Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 216 til 1 240 av totalt 1 261 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Undulat - belegg på nebb

Hei
Har en undulat, som er ca 12 år. Den siste tiden har hun fått et belegg/utslett øverst på nebbet. Har også mistet litt flere fjær enn vanlig og virker litt døsig.

K. (25.04.2007)

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.

Tore Reinsborg (26.04.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

FUGLEINFLUENSA

Korleis kan man sjå(syntomer) om ei høna har fått fugleinfluensa?

N.N (25.03.2007)

Hei!
På nettstedet under vil du finne mange spørsmål og svar vedrørende fugleinfluensa:

http://www.vetinst.no/inet_no/index.asp?strurl=1002698i

Tore Reinsborg (26.03.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

syk fugel

vi har en syk gulspurv som klarer ikke å stå på bena så den må sette seg og støtte seg til halen han fløy rart og

kan den være full??

A.M. (13.03.2007)

Hei!
Enkelte fuglearter (f.eks sidensvans) som spiser bær som har gjæret kan bli alkohol-påvirket, men vi har ikke hørt om at gulspurver har blitt det. Gulspurven spiser ikke bær og frukt som er de næringsobjektene som lettest kan gjære. Det er mer trolig at den har nedsatt funksjonsevne pga andre forhold. Den kan f.eks. ha blitt utsatt for et rovfugl-angrep, flydd på noe eller den kan ha fått salmonella.

Tore Reinsborg (14.03.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Undulat

Hei vi har hatt to undulater hjemme hos oss i ca. ett år.
De var søsken, en hann og en hunn.
Alt var helt bra med dem til igår kveld.De kvitret og hadde det helt fint. Ikke noe tegn ti l sykdom eller noe. Men idag morges når vi tok bort pleddet fra buret så vi at hannen bare lå nederst på buret uten å røret seg i det hele tatt.Mens hunnen hun bare satt på en pinne på kanten.Da vi undersøkte hannen nærmere så var han helt død.
Det var mat i matskålen,rent vann i vannskåen, og buret var oxo rent. Vi renset buret regelmessig.Hannen var bare litt over ett år.Lurer på om dere kan vite noe om hva som kan ha skjedd??

M. (09.03.2007)

Hei!
Det beste er nok at du stiller disse spørsmålene til en veterinær. Dyrenett.no har en egen spalte der veterinærer svarer på spørsmål om kjæledyr: http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.

Tore Reinsborg (12.03.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

dompap på kjøkkenet

I dag når min bror kom hjem fra skolen fant han en dompap på kjøkkenet, tildels liggende over til venstre side. Vi har den nå inne hjemme hos oss og vil gjerne prøve å hjelpe, men vet ikke hva vi skal gjøre. Ligger nå på bomull og har fått vann og undulat frøblanding. Sitter for det meste bare i ro, men prøver å flakse med vingene og å gå rundt i buret, men blir "sliten" og tipper over mot venstre side. Håper på snarlig svar, så vi kan prøve å hjelpe denne stakkeren. Vår hensikt er ikke å holde fuglen i fangenskap, men å hjelpe den ut i naturen igjen.

L.S. (06.03.2007)

Hei!
Hvis fuglen flakser med vingene er det lite som tyder på at de er brukket. Det er godt mulig den er omtåket etter å ha flydd på et vindu, og da kan den komme seg etterhvert. Vi har fått meldinger om en god del salmonella-infiserte dompaper i vinter. Denne sykdommer tapper fuglene for krefter og mest sannsynlig vil den dø innen relativt kort tid. Fuglebrett er en av smittekildene for denne sykdommen. Etter å ha vært i kontakt med fuglen eller fuglebrett er det viktig med god håndhygiene, da barn kan bli smittet og få mage/tarmbesvær hvis de blir smittet. Hvis ikke tilstanden til fuglen bedrer seg i løpet av noen dager, er nok det beste å avlive den.

Tore Reinsborg (07.03.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fuglesykdom?

Jeg mater fuglene om vinteren og gir dem meiseballer, solsikkefrø,smult og brødsmuler. i vinter ser det ut som om det er en smittsom fuglesykdom blant fuglene.Det arter seg som en svulst som vokser ut ved siden av nebbet, ned mot halsen og opp mot/over øyet. Svulsen er kjøttfull,uten fjær og den vokser. Den er på størrelse med en rosin eller litt større. Den første jeg så var en kjøttmeis og der vokste svulsten seg nesten så stor som en hasselnøtt og dekket øyet. Den er nok død for den er borte nå.Nå har jeg en kjøttmeis her som har en svulst på rosinstørrelse, og i dag fikk jeg se en svartmeis hvor svulsten hadde begynt direket i øyet.Det virker som det smitter blant fuglene og det er vel ikke noe jeg kan gjøre.Tror du du det kan smitte over på mennesker, og vet du hva det kan være for slags sykdom?
Er takknemlig for svar.

G.O. (27.02.2007)

Hei!
Vi har nettopp vært i kontakt med Veterinærinstituttet i forhold til et svært lignende tilfelle i Voss. De gav oss følgende svar:
Dette kan vera fuglekopper. Fuglekopper er ein virussjukdom som ytrar seg ved svulst- eller vorteliknande nydannelsar i huda, ofte hasselnøttstore. Kopper opptrer ofte på fjørlause område av kroppen, til dømes på hovudet ved nebbrota og augo, på føtene og på vengjene, men dei kan også finnast andre stader på kroppen.Hjå kjøtmeis har sjukdommen ofte ei alvorleg utvikling, særleg om vinteren. I tillegg til at sjukdommen svekkar fuglane så vil store, fjørlause svulstar føra til sterk nedkjøling. Fuglekoppe-virus finst i ulike former som er tilpassa ulike fuglegrupper, tildømes er det truleg ulike former på meiser, kråkefuglar, duer, m.fl. Viruset er ganske motstandsdyktig og kan overleva fleire veker i naturen etter innturking. Smitte skjer ved kontakt mellom friske og sjuke fuglar, då virus trengjer inn gjennom små sår i huda eller slimhinnene. Fuglebrett vil skapa gode tilhøve for overføring av sjukdommen. Tid frå smitte til det opptrer sjukdom er 4-8 dagar. Fuglekopper smitter ikke over fra fugl til mennesket.

Vi er interessert i å få inn kjøttmeis med fuglekopper til obduksjon. Granskingene er gratis, men avsendar må betala frakt.

Vår postadresse er: Seksjon for vilthelse, Veterinærinstituttet, Postb. 8156 Dep., 0033 Oslo

Med helsing
Turid Vikøren

Tore Reinsborg (28.02.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fuleinfluensa smittemåte

Smittemåte ved fuleinfluensa

N.N (16.02.2007)

Hei!
H5N1 (som er den farlige typen virus som framkaller fugleinfluensa) smitter som et vanlig virus, ved at en viruspartikkel fester seg til en frisk celle, for eksempel i fuglens lunger eller mage, og bruker denne som vert i sin formering. Det fører til sykdom.
Virus smitter fra en fugl til en annen gjennom luftveissekret – ”spytt” - og avføring. Det antas at virus som skilles ut i avføring fra smittet villfugl kan være infeksjonsfremkallende i lang tid (uker/måneder) under gunstige betingelser (avhengig av bl.a. temperatur, surhetsgrad (pH), UV-stråling og fuktighet). For eksempel er det rapportert at virus i fugleskitt kan være smittefarlig for andre fugler i 30 – 35 dager ved 4 °C, men bare i 7 dager ved 20 °C.

Kan fugleskitt på terrassebordet smitte?
På gjenstander som står utsatt for sol og vind, for eksempel utemøbler eller redskaper, vil en eventuell avføring fra smittet fugl tørke opp relativt raskt og føre til at viruset mister sin smitteevne. Dette må da også sees i sammenheng med eventuell nedbør og temperatur. Vi har ikke grunnlag for å si at kontakt med slike gjenstander skulle kunne medføre noen reell risiko for smitte til mennesker. I de tilfeller der det støver mye, vil avføringen være inntørket og virus dermed inaktivert. Kilde: Veterinærinstituttet

Tore Reinsborg (16.02.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fortumlet kjøttemeis- muligens skadet vingen

Leste de tidligere svarene du har gitt angående fugler med mistanke om brukket vinge. Er det ingen vits i å vente en uke for å se om vingen kanskje bare er litt forslått eller brestet? Har en fugl hjemme nå...

N.N (14.02.2007)

Hei!
Du kan sjekke om vingen er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knekt er nok det beste å avlive fuglen. Hvis den beveger på vingen kan det tyde på at den bare er strukket. Da vil fuglen normalt komme seg etter noen dager eller for såvidt en uke, såfremt du får gitt den mat og vann.

Tore Reinsborg (14.02.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

tilbakestående dyr?

Kan dyr/fugler være tilbakestående? Det har vært en artig debatt om det hjemme etter at jeg sa at jeg hadde en mongoloid måke ved båten min i fjor sommer:)
Dør de ut, eller kan dyr leve som tilbakestående?

H. (11.02.2007)

Et interessant spørsmål, og vanskelig å svare på. Det er mulig at unger av fugl og pattedyr kan bli født med hjerneskade eller redusert mental kapasitet i forhold til hva som er vanlig for arten, men det er neppe sannsynlig at de lever særlig lenge. Tilbakestående dyr vil som regel ikke være raske nok til å unngå rovdyr, og vil fort bli plukket ut og spist. Derfor ser du ikke mentalt tilbakestående dyr ute i naturen. Fugler kan få hjerneskade som voksne på grunn av miljøgifter som bly og DDT. Da dør de ganske raskt. I fangenskap er Downs syndrom påvist hos sjimpanse, men jeg kjenner ikke til at det er påvist hos viltlevende sjimpanser.

Roar Solheim (11.02.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompapp!

Hei! I går natt våknet jeg av bråkete lyder. Det viste seg at den ene katta hadde tatt med seg en dompapp inn. Jeg kasta katta ut og sjekka nærmere på fuglen. Det virker som venstre vinge er skadet (mangler fjær i forhold til den andre vingen). Dompappen virker faktisk veldig tam. Den hoppet opp på fingeren min og videre på hodet mitt. Men den kan bare fly/dale nedover. Jeg fant fram et gammelt bur og satt fram vann, nek og brødsmuler. Satt også inn grener så den har noe å hoppe/fly fra og til. Fuglen drikker som bare det, men den spiser ikke. Burde jeg slippe den fri nå? Eller skal jeg vente et par dager? Og hva spiser den i såfall?

M.I.D. (04.02.2007)

Hei!
Dere kan prøve å ha den i buret i et par dager hvis den ikke allerede har kviknet til såpass at den flyr. Det er viktig at den har tilgang til vann og mat. Dompapen liker solsikkefrø godt, så dette er noe dere kan forsøke å gi den. Hvis vingen er brukket er nok det beste å avlive fuglen.

Tore Reinsborg (05.02.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

oter

Hei,jeg bor på en liten øy i nordland,som heter træna.her ute er det en del oter.for 2 dager siden,så hadde vi ute døren åpen,for vi har katter som går inn og ut,men så kom det en oter inn i gangen,og som regel pleier de å frese og løpe når de merker folk.men det gjorde ikke denne,den så ikke til å bry seg om meg,selv om jeg sto rett ved den.den la seg seg så ned under en tørkehylle vi har i gangen,å så ut som den slappet av,jeg syntes dette var rart,så jeg rørte den,men den brydde seg ikke,lagde bare litt lyd,så jeg ringe kommunen,om de hadde noen råd,men når de kom så og si død,den hadde ingen ytre skader.jeg snakket med en her ute,å for ikke lenge siden hadde han funnet 2 døde otere ute i marka,så mitt spørsmål er om,det finnes noe form for pest hos oter,eller noen annen forklaring.det er ikke alder.har bilder av den

Ø.S. (23.01.2007)

Det er alltid vanskelig å si hva som er årsaken til at et dyr omkommer, og særlig når en ikke har bilder av dyret eller kan undersøke det nærmere. Oteren kan ha hatt en sykdom, ha hatt indre skader (påkjørsel tidligere?), være svekket av parasitter, eller rett og slett avmagret pga sult. Unge dyr kan opptre uten å være redd for mennesker, men de dør ikke bare fordi de er unge. Lokal forurensning kan kanskje også være medvirkende? For 35-40 år siden forsvant oteren mange steder i Sør-Norge på grunn av miljøgifter.

Roar Solheim (23.01.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadd undulat

undulaten min mangler noen lange fjær på høyre vinge og blør på brystet. kan den ha gjort dette selv? eller har den skadd seg i buret? den klarer heller ikke å fly nå. blir den bra igjen? den er 5 år gammel. må vi dra til dyrelege med den?

N.N (19.01.2007)

Hei!
Det er normalt at fugler av og til kan mangle noen fjær. Dette kommer av at de skifter fjær (myter) med jevne mellomrom. Det vil etterhvert vokse ut nye vingefjær, men det er sjeldnere at de mister så mange samtidig at de mister flygeevnen. Noen arter kan "sjokkmyte" masse fjær samtidig, men dette er ikke et vanlig fenomen. Det er vanskelig å si hva som har skjedd i forhold til at den blør, men det er mulig den kan ha blitt stresset i buret og således pådratt seg en ytre skade, samt mistet mye fjær. Blødninger skal normalt gro ganske raskt, men hvis dette vedvarer er nok løsningen å kontakte en dyrlege.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

jk

er fuleinfluensa i egypt?

B. (11.01.2007)

Hei!
I følge WHO's nettsted ble det oppdaget 18 tilfeller av fugleinfluensa type A (H5N1-virus) i Egypt i 2006.

Tore Reinsborg (11.01.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

hva vi skal gjør?

vi har funet en måke som er skadet den har skadet et bein og den kan ikke fly hva skal vi gjøre

E.B. (04.01.2007)

Hei!
Hvis man finner skadde fugler kan man ringe Fuglevakta på tlf. 90122901. Her vil man kunne få råd om hva man bør gjøre. Skadeomfanget på fuglen vil være avgjørende for hva som bør gjøres, og dette avgjøres av en ornitolog som har erfaring med skadde fugler eller veterinær. På nettstedet under vil du finne mer informasjon om Fuglevakta:

http://www.birdlife.no/organisasjonen/fuglevakta.php

Tore Reinsborg (04.01.2007)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

ravn i fangenskap

Hei.
Er det umulig og fostre opp en Ravn fra klekking til voksen?
jeg ser dere sier man bare skal la den ligge og dø.
Hvorfor er det ulovlig?
Er du pliktig å si i fra til politiet hvis du finner en skadet fugl?
Finnes det ravn i fangenskap i norge?

T.J. (02.11.2006)

Kråkefugler er det fullt mulig å fostre opp fra de er nyklekte, men det er (som du tydeligvis er gjort opp merksom på) ulovlig. Grunnen er at man ikke ønsker at folk skal ta inn viltlevende fugler og holde dem i fangenskap, eller som en slags kjæledyr for den saks skyld. Hold og hjelp til skadde eller forkomne dyr er et vanskelig grenseland, hvor man helst bør søke hjelp hos folk som har erfaring med de aktuelle dyreartene. Politiet har ingen ting med slike forhold å gjøre i Norge, derimot skal viltmyndigheter (Fylkesmannens Miljøvernavdeling eller kommunenes viltforvaltning varsles hvis du finner og tar hånd om skadd eller forkomment vilt.

Roar Solheim (03.11.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

bekymret

jeg har hørt at når fugler har en bøy på stjerten, har de det ikke bra, eller er et tegn på at den er syk eller noe sånt. Er det sant?

N.N (27.10.2006)

Hei!
Generelt kan man vel si at fuglene blir tammere i oppførsel hvis de er syke eller døende, hvilket også vil gjelde bevegelser av de ulike kroppsdelene, inkludert stjerten. Men å si at en fugl er syk bare fordi den har en bøy på stjerten vil være å gå for langt. Det kan like så godt være at den nettopp har pusset seg, er under fjærskifte (myting) eller at den nettopp har krøpet ut av et trangt reirhull/overnattingsplass eller at den har fått en eller annen form voksefeil på stjerten.

Tore Reinsborg (27.10.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Nebb som vokser

Ifjor oppdaget jeg en granmeis/løvmeis (ser ikke forskjell)ved hytta mi i Uvdal, som hadde et undernebb som gikk i stor bue til midt ned på magen. Minst 4 cm. Overnebbet er også mye lenger enn hos de andre. Trodde ikke den ville overleve vinteren, men nå den er i full gang på meisebollen. Frisk og kjekk. Er det ofte slikt skjer?

B.N. (22.05.2006)

Hei!
Av og til dukker det opp fugler med deformert nebb, men det er ikke spesielt vanlig. Hos noen arter gror nebbet kontinuerlig og slites ved å bevege de to nebbhalvdelene mot hverandre. Hvis en av nebbhalvdelene skades, vil den andre vokse seg større og større, siden den ikke har noen overflate å slites mot. Dette er den vanligste form for deformerte nebb.

Tore Reinsborg (27.09.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

fugleinfulensa

hva kommer det fra.?
kan det smitte andre dyr eller mennesker?
hva slags medesiner burker me til denne sykdomen.?
hva kommer virsuset fra.?

V. (08.06.2006)

Hei!
Fugleinfluensa er som ordet sier influensa for fugler. Det finnes mange typer fugleinfluensa, både farlige dødelige og andre mildere typer. Det skal mye til for at mennesker blir smittet av fugleinfluensa. Smitten kommer gjennom væske, så man må ha direkte kontakt med infiserte fugler for å få det. Den aggressive fugleinfluensatypen H5N1 ble først bekreftet i SØ-Asia for noen år siden. Det var da de første dødsfall hos mennesker ble oppdaget. De menneskene som har blitt syke eller dødd av H5N1 har alle vært i nær kontakt med fugl. Medisiner (vaksine) mot fugleinfluensa er under utvikling.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

nebbet

hva skjer viss en fugl bryter nebbet?

T. (27.06.2006)

Hei!
Hvis en fugl bryter av hele nebbet, vil den nok dø innen kort tid da den ikke vil få i seg næring. Hvis nebbet får en liten brist eller bare ytterste delen av nebbet brytes av kan det gå bra, da det vil gro ut igjen.

Tore Reinsborg (21.09.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

fugle unger

Hei.Jeg har dvergpapugøyer hjemme og de har lagt 6 egg.Alle fugle ungene som kom ut av eggene døde,etter ei lita stund.Nå er det bare et egg igjen.Jeg forstår ikke hvorfor de dør og hva skal jeg gjøre for at ungen ikke skal dø?Hva slags mat jeg må di den og hvordan skal jeg behandle den?Skal det være varmt og fuktig?

M. (27.07.2006)

Du bør nok ta kontakt med en veterinær. Jeg tror at foreldrene er av "dårlig kvalitet", noe som kan gjøre at ungene er svake når de klekker, eller at foreldrene ikke fikser matingsprosessen.

Frode Falkenberg (27.07.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Parasitt

Hallo! en venn av meg har funnet og tatt vare på en liten fugleunge som er forlatt. men den har et lite, svart, rundt innsekt på seg. den er så hard at man ikke kan knuse den mellom to negler hvis du skjønner. hvilket innsekt er dette, og hvordan kan vi fjærne det hvis det er farlig for ungen?

K.B.S. (24.07.2006)

Det høres ut som om fuglen har en flått på seg. Fugler kan leve en stund med flått på seg, og flåtten vil uansett etterhvert forsvinne når den har fått det blodet den ønsker. Det kan være meget skadelig å fjerne flåtten om den er plassert strategisk, da du muligens kan rive løs fragmenter av vitale deler.

Frode Falkenberg (25.07.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

To fugleunger funnet

Hallo. Vi fant to fugleunger i veikanten rett ved der vi bor i dag, trolig trost (de ser ut som spurv, men er større, tror kanskje det er trost)Disse fuglene har ikke vært her før og var veldig forkomne. Den ene var veldig skadet og måtte dessverre avlives.. Den andre derimot virker frisk, om enn noe forkommen. Jeg klarer ikke la vær å prøve og hjelpe slike små, så nå bor den i en pappeske her. Den har fått litt tørt brød som har ligget i vann og svella. Jeg aner ikke hva annet å gjøre for å få i den væske. Men jeg aner ikke om dette egentlig er riktig. trenger sårt råd, for det er veldig trist og se en sånn hjelpesløs krabat. Trolig har disse blitt dyttet ut av redet av unger, men det kan jeg ikke si for sikkert.
Litt tips og råd om hvordan den skal "bo" og hva den bør få av næring hadde vært veldig kjærkomment! Jeg ser at dere egentlig ikke svarer på slikt, men de ble som sagt funnet i veikanten, hvor det kjører biler støtt, og kravlet rundt uten mål og mening. De har blitt observert tidligere i dag, forholdsvis frikse og raske, men har blitt gradvis svekket. Dessuten lurer jeg på hvorfor det er ulovlig å fostre opp disse, selvom de er helt forlatt.

Y.R. (02.07.2006)

Det er som du indikerer ulovlig å fostre opp ville fugler i Norge. Jeg tror riktignok ingen vil bøtelegge deg for dette forsøket. Jeg ville ha tatt kontakt med en veterinær for videre "behandling" av fuglen.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

fugleinfulensa.

hva kommer fugleinfulensa fra? hva er smittene med den?

V. (06.06.2006)

Fugleinfluensa er som ordet sier influensa for fugler... Det finnes mange typer fugleinfluensa, både farlige dødelige og andre mildere typer. Det skal mye til for at mennesker blir smittet av fugleinfluensa. Smitten kommer gjennom væske, så man må ha direkte kontakt med infiserte fugler for å få det. Den aggressive fugleinfluensatypen H5N1 ble først bekreftet i SØ-Asia for noen år siden. Det var da de første dødsfall hos mennesker ble oppdaget. De menneskene som har blitt syke eller dødd av H5N1 har alle vært i nær kontakt med fugl.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spørmål om fugl

Hva skjer med fugler som er skadet som lever ved et fuglereservat (østensjøvannet)?

J.G. (02.05.2006)

Jeg kjenner ikke til at det skjer noe som helst. Det er mulig at lokale dyrevernorganisasjoner har rutiner for slikt, men da bør du ta kontakt med dem.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

fugleinfluensa

hvordan vil det gå med småfuglene våre vil vi miste dem på grun av fugleinfluensan.

K.A..B. (04.05.2006)

Du trenger absolutt ikke å bekymre deg for det. Så langt er det knapt påvist spurvefugler med fugleinfluensa, og på denne tiden av året vil de ikke samles slik som om vinteren. Det er nærmest en forutsetning for at viruset skal spre seg at mange fugler har nær kontakt.

Frode Falkenberg (26.05.2006)

««første 1 216 - 1 240 av 1 261 siste»»