Art: Gjøk (Cuculus canorus)

Gjøk (Cuculus canorus)
Opphavsrett: Frode Falkenberg

Kjennetegn: Gjøken er lett kjennelig på tverrstripene i brystet og den karakteristiske ko-ko-lyden som kan høres fra 1. mai i Sør-Norge og fra månedskiftet mai-juni i Finnmark.

Utbredelse: Gjøken har en vid utbredelse i Norge og finnes hekkende både over og under tregrensen fra Lindesnes i sør til lengst nord i Finnmark.

Habitat: Den foretrekker terreng som veksler mellom treklynger og åpent lende.

Trekkforhold: Den norske gjøken overvintrer i Afrika. De fleste fuglene ankommer landet i løpet av mai, og høsttrekket starter allerede i juli/august.

Hekkebiologi: Den lager ikke eget reir, men legger egg i reirene til små spurvefugler. Her i Norge er heipiplerka mest utsatt for dette, men et stort utvalg spurvefuglarter kan bli utsatt for gjøkens reirparasittisme. En hunn kan legge 10-25 egg i løpet av en hekkesesong. Gjøkeegget klekker litt før de andre eggene i reiret, og gjøkungen kaster ut de andre eggene rett etter at den er klekket. Gjøkungen blir så matet opp av “fosterforeldrene”. Føden består av sommerfugllarver og andre insekter.

Andre navn: gauk

Engelsk navn: Common Cuckoo

Forvekslingsarter: Dvergfalk (Falco columbarius), Spurvehauk (Accipiter nisus)

Rødlistestatus: Nær truet

Lyd:


Lyd fra gjøk © Alberto Masi

Systematikk:

KlasseFugler (Aves)
Orden Gjøkfugler (Cuculiformes)
Familie  Gjøkfamilien (Cuculidae)
Slekt   Cuculus
Art    Gjøk (Cuculus canorus)