Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 79 til 103 av totalt 1 325 spørsmål


#Sykdom og skader

Døde pilfink

I sommer (14. juli) skulle jeg sjekke to kasser hvor det hekket pilfink. Begge kassene henger på boligen vår. I den ene kassen lå det en død voksen fugl. I den andre kassen lå det to døde voksne fugler. Hva kan ha forårsaket at de døde? Har lest om bakteriene salmonella og e.coli. Om sommeren blir fuglene hos meg matet med jordnøtter som er plassert i en hengende beholder. Vet heller ikke om naboer som gir mat på brett. Da reirene ble fjernet kunne jeg ikke se utøy i dem.

G.F. (17.10.2021)

Det er dessverre umulig å vite hva disse fuglene kan ha dødd av. Rotte/musegift er f. eks. også en mulighet. For å kunne si noe i slike tilfeller må nok fuglene undersøkes av vilt-veterinær.

Roar Solheim (17.10.2021)


#Sykdom og skader

Kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Kjøttmeis som gisper etter luft
Kan den ha satt fast noe i nebbet / hals

H.L.K. (16.10.2021)

Det er neppe årsaken, men den kan ha indre skader eller hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Slik gaping som kan se ut som gisping etter luft, kan være siste tegn på at en fugl er i ferd med å dø.

Roar Solheim (16.10.2021)


#Sykdom og skader

Skadet måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi tok inn en skadet ung måke. Den har skadet foten, nebbet og øye på en side. Den spiser men må ha små biter. Ser ut som den finner det vanskelig å svelge. Jobber veldig med å få ned større biter. Er det noe håp tror du? Den er inne i et bur, virker lite redd/sliten. Hopper på ett ben.
Mvh Nina

N.N (14.10.2021)

Dessverre vanskelig å vurdere på avstand bare ut i fra et bilde.

Roar Solheim (14.10.2021)


#Sykdom og skader

Gul Knop hos Grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi har to grønnfink(unger?) som vi mistenker har Gul Knop. Dette da de er mest på bakken, uredde, oppblåst fjærdrakt og ser ut som de har vanskeligheter med å spise….
Er det noe man kan gjøre for å hjelpe de, eller bare vente…….?

K.E.O. (22.09.2021)

Dessverre ikke noe du kan gjøre for disse.

Roar Solheim (22.09.2021)


#Sykdom og skader

Skjære i nabolaget med skadet vinge

Hei vi bor på Hamar vest i nabolag.rett utenfor har vi et skoleområde med et skogsområde hvor skolebarn leker.jeg går tur forbi dette området hver dag og ser en ung skjære som hopper rundt i dette området med den ene vingen hengende halveis ned.den hopper rundt kun i dette området .kan den greie seg på denne måten?

T.E..H. (19.09.2021)

Ja, dersom den finner mat kan den klare seg lenge. Hvis det er snakk om en ikke altfor komplisert skade, kan vingen også leges slik at fuglen kan fly igjen. Det beste er at den får være mest mulig i fred.

Roar Solheim (19.09.2021)


#Sykdom og skader

Stor måkeunge som ikke flyr

Hei,

Utenfor jobben min, på en parkeringsplass i by, er det en måkeunge (som nå er ganske stor) som holder til alene. Tidligere i sommer har det vært flere måker og måkeunger her, men denne måkeungen er nå igjen alene. Jeg har fulgt litt nøyere med den de siste par ukene, og har sett at fuglen har haltet, men haltingen har tydelig blitt bedre de siste dagene. Det største problemet er imidlertid at fuglen ikke ser ut til å kunne fly. Innimellom ser det ut til at den prøver, men den letter ikke. Det er ingen åpenbare brudd i vingene (begge vingene ligger fint inntil kroppen, og fuglen kan løfte dem begge), men når jeg ser nøye etter ser jeg at "skulderen" på den ene siden stikker litt fram/ut, mens "skulderen" på motsatt side ligger helt inntil kroppen. Det ser ikke veldig unaturlig/dramatisk ut, men det er kanskje årsaken til at fuglen ikke flyr. Bortsett fra litt halting, og det faktum at den ikke ser ut til å kunne fly, ser måkeungen ut til å være i god form. Den tar tydeligvis til seg næring, siden den har klart seg fram til nå. De siste dagene har jeg også lagt ut litt fisk til den, og den er kvikk og har god appetitt.

Jeg har lest at vingeskader kan bli bra av seg selv, og tenkte i utgangspunktet å følge med fuglen 1-2 uker til, og gi den litt mat i håp om at vingen skal bli bra av seg selv. Dersom vingen ikke blir bra av seg selv, vil jeg gjerne hjelpe den, og jeg betaler gjerne for veterinærutgifter hvis fuglen kan hjelpes. Kan du si meg hva jeg bør gjøre her? Hvor lenge bør jeg vente og se om vingen blir bra av seg selv før jeg tar den til veterinær? Hvis fuglen skulle trenge en kort rehabiliteringsperiode etter evt. veterinærbesøk, kan den være på et rom innendørs? Hvis det er til hjelp kan jeg prøve å ta bilde av fuglen og ettersende.

På forhånd tusen takk for hjelpen!

H. (15.09.2021)

Det beste er nok å la fuglen få tid på seg, og se om den kommer til hektene der den er. Så lenge vingene ligger riktig, er det ikke mye en kan gjøre, og en veterinær kan ikke gjøre noe som bedrer på situasjonen, annet ennå bistå ved eventuell avliving. Hadde vært fint om du kunne angi hvor i landet dette er.

Roar Solheim (15.09.2021)


#Sykdom og skader

Skjære med skadet ben

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann, denne eldre skjæra har bodd lenge utenfor vinduet mitt, men i dag så jeg at den hadde skadet benet. Han satt i grasset og hoppet rundt på ett ben, og senere så jeg den i treet, hvor den hadde den ene foten henge rart.
Bør den bare vere i fred enn så lenge?

A.J. (13.09.2021)

Ja. Selv om beinet skulle gro i feil stilling, kan skjæra klare å leve med dette handicapet i mange år. Vanskelig å hjelpe en skadet fugl når den kan fly godt.

Roar Solheim (13.09.2021)


#Sykdom og skader

Løvsanger

I dag fant vi en løvsanger på en butikktrapp. Det kan se ut som at den har fløyet i et vindu. Den har ingen synlige skader. Vi la den i en pappeske så den skulle få ro og fred, så fikk den litt vann på en q-tips. Etter 3-4 timer i eska tok jeg eska ut for å se om den ville fly. Men, det ville den ikke. Jeg har den nå i en gjennomsiktig boks. Her har den grener å sitte på, vann og knuste sirisser (kjøpt på dyrebutikken). Jeg har også lagt inn en blåbær og en edderkopp. Den har ikke spist noe enda, som jeg kan se. Nå sitter den på greina si og sover med hodet til siden, av og til piper den litt. Den ene vingen stikker litt mer ut enn den andre, men bare veldig lite. Den flakser litt rundt av og til og bruker begge vingene. Jeg tenker å ha den i eska i noen dager, og håper at den kvikner litt til slik at jeg kan slippe den fri. Men, hva hvis den ikke gjør det? Hvor lenge er det forsvarlig å ha den slik? Jeg tenker på at dette er jo en fugl som flyr til Afrika i september. Hvis den krever veldig lang rehabilitering så kan jeg vel ikke slippe den fri i oktober/november, for da kan den jo ikke være her i Norge.

A.C. (07.09.2021)

Det er stor sannsynlighet for at den har fått en hjernerystelse av kollisjon mot vindu. Det kan ta alt fra noen timer til flere dager før den kommer seg, men det høres ut til at den kan ha en sjanse til å komme seg. Det er ikke noe problem om den må holdes i rehabilitering en uke eller mer.

Roar Solheim (07.09.2021)


#Sykdom og skader

Skadet skjære

Vi fant en skadet skjære i ettermiddag. Den kan ikke fly. Den prøvde å hoppe rundt men slo bare kollbøtte. Vi tok den med inn i gangen og den roet seg veldig. Den bakser litt rundt i kassen og klarer ikke å stå. Fått mat og drikke men vil ikke ha. Der virker som ene vingen er skadet og at stjerten en brukket. Stjerten ligger av og til oppover langs ryggen. Hva bør vi gjøre? Er det liv laga? Tusen takk!

R. (30.08.2021)

Dette kan minne om forgiftning. Spørsmålet er om fuglen har fått i seg muse-/rottegift. Se om det bedrer seg etter et døgn, hvis ikke bør den kanskje avlives.

Roar Solheim (31.08.2021)


#Sykdom og skader

Dompap, myting?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Tok et bilde av en dompap 26 aug. 2021. Den er litt rufsete i fjærene oppå rygg, og den
mangler en del fjær rundt hals. Den virker både frisk, og har god matlyst.
Kan dette være myting? På forhånd, takk for svar.

T.S.P. (30.08.2021)

Det har kommet noen bilder av finkefugler med slik ugrei fjærdrakt, og det spørs om de er rammet av en eller annet sykdom. Vet dessverre ikke hva dette kan være.

Roar Solheim (30.08.2021)


#Sykdom og skader

Skadet skjære med rykninger

Fant en skjære vi først trodde var død, men viste seg at den var skadet. Tipper en annen større fugl. La den i en pappeske på verandaen. Den er våken og har blitt litt bedre, men har noen stygge rykninger. Har også et stort sår på hodet. Er det best å vente det ut, og se, eller la den slippe å lide mer?

J.R. (29.08.2021)

Se hvordan den er i morgen.

Roar Solheim (29.08.2021)


#Sykdom og skader

Sykdom hos skjære

Jeg har tatt vare på en skjære som var forlatt som baby, som rakk å bli 4 mnd. Den var frisk og rask, fikk venner i nabolaget, og fikk mat/vann fra meg ved behov. Hun begynte å bli ganske selvstendig for ca en mnd siden. For noen dager siden begynte hun å bli slapp og etter hvert blåse seg opp og så ut til å slite med pusten. Etter noen dager med tiltagende redusert tilstand, døde hun. Er det noen sykdom som kan ha forårsaket en så rask død hos en ung og frisk skjære?

I. (28.08.2021)

Dessverre umulig å vite uten en veterinærundersøkelse. men fugler kan få infeksjoner i lungene akkurat som oss, og de kan dø av dette.

Roar Solheim (29.08.2021)


#Sykdom og skader

Skadet dompap, vil fjær vokse ut igjen rundt halsen

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (29.08.2021)

Kanskje, men denne ser ut til å ha en slags sykdom, og det kan kanskje forhindre fjærutvekst. Vet dessverre ikke hva som feiler denne.

Roar Solheim (29.08.2021)


#Sykdom og skader

skjære unge med skadet vinge

Hei. Har en skjære unge med skadet vinge. Skulder vingen ser ut til å henge litt.
Den holder til i grantrenene rundt tomten vår. Jeg er litt usikker på hva jeg skal gjøre? Jeg mater (kattemat) og gir den vann. Men er redd den enten blir kjørt over når den krysser veien (som til tider er veldig trafikkert) eller blir tatt av katten til naboen eller Hauken som kommer innom av og til.
Håper på et svar som kan redde denne vakre og intelligente fuglen. :) Takk

C.A.A.W. (25.08.2021)

Dersom skjæra klarer seg bra og blir matet, er det bedre at den får være i fred ute enn at den blir fanget og satt i bur. Faren for å bli tatt av katt, hauk eller å bli påkjørt er der selv om skjæra kan fly godt også, så den risikoen er naturlig.

Roar Solheim (25.08.2021)


#Sykdom og skader

Grønnfink med fjærløst hode

Fanget denne grønnfinken på film. Hva er galt med hodet? Lider fuglen eller kan den klare seg? Den ser frisk ut og oppfører seg på samme måte som de andre grønnfinkene på forplassen

I.S. (24.08.2021)

Vet dessverre ikke hva slags sykdom denne kan være rammet av. Men fuglen ser ganske kvikk ut, så kanskje er dette noe den kan komme seg av og få tilbake nye fjær på hodet.

Roar Solheim (24.08.2021)


#Sykdom og skader

Fugl krasjet i vindu

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en fugl som krasjet i vinduet vårt og overlevde, den prøvde noen ganger å ta av igjen rett etter men flakset bare rundt på bakken. Vi har tatt den inn i en pappeske med litt korn og vann, men den viser ikke noe interesse for dette. Er det noen som har noe tips om hva vi bør gjøre annet enn å vente og se?

C.O. (19.08.2021)

Dette er en låvesvale, så korn er helt nytteløst - den er insektspiser. Hold en finger med vanndråpe på borttil nebbet og se om den da drikker. Kanskje er den OK i morgen. den har nok fått hjernerystelse.

Roar Solheim (19.08.2021)


#Sykdom og skader

Syke bokfinker og grønnfinker

Hei. Flere fugler har dødd iår der vi mater fuglene i hagen, og vi lurer på hva det kan være. Vi prøver å holde det rent under matestasjonen for å unngå at de får seg for mye avføring. Se vedlagte video hvor fuglen får disse krampene og skjelvinger og mister kontroll over kroppen før den til slutt dør. Håper dere har et svar.

N.R. (15.08.2021)

Dessverre, vet ikke hva som kan være i veien med denne bokfinken, men det minner om en slags forgiftning. Kanskje veterinærer som kan viltsykdommer kan svare (Veterinærinstituttet).

Roar Solheim (15.08.2021)


#Sykdom og skader

Spørsmål ang gulfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender et bilde og liten video av grønnfinken som har kul over nebbet. Kanskje du ser meir no.
Du sa det kunne være gulknop
Hilsen
Paulm

P.M.V. (14.08.2021)

Vet dessverre ikke hva som kan feile denne.

Roar Solheim (14.08.2021)


#Sykdom og skader

Grønnfink med stor klump over nebbet

Hei
Vi har masse fugler på fuglebrettet vårt.
Det er en grønnfinkunge som er der som har en stor oransje lignende kul over nebbet. Han ser ikke helt frisk ut.
Har du noen formening om hva det kan være?
Hilsen to som syns det er veldig fint å se på fugler.

P.M.V. (14.08.2021)

Vanskelig å si uten foto av fuglen, men grønnfink har i flere år blitt rammet av en sykdom som kalles gulknop. Kanskje er det dette som feiler fuglen.

Roar Solheim (14.08.2021)


#Sykdom og skader

Skjære unge med hjernerystelse.

Hei. fant en halvvoksen skjæreunge på trappen. hadde et lite merke i pannen. Trolig flyge i vindu.
Har hatt den inne i to dager nu. Var svært ustødig . Ble betydleig bedre på første kvelden. lå i ro på natten (har kamera som registrerer bevegelse) Synes at den ble mer ustødig igen på dag 2. Den spiser ca bare en halv leverpostei box per dag. Hvor mye mat skal den ha pr dag? Regner med den spiser en del mindre en hva en fugel som er frisk og som bruker mer energi.
hvor lang tid kan det gå på det lenge for at den kan bli frisk, eller at det ikke er noe håp.

K.W. (14.08.2021)

I noen tilfeller kan det ta et par uker for at en slik fugl kommer seg helt. Har dessverre ikke noen mål for hvor mye mat ei skjære spiser eller trenger per dag.

Roar Solheim (14.08.2021)


#Sykdom og skader

Skadet måke

Hei, vi har en gråmåke i nabolaget. Den har hatt en deformert fot i flere år, og fungerer fint, får barn hvert år. I sommer så foten verre ut enn før, den var blodig og svart oppover beinet. Fargen ble frisk igjen, men måken kan ikke lenger bruke beinet, tidligere støttet den seg på det. Og jeg ser at det er sår inn til skjelettet. Det virker merkelig nok som den ikke har vondt, den er rolig, og kommer for å få mat, som før. Men foten ser ikke bra ut. Spørsmålet er om det er noen fuglekjennere i Larviksområdet jeg kan kontakte som kan vurdere situasjonen. Burde foten amputeres? Klarer måker seg med en fot? Eller er det bedre å la foten være?

J. (12.08.2021)

Fugler kan faktisk klare å leve med slike handicap, og det beste er å la fuglen være i fred.

Roar Solheim (12.08.2021)


#Sykdom og skader

Svanunge I Tvedestrand

En svane i Tvedestrand har en fiskekrok og et snøre sittende fast, snøret er nå i munnen. Noen mener fiskekroken henger fast på brystet, men jeg er usikker på om den sitter i munnen. Redd den skal kveles av snøret og skade seg på kroken. Vi har prøvd å få lokket den hen til oss for å klippe av snøret, uten hell. Svanungen trenger hjelp, om du kan komme hit eller få tak i noen andre som eventuel kan få tak i den.

T. (11.08.2021)

Forsøk å kontakte Morten Erichsen som bor i Tvedestrand.

Roar Solheim (11.08.2021)


#Sykdom og skader

Fløy i vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag fløy det en liten fugl i vinduet hos oss. Tror det er en gransanger. Har lagt den i en liten eske med håndkle, vann, eple og fuglefrø. Ser ut som den har skadet en fot og en vinge. Den ligger å lukker øynene og åpner og lukker nebbet kontinuerlig. Ser ikke ut som den har det godt. Har hatt den litt rett utenfor og litt inne i tilfelle den var varm, men den åpner og lukker nebbet uansett om den er ute eller inne. Kan den bli bedre? Hva bør vi gjøre?

K. (11.08.2021)

Gransanger eller løvsanger. Den har nok fått en hjernerystelse. La den ligge slik og se om den kommer seg i løpet av dagen eller til i morgen. Den kan dø dersom skaden er for stor, så du kan bare vente og se hvordan det går.

Roar Solheim (11.08.2021)


#Sykdom og skader

avliving eller fortsette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

for ca 6 uker siden kom jeg over en fugl som lå i veibanen og kraftig redusert og gapte etter mat, var kanskje 2 uker gammel. I beste mening tok jeg den med hjem og etter røntgen hos dyrlege fant vi at vingen var brukket, men ikke så komplisert at det ikke kunne fikse seg selv fikk vi beskjed om. Den kom seg men fikk litt senere en kraftig smell av ei skjære ute i hagen slik at den andre vingen også fikk en skade (hang ned) og muligens et brukket ribben (et bengniss under pusting). Etterhvert har vingen og fuglen blitt god igjen og har gått fra grøt-mat til mer fast føde som frø, tørt brød og vann samt en flue i ny og ne. Vi har også handlet noe vitaminpulver fra en dyrebutikk den får oppløst i vann. Utfordringen nå er at selv om vingene virker å fungere greit når vi kaster den opp i lufta så klarer den maks 3-4 meter siste 2 ukene mens den bare daler mot plenen og jeg er redd den kanskje aldri vil kunne fly ordentlig selv. I sine egne forsøk på å fly så blir det mer flaksing og hopping. Under disse forsøkene så har også fjærene på stjerten brukket i tuppene.

Vi har bygget et fint og sikkert sted til den som den kan oppholde seg i utendørs der den hopper fint fra gren til gren, men vi tar den inn om natta så den kan øvefly litt i kjelleren mens vi andre sover. Fuglen er kvikk og oppfører seg som fugler flest ut fra det vi vet, bortsett fra at den begynner å bli veldig tam og har funnet sin favorittsted på hodene våre. Legger seg stort sett bak i nakken for å ta en blund og storkoser seg i vannskåla når den får bade.

Vi er litt rådvill akurat nå, ettersom vi kanskje ikke er god nok på å følge opp flygetreninga, og et fugleliv uten å kunne fly blir vel ikke helt riktig det heller. Burde vi holde ut litt lenger og se det an eller bør vi avlive den, eventuelt levere den til noen som kan hjelpe? Kommer fjærtuppene på stjerten til å vokse ut igjen?

Selve fuglearten er vi usikre på men mistenker det er en bokfink

R. (11.08.2021)

Dette er en ung dompap. Den ser ganske kjekk ut, og det kan hende at det tar flere uker før den kan fly skikkelig igjen. Hvis dere har tid og lyst, ville jeg holdt og foret den i flere uker ennå.

Roar Solheim (11.08.2021)


#Sykdom og skader

Skadet svale

Katten min kom idag hjem med en svale som hadde fått ett sår på magen. Den klarer heller ikke å fly selv om den flakser med begge vingene. Den står stadig på begge bena både på flatt gulv og når den balanserer på fingeren min. Har fått tak i penicillin og melormer som jeg prøver å mate den med. Men den er ikke videre interessert i dette.
Må den tvangsmates? Og hvordan er egentlig prognosene for en liten fugl etter å ha ha blitt tatt av katten og ikke vil fly?

M. (10.08.2021)

Et bilde ville ha hjulpet. Hvis det er en tårnseiler, må den kanskje tvangsmates med moste insekter. Sirisser fra dyrebutikk kan kvernes med stavmikser og fores i små sukkerbitstore klumper.

Roar Solheim (11.08.2021)

««første 79 - 103 av 1 325 siste»»