Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Knoppsvaner

Hei. Jeg bor helt ved sjøen og har i de fire årene jeg har bodd her matet knoppsvanene. De kommer nesten hver dag og jeg ble litt overrasket i f or da de tok med seg bitte små unger. Trodde de ville være litt mer beskyttende. De kommer helt inntil huset så det er tydelig at de har tillit til oss. Litt ut på sommeren i fjor var dette svaneparet med fem unger på besøk når det plutselig dukket opp et annet par. Det ble full kamp og svanefar vingesloss med den ene litt utpå vannet her. Den andre svanen fløy oppå ryggen til svanemor og bet henne i halsen mens den prøvde å drukne henne så det ut som. Det var forferdelig å se på. Hun kjempet for livet i sikkert 10 minutter. Jeg var sikker på at hun kom til å drukne og var helt fortvilet der jeg stod å så på og skrek til mannen min at han måtte gjøre noe. Den andre svanen hadde jaget svanefaren litt unna og begynte å svømme etter barna. De dukket under vannet når den nærmet seg. Plutselig ser jeg svanemor med den andre svanen på ryggen samler alle kreftene sine og fløy opp av vannet med den andre fortsatt på ryggen. Hun fløy helt inn i strandkanten til oss der vi stod. Da tok min mann en åre mellom der svanen hadde bitt seg fast i halsen hennes og fikk løsnet den andre av. Svanemor satt fortumlet her og var tydelig helt utmattet. Det fløt av svanefjær i over hele vannet. Det store slaget gav seg mens svanefar fortsatte og jage de så det ut som. Jeg har egentlig ikke peiling eller erfaring med svaner bortsett fra disse som jeg pleier å mate. Det føltes som svanemor fløy bort til oss fordi hun følte vi kunne hjelpe henne. Jeg lurer litt på det. I år har de fått nye unger. De har akkurat vært her og alle sammen, mor far og alle ungene er blitt så tamme at med en gang de ser meg kommer de opp av vannet og helt bort til huset. Det er bare et par meter men likevel. De stikker hodet opp på terrassen og lurer på om jeg har mat :) Jeg er litt redd de siden jeg har hørt så mange historier om hvor farlige de kan være så jeg tør ikke mate de fra hånden. Er det noe å være redd for? O

N.N (08.07.2021)

Du trenger ikke å være redd for svanene. Når de forbinder deg med mat, vil de neppe være aggressive mot dere. Knoppsvaner kan være veldig aggressive mot hverandre. De sloss enten om territorier, eller så kan enslige svaner forsøke å jage vekk en av samme kjønn i et par for å overta som make. Dette skjer også blant mange andre fuglearter, ikke minst ørner og falker. Slike kamper kan faktisk pågå helt til den ene fuglen blir drept. Selv om det ser voldsomt ut for oss, er dette en naturlig hendelse som regulerer bestanden av en art i forhold til antall ledige territorier, hekkeplasser mm.

Roar Solheim (08.07.2021)

Flere spørsmål