Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Havhest

Hei, jeg har en havhest på Giske utenfor Ålesund som har vært uheldig å bli fast i snøre på en juksamaskin. Den var nede på ca 40-50m dyp og var livløs da den kom opp.Den våknet til og virket uskadet men ikke i form.
Nå har jeg hatt den i forvaring i 4 døgn og den viser tegn til stigende form, men klarer fortsatt ikke å fly. Den er litt brun stedvis i fjærdrakta. Jeg har mistange om at det er olje og at det kan være medvirkende til at den ble fast i snøret.Har prøvd å vaske den med hårshampo, men fikk den ikke skikkelig ren. Det eneste jeg får den til å spise er fersk fiskelever, så jeg må ta den med på sjøen og fiske.
Det jeg lurer på er; Hvordan skal jeg få den skikkelig rein, og hva annet kan den få å spise? Er det fare for at den ikke klarer seg i det fri hvis jeg har den i forvaring for lenge?
Kan rester av evt. olje forsvinne av seg selv med tiden hvis den klarer seg selv?
Takker for svar!

K.L.N. (19.05.2005)

Du kan bruke oppvaskmiddel (f.eks. Zalo) til å vaske ut olja. Da er det viktig at fuglen blir skylt godt etterpå, og at fjærene får tilpasset seg vann igjen og blir vannavvisende. Oljeflekker kan selvsagt forsvinne over tid, da fjærene slites og skiftes en gang i året. Bakdelen med å gjøre det på den måten er at fuglene kan få i seg oljerester når de pusser fjærene.

Jeg foreslår at du vasker den godt og mater den med lever fram til den virker piggere. Tilby den også vann. Slipp den så løs. Jeg tror fuglen vil finne tilbake til sitt rette jeg ganske fort etter at du har sluppet den løs.

Frode Falkenberg (19.05.2005)

Flere spørsmål