Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Sykdom og skader

Stor måkeunge som ikke flyr

Hei,

Utenfor jobben min, på en parkeringsplass i by, er det en måkeunge (som nå er ganske stor) som holder til alene. Tidligere i sommer har det vært flere måker og måkeunger her, men denne måkeungen er nå igjen alene. Jeg har fulgt litt nøyere med den de siste par ukene, og har sett at fuglen har haltet, men haltingen har tydelig blitt bedre de siste dagene. Det største problemet er imidlertid at fuglen ikke ser ut til å kunne fly. Innimellom ser det ut til at den prøver, men den letter ikke. Det er ingen åpenbare brudd i vingene (begge vingene ligger fint inntil kroppen, og fuglen kan løfte dem begge), men når jeg ser nøye etter ser jeg at "skulderen" på den ene siden stikker litt fram/ut, mens "skulderen" på motsatt side ligger helt inntil kroppen. Det ser ikke veldig unaturlig/dramatisk ut, men det er kanskje årsaken til at fuglen ikke flyr. Bortsett fra litt halting, og det faktum at den ikke ser ut til å kunne fly, ser måkeungen ut til å være i god form. Den tar tydeligvis til seg næring, siden den har klart seg fram til nå. De siste dagene har jeg også lagt ut litt fisk til den, og den er kvikk og har god appetitt.

Jeg har lest at vingeskader kan bli bra av seg selv, og tenkte i utgangspunktet å følge med fuglen 1-2 uker til, og gi den litt mat i håp om at vingen skal bli bra av seg selv. Dersom vingen ikke blir bra av seg selv, vil jeg gjerne hjelpe den, og jeg betaler gjerne for veterinærutgifter hvis fuglen kan hjelpes. Kan du si meg hva jeg bør gjøre her? Hvor lenge bør jeg vente og se om vingen blir bra av seg selv før jeg tar den til veterinær? Hvis fuglen skulle trenge en kort rehabiliteringsperiode etter evt. veterinærbesøk, kan den være på et rom innendørs? Hvis det er til hjelp kan jeg prøve å ta bilde av fuglen og ettersende.

På forhånd tusen takk for hjelpen!

H. (15.09.2021)

Det beste er nok å la fuglen få tid på seg, og se om den kommer til hektene der den er. Så lenge vingene ligger riktig, er det ikke mye en kan gjøre, og en veterinær kan ikke gjøre noe som bedrer på situasjonen, annet ennå bistå ved eventuell avliving. Hadde vært fint om du kunne angi hvor i landet dette er.

Roar Solheim (15.09.2021)

Andre spørsmål