Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Sykdom og skader

avliving eller fortsette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

for ca 6 uker siden kom jeg over en fugl som lå i veibanen og kraftig redusert og gapte etter mat, var kanskje 2 uker gammel. I beste mening tok jeg den med hjem og etter røntgen hos dyrlege fant vi at vingen var brukket, men ikke så komplisert at det ikke kunne fikse seg selv fikk vi beskjed om. Den kom seg men fikk litt senere en kraftig smell av ei skjære ute i hagen slik at den andre vingen også fikk en skade (hang ned) og muligens et brukket ribben (et bengniss under pusting). Etterhvert har vingen og fuglen blitt god igjen og har gått fra grøt-mat til mer fast føde som frø, tørt brød og vann samt en flue i ny og ne. Vi har også handlet noe vitaminpulver fra en dyrebutikk den får oppløst i vann. Utfordringen nå er at selv om vingene virker å fungere greit når vi kaster den opp i lufta så klarer den maks 3-4 meter siste 2 ukene mens den bare daler mot plenen og jeg er redd den kanskje aldri vil kunne fly ordentlig selv. I sine egne forsøk på å fly så blir det mer flaksing og hopping. Under disse forsøkene så har også fjærene på stjerten brukket i tuppene.

Vi har bygget et fint og sikkert sted til den som den kan oppholde seg i utendørs der den hopper fint fra gren til gren, men vi tar den inn om natta så den kan øvefly litt i kjelleren mens vi andre sover. Fuglen er kvikk og oppfører seg som fugler flest ut fra det vi vet, bortsett fra at den begynner å bli veldig tam og har funnet sin favorittsted på hodene våre. Legger seg stort sett bak i nakken for å ta en blund og storkoser seg i vannskåla når den får bade.

Vi er litt rådvill akurat nå, ettersom vi kanskje ikke er god nok på å følge opp flygetreninga, og et fugleliv uten å kunne fly blir vel ikke helt riktig det heller. Burde vi holde ut litt lenger og se det an eller bør vi avlive den, eventuelt levere den til noen som kan hjelpe? Kommer fjærtuppene på stjerten til å vokse ut igjen?

Selve fuglearten er vi usikre på men mistenker det er en bokfink

R. (11.08.2021)

Dette er en ung dompap. Den ser ganske kjekk ut, og det kan hende at det tar flere uker før den kan fly skikkelig igjen. Hvis dere har tid og lyst, ville jeg holdt og foret den i flere uker ennå.

Roar Solheim (11.08.2021)

Flere spørsmål