Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Fugleforing

Kuldedød?

Jeg sitter her og ser bort på seks tomme foringsstasjoner. Ikke en eneste fugl. Vi har hatt tre dager med sprengkulde, ned mot 34 minus. Før denne kuldeperioden hadde vi flokker med grønnsisik på mellom 20 og 30 fugler, i tillegg til en del kjøttmeis (som vi har registrert i alle fall). Nå er kulde over, gradene er varme, men alle fuglene er borte. Kan det være mulig at alle har strøket med i kulda, og hvis ikke, hva kan være årsaken til at de ikke er tilbake? Det er fryktelig trist med alle de tomme stasjonene - fulle av mat som burde mettet små fuglemager.

A. (10.01.2010)

Det er ikke mulig å si sikkert hvorfor fuglene er borte. Mengden fugler på forplassene kan variere mye, og ikke alltid etter det man forventer i forhold til snø og kulde. Hvis fuglene har forsvunnet i det kulda har gitt seg, så kan det ha sammenheng med at f. eks. sisikene først har begitt seg ut på trekk/vandring nå når det ikke er så kaldt, og at de har holdt seg nær en sikekr forplass så lenge kulda regjerte. Meiser kan av og til spre seg ut i terrenget på jakt etter mer naturlig føde når det blir mildere. Men bildet er svært varierende, og noen opplever at fuglene dukker opp når det blir mildere, så lenger enn til å spekulere i årsakene kommer en neppe.

Roar Solheim (10.01.2010)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål