Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 074 til 1 098 av totalt 6 928 spørsmål


#Økologi og atferd

Flyvedyktig måkeunge

Hvor lenge etter at en måkeunge er blitt flyvedyktig, vil foreldrene fortsette å passe og mate den🙄

N.N (12.07.2021)

Noen helt ut i august-september.

Roar Solheim (12.07.2021)


#Økologi og atferd

Ugler

Tåler uglene regnver

A.S. (12.07.2021)

Alle fugler tåler regnvær.

Roar Solheim (12.07.2021)


#Økologi og atferd

Måker

Hei 🙂 hvorfor sitter måkene på sort tak når det er varmt? De må jo brenne føttene sine.

N.N (12.07.2021)

Interessant spørsmål, men jeg har dessverre ikke noe svar.

Roar Solheim (12.07.2021)


#Økologi og atferd

Ryper kommuniserer med avkom

Hei.
Gikk på 10-14 dager gammelt rypekull. Moren lekte skadet mens steggen holdt seg i nærheten av der kyllingen satt seg(de fløy kun 5-10 meter). Hønen tok en klassisk silhuett, og jeg kom meg raskest mulig unna i den retningen hun ville ha meg. Ingen skade gjort.
Etter 30-35 minutter passerte jeg plassen rypene oppholdt seg på 200-250 meters avstand. Da hørte jeg moren kalle på kyllingen i 7-10 sekunder, i tre sekvenser. Det samme gjorde steggen, hvorav det første spillet var tydeligere enn de to påfølgende. Det var ikke like tydelig som spillsekvensen når en stegg støkkes støkkes.
Er det vanlig at steggen kommuniserer med kyllinger/høne ved relativt tydelig spill? Eller er det sannsynlig at en rev var på fære å jaktet kyllinger? Er forøvrig lite rev i området.

N.N (12.07.2021)

Antar at begge foreldrene kommuniserer med kyllingene, men jeg vet ikke hva de formidler og i hvilke situasjoner, dessverre.

Roar Solheim (12.07.2021)


#Økologi og atferd

Gransanger

Vi har en gransanger som synger i ett sett i en tretoppene. Det har den gjort i 2 mndr snart hva er galt med den?

G.P. (11.07.2021)

Ikke noe - det samme skjer her jeg er, mens det er snart hoppeklare unger i reiret.

Roar Solheim (11.07.2021)


#Økologi og atferd

Knoppsvaner

Hei. Jeg bor helt ved sjøen og har i de fire årene jeg har bodd her matet knoppsvanene. De kommer nesten hver dag og jeg ble litt overrasket i f or da de tok med seg bitte små unger. Trodde de ville være litt mer beskyttende. De kommer helt inntil huset så det er tydelig at de har tillit til oss. Litt ut på sommeren i fjor var dette svaneparet med fem unger på besøk når det plutselig dukket opp et annet par. Det ble full kamp og svanefar vingesloss med den ene litt utpå vannet her. Den andre svanen fløy oppå ryggen til svanemor og bet henne i halsen mens den prøvde å drukne henne så det ut som. Det var forferdelig å se på. Hun kjempet for livet i sikkert 10 minutter. Jeg var sikker på at hun kom til å drukne og var helt fortvilet der jeg stod å så på og skrek til mannen min at han måtte gjøre noe. Den andre svanen hadde jaget svanefaren litt unna og begynte å svømme etter barna. De dukket under vannet når den nærmet seg. Plutselig ser jeg svanemor med den andre svanen på ryggen samler alle kreftene sine og fløy opp av vannet med den andre fortsatt på ryggen. Hun fløy helt inn i strandkanten til oss der vi stod. Da tok min mann en åre mellom der svanen hadde bitt seg fast i halsen hennes og fikk løsnet den andre av. Svanemor satt fortumlet her og var tydelig helt utmattet. Det fløt av svanefjær i over hele vannet. Det store slaget gav seg mens svanefar fortsatte og jage de så det ut som. Jeg har egentlig ikke peiling eller erfaring med svaner bortsett fra disse som jeg pleier å mate. Det føltes som svanemor fløy bort til oss fordi hun følte vi kunne hjelpe henne. Jeg lurer litt på det. I år har de fått nye unger. De har akkurat vært her og alle sammen, mor far og alle ungene er blitt så tamme at med en gang de ser meg kommer de opp av vannet og helt bort til huset. Det er bare et par meter men likevel. De stikker hodet opp på terrassen og lurer på om jeg har mat :) Jeg er litt redd de siden jeg har hørt så mange historier om hvor farlige de kan være så jeg tør ikke mate de fra hånden. Er det noe å være redd for? O

N.N (08.07.2021)

Du trenger ikke å være redd for svanene. Når de forbinder deg med mat, vil de neppe være aggressive mot dere. Knoppsvaner kan være veldig aggressive mot hverandre. De sloss enten om territorier, eller så kan enslige svaner forsøke å jage vekk en av samme kjønn i et par for å overta som make. Dette skjer også blant mange andre fuglearter, ikke minst ørner og falker. Slike kamper kan faktisk pågå helt til den ene fuglen blir drept. Selv om det ser voldsomt ut for oss, er dette en naturlig hendelse som regulerer bestanden av en art i forhold til antall ledige territorier, hekkeplasser mm.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Økologi og atferd

To reir i samme kasse.

Bilde vedlagt spørsmålet

I fuglekassen i år startet kjøttmeisen med reir. Etter en tid så jeg plutselig Svært hvit Fluesnapper begynte å bygge reir. Jeg sjekket etter en uke og så at der lå 4 blå egg. Etter noen uker var der ikke noe fugler ved kassen. Jeg sjekket og så til min forundring at ungene til fluesnapperen var døde. Da jeg tømte kassen var der et reir under med egg fra Kjøttmeisen. Det jeg lurer på er om dette er normal adferd. Sender ved bilder av de to reirene etter at jeg tok de ut av kassen. Reiret til Kjøttmeisen lå under reiret til Fluesnapperen. Jeg klarer ikke å legge ved mer enn et bilde. Har bilde av begge reirene,
Mvh Britt Mjelva

B.M. (08.07.2021)

Ja, slikt skjer ofte. Meisene kan ha gitt opp eller blitt fordrevet, og da bygger ofte fluesnapperen oppå meisereiret, selv om det skulle ligge døde unger der.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Økologi og atferd

Skarven

Jeg så en skarv forleden dag som gjentatte ganger slo vingene i vannflata,trodde først den slet med å svelge en større fisk. Men den fortsatte 5 -6 ganger. Lurer på om det er små sild stimer som han slår i svime for så å spise de. Har aldri sett skarve gjøre dette. Bor ved sjøen så ser de ofte.

J.I. (07.07.2021)

Vet dessverre ikke hva som kan være forklaringen på den oppførselen du beskriver her.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Økologi og atferd

Hvor mange andunger er vanlig

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg observerte en andemor med førti andunger ved Høllen i Agder. Er dette vanlig?

K.H. (07.07.2021)

En del ender "kaprer" andres ungekull og får store ungeflokker. Derfor er ikke dette uventet.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Økologi og atferd

Stille i luften

I går så vi en liten fugl som stod flaksende men helt stille i luften Og så fløy den ca femti meter og det samme gjentok det seg. Aldri sett dette før. Vi er på ca 800 meter i Hallingdal

S.O.L. (07.07.2021)

Fluesnappere kan gjøre dette. Tårnfalk jakter på denne måten også.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Økologi og atferd

Er svaner alltid monogame?

Har hatt et sted på et nes på Bømlo i 2 år. Her har det hele tiden oppholdt seg en enslig svane. Den har en skade på den ene vingen; de store svingfjærene er deformerte og delvis borte. Vi antar at han ikke er flygedyktig. I fjor vår var de plutselig to. Den nye var ringmerket og vi sjekket med Ringmerking.no og fant at det var en ung hun som tidligere hadde vært i Os, Austevoll og Fitjar. Det kom ingen unger i fjor. Disse to svanene har holdt sammen gjennom hele siste vinter. De viste reviratferd i vår og vi var spente på om det nå kom unger. Fra april/ mai har vi ikke sett hunnen og har tenkt at hun kanskje lå på reir. Når vi kom til øya i sommer og fremdeles bare så hannen, sjekket vi på nytt med Ringmerking.no. Vi fant da to registreringer på henne, begge i Austevoll og den ene i par med en han. Spørsmålet er om svaner må ha hatt kull sammen for at livslange forhold skal oppstå, eller om det er andre forklaringer på vårt tilfelle.

H.R. (06.07.2021)

Svaner kan skifte partnere, som de fleste andre fuglef.

Roar Solheim (06.07.2021)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg var på min hytte forleden og oppdaget 4 hull i veggen. Jeg har lagt med et bilde av 3 av disse hullene. Jeg ønsket også å ha med et bilde av det fjerde hullet, men dessverre er det kun tillatt med ett bilde når man stiller spørsmål på denne siden. Disse hullene ser ut til å være hakkespetthull. Hvor lang tid tar det egentlig en hakkespett å lage slike hull?

T.F. (06.07.2021)

Disse kan nok hakkes i løpet av en dag, for her skal spetten bare gjennom den tynne bordkledningen.

Roar Solheim (06.07.2021)


#Økologi og atferd

Skjæra sitter å gaper

Skjæra sitter å gaper og fluesnapperen er i harnisk pga unger. Det er ganske varmt-27 gr. Gaper den fordi det er varmt eller er det for å skremme fluesnapperen?

R.W. (06.07.2021)

Kanskje begge deler.

Roar Solheim (06.07.2021)


#Økologi og atferd

Traner

Hei ,har observert ei trane som er utstøtt av to andre,idet siste står den den bare på ein plass i timesvis uten å beite,ser ut som den står på et bein tidvis også,lurar på om den er sjuk

A. (06.07.2021)

Umulig å vite. Kanskje den har mistet sin make og sørger.

Roar Solheim (06.07.2021)


#Økologi og atferd

Rødstjert barn ut av redet

Kona og jeg hadde en flott opplevelse i dag. Vi har fulgt med et rødstjertpar i en fuglekasse utenfor hytta vår. De har vært ivrige begge til å mate ungene sine de siste dagene og i dag fikk vi se barna komme ut :-) Hvor lenge mater foreldrene barna etter st de har forlatt redet?

E.B. (05.07.2021)

Trolig noen uker.

Roar Solheim (06.07.2021)


#Økologi og atferd

Måker

Hei, hvorfor dypper måker bare føttene i sjøen?

J. (05.07.2021)

Vet ikke hva du sikter til, for måker gjør da mer enn dette.

Roar Solheim (06.07.2021)


#Økologi og atferd

Hakkespettens evne til å lage hull

Dette er et veldig spesifikt spørsmål, men kan en norsk hakkespett lage 4 hull i ett tre i løpet av 24 timer?

T.F. (05.07.2021)

Kommer an på hvor store hull du snakker om, det. Hvis du tenker ferdige reirhull, så er det helt umulig. Et reirhull hakkes ut i løpet av 1-2 uker.

Roar Solheim (05.07.2021)


#Økologi og atferd

Svaleterror

Hei!
Jeg bor i et gammelt hus der det hvert år er flere fuglearter som bygger reir under taksteinen.
Over terrassen holder et par gråspurver til, og det er minst to svalereir under taksteinen på garasjen.
I det siste har jeg lagt merke til at det stadig flyr svaler rundt spurvereiret, der det fremdeles er unger, og foreldrene virker veldig stresset og ekstra vaktsomme.
I går så jeg at det til og med fløy en svale ut fra der reiret ligger.
Hva er det egentlig som foregår her?
Mvh Line

L.I. (05.07.2021)

Tipper det er tårnseilere, ikke svaler. De er på jakt etter samme reirplass som spurvene bruker.

Roar Solheim (05.07.2021)


#Økologi og atferd

Stærens syn

En stær (hunne) fløy inn i vårt vindu i natt kl. ca 04:00. Hørte dunket og gikk straks ut. Stort vindu med sprosser. Ser stæren dårligere enn fugler flest? Hilsen Arvid N. Bomann

A.N.B. (05.07.2021)

Nei, men fugler kan fly mot vinduer enten fordi de ser speilbilde av landskap og tror de kan fly dit, eller de kan kollidere med vinduer når de blir skremt opp idet en rovfugl farer forbi.

Roar Solheim (05.07.2021)


#Økologi og atferd

Måketreff

Vi ser ofte måker som treffes i store ansamlinger på vannet. De skriker og flyr opp og ned - lander på vannet. Dette er ikke pga fisk, for de dykker ikke og ligger stort sett stille samme sted.

N.N (05.07.2021)

Dessverre ikke alltid lett å vite hvorfor fugler gjør forskjellige ting. Her trengs nok direkte observasjon for å kunne tolke oppførselen.

Roar Solheim (05.07.2021)


#Økologi og atferd

Har denne anden det bra?

Hei.
Hva skjer med denne anden? Den svømmer i ring og flakser med en vinge.
Det er to større fugler som kommer når anda begynner å kvekke og svømme rundt og rundt:

Kan vi gjøre noe for å hjelpe den?

T. (04.07.2021)

Vanskelig å vite om fuglen er skadet, eller om den bedriver en uvanlig form for bading/vasking. Høres ut som gjess.

Roar Solheim (04.07.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor høyt flyr en tiur? Jeg har aldri sett noen særlig høyt over bakkenivå, mens noen sier i hvert fall et par hundre meter over bakken...

A.N. (04.07.2021)

Nei. Sjeldent over tretopphøyde.

Roar Solheim (04.07.2021)


#Økologi og atferd

Innpåslitne måker

Var på tur til Nedre Leirfoss ved Nidelva i Trondheim. Har aldri sett så mange måker der før. Da vi nærmet oss omringet de oss og vi fant det best å trekke oss bort. Da vi senere skulle hente bilen, omringet de den. Det kom stadig flere til og noen satte seg på taket av bilen. Det virket ikke som de bryddep seg om at vi startet bilen. Vi var redde for at vi skulle kjøre på dem da vi forlot stedet. Har aldri opplevd noe lignende før , og lurer veldig på hvorfor de oppførte seg slik.

R.B. (03.07.2021)

Dessverre vanskelig å vite hvorfor måkene oppførte seg slik i dette tilfellet. Kanskje er det fugler som har unger i nærheten, men jeg er dessverre ikke kjent med de lokale forholdene.

Roar Solheim (04.07.2021)


#Økologi og atferd

Svanemor/far fløy fra ungene midt i en folkemengde.

Bilde vedlagt spørsmålet

Var på Sognsvann i dag da en svane med fire små kom svømmende. Etter å ha svømt mot land svømte de utover og plutselig lettet den voksne svanen og fløy omtrent 100 meter bort og forlot ungene midt blant badende folk. De små begynte å svømme mot den voksne som ikke kom mot dem, men ventet på at de skulle komme. Vi syntes det var rart at hun/han dro fra dem, men lurer på om dette er en del av opplæringa til de små?

E.M. (03.07.2021)

Det kan dessverre ofte være vanskelig å vite hva som ligger bak mye av oppførselen vi kan observere hos fuglene.

Roar Solheim (03.07.2021)


#Økologi og atferd

Forlatt trostunge?

Hei. På hytta har vi Trosterede ca halvannen meter over platten. Har vært ca 5-6 unger. De var blitt ganske store. Er bare en igjen, resten vet jeg ikke hvor er, om de har flyvet bort men en er igjen og roper på etter trostemor og far men de har ikke vist seg her på kanskje over et døgn. Hva gjør jeg om den er forlatt? Hvor lenge kan den være uten mat og bør jeg finne mark og mate den. Hvor lang tid bør jeg gi det før jeg vet mor ikke kommer tilbake og mater den? Hilsen dyrevennlig Lill Christin Blix

L.C.B. (03.07.2021)

De andre har nok hoppet ut, og det gjør sikkert også den minste etter 1-2 dager. Trostunger hopper ut før de kan fly, og blir foret av foreldrene.

Roar Solheim (03.07.2021)

««første 1 074 - 1 098 av 6 928 siste»»