Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

# Økologi og atferd

Merkelig oppførsel fra spettmeis

Hei
Ved våre fuglehus og fôringsautomater har vi for tiden ator aktivitet. Det myldrer av små og større fjærballer som spiser og småkrangler.
Vi har flere fuglematere av den typen som er laget av netting og formet som et rør. Disse materne bruker vi å fylle med solsikkefrø. Her sitter de små og napper ut frøene som de spiser.

Vi har lagt merke til en spettmeis som gjør noe merkelig. Den kommer flyvende, stiller seg opp ned på materen, henter frø og flyr til nærmeste busk der den spiser frøet(-ene.) Så kommer den tilbake flere ganger og gjør det samme. Men så kan den komme flyvende, stille seg opp ned på sedvanlig vis, og så bare henge der, lenge, upåvirket av omgivelsene. Selv ikke når vi banker på kjøkkenvinduet eller roper til den reagerer den – den ser nesten død ut. Så plutselig «kvikner den til liv» og flyr av gårde for så å komme igjen og gjøre det samme.

Er dette en naturlig oppførsel fra en spettmeis? Og hva kan grunnen være til denne snodige oppførselen? Kan det være noe i solsikkefrøene den «reagerer» på?

H.A.H. (01.03.2021)

Når fugler "fryser" til på denne måten, er det som regel fordi de har oppdaget et farlig dyr (katt, rovfugl osv.), og sitter helt urørlig til faren er over.

Roar Solheim (01.03.2021)

Flere spørsmål