Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Sykdom og skader

Fuglesykdom?

Jeg mater fuglene om vinteren og gir dem meiseballer, solsikkefrø,smult og brødsmuler. i vinter ser det ut som om det er en smittsom fuglesykdom blant fuglene.Det arter seg som en svulst som vokser ut ved siden av nebbet, ned mot halsen og opp mot/over øyet. Svulsen er kjøttfull,uten fjær og den vokser. Den er på størrelse med en rosin eller litt større. Den første jeg så var en kjøttmeis og der vokste svulsten seg nesten så stor som en hasselnøtt og dekket øyet. Den er nok død for den er borte nå.Nå har jeg en kjøttmeis her som har en svulst på rosinstørrelse, og i dag fikk jeg se en svartmeis hvor svulsten hadde begynt direket i øyet.Det virker som det smitter blant fuglene og det er vel ikke noe jeg kan gjøre.Tror du du det kan smitte over på mennesker, og vet du hva det kan være for slags sykdom?
Er takknemlig for svar.

G.O. (27.02.2007)

Hei!
Vi har nettopp vært i kontakt med Veterinærinstituttet i forhold til et svært lignende tilfelle i Voss. De gav oss følgende svar:
Dette kan vera fuglekopper. Fuglekopper er ein virussjukdom som ytrar seg ved svulst- eller vorteliknande nydannelsar i huda, ofte hasselnøttstore. Kopper opptrer ofte på fjørlause område av kroppen, til dømes på hovudet ved nebbrota og augo, på føtene og på vengjene, men dei kan også finnast andre stader på kroppen.Hjå kjøtmeis har sjukdommen ofte ei alvorleg utvikling, særleg om vinteren. I tillegg til at sjukdommen svekkar fuglane så vil store, fjørlause svulstar føra til sterk nedkjøling. Fuglekoppe-virus finst i ulike former som er tilpassa ulike fuglegrupper, tildømes er det truleg ulike former på meiser, kråkefuglar, duer, m.fl. Viruset er ganske motstandsdyktig og kan overleva fleire veker i naturen etter innturking. Smitte skjer ved kontakt mellom friske og sjuke fuglar, då virus trengjer inn gjennom små sår i huda eller slimhinnene. Fuglebrett vil skapa gode tilhøve for overføring av sjukdommen. Tid frå smitte til det opptrer sjukdom er 4-8 dagar. Fuglekopper smitter ikke over fra fugl til mennesket.

Vi er interessert i å få inn kjøttmeis med fuglekopper til obduksjon. Granskingene er gratis, men avsendar må betala frakt.

Vår postadresse er: Seksjon for vilthelse, Veterinærinstituttet, Postb. 8156 Dep., 0033 Oslo

Med helsing
Turid Vikøren

Tore Reinsborg (28.02.2007)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål