Art: Svarthvit fluesnapper (Ficedula hypoleuca)

Svarthvit fluesnapper (Ficedula hypoleuca)
Opphavsrett: Frode Falkenberg

Kjennetegn: Hannen er svart eller brunsvart på oversiden, har hvite vingebånd og er kritthvit på undersiden. Hunnen er mer anonym, og er brun der hannen er svart, har mindre hvitt i vingen, og er mer skittenhvit på undersiden.

Habitat: Den svarthvite fluesnapperen finnes overalt i Norge unntatt på høyfjellet og langs den mest eksponerte delen av kysten vår. Den foretrekker løvskog framfor barskog, men finnes i begge skogstypene såfremt det finnes tilgjengelige reirhull.

Forflytninger: Mot slutten av april dukker de første vårfuglene opp etter å ha tilbragt vinteren i Vest-Afrika. Etter fullendt hekking drar de tilbake til vinterområdene i september.

Næring: Animalsk. Larver av insekter og andre småkryp, samt voksne insekter og edderkopper.

Hekkebiologi: Den svarthvite fluesnapperen er en hullruger som mer enn gjerne tar i bruk fuglekasser. De legger 5-7 ensfargete blå egg i mai, og ruger på disse i ca. 14 dager.

Andre navn: hagefluesnapper

Engelsk navn: Pied Flycatcher

Forvekslingsarter: Halsbåndfluesnapper (Ficedula albicollis)

Lyd:


Lyd fra svarthvit fluesnapper © Alberto Masi

Systematikk:

KlasseFugler (Aves)
Orden Spurvefugler (Passeriformes)
Familie  Fluesnapperfamilien (Muscicapidae)
Slekt   Ficedula
Art    Svarthvit fluesnapper (Ficedula hypoleuca)