Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 896 til 920 av totalt 6 892 spørsmål


#Økologi og atferd

Kråkeflokk og ravn.

Hei,
I forrige uke la jeg merke til at flere kråker "sang"og samlet mens de flygende over hustakene.De fløy i sirkel og de ble flere og flere og "krakset" voldsomt.
Så kom det to ravner flygende, jeg fikk ikke sett hva som skjedde, men syntes dette var litt snodig.

J.D. (20.11.2021)

Kråkefuglene er sosiale fugler, og mange samles i flokker om vinteren. Ikke alltid lett å tolke eller finne årsaken til alt de fortar seg.

Roar Solheim (20.11.2021)


#Økologi og atferd

Kulde

Hvor kaldt kan det være før en fugl er i livsfare? Sikkert avhengig av art. Hvordan oppfører de seg/hvor søker de i kritiske tider

L.G. (14.11.2021)

Dessverre umulig å gi noe klart svar her. Mange fugler i arktiske strøk tåler temperaturer ned mot -50 grader eller mer. Det er mengden fett på kroppen som avgjør om de klarer seg eller ikke. Uten fett kan de ikke opprettholde kroppstemperaturen.

Roar Solheim (14.11.2021)


#Økologi og atferd

Havørn / Kongeørn

"Slår" havørn og kongeørn byttet i luften, eller tar de bytte bare på bakken / i sjøen?

S.B. (12.11.2021)

De kan ta det i luften.

Roar Solheim (12.11.2021)


#Økologi og atferd

Hønsehauk - leveområde og hekkested

Er det noen som kan fortelle meg om hønsehauken er "bofast" og beholder reir år etter år ? Det er flere lokalt som sier at de ikke blir mer enn 2-3 år på samme sted

A. (11.11.2021)

Hønsehaukpar kan ha flere alternative reir, så de kan bytte på. Hvis de får være i fred og hekker vellykket, kan de bruke det samme reiret gjennom mange år.

Roar Solheim (11.11.2021)


#Økologi og atferd

Ny oppførsel fra kråke

Heisann! Jeg bor i by, og har brukt å kaste godbiter til hunden min i parken, og alltid tatt med litt ekstra til kråkene. Det er tydelig at de kjenner oss igjen, og enkelte ganger kan jeg merke at en "følger med/etter" oss hele turen frem til vi kommer til "godbitplasen". Hunden min bryr seg ikke om de, og de har brukt å spise godbiter side om side(kråkene hopper litt unna når hunden er under 20 cm fra dem). De siste dagene har en av kråkene begynt å hakke etter hunden min, og samme kråken (tror jeg) har og flydd ned og helt kortvarig landet på hodet mitt. Den har noen hvite flekker på kroppen, så lett å kjenne igjen. De andre kråkene oppfører seg som normalt. Har dere noen formening om hvorfor den gjør det? Vil i utgangspunktet ikke stoppe å mate dem, spesielt nå som vi går mot vinter. Men vil ikke at hunden min som er ganske liten skal bli hakket på heller.

H. (09.11.2021)

Det er alltid vanskelig å tolke slik oppførsel, spesielt dersom det er en og samme fugl som endrer adferd. Spørsmålet er om kråka/kråkene har hatt negative erfaringer med andre hunder som kan ha frembragt denne endringen.

Roar Solheim (09.11.2021)


#Økologi og atferd

Foring av småfugl

Hei, i hagen har vi et stort antall gråspurv som spiser hver dag. Vi har meiseboller, jordnøtter og solsikkefrø. Pilfinken spiser sammen med gråspurven. Meisene henger også rundt fuglematen, men tør så vidt å nappe med seg et frø før de flyr litt unna. Er dette fordi det er så mange spurver i forhold til meis? Kan vi gjøre noe for å legge bedre til rette for at meisene (og andre) kan få bedre tilgang til maten?

K.S. (07.11.2021)

Fuglene må ordne interne rangordninger selv. Meisene tar ofte med seg frø og sitter inne i en busk, litt i skjul, når de hakker frøet åpent.

Roar Solheim (07.11.2021)


#Økologi og atferd

Måker og atferd

Hvorfor samler måker seg i flokker på holmer og skjær midt på dagen?. Dette skjer nå i november her på Romsdalskysten.

Mvh.

K.R. (04.11.2021)

Vanskelig å angi EN bestemt grunn, annet enn at både måker og andre fugler ofte samler seg i flokker, både når de hviler og under matsøk. Det gir bedre beskyttelse for hver enkelt fugl mot eventuelle rovfugler som kan jakte på dem.

Roar Solheim (04.11.2021)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis og redebygging

Hei!
Kjøttmeisen har nå - i begynnelsen av november - begynt å rive opp avisen jeg har liggende ute på en overbygd terrasse, i småbiter. Bygger den rede nå? Hvis jeg fjerner avisene, går den løs på en pute med syntetisk ull som den napper ut. Litt rart og litt irriterende😊

G.E.H. (04.11.2021)

De bygger ikke noe reir nå, så det er litt vanskelig å forstå hvorfor en kjøttmeis holder på med dette. Kan være et spesialtilfelle, for det er ikke vanlig at kjøttmeis hiver seg over papir på denne måten, verken nå eller som reirmateriale i hekketiden.

Roar Solheim (04.11.2021)


#Økologi og atferd

Krykje i byen

I Tromsø by har det i år hekket mange krykjepar. Nå er de voksne borte, men ungfuglene sitter ennå igjen på reirplassene. Hvorfor drar ikke ungfuglene sammen med de voksene?

M.C. (03.11.2021)

Det vet jeg faktisk ikke. Kanskje har de et annet trekkmønster. Men hvis du forsøker å kontakte sjøfuglforskere på Polarinstituttet i byen, så kan kanskje de vite mer og gi deg en bedre forklaring.

Roar Solheim (03.11.2021)


#Økologi og atferd

Hauk og katt

Bilde vedlagt spørsmålet

Fekk opp kamera litt for seint til å få perfekt bilete av hauken og katten i basketak på toppen av sklia. Hauken får ikkje lenger tak i hønene våre, så spørsmålet er om den vil prøve seg på kattemat, eller om det var katten som ville jage den? Katten verka ikkje særleg skremd etter basketaket, ikkje hauken heller, for den sette seg på hyttetaket. Dei såg på kvarandre i ti sekund før hauken såg meg og flaug sin veg. Synd eg var så treg med telefonen. Trur kattane skal få vere inne på dagtid framover…

K.E.M. (03.11.2021)

Vanskelig å si. Katten kan ha flydd på hauken da den satt på bakken. Tror neppe hønsehauken ville prøve seg på en katt, men hvis det er en utsultet ungfugl kan den ha gjort et håpløst forsøk på å nærme seg katten, uten å innse sin egen begrensning.

Roar Solheim (03.11.2021)


#Økologi og atferd

Svarttrost

Hei! Har i høst observert svært få svarttroster i hagen. Vanligvis bruker vi å ha besøk av mange svarttrost som spiser svartsurbær. Har dere opplysninger om at noe kan ha skjedd eller er det en lokal variasjon. Hadde svært mange fugler i våres.

O.H. (02.11.2021)

Det har vært ekstremt mye rognebær i høst, muligens også gode forekomster av en del andre ville bær. Dette kan ha påvirket trostenes matsøk og tider for opptreden/bevegelser.

Roar Solheim (02.11.2021)


#Økologi og atferd

Kråkeangrep.

Hvofor blir man angrepet av kråker på denne tiden av året når de ikke lenger har unger å passe på. Kom gående fredelig på en vei og fikk en kråke i hodet. Fikk ingen skader i hodet. Kan kråka ha feilberegnet landingen eller trodde den at jeg hadde mat i bæreposen jeg i håndem, men det var ikke noe mat i posen. Mange kommer jo med bæreposer når de mater fuglene. Kan den ha trodd at jeg hadde mat i posen.

M.B.S.K. (29.10.2021)

Det kan være at det er en kråke som har oppdaget at mennesker kan skremmes til å slippe mat som de holder i hendene.

Roar Solheim (31.10.2021)


#Økologi og atferd

Hard vinter!

Spettmeisene hamstrer solsikkefrø og andre nøtter om dagen. Kan dette bety en kald og snørik vinter tro?

G.S. (30.10.2021)

Det betyr ikke annet enn at dette er spettmeisenes vanlige adferd!

Roar Solheim (31.10.2021)


#Økologi og atferd

Lomvi

Det ligger masse døde Lomvier rundt i Oslofjorden for tiden. Hva skyldes dette?
Lite mat i sjøen?

R.H. (29.10.2021)

Det er en kombinasjon av svake fugler som mangler næring, og værforhold som har drevet dem inn i fjorden. Les mer på f.eks. https://www.dagbladet.no/nyheter/de-ligger-overalt-na/74360548

Frode Falkenberg (30.10.2021)


#Økologi og atferd

Kråkeangrep.

Gikk stille og fredelig på en vei og fikk rn kråke i hodet i dag. Kråken car slene. Kråkenr har ikke lenger unger. Hva er da årsaken til kråkeangrep?

M.B.S.K. (29.10.2021)

Dette kan være en kråke som i bymiljø har oppdaget at mennesker av og til har mat i hendene, og at de kan slippe maten i forfjamselsen hvis de blir plutselig skremt.

Roar Solheim (29.10.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

er det noen andre dyr som spiser fulekongen

N.N (29.10.2021)

Ja! Spurveugle og spurvehauk er kanskje de viktigste.

Roar Solheim (29.10.2021)


#Økologi og atferd

Ørn i flokk

Hei. Vi har et hus på landsbygden i fjellene i Algarve i Portugal. I dag opplevde vi et merkelig fenomen. Det passerte en flokk med ørner som fløy i en slags spiral mens de forflyttet seg. Det så ut til å være over 50 fugler. Det er andre gang vi får oppleve dette. Første gang var i slutten av okt i 2010. Jeg fikk et dårlig bilde av fuglene, så det skal la seg gjøre å telle fuglene når jeg får overført bildet til pc'n min.
Vet dere hvorfor dette skjer? Har ikke greid å finne ut av det. En venn av oss mener det bare er i Spania fuglene flyr slik. Utrolig spennende å oppleve dette.
Vh Liv Myredal

L.M. (24.10.2021)

Mange rovfugler er termikkflyttere, dvs de skrur seg opp i oppadstigende varmluftsbobler, for så å seile videre inntil de finner neste oppvind. Dermed hender det at mange rovfugler (våker, mindre ørner m fl.) samles når det er gunstige trekkforhold, og sirkler sammen inne i den oppadstigende varmlufta. Rekorden over Falsterbo i syd-Sverige er visstnok ca 3000 musvåk samtidig i lufta!

Roar Solheim (24.10.2021)


#Økologi og atferd

Forlatt svaneunge

Hei! Vi bor ved en dam hvor det ble klekket 4 svaneunger i slutten av mai. De har holdt sammen frem til nå. For et par dager siden var 2 unger igjen alene. Nå har imidlertid den ene av de to siste også fløyet. Den har kommet tilbake to ganger og fløyet en runde sammen med den som ligger igjen, men den siste blir ikke med. Er det normalt? Kommer den til å fly etter når den er klar? Vi har fulgt de så tett siden mai, så det engasjerer hele nabolaget. På forhånd takk for svar!

M.S. (24.10.2021)

Kanskje de er i ferd med å splitte opp og forlate foreldrene sine gradvis. Ikke helt sikker på oppførselen til svaner: noen ganger holder familiene sammen helt til våren, andre ganger ser det ut til at ungfugler enten forlater sine foreldre på høsten, eller blir forlatt av sine foreldre. Den siste ungen flyr nok også sin vei når vannet begynner å fryse til.

Roar Solheim (24.10.2021)


#Økologi og atferd

Orrfugl

I dag 23/10 var jeg på årets første skitur. Nesten vårlig med sol fra klar himmel. Bor i Nordland. Satte meg ned i sola og hørte etterhvert den kjente lyden av orrfuglspill. Er det vanlig på denne årstida? Ble den lurt av været?

S.H. (23.10.2021)

Nei da, orrfuglene buldrer en del på høsten også.

Roar Solheim (23.10.2021)


#Økologi og atferd

Hybrid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Møtte på denne merkelige fuglen midt i Oslo. Noen som vet hva dette er? Minnet om en krysning av stokkand og grågås, men har ikke hørt om hybridisering mellom disse to?

A.N.H. (23.10.2021)

Nei, de artene hybridiserer aldri. Dette er en tamand eller krysning mellom en tamand og stokkand.

Roar Solheim (23.10.2021)


#Økologi og atferd

Måker

Jeg bor ved en liten fjordarm (Arnavågen) Arna, Bergen. I det siste, 2 -3 uker, har ganske stor mengder måker samlet seg og lagt seg sammen i store «flak» her i vågen. De ligger og driver med strømmen, for så å samles i en vik, og kan ligge i ro der ganske lenge. Har aldri sett lignende og lurer på om dette er vanlig, og lurer på hvorfor de samler seg slik.
M v h

A.K.H. (23.10.2021)

Dessverre vanskelig å vite hvorfor de samler seg akkurat der. Kanskje er det en forekomst av noe spiselig som ligger bak.

Roar Solheim (23.10.2021)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Hva gjør at kjøttmeisen kommer inn i hus i vindu som bare står litt på gløtt?? Har hatt kjøttmeis inne på soverommet 2 ganger bare denne uken. Er dei nysgjerrige?? Elr leter dei etter "hi"??

N.N (22.10.2021)

De er veldig nysgjerrige og alltid på leting etter nye matkilder, det er nok årsaken.

Roar Solheim (22.10.2021)


#Økologi og atferd

reder

lager småfuglene reder om vinteren også?har nemlig noen spurver som flyr frem og tilbake imellom taksteinene med gress og kvister.

N.N (21.10.2021)

Gråspurv og pilfink gjør dette, og det kan av og til også hekke om vinteren ser det ut til.

Roar Solheim (21.10.2021)


#Økologi og atferd

variasjon mellom populasjoner av fugler

Hei! hvorfor er det slik at fuglearter nær kysten har større vinger enn de som holder til på innlandet?

M.L. (20.10.2021)

Jeg kjenner ikke til at dette er fastholdt som et faktum (du har kanskje lest det et sted?), men hvis det forholder seg slik, kan den enkleste forklaringen være at fugler nær kyster er mer utsatt for vind og har mer behov for å være gode flygere. Men slike forklaringer blir ikke mer enn kvalifisert gjetning.

Roar Solheim (20.10.2021)


#Økologi og atferd

Svaner

Er det normalt at svanene jager ungene i oktober?
Har følgt med i mange år nå å normalt er ugene med foreldre hele vinteren. Men det nye paret som er her nå jaget ungene forrige mnd

K.E. (19.10.2021)

Jeg vet dessverre ikke hvor vanlig dette er, men det har vært noen lignende rapporter, så da skjer vel dette i noen tilfeller. Sikkert der hvor ungene har blitt klekket tidlig, slik at de nå er store og klare for et liv på egen hånd.

Roar Solheim (19.10.2021)

««første 896 - 920 av 6 892 siste»»