Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Oppførsel fjellvåk

Hei. Vi har en fjellvåkfamilie boende i nærheten av gården (850 moh). Herr og fru fjellvåk følger med oss og har hatt sine sine daglige/mange ganger for dagen-rundturer over gården og nærområdet siden tidlig i vår. Nå har det vært stille et par uker, og vi har stusset. Forrige kveld ankom nye firbeinte naboer på nabogården som har vært uten dyr i flere år, og i går gikk 3 islandshester på jordet "vegg i vegg" med oss. I hele går og i hele dag har fjellvåkene sirklet over og stått stille i lufta over oss. Innimellom veldig lavt over jordene og hestene. (Vi har sjøl hatt utegående kviger/ungdyr i hele sommer). Kan det virkelig være slik at fjellvåken reagerer på - og holder oppsyn - med de nye dyrene, eller er det bare tilfeldigheter,tro? Kikkerten ligger alltid klar her - og det er så fascinerende å følge disse store fuglene.

A.M.S.B. (04.08.2022)

Tror nok dette bare er tilfeldigheter. Eneste mulige forklaring til at de musejaktende våkene kan tenkes å følge med store beitedyr, er at disse kanskje kan tenkes å jage opp smågnagere. Dette er imidlertid en sammenheng som ikke er dokumentert eller studert.

Roar Solheim (04.08.2022)

Andre spørsmål