hei vi har funnnet en slapp kattugle på skolen vår på Karmøy. Helt rolig. Tilsynelatende skadefri. Hva skal vi gjøre med den?

Håvik skole (15.10.2018 13:24)

Dette er en jordugle. Prøv å få kontakt med lokale fuglefolk. Gå inn på nettsiden birdlife.no, se under organisasjon og prøv å finne navn på kontaktpersoner for Rogaland.

Roar Solheim (15.10.2018 14:36)


Lenke

Ugle fløy inn i vinduet.. sitter bare å puster tungt nå

En ugle fløy nettopp inn i naboens vindu og sitter nå på altanen og puster tungt.

Hva bør vi gjøre eventuellt ringe? Dette er i Ålesund/Sula området.

Anonym (11.10.2018 20:45)

Sett den i en eske over natta og se om den kommer seg - den har fått hjernerystelse. Send gjerne et bilde. Hvis den dør, legg den i frys og ivareta den.

Roar Solheim (11.10.2018 22:53)


Lenke

hjelp til fugl

hei, har fått Fuglehjelpen til å hente en ikke-flyvedyktig kråke for hjelp. har ingen erfaring med Fuglehjelpen og de ga den ikke mat med på reisen? jeg er redd for om jeg har gjort rett, redd for om den får godt stell og nok mat.

Ingvild (04.10.2018 16:28)

Det vet dessverre ikke jeg noe om - "Fuglehjelpen" er ikke et tiltak under Norsk Ornitologisk Forening.

Roar Solheim (06.10.2018 15:19)


Lenke

Fugler til rehab

det gjelder en ikke flyvedyktig kråke har spurt hva gjøre gjøre for den , jeg har mulighet ha den i stort bur på min veranda den tid den trenger for å få nye fjær .men fikk fortalt at dette var strengt ulovelig !
en annen her har gjort akkurat det samme uten problemer...

Ida Helene (02.10.2018 17:51)

Dette er en gråsone. Rehabilitering skal ikke medføre at fugler blir tamme, så dermed er det ikke lett å gi entydige råd om å holde kråker i bur i 3/4 år. Derfor er egentlig dette noe Miljødirektoratet bør avgjøre (det er de som er forvaltningsmyndighet for dette lovverket). Det er alltid enklere hvis en fugl bare må være noen dager til noen uker i fangenskap for å bli rehabilitert.

Roar Solheim (02.10.2018 19:07)


Lenke

Fugler til rehab.

Leser her om flere som har fugler til rehab og som får gode råd,fortår da ikke hvorf.jeg ikke kan det gjøre d sane

Anonym (02.10.2018 14:09)

HVA gjelder dette, og hvor? Legg inn navn også. Må vite hva det er du ikke har fått svar på. Du kan også søke på besvarte spørsmål under sykdom og skader, og lese hva som er gitt av råd tidligere.

Roar Solheim (02.10.2018 14:20)


Lenke

Skadet kråke

Skadet kråke som har hengt i fuglenett.
Dårlig vinge og har panikk.
Har dusjet av den saltvann, ordnet drikkevann og pakket den i en kasse med teppe og papir.
Har uendelig med laks om dette et bra kost?
Om den viser bedring ila døgnet er det da rett og gi den en sjangse? Eller er avliving det rette om det skulle være vingebrudd?

Vegard (01.10.2018 22:55)

Det er det ikke mulig å besvare uten å ha sett og undersøkt hvordan bruddet er. Brudd i ett av underarmsbeina kan ofte leges bare ved at fuglen får ro i 2-3 uker, mens brudd i overarm eller ledd ikke leges uten legehjelp - da er det riktig å vurdere avliving.

Roar Solheim (02.10.2018 13:51)


Lenke

Fugleunge

Vi har fått en fugleunge som mest sannsynlig har møtt vindu. Den er grå/brun med gul stripe midt på hodet. Hvilken type og hva gjør vi?

Yvonne Florvik (27.09.2018 16:12)

Dette er en fuglekonge, og det ser ut til at den kan ha fått en lettere hjernerystelse. La den sitte i en pappeske et par timer og se om den kommer seg. Denne ser ut til å kunne klare seg etter noe hvile.

Roar Solheim (27.09.2018 16:18)


Lenke

Skadet rødvingetrost

Hei, da vi var ute og kjørte her om dagen så vi en fugl som satt midt i veibanen. Vi stoppet og oppdaget at den var skadet i venstre vinge. Den kunne ikke fly. Vi tror kanskje det er en juvenil siden den mangler halefjær. Vi har tatt den hjem og gir den nå meitemark, rognebær, rips, brød og epler. Vi har hatt den ute i terrenget, hvor den hopper rundt og finner mat. Men vi er litt usikker på hva som er best å gjøre fremover. Om vi slipper den ut er vi redd den blir et lett bytte for rovdyr. Men om vi beholder den mens den blir frisk igjen må den få den behandling og næring den trenger. Hører gjerne om dere har noen tips.

Kenneth Bergland (24.09.2018 07:15)

Det høres ut som at dere gjør det rette. Forvariasjonen du nevner er helt flott for en rødvingetrost. Stjertfjærene vokser ut igjen, men den trenger ikke stjerten for å kunne fly. Dvs at dere kan slippe den når den klarer å fly, uten å vente på at hele stjerten har vokst ut i full lengde.

Roar Solheim (24.09.2018 09:25)


Lenke

Skadet fugl

En fugl har føyet i stuevinduet. Den ligger i en eske med litt brødsmuler og vann ute på terrassen. Hva slags fugl er det og kan den klare seg?

Anonym (04.09.2018 19:17)

Dette kan se ut til å være en hagesanger. Den spiser ikke brødsmuler, men bær. La den ligge i esken til i morgen tidlig - den har nok fått hjernerystelse. Enten overlever den, eller så død den i løpet av natta.

Roar Solheim (04.09.2018 22:12)


Lenke

Ringdue krasjet i vinduet

Hei, ringdue sitter nå på en gren i buskaset. Den har ligget stille ganske lenge. Hva kan jeg gjøre for å redde ringdua?

Anonym (02.09.2018 20:12)

Ikke annet enn å ta den inn i en pappeske for natta og se om den kommer seg over natta.

Roar Solheim (02.09.2018 20:16)


Lenke

Skadet svale

Hei! Jeg fant en svale som lå på bakken ved siden av et strømgjerde. Jeg har tatt den med inn og gitt den vann, men den ser ut til å slite med å reise seg. Vanskelig å si om den har skadet beina når de er så små, men den ser fin ut i resten av kroppen. Den ligger mest i ro og krabber seg litt av gårde med vingene av og til. Forslag til hva som kan ha skjedd, evt hva jeg kan gjøre?

Anonym (29.08.2018 22:52)

Send bilde. Hvis det er en tårnseiler, må den ha hjelp til å komme seg opp i lufta. Er det en låve- eller taksvale, kan den være skadet eller medtatt.

Roar Solheim (29.08.2018 22:54)


Lenke

Mytingsfasen

det ser ut til at de vingefjærene som skal være lange ikke er blitt lange nok og det kan ses en del knekte fjær av de få lange som er vokst ut. kan det være mobbing fra de andre og vil den ha mulighet overleve ?

Helge Bø (29.08.2018 17:13)

Fjærproblemene skyldes neppe mobbing. Dersom fuglen forøvrig er normal og frisk, og finner mat nok der den holder seg, så kan den kanskje overleve helt til neste fjærfelling. Hvis den oppfører seg normalt selv om den ikke klarer å lette, så kan den neppe defineres som lidende.

Roar Solheim (29.08.2018 22:36)


Lenke

Skadet fugl

Hei.
En liten fugl fløy i vinduet i dag, og vi har forsøkt å hjelpe den. Den ligger i en eske med papir, har drukket litt vann og blitt tilbudt meitemark, men spise heller noen fluer.
Den flakser litt med vingene, men kan ikke stå på bena. Den får tidvis litt kramper i det ene benet. Den stør skjermet fra dyr ute, men jeg tar den inn nå i kveld.

Jeg er usikker på hva slags fugl det er, en fugleunge?

Lover det dårlig med kramper i bena og burde jeg la den være i fred, eller skal jeg fortsette å prøve å redde den? Den blir sikkert redd av at vi håndterer den.

Takk!

Marthe (26.08.2018 18:59)

Dette ser ut til å være en sanger, kanskje en hagesanger. La den ligge til i morgen tidlig. Enten kommer den seg, eller så dør den hvis den har fått for kraftig smell i hodet.

Roar Solheim (26.08.2018 20:15)


Lenke

dyrevernlov

men betyr det i praksis at jeg må la et skadet dyr fortsette lide , det nekter jeg! står jo at borgere har hjelplikt og hvis rehab. er den hjelpen dyret trenger...

meg (22.08.2018 17:09)

Det er nok oppfattelsen av "lide" som er et springende punkt her. Dessverre tror mange at fugleunger som tilsynelatende ser forlatte ut (men ikke er det), "lider", og dermed feilaktig tar dem med hjem. Fugler med åpenbart fysiske skader er det klart OK å forsøke å hjelpe, enten ved å rehabilitere dem, eller ved å avlive dem hvis skaden ikke kan leges (f. eks. ved svært kompliserte vingebrudd). Men her trengs det som regel vurdering fra veterinær eller fuglekyndig person.

Roar Solheim (22.08.2018 18:04)


Lenke

redde fugler

man må jo komme frem til en konklusjon, enten er man forpliktet hjelpe ved behov eller ikke.

Einar (20.08.2018 14:51)

Anbefaler at du da kontakter Miljødirektoratet for å høre hva forvaltnigsapparatet sier mht dyrevelferdsloven.

Roar Solheim (20.08.2018 20:24)


Lenke

Fuglekopper.

Hva skal eg gjøre når ein fugl har fått fuglekopper, har mange fugler her, men i dag kom ein med fuglekopper,skal eg slutte og mate fuglene?

Anonym (19.08.2018 21:20)

Vi har ikke klare resultater som viser om opphør av foring og vask av forautomater reduserer eller fjerner faren for videre smitte av denne virussykdommen. Les også på denne siden: https://www.vetinst.no/nyheter/arkiv/fuglekoppe-virus-pa-ostlandet, og søk på emnet på nettet. Noen anbefaler opphør av foring for en tid, men dessverre vet vi ikke om dette er effektivt eller ikke.

Roar Solheim (19.08.2018 22:27)


Lenke

Hjelpe dyr

livet er ikke enkelt men det finnes fortsatt en del mennesker der ute som mer enn gjerne pleier et skadet dyr over lang tid og som ser det som en ære. blir for enkelt kun anbefale la alle dyr være uansett. Folk trenger bevisstgjøres dyrs avhengighet av oss mennesker når naturen går galt

Hans Petter (15.08.2018 15:13)

Dette er helt greit for de som faktisk er klar over tiden det kan ta, og er villige til å gjøre en slik jobb, men av henvendelsene til denne siden ser vi dessverre mye oftere at folk får problemer fordi de ikke har tid eller mulighet til å ta seg av en skadet fugl i mange uker. Derfor må man være klar over hva man begir seg inn på hvis man forsøker å hjelpe skadde eller svekkede fugler. Utsultede fugler er som regel enkelt, det samme gjelder fugler som har fått hjernerystelse ved vinduskollisjoner. Problemene er størst når fuglene har bruddskader eller indre skader etter påkjørsel eller f. eks. katteangrep. Da må veterinær eller fuglekyndige folk vurdere skadene.

Roar Solheim (15.08.2018 16:53)


1-25 av 894 siste»»