Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 762 til 1 786 av totalt 6 931 spørsmål


#Økologi og atferd

Grankorsnebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Hjelp?
Disse nydelige og morgenfriske Grankorsnebbene har inntatt skogen...og de er både flotte og synger herlig gladsang hele formiddagen...men... de er litt for glad i den gamle løa. Se fargen på tømmerstokken de har lagt sin elsk på. Den har på de siste ukene blitt helt lys etter at de sitter 7-10 stykker der av gangen og spiser på et eller annet.(Flokken består av oppimot 100). Gjør det noe? Fjerner de bare noen insekt? Vet noen? Kan jeg bare la de holde på?

E.B. (01.03.2020)

Korsnebber trenger diverse mineraler som de ikke får i seg fordi de spiser ensidig frøkost. Kanskje er det noe i veggbeisen som gir dem det de trenger. De kan eller spise veisalt, og lander ofte på urin på snø og spiser det om vinteren.

Roar Solheim (01.03.2020)


#Økologi og atferd

Fuglene synger

Det er sist i februar, snø på bakken og flere kuldegrader,
men fuglene synger. Hvorfor gjør de det?

J.S. (01.03.2020)

Mange fugler starter å markere territorier med en gang det er mildt, og noen markerer også vinterterritorier. Dermed er det ikke uvanlig at du hører sang fra arter som meiser, rødstrupe og gjerdesmett midt på vinteren.

Roar Solheim (01.03.2020)


#Økologi og atferd

Ørn.

Observert 9 ørner ved hytta som hakket på hverandre. Hva kan være årsaken til dette?

W.B. (01.03.2020)

Ørner kjekler om status og hvem som står høyest på rangstigen, noe som er avgjørende hvis de må sloss om plass f. eks. ved et kadaver.

Roar Solheim (01.03.2020)


#Økologi og atferd

Svaner og unger

Hei
Vi har et knoppsvanepar med 7 unger i nærområdet. De har vært her siden de klekket i fjor 2019. Den sener tid så har vi observert at 1 av ungene blir jaget bort fra flokken av foreldrene. Ungen synes å ha innsett at den ikke er ønsket, og er ikke å se sammen med familien lenger. Er dette normal adferd? Hvorfor gjør foreldrene dette?

S. (29.02.2020)

Det begynner å nærme seg ny hekketid, og da blir ungene som regel jaget vekk. Kanskje dette er starten, og at de jager de andre vekk snart også.

Roar Solheim (29.02.2020)


#Økologi og atferd

Hekketiden til stokkender

Hei! Jeg og kjæresten observerte noen ender som oppførte seg flørtende. Så jeg lurte på når hekketiden til stokkender er? Er den også på samme tidspunkt som andre fugler?
Vi bor i Bergen

A.M. (28.02.2020)

Ja, men ender kan begynne kurtise allerede midtvinters.

Roar Solheim (28.02.2020)


#Økologi og atferd

Haaaaa

Hvordan hører fugler

N. (26.02.2020)

Dette må du nok lete en del om på nettet og lese direkte om. Fuglene har ører slik vi har, men ikke synlige, ytre ører. Øreåpningen sitter bak øyet, og er dekket av fjær. Noen fugler (spesielt ugler) har mye bedre hørsel enn vi mennesker.

Roar Solheim (26.02.2020)


#Økologi og atferd

Hva er et kråketing ?

Hei vi har en oppgave der vi skal forklare hva et kråketing er , men hva er dette og hvorfor samles kråkene til et slikt "kråketing" ?

E. (24.02.2020)

"Kråketing" er en folkelig betegnelse på de ansamlinger som finner sted om kvelden, særlig i vinterhalvåret, blant flere kråkefuglarter. DE samles gjerne i flokker i skumringen, før de flyr til en felles soveplass. På morgenen sprer fuglene seg utover i terrenget igjen. De sitter samlet når de sover, fordi dette gir bedre beskyttelse mot fiender som hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (24.02.2020)


#Økologi og atferd

Ringdue på balkongen

Hei,
Det er nå 23.februar 2020 og siden det er så mildt nå så har et ringduepar allerede lagt egg på min balkong. Er ikke det alt for tidlig? Det er fortsatt kuldegrader om nettene og det vil det nok være en stund fremover og. Tror du ungene vil ha sjans til å overleve?

N.N (23.02.2020)

Ja. Duene ligger på egg og unger og varmer demhvis det er kaldt.

Roar Solheim (23.02.2020)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Idag så vi kongeørna fløy med en kvist og la den i det store reiret på fjellhylla. Ørna har brukt dette reiret i flere år.
Og en unge vokste opp ifjor.
Men blir det tidligere hekking iår tro med denne milde vinteren her helt sør i landet?

R.T. (23.02.2020)

Kongeørnene begynner tidlig med å legge kvist på reiret, og begynner ikke nødvendigvis noe tidligere egglegging av den grunn.

Roar Solheim (23.02.2020)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis på vinduet

Vi har i over en uke, hver eneste dag og flere timer i strekk, en kjøttmeis på terrassedøren. . Den flyr inn i vinduet og hakker på vinduet. Virker nesten som den vil komme inn. Hva kan grunnen være til dette? Det skjer i all slags vær og vind,helst fra tidlig tidlig morgen til ut på ettermiddagen.

N. (22.02.2020)

Det KAN hende at den reagerer på eget speilbilde i vinduet, og forsøker å jage vekk en innbilt konkurrent.

Roar Solheim (23.02.2020)


#Økologi og atferd

Dompap.

Observerte et Dompap par i dag,lørdag 22 februar ved fugletårnet i Monsrudvika ved Øiern. Hannen var veldig oppvakt mot hunnen,fulgte henne hele tiden. Hunnen samlet gress og rot trevler i nebbet og så dro de. Er dette kurtise eller kan de allerede startet med reirbygging ??

T.A.A. (22.02.2020)

Ja, da er det nok kurtise, og kanskje er de allerede i gang med reirbygging. Kan kanskje ha sammenheng med at vinteren i sør-Norge har vært snøfri.

Roar Solheim (23.02.2020)


#Økologi og atferd

Rødstrupe som synger om natten.

Rødstrupen synger (både dag og) natt. Fra november til d.d. Er det vanlig? Har ikke registrert dette tidligere.

T.F. (16.02.2020)

Rødstrupene markerer av og til vinterterritorier, og spesielt når det er mildt og/eller snøbart. Det har det vært mange steder i Norge denne vinteren.

Roar Solheim (16.02.2020)


#Økologi og atferd

corn flakes

Hei.Jeg lurer på en pussig ting.Hvorfor spiser ikke fugler corn flakes?Jeg bor ganske øde og rolig til på mitt hjemsted.Jeg har ikke matsøppel og fugler får det aller meste av matrester der hjemme hos meg.Hiver det aller meste og det blir alltid oppspist.Men så tømte jeg ut en pakke corn flakes til fuglene men ingen fugler rører dette?Hvordan kan dette ha seg?Hele pakken jeg tømte ut har nå ligget urørt ute i ca 12-14 dager og ingen fugler spiser opp dette.Helt vanlig corn flakes altså.Kan noen svare meg på dette?Mvh Stig

N.N (16.02.2020)

Dette har jeg dessverre ikke noe svar eller forklaring til. Det var underlig, spesielt dersom verken kråkefugler eller måker vil spise cornflakes, siden disse fuglene er nærmest altetende.

Roar Solheim (16.02.2020)


#Økologi og atferd

Kattugle hekking

Vil kattugla gå til hekking tidligere iår på Sørlandet med denne milde vinteren og mye smågnagere i skogen?

S.K.I.S. (14.02.2020)

Det kan de gjøre.

Roar Solheim (15.02.2020)


#Økologi og atferd

Stokkendene

Hvor lang tid tar det fra ei stokkand blir befrukta til eggene legges? Ha fleire gonger nå siste halvdelen av januar og nå i februar sett ender som har paret seg. Redd det er denne milde vinteren som forvirrer og gir vårfornemmelse.

K. (12.02.2020)

Hos fugler som lever sammen i par, kan det skje parringer lenge før eggleggingen. Men når eggløsningen starter hos hunnfuglen (som gjerne legger ett egg hver dag), så befruktes egget og verpes i løpet av 24 timer.

Roar Solheim (12.02.2020)


#Økologi og atferd

Måker

Hei, liker å mate fuglene i parken, men i blant har jeg glemt meg og kastet ut litt store biter av hardt brød, skaller etc. Ser at måker spiser dem og de sitter synlig som en bulk som ikke går ned spiserøret før etter en stund, er synlig utenpå halsen. Etter en en stund så glir det ned, eventuelt at jeg ikke har sett samme måke kanskje den fikk vondt ig fløy vekk.

Spørsmålet er om de tåler mer enn oss? Håper de har kreftigere slimhinner i spiserøret etc, for de tar store biter når de kan. Håper jeg klarer å dele opp skalkene i fremtiden. Har jeg kanskje skadet en måke? - Er redd.

N.N (12.02.2020)

De tåler absolutt å svelge mye større matbiter i forhold til kroppen enn vi gjør, Fiskespisende fugler kan svelge store fisker som blir liggende som en bulk eller kul på halsen. De løser seg gradvis opp og forsvinner ned i mage og tarm!

Roar Solheim (12.02.2020)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Jeg vet om mange spettehull etter flaggspett i området hvor jeg holder til. Vet det også finnes spurveugle i området. Jeg lurer på om det er mulig å se om det hekker spurveugle i noen av dem. Jeg har hørt at den ikke titter ut av hullet slik som perleugla gjør om man skraper på treet. Så hvordan kan man påvise hekking i slike hakkespetthull?

A. (11.02.2020)

Hvis hullet ikke er for høyt over bakken, kan du forsiktig stikke en tynn kvist inn i hullet. Hvis det ligger en spurveugle der og ruger, knepper den kraftig med nebbet. Når eggene er klekket, renser spurveuglehunnen opp i reiret og kaster fjær, hår og gulpeboller ut fra redet. Dette havner på bakken under reirhullet, og en slik haug underet spettehull tyder på at det er i bruk av spurveugler.

Roar Solheim (11.02.2020)


#Økologi og atferd

Påfugl

Hvordan blir en påfugl født? Hvem er fiendene til dyret? Bor den alene eller sammen med andre? Hva spiser en påfugl? Hvordan er en dag som en påfugl?

I. (10.02.2020)

Her stiller du så mange spørsmål at det vil ta en hel dag å svare, derfor må du selv søke på nettet om påfugler og lese om, dem. påfugler klekkes fra egg lik alle andre fugler. De lever ofte flere sammen.

Roar Solheim (10.02.2020)


#Økologi og atferd

Måken «stepper»

Hva gjør måken når den liksom «stepper» rundt og rundt på plenen? Vekker den opp metemarkene eller...?

A. (09.02.2020)

Ja. Både måker og vadefugler "stepper" på denne måten med begge føttene, eller bare den ene foten. De gjør dette for å skremme mark og andre småkryp til å bevege seg, slik at de kan få øye på bevegelsen og gripe byttedyret.

Roar Solheim (09.02.2020)


#Økologi og atferd

Varsler

Forekommer det at varsleren ankommer foringsbrettet og spiser solsikkefrø og brød?

J.M. (07.02.2020)

Nei, det har jeg aldri hørt om. Derimot kan den oppsøke forplasser for å jakte småfugler eller mus når slike finnes på bakken ved forplassen.

Roar Solheim (07.02.2020)


#Økologi og atferd

Horder av grønnsisik

Har store flokker av grønnsisik på fuglebrettet. Grønnfink og gulspurv er ikke å se lenger. I gruppen Småfugler på fuglebrettet på FB, rapporteres det om horder over hele Østlandet. Er det noen forklaring på dette? Hilsen Britt Aune

N.N (05.02.2020)

Ikke annet enn at sisikene er flokkfugler som streifer omkring om vinteren, på leting etter frø og andre matkilder. Da kan de plutselig dukke opp på en forplass.

Roar Solheim (06.02.2020)


#Økologi og atferd

Kysning mellom rype og jerpe

DNA viser i dag at det er blitt en krysning mellom rype og jerpe, vil avkommet bli sterilt ?

H.H. (05.02.2020)

Vanskelig å si. Rakkelhaner, som er avkom etter orrhane og røy, er ikke sterile, og kan få 2. generasjons hybrider med røy igjen.

Roar Solheim (05.02.2020)


#Økologi og atferd

lurer på??

hvordan plasserer lundefuglen fisken den fanger in nebbet??

A. (05.02.2020)

Den klarer å fange og holde sammen flere småfisk i nebbet, men hvordan den klarer dette, vet jeg dessverre ikke!

Roar Solheim (05.02.2020)


#Økologi og atferd

Svane

Hvor lenge kan svanene fly i lufta?

K. (05.02.2020)

Har dessverre ikke noen tall for dette, men sannsynligvis i mange timer (trolig minst 8-10 timer).

Roar Solheim (05.02.2020)


#Økologi og atferd

Alke

kor mye unger lager alke

S.N. (05.02.2020)

Alkefuglene legger kun ett egg om året, og får bare EN unge.

Roar Solheim (05.02.2020)

««første 1 762 - 1 786 av 6 931 siste»»