Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / spor og sportegn / diverse

Viser 66 til 90 av totalt 5 650 spørsmål


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fotograferer kongeørner og havørner

Nå er det tid for ørneparring. Ei gammel havørn som jeg har fulgt noen år fra ungene ble klekket til de forlot reiret, for deretter å se års- og 2-årsunger vende tilbake til mor etter at de var borte nesten hele vinterhalvåret og mye mer. Men ørneparring har jeg ikke hatt klaff med å fotografere, men nå i coronatida følger jeg et par som etter andres observasjon paret på en stor stein ute på en liten holme/skjær, og der sitter paret nå flere timer daglig. Jeg planlegger å sette ut mitt Sonykamera med sensor for å prøve å fange parringa, men mye må klaffe da jeg bare når ut på storfjære. Parrer havørna bare 1 gang pr "løpetid" eller gjentas parringa over flere dager?

A.S. (02.03.2021)

Alle fugler parrer seg mange ganger før egglegging. I Hedmark er lappugler fotografert mens de parrer seg to måneder før vanlig eggleggingstid.

Roar Solheim (02.03.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Merkelig oppførsel fra spettmeis

Hei
Ved våre fuglehus og fôringsautomater har vi for tiden ator aktivitet. Det myldrer av små og større fjærballer som spiser og småkrangler.
Vi har flere fuglematere av den typen som er laget av netting og formet som et rør. Disse materne bruker vi å fylle med solsikkefrø. Her sitter de små og napper ut frøene som de spiser.

Vi har lagt merke til en spettmeis som gjør noe merkelig. Den kommer flyvende, stiller seg opp ned på materen, henter frø og flyr til nærmeste busk der den spiser frøet(-ene.) Så kommer den tilbake flere ganger og gjør det samme. Men så kan den komme flyvende, stille seg opp ned på sedvanlig vis, og så bare henge der, lenge, upåvirket av omgivelsene. Selv ikke når vi banker på kjøkkenvinduet eller roper til den reagerer den – den ser nesten død ut. Så plutselig «kvikner den til liv» og flyr av gårde for så å komme igjen og gjøre det samme.

Er dette en naturlig oppførsel fra en spettmeis? Og hva kan grunnen være til denne snodige oppførselen? Kan det være noe i solsikkefrøene den «reagerer» på?

H.A.H. (01.03.2021)

Når fugler "fryser" til på denne måten, er det som regel fordi de har oppdaget et farlig dyr (katt, rovfugl osv.), og sitter helt urørlig til faren er over.

Roar Solheim (01.03.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Ber fuglene om mat?

Hvordan oppfatter fuglene matingen? Ser de sammenhengen mellom maten i trærne og menneskene?
Takk for flotte sider? På foringsplassen: Mener spurvene henger i trærne og bråker, for å si ifra at de vil ha mat.
Da er det tomt i materen. Er dette mulig?

B. (01.03.2021)

Noen fugler gjør dette, og kan oppføre seg som om de "tigger" om mat. F eks. kan kjøttmeiser hakke på et vindu når de ser mennesker innenfor dersom foringsplassen er tom for mat!

Roar Solheim (01.03.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Gråhegre

Vi ser en Gråhegre alene ,den har vi sett i mange år, den vill være alene har jaget alle vekk

N.N (27.02.2021)

Ikke uventet dette.

Roar Solheim (27.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Dompap

Legger dompap egg i fuglekasser i Norge?

N.N (27.02.2021)

Nei. Dompap bygger egne reir i tette busker.

Roar Solheim (27.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Flyr mot lyset?

Hei. Bor på Ensjø i Oslo. Har over lengre tid observert flokker med fugl som flyr mot nordøst om morgenen og motsatt mot kvelden. Flyr de fra havet, mot lyset?, og hvor skal de?. Undres over dette.

A. (27.02.2021)

Dessverre umulig å svare på uten å vite hvilken art det dreier seg om. Slike bevegelser er ofte flytting mellom soveplass og dagområde.

Roar Solheim (27.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Grågåstrekk

Hei,
Ser at grågjessene allerede er kommet (Søgne), så dem først for ca 1 uke siden. Igjen i dag, også deres vanlige morgentrekk fra sjøen til beiteplassene.
Dette må vel være uvanlig? Varmt nå, men har jo Rt kuldeperiode i hele Europa. Kan de ha overvintret?

Ø. (26.02.2021)

Nei, det er ikke uvanlig. Grågjessene er vanligvis svært tidlig ute langs Sørlandskysten, og legger egg allerede i slutten av mars!

Roar Solheim (26.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spurvehauk

Bygger spurvehauken nytt reir hvert år?

I. (25.02.2021)

Nei, de bruker nok som regel opp igjen reir, men kan bygge nytt.

Roar Solheim (25.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Hørsel under flyving

Hei. Hvis vi mennesker stikker hodet ut av bilvinduet i fart, hører vi kun susing og bråk. Har fugler noen mekanisme for å forhindre dette? Hører de godt mens de flyr?

K. (24.02.2021)

Et interessant spørsmål! Det gjør de definitivt! Dette er kanskje grunnen til at fuglene ikke har utstikkende ører, men øreåpningene skjult under fjær bak øyet. Noen ugler bruker hørselen til å peile seg inn på mus mens de flyr, så da kan ikke øresus være noe problem for dem.

Roar Solheim (24.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Ørneangrep

Angriper ørna om natta?

N.N (23.02.2021)

Hva mener du men "angriper" - mener du ordinær jaktadferd? I så fall jakter de ikke når det er helt mørkt, men ofte i demring og skumring, når det er halvmørkt.

Roar Solheim (23.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spiser svaner fisk?

Hei. På tur i dag kom et svanepar svømmende mot oss fra andre siden av fjorden. (De er vant med å bli matet av ulike folk) Hannen hadde friskt blod på vingen, under motsatt vinge så vi mer blod og noe svart som vi tolket som en sårkant. Til vår store overaskelse viste det seg at det sorte var et stykke fisk som han hentet frem med nebbet. Deretter delte de begge denne fisken, til den var oppspist. Aldri sett noe lignende. Spiser svaner vanligvis fisk? Er det sannsynlig at de har fanget den selv, funnet, eller blitt mata? Og ville svanen da "gjemme / lagre" mat under vingen for så å spise den senere? Eller kan noen ha kastet ut mat til de, som tilfeldigvis landet på ryggen under vingen, og så oppdaget han det ikke før han hadde svømt noen kilometer? Adferden deres var for øvrig rolig og tillitsfull, kom på land og hilste etter at de hadde spist. Underlige greier, takknemlig for svar.

T. (23.02.2021)

En uvanlig observasjon. Stokkender spiser frosk og salamandere, så da er det kanskje ikke så uventet at også plantespisende arter som svaner og gjess også kan spise animalsk føde innimellom.

Roar Solheim (23.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser Heiloen

H. (23.02.2021)

Den spiser insekter og lignende småkryp, meitemark.

Roar Solheim (23.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Hvilken fugl kan ha utført dette "kunsttykket"?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei - vi var på hytta på Tjøme i helgen, og har en bålpanne og en askebøtte stående på terrassen. Vi var ute for å handle en times tid, og da vi kom tilbake var lokket på askebøtten tatt av og lagt pent på venstre side av bålpannen. Vi er helt sikre på at lokket var på i utgangspunktet, asken var helt tørr, og askebøtten har stått på samme sted de siste 14 dagene. Det var ingen spor etter verken vingeslag eller fugleføtter i snøen. De sporene som ses rundt stedet er mine (til venstre) og vår valp - til høyre. Ingen spor nær verken askebøtten eller bålpannen. Kan det ha vært en måke som har drevet slik presisjonsflyvning?

A.B.I. (22.02.2021)

Nei, det er langt mer sannsynlig at det er en kråkefugl som har gjort dette. Både skjærer, kråker og ravner kan finne ut av hvordan de skal komme til søppel og mulig mat etter oss mennesker.

Roar Solheim (22.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Hei

Bilde vedlagt spørsmålet

Her står det at meisene hekker frå slutten av mars. Er det feil?

N.N (21.02.2021)

Ja, dette er ikke helt bra. Dersom meiser noen steder legger egg i slutten av mars, er det uvanlige unntak. Ved Kristiuansand, tross alt det sydligste omtrent i Norge, kan de tidligste legge egg etter 20. april, men vanligvis i begynnelsen av mai.

Roar Solheim (21.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Hva motiverer ørnene til å "kvitre"

Jeg var på tur i skog og mark på Karmøy i dag, og var så heldig å bli tilskuer til tre ørner som ikke bare svevde over meg ganske nært, men også hadde litt akrobatiske innslag i luften og "kommuniserte" mye med hverandre over sikkert 5 minutters tid minst... Jeg ser ofte havørn her, gjerne i par men det er ikke så ofte jeg hører lyd fra dem. Er det noen spesiell anledning når de byr på sin "sang" slik?

S. (21.02.2021)

Ikke godt å si hva de ønsker å formidle, men de kommuniserer tydelig noe seg imellom. Ørner har ganske pistrete stemmer, ikke noe i nærheten av f. eks. ropene fra en hubro.

Roar Solheim (21.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kjernebiter

Trekker kjernebitere ut av landet på høst/vinter?
Er jo så mange i landet på våren....

N.N (21.02.2021)

Ukjent, men det virker som at de overvintrer når en bedømmer antall som blir rapportert fra forplasser i landet om vinteren.

Roar Solheim (21.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Parring hos skjærer

Vil hannskjæra parer seg med egne unger om det er få skjærer eller er skjærene monogame

A.M. (21.02.2021)

Det skal nok mye til, men det kan sikkert forekomme hvis du sjekker et stort antall pardannelser.

Roar Solheim (21.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

En enslig stillits.

Jeg bor relativt øde til i et fuglerikt område og har alltid fullt av mange forskjellige arter på fuglebrettet og i trærne rundt, men én ting har jeg stusset på: I flere år nå har det vært én stillits her, kun én, og den kommer gjerne når flokken med grønnfink kommer. Dersom noen småfugler mister sin flokk, kan de slå seg sammen med andre flokker, av en annen art?
Et annet spørsmål også: Jeg har en fuglebokapp hvor jeg registrerer hvilke fugler jeg har her, men blir denne informasjonen registrert noe sted? Evt hvor kan man registrere slik info?

T.O. (21.02.2021)

Litt pussig at det bare er ett individ, men ikke uventet at denne søker seg til andre finkefuglflokker. Mange fugler kan opptre i blandet flokk med andre arter. Mengde gir beskyttelse mot rovfugler (større sjanse for å oppdage dem, mindre sjanse for at DU blir tatt).
Observasjoner kan legges inn på Artsdatabankens sider.

Roar Solheim (21.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svarttrost.

Er godt vant til fuglekvitter i mitt område utenfor Oslo sentrum, men synes det er uvanlig med at Svarttrosten sitter og synger og koser seg kl.02.00 om natten mitt på vinteren.Natt til søndag.21 februar 2021
3,3 varmegrader og tykk tåke hindrer den ikke i å legge ut lange serenader fra plommetreet i hagen.
Ser de også på stadig besøk i hagen på dagtid, men da er de mer interessert i matfatet.
Er ikke dette litt tidlig på året for denne type nattlige utfoldelser?

P.N. (21.02.2021)

Nei, svarttrostene kan begynne alt i februar, og lyset inne i byer får dem til å synge om natta. Det gjør også rødstrupene og gjerdesmettene i byer og tettsteder.

Roar Solheim (21.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Hvor var kråketinget under frosten?

I vinterhalvåret har vi kråketing på flere tusen individer der jeg bor. De mellomlander i trærne utenfor, så flyr de over et lite vann og sover i trærne på den andre siden. Men iden lange og uvanlige kuldeperioden vi nettopp hadde, var det ikke en kråke å se. Nå i mildværet er de tilbake, omenn mange færre enn normalt. Hvor kan de ha vært, og hvorfor? Det var jo like kaldt overalt. Valgte de kanskje å fly kortere distanser i kulden? Er dette vanlig?

I. (20.02.2021)

Trolig valgte de en annen soveplass, men det er ikke godt å si om dette skyldtes det kalde været eller noe annet.

Roar Solheim (20.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kråker og skjærer: er de gode kammerater?

Hei der er februar og alt er snødekket på Heggedal, der det er landlig. Jeg ser at det er flere av de to artene som henger sammen på særlig et tre, som ikke er akkurat det høyeste. De krangler ikke og tar turen til å fly til toppen av treet. Leker de? Skulle de ikke være konkurrenter om revir og mat? Hva ser de på der oppe, hvis det ikke er mat å finne?

S. (20.02.2021)

Dette høres uvanlig ut, for som regel er de to kråkefuglartene ikke særlig gode "venner".

Roar Solheim (20.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svarttrost

Hei, vi har flere svarttroster som får eplebiter og annet som ligger mellom hellene under verandaen vår. (Kolbotn).Det som er litt rart er at det et hunnen som er aggressiv og jager hannen. Det samme opplever min datter som bor i Oslo. Har feministene nå tatt over styringa eller har de alltid vært den dominerende part?

G.H.G. (19.02.2021)

Hos mange fuglearter er hunnene dominante i forhold til hanner! Alle rovfugler og ugler har dette systemet, med hunner større enn hanner, og mye mer aggressive! Dompap hunner på et forbrett jager alle hanner som kommer for nær!

Roar Solheim (19.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svaner

Hvorfor rister svanene på hodet etter at de har drukket vann?

N.N (19.02.2021)

Kanskje mest for å riste vann vekk fra fjærene, men har ikke egne observasjoner slik at jeg kan prøve meg på alternative tolkninger.

Roar Solheim (19.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Stokkender kakker meg i foten

Hei,

jeg har matet stokkender i noen måneder nå, og i begynnelsen turte de kun ta mat når jeg gikk noen steg bort. Nå i det siste kommer de helt nære, kakker flere meg i foten (ikke hardt) og de hopper også opp mot leggen min, akkurat som en hund, he, he...

Er dette aggresjon, eller er det bare fordi de er i brunst nå (kun hannfuglene har denne atferden).

Jeg ble uansett litt «skremt» og løste det ved å kaste ut all maten på engang, fremfor litt og litt som jeg pleier. De kastet seg over den og lot meg da være i fred 😊

L.A. (18.02.2021)

Det kan hende at de faktisk tigger om mat, lik en hund!

Roar Solheim (18.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Stor fugl på isen på enden av Fanafjorden (Fanahammeren)

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det vanlig å se en svær ørn sittende på isen. Vi tok et bilde men det er vanskelig å se om det feiler ham noe. Et ganske uklart bilde er lagt ved.

T.G. (17.02.2021)

Det er dessverre vanskelig å se på bildet hva slags fugl dette er. Men dersom det er en havørn, så er dette helt normal oppførsel.

Roar Solheim (17.02.2021)

««første 66 - 90 av 5 650 siste»»