Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Fugleforing

om å mate ender og svaner

Vi anbefales å mate andefuglene i kulda. Ser at dere er positive til å fore med brød. Men selv om disse fuglene er planteetere, så er ikke brød det samme som tang og tare eller korn. Jeg har lest at fordøyelsen deres ikke takler for mye brød, og at de dør av indre blødninger. Så hvordan begrunner dere å gi dem brød?
Hilsen andejeger

G. (10.01.2010)

Jeg har aldri hørt om eller sett dokumentasjon på at andefugler kan få fordøyelsesproblemer dersom de spiser brød. Den samme bekymringen florerer med hensyn til å gi småfugler lettkokte havregryn eller ris, og at dette skal kunne svelle i magen på fuglene. Heller ikke her har vi dokumentasjon på at dette er et reellt problem, så inntil dette foreligger, og vi ikke ser at fuglene dør eller har problemer, så kan vi nok gå ut i fra at de takler dette foret godt. Ender som spiser både vegetasjon, frø, korn og animalsk føde, har nok et mye mer robust fordøyelses-system enn det vi mennesker er utstyrt med. Derfor tror jeg vi trygt kan fortsette å fore andefugler med brødrester om vinteren.

Roar Solheim (10.01.2010)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål