Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 96 til 120 av totalt 10 298 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

Stær

Vi fikk nettopp besøk av en Stær på matbrettet som liker godt peanøttene og epler. Bruker stær å være her vinterstid?trodde de dro i lktober og gjerne var flere sammen?

I. (03.12.2021)

Noen stær overvintrer i Norge. Du skriver dessverre ikke hvor i Norge dette er.

Roar Solheim (03.12.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Due med fjær på føttene

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Observerte en bydue med føtter som var dekket av fjær. Hva skyldes dette?

K.J. (30.11.2021)

Denne har nok fått med seg noe genetikk fra buravlede duer. Både duer og høns har blitt avlet fram med masse fjær på tærne - noe de ikke har i vill tilstand.

Roar Solheim (01.12.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fuglebok

Jeg ønsker å kjøpe en ny bok over fugleartene i Norge, siden den jeg har begynner å bli utdatert. Har du noen tips om en god, norsk fuglebok, med gode illustrasjoner?

N.N (30.11.2021)

Ta kontakt med Natur og Fritid, så får du de beste rådene i forhold til dine behov mm.

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Tyrkerdue

Hei. Jeg har endel Tyrkerduer i "matfatet" på verandaen her. Er det vanlig at de er her? Bor på Rørvik i Nærøysund kommune. Jeg så bare to for et par år siden, nå teller jeg mange, 12 - 15. Har ikke sett andre typer duer her, ikke mange år siden jeg så disse heller. Har mange andre fuglearter på "brettet" , som er mere vanlige tror jeg. Nøtteskrike, kjøtt og blåmeis, spurv osv..

M.G. (30.11.2021)

Jeg har dessverre ikke slik lokalkjennskap til fuglelivet der du bor, så om tyrkerduer er vanlige eller ikke, kan jeg dessverre ikke svare på. Men tyrkerduer er langt mer fåtallige enn de var på 1970-tallet, så de oppleves i dag ofte som uvanlige når de dukker opp.

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Rugdebestand i Norge

Hva vet vi i 2021 om rugdebestaden i Norge og hva utvikling har vi registrert de siste årene. Hvor stor andel prøver normalt og overvintre? Kan en regne med at rugder en observerer i november er de som prøver å overvintre?

T.B. (30.11.2021)

Har dessverre ikke svar på disse spørsmålene.

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Langt, krokete og feilformet nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fjellvåken som befinner seg på Jæren nå har et langt, "misformet" nebb. Er dette en medfødt deformitet? Jeg lurer på om fuglen kan klare seg med dette nebbet? Vil nebbet endre seg i løpet av livet? I fjor var det en hønsehauk på Jæren som hadde et liknende nebb.

G.J. (30.11.2021)

Slike forvokste nebb ser en nå og da hos mange forskjellige fuglearter. Nebbets ytre del vokser slik våre negler gjør, og kanskje kan den ytre delen av overnebbet slites av eller brekke. Da vil kanskje nebbet kunne få en mer normal lengde. Hvis et nebb vokser og blir for langt, kan det hindre fuglen i å få i seg mat. Dessverre har vi ikke noen observasjoner som kan vise hvordan det går med slike individer som denne fjellvåken over tid.

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Høstens vakreste eventyr

Ser ut til å være flest trost, og flokkene er heller ikke mindre enn tidligere år. Er ved en bilvei, så det er flotte formasjoner når de blir forstyrret og lander igjen.

N.N (29.11.2021)

Kan være gråtroster.

Roar Solheim (29.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Høstens vakreste eventyr

Endelig, nå er de her. I 14 dg. har horder landet i alle de store rognebærtrærne etter veien. De var sent ute, men litt av en gratisforestilling. Lykke på ferden.

N.N (29.11.2021)

Går ut i fra at det er sidensvanser du sikter til.

Roar Solheim (29.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Ugler pipehatt

Det sitter en ugle i pipehatten, kan jeg fyre opp i peisen uten at ugla blir skadet?

U. (29.11.2021)

Ugla flyr nok sin vei når det kommer røyk opp.

Roar Solheim (29.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Aggressiv andrik

Hei!
Vi har to danske landender, en andrik og en hunand. Vi har hatt de siden de var nyfødte.
Nå i det siste har andriken endret adferd. Han går til angrep mot meg og følger etter meg når jeg er ute, går i bena mine og han holder hunanden vekk fra meg ved å gå imellom meg og henne.
Han kommer fortsatt bort og spiser fra hånden min da.
Det som er litt rart er at han er spesielt aggressiv mot meg, han har ikke samme oppførsel mot mannen min.
Jeg vil også ta med at de har vært mest 'knyttet til meg da det er jeg som er matmor og gir de mat og godsaker (mais, rosiner).
Hva kan dette komme av?
Og er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe han til å bli mer rolig?
Håper på svar.
Fortvilet andemamma her!

H. (28.11.2021)

Dette må du spørre burfuglholdere/andeoppdrettere om.

Roar Solheim (28.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hvit due eller rasedue

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har fått denne duen på besøk i vannrenna vår en lengre periode. Er dette en vill hvit due eller en rasedue? Den virker ikke redd for oss da den ligger like over inngangen vår. Samtidig så ser jeg aldri at den flytter på seg for mat o.l. Men når har den vært her så lenge at den kan ikke være skadet ettersom den da ikke hadde vært i live tenker jeg hvertfall. Setter stor pris på en avklaring slik at jeg evt kan få fjernet denne. Er ikke videre glad i fugler så vet ikke helt hvordan jeg skal få den fjernet heller.

S.F.G. (28.11.2021)

Dessverre umulig å vite om det er en vanlig bydue/vill, eller om denne kommer fra en dueoppdretter. Hvis du ikke ønsker at den skal holde til hos deg, må du bare jage den vekk flere ganger.

Roar Solheim (28.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Linerle

Hei.
Har gått mye langs jærstrendene i det siste og ser stadig noe jeg tror er linerle. Lang vippende stjert svart under haka og på hodet. Men linerla må da ha reist nå. Den løper veldig. De er gjerne i flokk på en fem seks stk, eller av og til alene. Har fremdeles vært noe insekter inni tangen som er skylt i land. Ser ut som den finner noe der i alle fall. Men er det virkelig tilfelle at noen linerler ikke har reist? Synes kanskje den virker litt tjukkere enn vanlig, men tenkte kanskje den hadde blåst seg litt opp pga null grader.

T.S. (28.11.2021)

Det er flere linerler som overvintrer langs kysten, og lever på fluer og fluelarver i råtnende tang.

Roar Solheim (28.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fuglelyder

Hei!
Jeg er ivrig kryssordløser, men står fast en gang i blant. I dette tilfelle er det: KRYKKJESKRIK ?
Svaret skal være på 5 bokstaver. Som bokstav nr. 2 har jeg en S og som nr. 4 har jeg en R. Usikker på om disse er riktige.
Kan dere hjelpe en innlandsboende?
Håper på et positivt svar innen 1 uke !

T.G. (28.11.2021)

Dessverre ikke. Krykkjenes rop kan bokstaveres som "kekekea", og det er ikke i nærheten...

Roar Solheim (28.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hvor er dompapen i år?

Dompapen har vært den mest tallrike på fôringsplassen vår, på Heggenes i Valdres (500 moh.) i mange år. I år er den borte. Har det skjedd noe spesielt? Vi bor i skogkanten.

K.F. (28.11.2021)

Dompap varierer i antall og opptreden fra år til år, så dette er det vanskelig (umulig) å vite årsak til for enkeltlokaliteter.

Roar Solheim (28.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Parakit i gårdhagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi har observert en grønn parakit-liknende fugl i gården vår i sentrum Oslo. Den flyr hver dag en tur rundt i gården på formiddagene men forsvinner da hen på dagen. Nå hvor vinteren nærmer sig blir vi urolige for om en fugl som den kan klare sig i Norge og kan man gjøre noget for å hjelpe den?

Mvh Louise

L. (28.11.2021)

Dette er en nymfeparakitt. Disse kan klare seg hele vinteren hvis de finner solsikkefrø på fórplasser. Arten har spredt seg i Europa, og finnes nå helt nord til Hamburg. Når slike dukker opp i Norge, er det vanskelig å vite om de er rømte burfugler fra fangenskap i Norge, eller om de faktisk kan ha spredt seg fra Tyskland.

Roar Solheim (28.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Gråtrost

Er det mindre med gråtrost i år? I sommer fikk jeg beholde alle morellene, og jeg så ikke en eneste gråtrost spise rognebær ende det var plenty med rognebær i år

Ø.K. (27.11.2021)

Det KAN hende, men store mengder rognebær og andre bær kan også ha endret trostenes trekkmønster og tidspunkter for når de dukker opp hvor.

Roar Solheim (27.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Overvintrer Storskarv på Vestlandet?

Hei! jeg fikk et bilde fra barnebarnet mitt som hun tok i ettermiddag ved en av fjordene i Sogn, og jeg mener det var en storskarv.
Burde ikke den være på vei til nord-Afrika nå? eller er det noen som overvintrer? Jeg fikk det bare som en video på snap, så jeg kan dessverre ikke formidle bildet.

T. (27.11.2021)

Nei. Storskarvene overvintrer langs kysten.

Roar Solheim (27.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaner

Bor på Vestvågøy , her er mange svaner , i fjor 2020 fikk ett svanepar 5 unger når skifter dem fra grå til hvit ,

N.N (25.11.2021)

Ungsvanene blir hvite når de skifter fjær i sitt andre leveår.

Roar Solheim (27.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Småfugl har reir innunder taket. Hører de inni stuen.

Kan jeg tette tilkomst med ekspaderene børster? Overleve vinteren da? Evt når på året kman jeg tette igjen.

E. (26.11.2021)

De har nok ikke reir der nå, men sover innunder taket om natta. Hvis du stenger inngangen om dagen, finner de andre steder å overnatte.

Roar Solheim (26.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaner som overvintrer.

Hei! Kan man, og i så fall hvordan hjelpe svaner med å overleve vinteren? Dette er i Steigen i Nordland. Vannet fryser igjen i løpet av vinteren, og det kan bli ned i 20 kalde på det verste. Mvh Kari.

K.N. (26.11.2021)

Svanene er tilpasset å klare seg selv, selv om det er kaldt. Hvis de blir riktig kaldt senere på vinteren, kan du forsøke å legge ut hønsefor og se om de vil ha det.

Roar Solheim (26.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Skadet? rype, hva gjør vi?

Bilde vedlagt spørsmålet

I morges var det et lurveleven utenfor, og vi fant denne rypen? Utenfor huset på Landås i Bergen. Skjærer og kråker var etter den, derav levenet. Den gjemmer deg bak bosspannet, og ligger og trykker. Den er litt rufsete i fjærdrakten, og det henger litt fjær oppe i et frukttre i hagen. Kan den være angrepet av rovfugl/ kråke/skjære? Vi kan ta den i en kasse og bære til fjells på Ulriken, eller bare la den i fred, men er litt bekymret pga katter/ skjærer. Alternativet er å ta den til veterinær eller å avlive den. Takknemlig for svar:)

J.H. (25.11.2021)

Dette er ikke noen rype, men ei orrhøne. Den bør bare få være i fred, så kanskje den kan ta seg i vei på egen hånd.

Roar Solheim (26.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Lundefugl på avveie?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg bor i Sandefjord ett par hundrede meter fra sjøen. Denne krabaten sitter og vugger litt med mot garasjen. Bildet tatt idag 24.11.21 kl. 17.20

Burde jeg frakte den til sjøen? Trafikkert vei imellom sjøen og her…

A. (24.11.2021)

Ja, den bør settes ut igjen i havvann.

Roar Solheim (24.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Skjærer? Ca 10 liter jord er gravet ut av en plantekasse i 6. etg.

Hei! Jeg har oppdaget at det er gravet et ca 20 cm dypt hull i en stor plantekasse til 3 blåbærbusker og en del urter på terrassen. En virkelig stor haug jord og lecakuler, ca en full 10 liter bøtte, ligger utenfor kassen. Terrassen ligger i 6. etg. ytterst i en terrasseblokk, og det er ca fire etg ned til bakken. Kassen står i det ytterste hjørnet inntil en stor grill. Tett bladverk på en kjempestor sitronmelisse har dekket hullet og jordhaugen. Mus kan klatre, men ingen mus har gått i fella ila 5 uker.
Kan skjærer grave så dype hull og få ut så mye jord og lecakuler? Evt hvorfor? Pfh takk for å få et svar på dette mysteriet! Mvh Anne Hegna

N.N (24.11.2021)

Kanskje, men vanskelig å vurdere uten å se stedet selv.

Roar Solheim (24.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Forlatt rede

Bilde vedlagt spørsmålet

Hallo! Jeg har funnet et fuglerede, og det ser ut til å ha gjort sin nytte og nå være forlatt, men jeg er usikker på dette. Forlater fugler reder som de ikke lenger har bruk for og bygger nye, eller kommer de stadig tilbake til gamle og gjenbruker? Jeg spør fordi jeg kunne tenke meg å ta med meg og bruke redet til egen kunst, men vil absolutt ikke ta et rede som fortsatt gjør nytte for fuglen. Legger ved bilde, tatt 24.11.21.

N.N (24.11.2021)

Dette blir aldri brukt igjen, så dette kan du bare ta!

Roar Solheim (24.11.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hærfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fikk besøk av en Hærfugl i dag! Det må vel være ganske spesielt? Jeg bor i Sande i Vestfold (Bergstigveien 42).
Håper den finner veien sørover snart... Kan jeg legge ut noe spesiell mat til den?

K.B. (24.11.2021)

Utrolig nok dukker det opp hærfugler også i november og desember. De spiser insekter, så dersom du legger ut melormer, og den finner dem, så vil nok de gli ned.

Roar Solheim (24.11.2021)

««første 96 - 120 av 10 298 siste»»