Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 954 til 978 av totalt 2 659 spørsmål


#Fugleforing

Økt...

I forbindelse med hagefugltellingen 2020 skal vi telle de fuglene vi ser i en økt. Hva er en økt i denne forbindelse.? Hvor lenge varer en økt?

T.K. (11.01.2020)

Litt usikker på om hvor vi eventuelt har omtalt dette med "økt"? Men det som skjer er at folk blir oppfordret til å telle fugler og de får legge ned så mye arbeid de ønsker eller har tid til i løpet av en eller to dager. Enkelte velger å telle et kvarters tid, mens andre gjør dette over et par dager. Det skal noteres det høyeste antall av hver art som man registrere samtidig. Ser man 5 blåmeis lørdag og 8 på søndag, skriver man opp 8. Dette kan kombineres med at andre arter har høyeste tall f.eks. lørdag eller noen timer før/etter andre registreringer.

Morten Ree (13.01.2020)


#Fugleforing

Fuglebrett i hagen

Hei. Jeg har 2 fuglebrett hvor jeg mater småfugler. Et på fremsiden av huset, og et på baksiden av huset. Bor i et tettbebygd strøk hvor det er generelt lite fugler. Men har i en god tid nå hatt faste gjester på det ene fuglebrettet. Er samme antall og samme type fugler hver dag. Så for meg virker det ut som at det er de samme fuglene som kommer daglig. De siste dagene har jeg også observert 2 fugler på det andre brettet. Det jeg da lurer på, er om dette da kan være "nye" fugler? Eller er det mest sansynlig at det er noen av de samme fuglene som ellers holder seg til det første fuglebrettet?

N.N (10.01.2020)

Dette er interessante og spennende spørsmål, men de kan ikke besvares uten å fange og ringmerke fuglene på brettene med fargeringer. Først da er det mulig å se hvor de enkelte individene flyr.

Roar Solheim (10.01.2020)


#Fugleforing

fugler i hagen

Skrev om alle småfuglene som har blitt borte i hagen--ikke spørsmål--men jeg tror det er nyttårsrakettene--nå må det bli slutt på det---en enslig hanntrost er her fortsatt,som spiser epler jeg har lagt ut---idag så jeg en liten blåmeis og 2 kjøttmeiser--tror du at alle de andre kan komme tilbake?

T.H.V. (06.01.2020)

Det er nesten umulig å vite hva som får fugler til å dukke opp eller plutselig bli borte fra en hage, så de kan nok gjerne komme tilbake.

Roar Solheim (06.01.2020)


#Fugleforing

Foring av nøtteskrike, unngå skjære

Dette er egentlig et tips til den som spurte (23.12) om hvordan man skulle unngå at skjærene tok maten som var tiltenkt nøtteskrikene. Jeg henger nøtteposer i tråder på ei klessnor. Nøtteskrikene henger på posene som store meiser, men det klarer ikke skjærene. Har gjort dette i mange år, uten å ha noen uhell (ingen fugler har satt seg fast i posene). Godt nytt fugleår!

N.N (01.01.2020)

Takk for nyttig tips!

Roar Solheim (01.01.2020)


#Fugleforing

Skjære Nøtteskrike

Har et forebrett hvor jeg legger ut nøtter til nøtteskrikene, men det kommer ofte flere dusin skjærer som tar all maten, finnes det noen måte for å bare fore nøtteskrikene, og ikke sjærene?

N.N (23.12.2019)

Det er nok vanskelig, siden de har omtrent samme størrelse.

Roar Solheim (23.12.2019)


#Fugleforing

Pilfink i flokk

Jeg mater en flokk på ca 50 pilfinker på Lillehammer Det er få andre arter som spiser frø hos meg, kun noen få kjøttmeiser og blåmeiser. Kan pilfinkene bruke flokken til å holde andre arter på avstand for å ha foringsplassen for seg selv?

B.A. (19.12.2019)

Tror ikke det, men kan dessverre ikke si noe sikkert her.

Roar Solheim (20.12.2019)


#Fugleforing

Hønsefor fra Felleskjøpet

Kan man bruke dette til småfuglene?

K. (12.12.2019)

Det tror jeg nok, siden høns kan spise det. Det er i alle fall ikke farlig for andre fugler, og hvis de liker det kommer de til å spise det.

Roar Solheim (12.12.2019)


#Fugleforing

Peanøtter/jordnøtter

Jeg har sett at når jeg mater med forskjellige typer fuglefor, er det peanøtter det går mest av her. Har hørt at en burde knuse nøttene, da fugler kan sette de i halsen om de er for stor, hva tenker du om det? Er det noe vits å knuse nøttene før jeg legger de ut?

H. (12.12.2019)

Meiser og mindre fugler hakker i stykker nøttene, så de har ingen problemer. Kråkefugler kan kanskje svelge dem hele, men har heller ikke noen problemer med det, så bare legg dem ut hele i nettingautomat..

Roar Solheim (12.12.2019)


#Fugleforing

Konglebit

Kan man få konglebit på forringsbrettet ?

N.N (04.12.2019)

Ja. De spiser gjerne solsikkefrø. I Finnmark, og i Kanada, er konglebitene faste og vanlige brettgjester.

Roar Solheim (04.12.2019)


#Fugleforing

fuglemater til å henge på vinduet

Hei, er det problematisk å henge en fuglemater direkte på vinduet. Jeg tenker da spesielt på høyere risiko for å kræsje i vinduet.

N.N (03.12.2019)

Nei, tror ikke det.

Roar Solheim (03.12.2019)


#Fugleforing

Stor nok for rødstrupa?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi er plaget med at skjæra tar meisebollene med en gang vi henger dem ut, derfor har jeg kjøpt slike til å ha dem i, så den ikke flyr av gårde med maten.
Er åpningene stor nok for rødstrupa? Så det satt en utenfor og titta,men han fløy ikke opp... største åpning er 4x4.5 cm....

A.F. (02.12.2019)

Hvis meisene kommer inn, gjør rødstrupa det også. Men den kan være mer skeptisk til nye og uvante forautomater enn meisene...

Roar Solheim (02.12.2019)


#Fugleforing

Fuglemater

Vi har laget mater av melkekartong samt vi har en meisebollholder og en dispenser av netting til peanøtter. Både grønnfinken, kjøttmeisen, blåmeisen,spettmeisen forsyner seg. Rødstrupen har også så smått begynt å forsøke seg på meisebollholderen. Men bjørkefinken og bokfinken spiser ikke fra noen av materne. Den speider på bakken etter mat. Det begynner nå å bli problematisk for dem å finne noe der da snøen har ankommet. Er det noen type matere som bedre egner seg til disse fuglene?

I. (30.11.2019)

Solsikkeautomater kan bli besøkt av disse finkefuglene.

Roar Solheim (30.11.2019)


#Fugleforing

Tørt brød i fett ok?

Jeg har tørket brød og Flott matfett i huset. Kan jeg blande det til fuglene?

H.M.A.N. (30.11.2019)

Tror ikke det er noe problem.

Roar Solheim (30.11.2019)


#Fugleforing

Servering av peanøtter til småfuglene

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvordan serverer jeg peanøtter til småfuglene? Har nøttene nå i en automat med 4 åpninger til nøttene, men nøttene faller ikke nedover i "hylsen" etterhvert som nøttene spises. Jeg må da slå i automaten for at nøttene skal falle nedover. Hvordan er den beste måten å servere nøtter?

E.H. (30.11.2019)

Nøtter bør helles i rør av smårutet metallnetting. Den automattypen du har helt dem i på bildet, er beregnet for solsikkefrø og ikke jordnøtter.

Roar Solheim (30.11.2019)


#Fugleforing

Tomt fuglebrett

Hei. Begynte å mate fglene i sept. med hovedsaklig solsikkefrø emn også talg. Helt til for en uke siden krydde det av nesten alle typer meiser. plutselig er det helt tomt.Hadde jevnlig besøk av en spurvehauk som nok forsynte seg litt men kan ikke tro at den er årskaen til at alle fuglene forsvinner. Finnes det en forklaring på dette?

J.T. (28.11.2019)

Det KAN hende at fuglene har fortsatt på trekk, noe både kjøttmeis og blåmeis gjør.

Roar Solheim (28.11.2019)


#Fugleforing

Jordnøtter og myggel

Hei,

Jeg har hengt ut en fuglemater i metall som passer for jordnøtter. Men lurer på hvor lenge denne kan henge ute før jeg må fylle på med nye nøtter/bytte ut maten? Tenker da spesielt på myggel som kan komme. Maten henger på et tre uten noen form for beskyttelse. Det varierer hvor lang tid det tar før de spiser opp maten. Men jeg er usikker på om de har hengt ute for lenge. Vil ikke gjøre fuglene syke heller.

Hilsen Sunniva

S. (26.11.2019)

Hvis nøttene er ferske i utgangspunktet, vil de bli spist opp lenge før de begynner å mugne.

Roar Solheim (26.11.2019)


#Fugleforing

Aflatoxin i nøtter , hvete. Havre. Giftig ?

Hei leste nettopp at aflatoxin er i alle typer nøtter og er farlig for menneskers helse . Hva med fuglene og ekorn er d farlig for de ogsåm? Har ikke anben mail . Ønsker ikke den publisert på siden her.

R. (26.11.2019)

I følge teksten du viser til, kan dette giftstoffet være farlig for fugler og pattedyr (inkludert mennesker). Derfor er det viktig at jordnøttene er ferske og ikke mugne. Vet dessverre ikke hvor godt dette sjekkes av fuglematimportører i Norge.

Roar Solheim (26.11.2019)


#Fugleforing

Smitte fra mus til fugl?

Hei! Fuglematen jeg hadde kjøpt inn lå en stund i garasjen. Etter en stund viste det seg at en mus hadde gnagd seg igjennom plasten og lagd seg et lite bol med blader og rusk og rask inni fuglematen. Musa fikk jeg tatt. Men bør jeg nå kaste hele sekken, eller kan jeg gi maten til fuglene i løpet av vinteren? Det er peanøtter og solsikkekjerner uten skall.

K. (26.11.2019)

Dette er ikke noe problem etter mine kunnskaper, så bare bruk foret som fuglemat!

Roar Solheim (26.11.2019)


#Fugleforing

Fuglemat

Hei.
Vi har et barn i barnehagen vår som er allergisk mot kokos, og vi må derfor finne andre fett typer enn Delfi og Matfett og blande fuglefrøene med når vi skal lage meiseboller. Kan jeg bruke usaltet meierismør fra Tine?

J. (25.11.2019)

Du må bare prøve. Har dessverre aldri forsøkt dette før. Så lenge det er usaltet er det trolig helt OK for fuglene, bare det blir hardt nok til å kunne fungere i en meisebolle.

Roar Solheim (26.11.2019)


#Fugleforing

Jule middag

Kan fuglene få juleribbe?

N.N (22.11.2019)

Tror nok at dett er helt OK for kråkefuglene.

Roar Solheim (23.11.2019)


#Fugleforing

Rotter

Har observert rotte som spiser fuglefrø/solsikkefrø på bakken. Må jeg bare slutte med å fore fugler eller finns det andre løsninger?

N.N (20.11.2019)

Gnagerne finner raskt mat på bakken, men de finnes i området selv om det ikke er fuglemat på bakken. En løsning for at det ikke skal falle ned masse mat til smågnagere, er å fore med fuglemat som ikke gir masse mat på bakken. Meiseboller, halve kokosnøtter og fett i nettingbur er bra, for det må fuglene hakke på over bakkenivå.

Roar Solheim (20.11.2019)


#Fugleforing

Foring

Er det skadelig å legge ut resten av smult som er igjen etter smultringkoking.

K.M.L. (19.11.2019)

Tror dette kan brukes uten problemer.

Roar Solheim (19.11.2019)


#Fugleforing

Sidensvans

Oppserverer at det er store mengder sidensvanser rundt.
Hvordan lokke dem ned på foringsplassen vår?
Har så lyst til få besøk i hagen.
Har satt ut rognebær til dem også.
Vi bor i Søgne

A.B. (14.11.2019)

Disse får du neppe på forplass så lenge det er masse rognebær å finne rundt omkring. Når bærene begynner å minke, kan overmodne epler og pærer værer et alternativ.

Roar Solheim (14.11.2019)


#Fugleforing

Fuglemat

Kan man kjøpe frø fra foreningen? Pris?

T.K. (10.11.2019)

NOF sentralt selger ikke fuglemat, men det hender at noen lokallag har fått til ordninger hvor medlemmer kan få kjøpt fuglemat noe rimeligere enn i butikkene. Her må du finne fram til nærmeste lokallag der du bor.

Roar Solheim (10.11.2019)


#Fugleforing

Svaner

Vi har et lite vann her som snart fryser! Vi har 4 svaner her som vi har matet 2 voksene og 2 barn. Diskusjon her nå er om vi skal slutte å mate de, så de flyr? Noen mener vi gjør de en bjørnetjeneste og at det er fare for St de ikke flyr før isen kommer!!håper på svar

N.N (04.11.2019)

Litt vanskelig å kunne gi noen absolutte svar på slike spørsmål. Svaner BØR kunne klare å fly vekk når vann fryser, og de klarer å lette fra bakken, så det burde ikke være noe problem. Hvis vannet fryser OG matingen opphører, flyr de temmelig sikkert vekk, så matingen i seg selv burde ikke være noe problem.

Roar Solheim (04.11.2019)

««første 954 - 978 av 2 659 siste»»