Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Diverse

Langt, krokete og feilformet nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fjellvåken som befinner seg på Jæren nå har et langt, "misformet" nebb. Er dette en medfødt deformitet? Jeg lurer på om fuglen kan klare seg med dette nebbet? Vil nebbet endre seg i løpet av livet? I fjor var det en hønsehauk på Jæren som hadde et liknende nebb.

G.J. (30.11.2021)

Slike forvokste nebb ser en nå og da hos mange forskjellige fuglearter. Nebbets ytre del vokser slik våre negler gjør, og kanskje kan den ytre delen av overnebbet slites av eller brekke. Da vil kanskje nebbet kunne få en mer normal lengde. Hvis et nebb vokser og blir for langt, kan det hindre fuglen i å få i seg mat. Dessverre har vi ikke noen observasjoner som kan vise hvordan det går med slike individer som denne fjellvåken over tid.

Roar Solheim (30.11.2021)

Flere spørsmål