Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 858 til 43 882 av totalt 43 904 spørsmål


fuglekonge

jeg har et hekkende fuglekongepar i hagen og de bor i treet som er rett vedsiden av huset. er det vanelig at de hekker så nært?

H. (09.05.2005)

Om terrenget i området er greit for fuglekongen, så tror jeg at den kan finne på å hekke der det måtte passe. Fuglekonger er ikke særlig sky for mennesker. Uansett, en spennende opplevelse. Jeg har fortsatt til gode å finne et fuglekongereir...

Frode Falkenberg (20.05.2005)


Fugl på 6 egg i en vedstabbel

Hei, vi har en fugl som ruger i et rede den har lagd i år. Vi fikk ikke observert den mens den lagde reiret, men det er lagd i år av mose og kvist. Den har 6 små egg (ca 2-3 cm), og ligger helt stille når vi nermer oss. Jeg har tatt bilde av den på bare 15-20 cm avstand, og den er bun, og har en gul flekk som går over begge øynene. Det er ikke mye infomasjon, men jeg finner den ikke i den eneste fugleboken jeg har

T.N. (16.05.2005)

Send gjerne bilde av fuglen, så skal vi nok få bestemt krabaten. Har du kanskje foto av reiret også?

Frode Falkenberg (20.05.2005)


rødstrupe

Hei igjen
Nå lurer vi på om hvordan det går med rødstrupen vår som har bygget rede i et skap i garasjen vår. Vi har bare sett denne ene rødstrupen, aldri to sammen, men nå ligger den tilsynelatende der og ruger....helt alene fortsatt. Er dette normalt, er det befruktet egg der ? Skal ikke hanfuglen mate hunnen mens hun ruger ?
Hvis alt går bra, er det en sjanse for at vi får se fuglungene når de øve-flyr, eller er det rett ut av redet og bort ?
Vi titter svært forsiktig inn om småprater litt med den mens den ruger - er det dumt ?

Hilsen fra Juni og mamman

J.P. (19.05.2005)

Det er riktig som du sier at rødstrupe hunnen blir matet av hannen. Det står i litteraturen at den blir matet i rugepausene, så jeg antar at den går av da. Men jeg vil tro at hannen stikker innom reiret iblant også. Eggene har det helt sikkert fint. Vær forsiktig med besøkene, siden fuglene kan forlate reiret om det blir for mye forstyrrelser. Det er vanskelig å si hva du får se etter at ungene har hoppet ut av reiret. Muligens vil de oppholde seg i nærheten i en periode.

Frode Falkenberg (20.05.2005)


Fuglekasse

Har hatt blåmeis på fuglebrettet i hele vinter.Jeg satte ut en fuglekasse for blåmeis (inflygingshull 28m/m),men nå har kjøttmeisen erobret kassen og har faktisk lagt 8 egg.Det jeg lurer på er om hullet er for lite til kjøttmeisen?

K. (18.05.2005)

Hullet er nok ikke for lite om kjøttmeisa kommer seg inn. Hullrugere vurderer slike ting før de legger eggene, siden det ville ha vært lite lurt å legge egg i ei kasse ungene ikke kommer seg ut fra.

Frode Falkenberg (19.05.2005)


Fugl på døra

Vi har en krans på døra der det er kommet et rede med 6 egg i. Problemet er bare at fuglen blir skremt hver gang vi kommer nærme døra (1-2 m), gjør dette noe? Kan jeg evn. flytte rede lenger bort på veggen, finner den da rede igjen?

N.N (19.05.2005)

Et kinkig problem. Jeg tror ikke jeg ville ha flyttet reiret sånn uten videre. Fuglen kan fort forlate reiret om eggene er nylagte. Vet du hvilken art det dreier seg om?

Frode Falkenberg (19.05.2005)


fugler ved ferskvann..!

hei..!
jeg lurte på om det var noen som visste om noen fugler som lever ved ferskvann..? og gjerne har et bilde av den eller noe, og litt fakta...!
jg ville virkelig satt pris på et svar..!!=)
koz og klemzy..!!;)

I. (19.05.2005)

Det er mange fugler som lever ved ferskvann. Tilfeldige eksempler kan være gråhegre, krikkand, brunnakke, enkeltbekkasin, strandsnipe og sivsanger. Du kan lese mer om disse artene i artstreet vårt. Skriv inn artsnavnet i søkelinja øverst til høyre på siden.

Frode Falkenberg (19.05.2005)


Havhest

Hei, jeg har en havhest på Giske utenfor Ålesund som har vært uheldig å bli fast i snøre på en juksamaskin. Den var nede på ca 40-50m dyp og var livløs da den kom opp.Den våknet til og virket uskadet men ikke i form.
Nå har jeg hatt den i forvaring i 4 døgn og den viser tegn til stigende form, men klarer fortsatt ikke å fly. Den er litt brun stedvis i fjærdrakta. Jeg har mistange om at det er olje og at det kan være medvirkende til at den ble fast i snøret.Har prøvd å vaske den med hårshampo, men fikk den ikke skikkelig ren. Det eneste jeg får den til å spise er fersk fiskelever, så jeg må ta den med på sjøen og fiske.
Det jeg lurer på er; Hvordan skal jeg få den skikkelig rein, og hva annet kan den få å spise? Er det fare for at den ikke klarer seg i det fri hvis jeg har den i forvaring for lenge?
Kan rester av evt. olje forsvinne av seg selv med tiden hvis den klarer seg selv?
Takker for svar!

K.L.N. (19.05.2005)

Du kan bruke oppvaskmiddel (f.eks. Zalo) til å vaske ut olja. Da er det viktig at fuglen blir skylt godt etterpå, og at fjærene får tilpasset seg vann igjen og blir vannavvisende. Oljeflekker kan selvsagt forsvinne over tid, da fjærene slites og skiftes en gang i året. Bakdelen med å gjøre det på den måten er at fuglene kan få i seg oljerester når de pusser fjærene.

Jeg foreslår at du vasker den godt og mater den med lever fram til den virker piggere. Tilby den også vann. Slipp den så løs. Jeg tror fuglen vil finne tilbake til sitt rette jeg ganske fort etter at du har sluppet den løs.

Frode Falkenberg (19.05.2005)


Observert 14. mai 05 0800

Jeg har hytte i Tingvoll kommune på Nordmøre.
Her gjorde jeg som amatør med stor M en observasjon av en meget spesiell fugl. Den var så spesiell at den var meget lett å kjenne igjen etter boka. Det var en Kjernebiter. Jeg er absolutt minst 110 % sikker.
Hvor vanlig er den på disse trakter ?

S.D. (18.05.2005)

Jeg kjenner ikke helt til hvordan ståa er på Tingvoll, men kjernebiteren har vært i en ekspansjonsfase i flere år nå. Den finnes bl.a. hekkende i Trøndelagsfylkene, så jeg ser ikke bort fra at den forekommer hos deg også. Den er helt sikkert ikke noen vanlig hekkefugl der oppe foreløpig.

Frode Falkenberg (18.05.2005)


Skjære

for noen dager siden klatret jeg opp i et skjærereir som Jeg fant. Det var tydelig bebodd for når jeg nærmet meg reiret begynte skjærene og bråke og skrike noe helt forferdelig. Når jeg så oppi telte jeg egga og det lå 11 egg der. Jeg har aldri sett eller hørt at en skjære har lagt så mange egg! Er dette vanlig?

H.M. (09.05.2005)

Skjæra kan legge opptil 11 egg. I "Norges Fugler" (Haftorn 1971) kan man lese at av 150 reir som ble besøkt i Trøndelag var det tre reir med ti eller 11 egg. Med andre ord er det ikke vanlig med så mange egg. Hele 103 av disse reirene hadde sju egg, som er det vanligste antallet de legger.

Frode Falkenberg (18.05.2005)


Plagsom Linerle..

Hei. Dette begynte i fjor, da et Linerle par flyttet inn på taket vårt, mulig under en taksten som lå litt skevt. I vinter har vi vært oppe på taket og rettet på denne takstenen, og mulig tettet hullet inn til Linerlens rede? I lang tid nå, 6 uker eller mere, så har dette Linnerle parret plaget oss med å hakke og gulpe på vinduene, og på det ene bilspeilet.. Så nå er vinduene på den ene siden av huset og bilspeil..og vinduer fulle av "gulp" og dertill fugle møkk:)Dette selv om jeg har vasket... Hva skjer?????

E.N. (06.05.2005)

Mange fugler har blitt observert når de "angriper" sine egne speilbilder i vinduer, speil o.l. Dette gjør de siden de tror at speilbildet er en inntrenger i territoriet sitt. Slike "kamper" kan vare i timesvis, og fuglene kan returnere for å få seg en liten kamp gjennom flere uker. De kan etterhvert gå lei av speilbildet, og gi opp å kjempe med det.

Frode Falkenberg (18.05.2005)


Svaner på Island

Jeg lurte på hvilken lavestre grense svanene har i forhold til bosetningssted og temperatur. Jeg skriver en oppgave som omhandler klimahistorie i relasjon til sagalitteratur og i en av sagaene er det beskrevet at de så svaner(Island). Med andre ord så lurer jeg på om det finnes noe data på at svanene ikke har vært på Island? Og under hvilke forhold de kan leve, f.eks. ville de levd på Island om det var to grader kaldere på Island i gjennomsnittlig sommertemp? Ett muligens litt vanskelig spørsmål å svare på, men håper på svar :)

N.N (26.04.2005)

Svaner kan hekke både i lavlandet og i kaldere strøk (enten høyereliggende eller nordlige). Jeg kjenner dessverre ikke til de islandske svanenes (sangsvaner) historie, men er overbevist om at de kunne ha hekket om det var et par grader kaldere om sommeren. De hekker bla. i Finnmark og østover, der man finner områder med betydelig kaldere sommertemperaturer enn på Island.

Frode Falkenberg (11.05.2005)


Hubro

Hvordan er nebb og klør tilpasset miljøet hubroen lever i, og maten den spiser??

N.N (10.05.2005)

Både nebb og klør er tilpasset levesettet til hubroen. Det gjelder også for fugler generelt.

Frode Falkenberg (11.05.2005)


Fugele egg

Er det slik at slle fugler legger egg?

L. (09.05.2005)

Ja, alle fugler legger egg. Det er faktisk en av de karakteristiske trekkene ved fugler. Hos de aller fleste andre dyreordener finnes det representanter, selv hos de som vanligvis legger egg, som får levende unger. Fuglene er avhengige av å unngå at de har for stor vektbyrde for å kunne fly optimalt.

Frode Falkenberg (09.05.2005)


Fugleegg!

Jeg fant en fuglekasse i går, og oppi lå det ca 4 egg. De var turkise med svarte prikker. egget var ca 2-3 cm rundt det bredeste. reiret var laget av mose,furuflak og litt hår.
Hvilken fugl kan ha lagt disse eggene?

H.M. (08.05.2005)

Av hullrugere har både svarthvit fluesnapper og stær tyrkise egg. Men begge disse artene mangler prikker på egga. Den eneste arten jeg kan komme på som har egg som kan passe til din beskrivelse er rødstjert. Den har riktignok ikke mye flekker, og egga er mer blå enn tyrkis. Har du litt mer info om diameter på hullet, kassetype, eller kanskje aller best et bilde av reir og egg?

Frode Falkenberg (09.05.2005)


Fant fiskeørnreir

En dag da jeg og mormoren min gikk en tur i skogen fikk jeg øye
på en svær kvisthaug oppe i et høyt tre, ca 15 m over bakken. (Og det kunne ikke skjedd av seg selv.) Reiret lå ved et svært ferskvann og mange har sett fiskeørnen i området der. Er dette litt skjeldent. Send igjen hvis dere er interessert?

F.G. (06.05.2005)

Skulle det være et fiskeørnreir så er ikke det så vanlig. Det kommer litt an på hvor i landet du har funnet det. I noen områder på Sørlandet og på Østlandet finnes den hekkende spredt litt her og der. Fikk du undersøkt om det var aktivitet i reiret i år?

Frode Falkenberg (09.05.2005)


ugle?

Hallo, ein lesar har funne eit reir i botn av ei pipe, ca 4 meter nedanfor opninga. To egg, nesten heilt runde, er lunka, så det er tydeleg at fuglen kjem seg opp og ned og får ruga. Han trur det er ei ugle, og lurer på kva art. Reiret er i Nordhordland, ca ein mil frå kysten mvh atle vaage avisa nordhordland

N.N (26.04.2005)

Det høres ut som om kattugla er blitt beboer av pipa til leseren deres. Det er ikke uvanlig at de legger sine egg i piper o.l. De som bor ved ugla kan ofte høre de om kveldene og nettene. Spesielt når ungene hopper ut blir det liv!

Frode Falkenberg (06.05.2005)


sothøne med gult pannebliss

så en sothøne på Østensjøvannet med gult pannebliss, valigvis skal det være hvitt. Årsak til at det var gult?

M.E. (05.05.2005)

Dette var merkelig. Sothøns kan ha et hint av gult i det hvite blisset, men jeg har aldri hørt om at de kan ha veldig kraftig gulfarge her. Skulle jeg tippe så setter jeg en krone på at det er maten den eter som har gitt grunnlag for gulfargen.

Frode Falkenberg (06.05.2005)


Hvilken fugl?

Forrige helg var jeg på Ørin for å se på fugler, da så jeg en snipe/spove som var orange-rød på halsen og på magen. Nebbet var ikke bøyd men langt, ryggen og vingene var svarte.Hvilken fugl var det?? håper du finner det ut.
Hilsen Thomas

T.A. (04.05.2005)

Det høres ut som om du har sett en lappspove eller svarthalespove i sommerdrakt (om fuglen var spovestor). Begge disse artene har et langt rett eller svakt oppoverbøyd nebb. Tundrasnipa er også rød i området du beskriver, men er betydelig mindre. Den har i tillegg noe nedoverbøyd nebb.

Frode Falkenberg (04.05.2005)


????

kvifor blir egga klekt samtidig når dei ikkje blir lagt på likt?????

S. (03.05.2005)

Hos arter der det er synkron klekking begynner ikke rugingen skikkelig før alle eggene er lagt. Utviklingen av fostrene starter ikke før rugingen begynner. Dette er viktig hos reirflyktende (ungene forlater reiret kort tid etter klekking) arter som f.eks. ender og vadere. Hos f.eks. ugler starter rugingen allerede ved første egg, og man får avkom med forskjellig alder. Da vil den største (altså den første ut av egget) være den best rustede i kampen om mat i reiret.

Frode Falkenberg (03.05.2005)


Stokkandegg på balkongen

Har fått uventet besøk av en stokkand i en krukke med jord jeg har på min lille balkong i (høy!) annen etasje. Hun ligger der om morgenen, og flyr sin vei hver ettermiddag. Da ligger det et nytt egg i krukka. Nå er det tre egg der - ett fra hver dag siden hun kom på lørdag.
Har fått råd om å la henne legge alle eggene sine og ruge dem ut, og at jeg så flytter alle ned på bakkeplan. Men. Vil de klare seg da? Det er ca.200 meter til Akerselva, der andemor hører hjemme, og både folk, katter og noen biler på veien dit... Synes det høres farefullt ut, jeg!

C. (02.05.2005)

Det er ikke uvanlig at stokkanda hekker et stykke unna vann. Om eggene klekker burde ikke ungene ha allverdens problemer med å overleve hoppet ned fra verandaen din. Ungene til stokkanda klekker forøvrig omtrent på samme tidspunkt, da hunnen begynner å ruge først når alle egga er lagt. Hvordan det går på turen mot vannet er jo usikkert, men forhåpentligvis vil det gå greit. Lykke til!

Frode Falkenberg (03.05.2005)


Svaler til besvær

Hallo, jeg har et stort redskapshus som det hekker svaler
i. De siste åra har dette dsesverre tatt helt av, det har blitt så mange at de driter ned og ødlegger alt. Finnes det
en "smart" måte å holde de ute på (lyd, lukt, røyk???).
Eller må jeg hermetisk tette huset?

K.A. (22.04.2005)

Jeg tror nok du bør satse på å hermetisere redskapshuset ja. Bruk av andre midler kan være uheldig for fuglene. Husk også at om de allerede har begynt å hekke, så er det iht. norsk lov ikke tillatt å forstyrre fuglene.

Frode Falkenberg (03.05.2005)


Hvilke fugler kan ikke fly?

Hvilke fugler kan ikke fly?

B.R. (22.04.2005)

Det er ganske mange representanter fra forskjellige fuglefamilier som ikke kan fly. De mest kjente gruppene er struts, emu, kasuar, kiwi, pingvin og noen rikser.

Frode Falkenberg (25.04.2005)


Var det ørn?

Så en stor fugl i Synnerdalen i går. Tipper vingespennet var 1-2 m. Den var mørk bortsett fra et parti omtrent midt på hver vinge og et parti langt bak(ikke helt bak)som var hvitt. Så den først lavt, men fløy høyt opp ved å sirkle nesten uten vingeslag.

B.B. (25.04.2005)

Dette høres veldig riktig ut for en ung eller halvvoksen kongeørn. Når de blir helt voksne forsvinner de hvite områdene du beskriver.

Frode Falkenberg (25.04.2005)


atrsbestemmelse av fugleegg

jeg har funnet et fuglerede fra i fjor, og i det lå det fire små turkise egg. Jeg søker etter en nettside der jeg lettere kan artsbestemme fuglen. Hvor skal jeg leite?

J.S. (18.04.2005)

Jeg kjenner ikke til et slikt nettsted. Men kanskje du kunne forklare nærmere hvordan reiret så ut, hva det var laget av, diameter og hvor store egga var? Mulig vi kan hjelpe deg.

Frode Falkenberg (20.04.2005)


Fuglekarnapp???

Hva er egentlig et fuglekarnapp? Det vil jeg gjerne finne ut.

L.J.R. (18.04.2005)

Et fuglekarnapp er et bur av netting som henges utenfor et vindu. Karnappet gjør at småfuglene blir skjermet for større fugler, og føler seg dermed trygge når de spiser utlagt mat. Dette er en fin måte å studere fuglene på nært hold.

Frode Falkenberg (20.04.2005)

««første 43 858 - 43 882 av 43 904 siste»»