Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 446 til 470 av totalt 36 536 spørsmål


Permanent lenke
# Diverse

Meis med hvit stripe over hode

N.N (15.04.2021)

Ja? Stiller du et spørsmål her??

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Spørsmål:

Er gjøken smart

N.N (15.04.2021)

Dessverre et umulig spørsmål å besvare, siden begrepet "smart" er relativt. I sin verden er ethvert dyr intelligent, selv en meitemark, men selvfølgelig ikke målt med menneskelige standarder.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hva slags lim ?

Skal sette på tynt type takpapp på fuglekassa, hva slags lim kan jeg bruke ? Eller hva er best å bruke , så det holder i vær og vind igjennom mange år ?

B. (15.04.2021)

Jeg fester takshingel på taket med korte pappspiker.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spiser

Hva spiser en rødstrupe

R. (15.04.2021)

Den spiser insekter og småkryp, men også frø og bær. På en forplass hakker den gjerne på fett fra meiseboller, og sjeldne ganger faktisk på solsikkefrø.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl synger her?

Hei! Jeg har aldri hørt denne fuglesangen før. Vet dere hvilken art det er? Klarte ikke å få øye på fuglen. Hørt på Gol 15.04.21.

H. (15.04.2021)

Hører en svak blåmeis her.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Skogbruk og hekkesesong

Hei.

Jeg ser i nærområdet at skog kappes ned over store arealer de siste ukene.
Det får meg til å lure på hva som er loven når det kommer til skogbruk og hekkesesong for fugler, noen fugler begynner vel snart å hekke, mens noen ugler er vel allerede i gang(?). Er det da forsvarlig å kappe ned flere mål med skog? Er ikke dette arbeid som burde foretas fra sensommeren og til mars, for så å være ulovlig i hekketiden?

M.S. (15.04.2021)

I dette såkalte "miljø"landet er det dessverre penger og næring som styrer og går foran, så skogbruket får lov til å kappe ned trær under fuglenes hekketid, mens andre kan bli straffet hvis de forstyrrer et fuglerede.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

marihøne

hva spiser en marihøne

G. (15.04.2021)

Ikke et fuglespørsmål!

...men den spiser bladlus.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Avstand kjøttmeiskasser på husvegg

Jeg har en fuglekasse på husveggen, og det ser ut til at et par er i ferd med å slå seg til der. En hann har overnattet der fast i et par uker, og nå er også en hunn innom jevnlig og rydder og inspiserer i kassa (jeg har webkamera inne i kassa). Men jeg har en kasse til på den samme veggen, som nok er altfor nærme nå - bare 1,5 meter. Hvor langt unna bør den andre kassa være for å enten hhv. a) bli et hjem for hannen eller b) kunne være et hjem for andre fugler? Har det noe å si om kassa er plassert rundt et hjørne/på en annen vegg i forhold til kassa som det er aktivitet i, dvs. kan det kompensere for "manglende avstand"? Det er et hus i vanlig størrelse, så 35-40m avstand som foreslås noen steder blir vanskelig å få til...

S. (15.04.2021)

Det finnes ingen absolutte avstander som kan angi grense her - det er avtagende sannsynlighet for at to kasser blir okkupert med minskende avstand mellom dem. Her vil jeg anbefale å henge den andre kassa på motsatt side av huset.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulspurv, eller...

Bilde vedlagt spørsmålet

Prøver å lære meg forskjellen på disse gule småtassene (gulspurv, grønnsisik, gulrisik)...
Er vedlagt bilde en gulspurv?

A. (15.04.2021)

Ja, en gulspurv hann.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Kattugle hekking og ekorn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Kattuglene er på plass i uglekassa på Foten i Fredrikstad, noe som gleder oss veldig. Viltkamera avslører at uglene er mest aktive på natten, mens på dagtid svirrer det ekorn rundt kassa. Er det vanlig at ekorn ødelegger hekkingen til kattugler? Spennende å følge med på naturen uansett hva som skjer

M.R.H. (14.04.2021)

Det kjenner jeg ikke, men ekorn er kjent for å kunne spise fugleegg og fugleunger, men det er nok helst fra mindre hullrugere enn kattugle.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Smølalirype

Hvor mange hekkende par av underarten smølalirype regner en med at det finnes? Og hva kan menigmann- og -kvinne gjøre for å hjelpe til med å bevare denne fuglearten? Det er jo forferdelig trist om den skulle bli helt utryddet.

M.K. (15.04.2021)

Har dessverre ingen oversikt over dette, så her må du kontakte rypeforskere.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Fugleforing

Spørsmål:

Kan en mate småfuglene nå? Med tanke på fugle influensa..

S. (14.04.2021)

JA. Fugleinfluensa er IKKE funnet hos spurvefugler på forplasser. Det er vannfugler man ikke bør mate nå.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

2 andunger

Heisann!
Jeg sa ja til å ta ender til meg fra en gård som skulle bli kvitt dem, men visste absolutt ikke hvor mye plass og stell disse trenger og ikke minst hvor fort de vokser! De er nå 1 uke gamle og vokser så utrolig fort, dette blir litt for mye for meg.. hva kan jeg gjøre? Kan de slippes ut i naturen?

E. (14.04.2021)

NEI, absolutt IKKE!

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

kollaps i svalebestanden

Låvesvale-Taksvale-Sandsvale er svaler som blir
mindre synlig i naturen.
Med hensyn til Skjerven gård med sitt husdyrhold i Maridalen så var det. tomt med Låvesvale 2020 hvor det tidligere hekket mange svaler.

A.A. (14.04.2021)

Ja, svalene ser ut til å avta i antall, sammen med mange andre arter, dessverre.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Trekkfugler

Hvor blir de av?

Hei!
Jeg bor på Steinkjer, like ved Trondheimsfjorden, og liker å følge med på fuglene. I dag er det 14. april og ingen fugler å se utenom enkelte måker, noen kråker og skjærer - men ikke mange måker heller. Men småfuglene glimrer med sitt fravær... Er det f eks ikke på tide at staren er her? Jeg har 4 starekasser, og da jeg flyttet hit for 15 år siden hekket starer i alle kassene. Etter hvert har det blitt færre - i fjor var 1 kasse i bruk - og i år altså ingen. Ser ingen kjøttmeis eller blåmeis. Disse har det blitt færre av på vinteren også. Jeg har fuglemater, men i år har det gått uvanlig lite for. De eneste småfuglene de siste ukene har vært noen pilfing (ikke 100 % sikker, men tror det...). Tidligere år var det også bra med tjeld og ærfugl. I år har jeg kun sette 1 par av hver. Synes dette er utrolig trist - hva er det som skjer? Hører dere om andre som opplever dette? Hadde vært hyggelig med et svar :-)
Vennlig hilsen
Sine Klæbu

S.K. (14.04.2021)

Det har vært kaldt over store deler av Norge, og dette kan ha forsinket ankomst av mange trekkfuglarter nordover. Følg med når det blir varmere luft. kanskje de dukker opp da.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Skjærer

Etter flere vinter med mye mating av småfugl med meiseboller, har vi fått en stor økning i skjærebestanden i boligområdet her jeg bor (villastrøk). I vinter talte jeg 17 skjærer på taket til naboen. De siste ukene har et par forsøkt å bygge reir i en av furuene i hagen vår. Vi har jaget dem bort ved flere anledninger og jeg ser at reirmaterialet til stadighet faller ned fra treet og at de ikke har greide å lage begynnelse på et reir. I fjor rev vi ned et helt ferdigbygget reir i en annen furu like i nærheten. Når par ikke får bygd reier eller ikke får lagt egg i ferdigbygde reier, hva skjer med de befruktede eggene?

I.M.H. (14.04.2021)

Dersom skjærene mister reiret sitt, legger de heller ikke noen egg - de blir ikke "drektige" slik pattedyr gjør.

Men også skjærene har rett til å få ha sine reir i fred!

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Fugler i taket

Hei!Vi bor i et hus fra 60-tallet, sammen med mange småfugler som bygger reir i taket vårt.Jeg synes det er fantastisk å våkne til fuglekvitteret og å se dem hver dag.Men nå må vi snart bytte tak og mannen min vil gjerne ha et tett,moderne tak.Hvordan kan vi tilrettelegge for at de blir i nærheten?Når bør vi skifte tak,slik at vi ikke forstyrrer familielivet deres for mye?Er noen tak bedre enn andre?Jeg har sett spurv,dompap,kjøttmeis og svaler.Det flyr også ørn,måse og kråker rundt her og det er viktig for meg at småfuglene har trygge hjem i framtida også...

S.P. (14.04.2021)

Det er mest sannsynlig gråspurv som bygger reir oppunder taket. De kan du sette opp fuglekasser til oppe på veggen under taket.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Svaneegg

Jeg fant et svaneegg i vannet og når jeg tok det opp var det iskaldt. Men vet ikke hvor lenge den hadde ligget der, men har lagt det under varmelampe. Men vet ikke om det er befrukta. Når jeg lyser på det flyter det noe mørkt opp og hvis jeg snur det. Spørsmålet mitt er hvordan vet jeg om egget er befrukta? Og hvor mange dager tar det evt før det klekker?

M. (14.04.2021)

Dette verken skal eller bør du gjøre - du har ikke lov til å klekke villfuglegg på denne måten, så bare la egget ligge.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødhodeand

Eg trur at eg har fått besøk av rødhodeand på sjøen her på Andås i Alver. Ho har raudt nebb.
Ho har oransjebrunt hovud og kvit flekk på sidene. Ho er for langt unna til at eg kan ta bilete av henne Er det andre ender som har raude nebb?

N.N (14.04.2021)

Beskrivelsen kan passe, men det beste er å sikre bilde av fuglen, selv om det er langt hold.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Sjeldne fugler og identifikasjon

Sort fugl med rødt nebb.

Jeg har også sett en sort fugl med rødt nebb, her på Setermoen i indre Troms.
Ben var på veranda, her mater jeg jo de fuglene vi har hele vinteren.
Har sett den flere ganger den siste uke. Jeg lurte på om det var Stær.?
Ganske stor visst jeg sammenligner med en Kjøttmeis.

H.K. (14.04.2021)

Høres ut som en svarttrost hann, men nebbet er ikke rødt, men oransjeaktig.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Kråkereir

Vi vil ikke at kråkaskal bygge reirI ei gran nær huset vårt. Hvordan forhindre det ??

M.F. (14.04.2021)

Vanskelig.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kjøttmeispar

Hvordan skjer parringen??

T.F.K. (14.04.2021)

Som hos alle fugler - hannen står på ryggen til hunnen, og bøyer stjerten sin ned på siden av hunnens stjert. Hun vrir kloakkåpningen sin mot hannens, og når disse møtes, overføres sædcellene.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Finne ugler

Hei! Jeg har veldig lyst til å finne ugler men hvordan gjør jeg det?😅 har lyst til å finne spurveugle, perleugle og haukugle hadde vært gøy, men hvordan i alle dager gjør jeg det? Jeg vet det går ann å lete etter hull, men det er jo veldig vanskelig.

K. (14.04.2021)

Da må du ut og lytte etter sangen deres. Nå er det den beste tiden, lytt når det er vindstille fra sola går ned og noen timer utover kvelden. Barskog på Østlandet.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er dette

N.N (14.04.2021)

Bilde mangler, derfor umulig å besvare...

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Hei min fugel har skaddet sin klo hva må gjøres???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei min nymfeparakitt har skjeddet sin klo hva må jøres ??? Jeg har spraya på den pyrisept.

C. (14.04.2021)

Dette må du spørre papegøyeholdere eller veterinær som håndterer burfugler, om.

Roar Solheim (14.04.2021)

««første 446 - 470 av 36 536 siste»»