Hopp til hovedinnhold

Resultater

Rapportør:Losby besøksgård
Område:Låven på Losby (Lørenskog, Akershus)
Dato:08.05.2002
Aktivitet:Når kommer våren?

Funn


Art:Låvesvale (Hirundo rustica) 
Fenofase:Ankomst07.05.2002

Andre bilder

Det gamle klokketårnet på låven til besøksgården, er et godt synlig landemerke som du ser med en gang du kommer til Losby og parkerer bilen din på parkeringsplassen i "Dumpa". Og kommer du på sykkel langs Kirkerudveien, eller på ski langs den gamle traséen etter Losbylinja, vil du også straks se tårnet.
© Willi Flatmo (12.02.2002)
Interiør fra allrommet på besøksgården hvor det gamle reisverker er forsøkt bevart i sin opprinnelige form da den gamle heiselåven ble restaurert. Rommet er til daglig kafè for markatravere og andre besøkende til gården. Skoler og barnehager som etter avtale besøker gården, skal kunne bruke rommet til å nyte medbrakt matpakke og drikke.
© Willi Flatmo (12.02.2002)
Losby besøks- og opplevelsesgård består av flere elementer. Stallen er utleid av Lørenskog kommune til en privat stalldriver på kommersiell basis. Stalldriveren gir ridetimer til hesteinteresserte. Når besøksgården kommer i full drift en gang ut på nyåret, ønsker vi å etablere et godt samarbeid slik at det kan være mulig for besøksgårdens besøkende å få komme inn i stallen for å se seg om.
© Willi Flatmo (12.02.2002)
Besøksgården på Losby tilbyr kanoaktiviteter for barnehager og skoleelever i Lørenskog. Losbyvassdraget strekker seg langt inn i Østmarka. Ved å følge vannveien innover kommer du forbi et restaurert vannhjul, gamle husmannsplasser, stein-kistedemninger og beverhytter. Det er også knyttet myter til enkelte steder. Den mest kjente er myten om eneboeren Rønnaug Gjeiterud som livnærte seg med jakt og fiske.
© Willi Flatmo (13.05.2002)
Når du har padlet sørover mot demningen på Tangen, har du en fin utsikt over Mønevann som du nettopp har padlet over. Fra nordenden av Mønevann ble vannet ført via ei 300 m lang vannrenne ned mot vannhjulet som drev den gamle vassaga på Losby Brug. Ved Tangen finner du de to gamle husmanns-plassene Nordre- og Søndre Tangen.
© Willi Flatmo (13.05.2002)
Da Losby Brug var i store deler av forrige århundre den største jordbrukseiendommen i Lørenskog og gikk under navnet Losby Gods. Men etter at jorda hadde ligget brakk i mange år, ble den dyrka marka lagt ut til golfbane tidlig på 1990-tallet. Golflandskapet holdes i god stand med vidsrtakte områder og vannspeil dannet av Losbyelva som renner gjennom dalen.
© Willi Flatmo (04.06.2002)
Husmannsplassen Oppegård ligger nær opp til hotellet på Losby. Plassen gikk også unde navnet sjåførboligen. Huset ble satt opp i 1850-åra. Hotellbygningene er en kombinasjon av det gamle, men nå restaurerte hovedhuset på Losby Gods, og nye bygninger bygd i samme stil.
© Willi Flatmo (04.06.2002)
Ved den gamle hovedbygninga på Losby finner du dette treet. Godseierne på Losby hadde tre hovedinteressere. Han arrangerte store selskaper, holdt hunder og plantet trær.
© Willi Flatmo (10.06.2002)
Saga på Losby ble drevet av et vasshjul, men allerede tidlig på 1900-tallet var vasshjulteknologien håpløst akterutseilt. Dampkraft var blitt vanlig på litt større sager på Romeriket. Vasshjulet som drev den gamle saga på Losby, er blitt resaurert av historielaget i bygda. Hjulet er også modell for kommunevåpnet i Lørenskog.
© Willi Flatmo (10.06.2002)
Øyestikkerne er av de mest truede insekter over hele verden. Mange arter bruker inntil 5 - 6 år på å utvikle seg fra egg til voksen. De voksne øyestikkerne lever bare noen få uker, mens larveperioden i vann kan vare mange år. Losbyelva har en rik fauna av spesialiserte øyestikkere. Det er blitt påvist ni arter. En art regnes som truet(Tang-elveøyestikker), mens en er regnet som sårbar(Elvevannymfe). Tre arter er regnet som sjeldne. Disse er blåvingevannymfe, blågrønn øyestikker og kongeøyestikker. I ei god insektbok vil man finne flere av de nevnte artene avbildet.
© Willi Flatmo (13.06.2002)
Om den gamle godseieren på Losby sies det at han hadde tre hoveinteresser. Han arrangere store, flotte og dyre selskaper hvor b.la Haakon VII kunne være en av gjestene. Han plantet trær og han var glad i hunder. Etterhvert som hundene døde, ble de gravlagt på egen hundekirkegård. På veien mot Mønevann vil du passere hunde-kirkegården på venstre side.
© Willi Flatmo (17.06.2002)
Mønevann er et populært utfartssted i Lørenskog. Til Mønevann kan du enten sykle eller gå. Kommer du med bil, må du sette bilen fra deg i "Dumpa" på Losby. Her er det ei gruppe voksne innvandrere som har fulgt et kurs i norsk- og samfunnsopplæring ved "Senter for språk og samfunnsopplæring" som har sommeravslutning.Det var underholdning med sang, musikk, diktlesning og tautrekking mellome elever og lærere. Gruppa prøvde også kano i Mønevann.
© Willi Flatmo (17.06.2002)
Væren Birger syntes det ble litt kaldt å være ute i januarkulda så han og fire søyer har flyttet inn på besøksgården. Han og søyene trives godt med stellet de får to ganger om dagen. Her er Birger litt irritert på den nærgående fotografen som bare kommer innom uammeldt og forstyrrer.
© Willi Flatmo (10.01.2003)
Killingen "Snehvit" synes også at morsmelk må til for å vokse seg stor og sterk. Mor og barn er siste skudd på husdyrstammen på besøksgården.
© Willi Flat o (05.02.2003)
Besøksgården har også fått en staselig geitbukk inn på gården. Han liker å briske seg litt for tilskuerne.
© Willi Flatmo (05.02.2003)
Det er ennå lenge før våren kommer til Losby.
© Willi Flatmo (07.02.2003)
Mini kom til verden med et brak, uten at noen visste om det. Men da fødselen ble oppdaget, fikk hun det beste stell. Hun er forresten det aller første dyr som er født på gården. At det fødes lam på denne tida er et godt tegn og tyder også på at våren er i anmarsj.
© Willi Flatmo (07.04.2003)
Etter et par dager er Mini i fin form og trives godt. Hun tar "pupp" og hopper og spretter rundt i bingen sin. Om noen dager venter vi nye lam. Og like etterpå venter vi killinger.I tillegg holder vi på akkurat nå å klekke kyllinger slik at de kommer fram før påsken setter inn for fullt. Så det kommer til å bli ganske "folksomt" her på gården i løpet av våren.
© Willi Flatmo (09.04.2003)
I dag var den første svømmeturen på gåsungene våre. De likte å svømme noe særlig og ville bare på tørt land.
© Willi Flatmo (02.06.2003)