Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 5 501 til 5 525 av totalt 12 979 spørsmål


#Diverse

Enslig trane

I sommer har det gått en enslig trane på et jorde med utsikt fra huset. Uvant å se en enslig trane, de bruker jo å være to? Har den mistet maken?

A.F. (11.07.2019)

Det kan godt hende.

Roar Solheim (11.07.2019)


#Diverse

Kjøttmeis unger

Er det lov å ta på fugle unger

U.L. (11.07.2019)

Det er ingen lov som forbyr dette. Men det er ikke tillatt å forstyrre fugler og pattedyrs hi, reir og unger unødvendig, så her kommer en generell aktsomhet inn.

Roar Solheim (11.07.2019)


#Diverse

Svalereir oppunder inngangsdøren

Vi haf et låvesvalepar som har bygd reir like oppunder inngangsdøren på hytta. Da vi kom så vi 5 egg i reiret. Svaleparet blir selvsagt forstyrret av vår trafikk ut og inn og rugingen ser ut til å ble veldig oppstykket. Dette er også rett ved vår uteplass og fuglene holder seg unna når vi sitter der. Hva gjør vi? Skal vi ta bort redet slik at vi får fred og fuglene kan starte på en ny hekking?

N.N (10.07.2019)

Nei, la redet være. Fuglene kan kanskje venne seg til at dere er der, og det kan gå bra. Det er bedre at de får sjansen enn at dere fjerner redet.

Roar Solheim (10.07.2019)


#Diverse

Døde skjæreunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Et skjærepar bygde reir i en tuja i hagen vår. Vi var bortreist pinsehelga (8-10 juni) og da vi kom tilbake så lå det tre døde skjæreunger spredd under reiret. De lå for spredd til å ha falt døde ut at reiret. Bilde vedlagt. Det er et mysterium hva som har tatt livet av dem. Skjæreungene hadde ingen store skader, var ikke spist på og så "velfødde" ut. Reiret var bygd slik (i en stor tuja) at er vanskelig for en katt å komme til. Vi bor landlig til. I området er det et kråkepar i tillegg til skjære-paret. Jeg har lagt merke til at kråkene stadig er etter skjærene og "jager" skjærene. Er det mulig at kråkene kan være synderen? Sykdom? Andre forklaringer?

N. (10.07.2019)

Dette har neppe noe med sykdom å gjøre. Kråker kan prøve å ta skjæreunger og andre fugleunger, men da ville de ha spist på dem. Det som kan ha skjedd her, er at skjæreforeldrene har omkommet, og at skjæreungene har forlatt redet litt tidlig på grunn av sult, og rett og slett har sultet ihjel ute.

Roar Solheim (10.07.2019)


#Diverse

Ærfuglhus

Jeg lurer på hvordan man lager ærfuglhus og hvordan man lokker til seg ærfugler. Håper dere kan svare på det så har jeg blitt veldig glad 😊

T.A. (06.07.2019)

I ett av de eldre Fuglevennbladene er det en artikkel om slike ærfuglhus. Let blant eldre blader som PDF dokumenter. Du finner dem blant annet på NOF-sidene (Birdlife.no).

Roar Solheim (09.07.2019)


#Diverse

Fugleunge

Hei! Jeg fant en svaleunge på gulvet i stallen i går. Den hadde nok falt ut av reiret som ligger på en stålbjelke opp under taket. Mener å ha lest at den kan legges tilbake i reiret, så vi prøvde det. I dag fant vi den på gulvet igjen. Prøvde å legge den opp igjen, men det virker som det ikke er plass, så jeg la den i et tomt reir p andre siden av stålbjelken. Vil foreldrene mate den i det andre reiret tror du? Denne ungen så mindre ut og mer pjuskete ut enn de andre. Hvis ikke foreldrenetar seg av den, er det mulig jeg kan fore den opp?

M. (09.07.2019)

Det kan gå an, men det er både tidkrevende og vanskelig. Svaleunger må fores med insekter.

Roar Solheim (09.07.2019)


#Diverse

Måseunge "fanget" i nedfelling i kjøpesenter-tak

Hei
Har en måseunge, ca 4 uker gammel, på taket på et kjøpesenter. Det er en nedfelt del av taket, ca. 7x7m, belagt med grus, kun tilgjengelig via trapp. Derfor er fugleungen "fanget" her. Mor mater, men dette har gått dårlig tidligere år, i følge de som jobber bak kontorvinduene og har sett dette før.
1. Kan det hjelpe hvis vi setter ut mat/drikke til ungen? 2. Kan den spise selv, og i så fall hva?
3. Å flytte ungen er vanskelig, da den må flyttes langt for å gå klar parkeringsplassen. Hva anbefaler dere oss å gjøre? Vil ungen noensinne klare å fly herfra? (veggene rundt er ca 1,80 meter høye.

L.I. (08.07.2019)

Vanligvis går det bra med måkeunger på hustak, fordi de voksne måkene bringer mat til ungen helt til den er flyvedyktig. Hvorfor det ikke har gått bra på dette stedet, er det derfor vanskelig å kunne si noe om, men det skyldes neppe at fuglene har hekket på taket. Når ungen blir ferdig utviklet, bør den kunne fly opp like lett som de voksne måkene.

Roar Solheim (09.07.2019)


#Diverse

Kråkebråk

Hei,
Vi har en kråke som hver natt hakker på vindusrutene våre (der det er utvendige karmer å sitte på). Det høres nesten ut som pistolskudd så vi våkner. Vi ser ikke fuglen på dagtid, og vi har ikke matet den.
Hvorfor gjør kråken dette og kan vi hindre at den fortsatt skal vekke oss ved fire-tiden hver natt?

D.B. (09.07.2019)

Vet ikke hvorfor kråkene gjør dette. Skal du stoppe dette, må du dekke til vinduet på utsiden der fuglen hakker på det.

Roar Solheim (09.07.2019)


#Diverse

Havørn i Søgne

Hei!
Så en flott havørn sirkle over Monsøya i Søgne i går. Tydelig hvit stjert. Vet dere om ørnen har etablert seg i området?
Mvh Nicolai Johannessen

N.N (09.07.2019)

Ja, jeg tror havørna har gjort hekkeforsøk i Søgne for flere år siden, så de er nok etablert i området.

Roar Solheim (09.07.2019)


#Diverse

Falk

Er det vanskelig og og lære opp en falk til jakt?

O. (07.07.2019)

Ja. Dette er forøvrig ikke tillatt i Norge.

Roar Solheim (07.07.2019)


#Diverse

Måker

30 måker side om side på ett møne? Hva betyr det

K. (07.07.2019)

Ikke annet enn at de for øyeblikket sitter samlet.

Roar Solheim (07.07.2019)


#Diverse

Hva spiser frosker

Hva spiser frosker

S. (06.07.2019)

Insekter.

Roar Solheim (07.07.2019)


#Diverse

Kaier

Vi har vanligvis mye kaier på tomta. De holder til i pipa på uthus. Nå er det ikke en ende å se. Det har vært veldig mange her för ca 2 uker siden. Hva kan ha skjedd eller har de drattnoen andre steder

N.N (06.07.2019)

Dessverre umulig å besvare når man ikke er på stedet.

Roar Solheim (07.07.2019)


#Diverse

Døde svaler

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har flere svalepar som hekker på brygga vår ute ved havet (Averøy kommune). I dag fant vi 3 stk døde voksne svaler liggende på tre ulike steder, både på gresset, på
hustrappa og inne på brygga. De ser uskadede ut. Synes det er merkelig, da det er første gang på 20 år at vi opplever dette. Kan det være sykdom, gift eller andre årsaker?

M. (06.07.2019)

Veldig vanskelig å vite hva som kan ha skjedd. Taksvale.

Roar Solheim (07.07.2019)


#Diverse

linerleunger på bakken

Hei
I går så vi 5(4) linerleunger i takrennen - nedenfor redet under en takstein. I løpet av dagen "hoppet" du ut og landet i blomsterbedet nedenfor - der sitter det nå 4 stykker sammen og piper og blir matet av foreldrene. Vi holder hundene i bånd - ingen katter i nærheten - men mange måker. Hva skjer nå videre med dem - mht flyving etc? Noe vi kan gjøre/ikke gjøre? Mvh Laila og Jørgen

L.S. (06.07.2019)

Dere skal ikke gjøre noe som helst, bare observere.

Roar Solheim (07.07.2019)


#Diverse

Gulerle???

Vandret i fjellet på Hjerkin i går med utgangspunkt Kongsvoll. Der kom jeg over 8-10 par med gulerle, litt»aggressiv» preget av at de hekket. Er dette en vanlig lokalitet??

S.V.S.O. (07.07.2019)

Ja.

Roar Solheim (07.07.2019)


#Diverse

Måker

Er det mulig at det blir mest mulig informasjon om måkene når de hekker og når ungene er på baken? At dere kan informere så mye som mulig, og at det er straffbart og skdfe

G.D. (05.07.2019)

Dette er noe NOF informerer om.

Roar Solheim (05.07.2019)


#Diverse

Cannabis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne planten på dynga. Søkte på nettet og informasjonen stemte med planten. Kan dette være cannabis?

K.N. (05.07.2019)

Dette må du spørre botanikere om, ikke fuglefolk.

Roar Solheim (05.07.2019)


#Diverse

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne midt på veien. Pleier foreldrene være i nærheten?

T.H. (04.07.2019)

Ja. Best å la den være der du fant den.

Roar Solheim (04.07.2019)


#Diverse

skadet due

Bilde vedlagt spørsmålet

Overlever en due alene i buskene hvis den r liten, ikke kan fly eller gå og r skadet og hatet av andre fugler?

A.O. (04.07.2019)

Denne ringdueungen er nok for liten til å klare seg uten foreldrenes mating noen uker til.

Roar Solheim (04.07.2019)


#Diverse

Måkeunge som halter

Hei.

Ved inngangen til en offentlig bygg har to måkeunger på størrelse med en ringdue (eller hakket større) funnet tilholdssted. Foreldrene kretser som gale og stuper ned mot alle som er i nærheten. Ganske normal adferd, men den ene måkeungen halter på den ene foten sin. Er det noe en kan gjøre i dette tilfellet eller må det gå sin gang?
De har ikke valgt det beste stedet å oppholde seg med bilvei rett ved siden av og stor trafikk ut og inn av dette bygget..

E. (04.07.2019)

La ungene være. Haltingen kan bedre seg av seg selv, og det er vanskelig å gjøre noe med dette.

Roar Solheim (04.07.2019)


#Diverse

Som et kraftig vindkast

Hei. Kona og jeg opplevde noe merkelig i går kveld. Det kom en kraftig lyd, som ved et vindkast, men var allikevel annerledes. Det varte bare noen få sekunder (kanskje to) og opplevdes som om noe stort fløy forbi oss like over hodene våre. Vi var på hvert vårt sted i hagen. Begge var opptatt med noe på bakken, så vi rakk ikke å se hva det var før det var borte. Lyden var ulik noe vi har hørt før, og vi hverken kjente eller så tegn til vind. Vi sjekker derfor ut alternativer forklaringer. Er det mulig at en stor fugl kan ha produsert så mye lyd idet den fløy forbi oss? Den største "vanlige" fuglen her omkring er hegre, ellers så har vi observert ørn noen få kilometer herfra (vi bor på Bryne). Jeg har ikke helt troen på denne forklaringen selv, men det mangler gode alternativer, og jeg har ikke greie på fugler, så jeg trenger litt eksperthjelp her.

B.H. (04.07.2019)

Det kan godt ha vært en fugl, men det er umulig å komme noe nærmere ut i fra den beskrivelsen dere har uten å ha sett noe.

Roar Solheim (04.07.2019)


#Diverse

Havørn på Finnskogen

Så i dag en havørn ved et vann på Finnskogen! Dette er de dype skogene mellom Kongsvinger og Elverum.?Stor, brun og med hvit hale. Har sett slike mange ganger på Trøndelagskysten, men ante ikke at de kunne dukke opp i innlandet. Hadde vanskelig for å tro det jeg så. Det er vel ingen arter som lett kan forveksles? Hvor vanlig er disse i innlandet? Spiser de gjedde og abbor? Annet? Hekker de i innlandet eller de bare på besøk?

M.G. (03.07.2019)

Det har vært en del havørnobservasjoner i innlandet, og antallet kommer til å øke. Så selv første gang havørn ungfugl over Vangsåsa våren 1979, deretter en på Finnskogen våren 2014. En ung havørn ble også fanget inn på et viltkamera på et kadaver i vår i Kynndalen SØ for Elverum, så det har vært flere observasjoner i regionen.Ikke godt å si hva de spiser av fiusk, men de er i alle fall raske til å oppdage kadavere og spise fra slikt.

Roar Solheim (03.07.2019)


#Diverse

Hjelp til eksamen om fuglekjenskap

Hei,
Jeg skal ta 2 eksamen på 60 spm hver som jeg kunne trengt litt hjelp til å gjennomføre. Vedkommende vil få betalt for hjelpen. Jeg holder til i Bergensområdet.

O.E. (03.07.2019)

Dette er dessverre ikke stedet å søke slik hjelp.

Roar Solheim (03.07.2019)


#Diverse

Kjernebiter

Hei
Vi har hatt Kjernebiter på fugle brettet i tre dager nå, det er første gangen vi ser den her på sør Helgeland. Er den vanlig her?og er det en trekkfugl?

Nina engelsø 3/7 2019

N.E. (03.07.2019)

Kjernebiteren har økt kraftig i utbredelse i Norge de senere år, og blir regulært sett i Trøndelag og Nordland.

Roar Solheim (03.07.2019)

««første 5 501 - 5 525 av 12 979 siste»»