Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 992 til 1 016 av totalt 6 889 spørsmål


#Økologi og atferd

Duer skog

Når på året bygger duene i skogen rede?

N.N (31.07.2021)

De har flere kull i året, og kan bygge reder ennå.

Roar Solheim (31.07.2021)


#Økologi og atferd

Oppdragelse av tjeldebarn

Vi observerer en voksen tjeld som tilsynelatende lærer en ungfugl å finne mat. Er det mor eller far - eller hvem som helst av dem - som tar seg av dette? Én unge er jo kanskje litt lite - er det sannsynlig at den andre forelderen befinner seg annetsteds og oppdrar øvrige barn?

S.G. (30.07.2021)

Begge kjønn kan nok gjøre dette. Her er det kanskje bare en unge som har overlevd til denne størrelsen.

Roar Solheim (30.07.2021)


#Økologi og atferd

Hakkespett hakker på telefonstolpe

Jeg har en fin hakkespett som hakker veldig i en telefonstolpe ved siden av hytten min. Jeg syns synd på han fordi han finner jo ikke mat eller bosted der. Kan jeg gjøre noe for å hjelpe han? Her er nok av trær, men jeg har hørt at lyden i disse stolpene tiltrekker deg hakkespetten. Jeg vil gjerne at han ikke arbeid uten belønning stakkers.

P. (30.07.2021)

Hvis det er en flaggspett, hakker den kanskje en smiesprekk hvor den kan feste kongler for å hakke ut frøene av dem. Ingen grunn til å synes synd på spetten, og bare la den holde på med sitt.

Roar Solheim (30.07.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Flyr svalene med oppen munn i luften etter insekt ?

E.P. (30.07.2021)

Tårnseilerne gjør kanskje det, mens svalene trolig snapper dem. Men dette er kvalifisert gjetning - har ikke noen skikkelige bilder eller film som viser hva de ulike artene gjør.

Roar Solheim (30.07.2021)


#Økologi og atferd

Rugende sangsvane

Hallo🌞
Har studert sangsvaner og deres hekke/rugetid over flere år på vannet ved vår hytte i Øst Finnmark. I år var varte flommen lenger enn normalt, derfor kom de seint igang med redebyggingen og rugingen. Det som bekymrer oss er at hun ligger fremdeles på redet (29/7) og hansvanen ser vi ikke mere til!!! Hvis der skulle komme unger så vil de nok ikke være flyvedyktige før isen legger seg på vannet. Vi lurer på om det kan være egg i redet eller om de er skadet og ikke klekkes.
Her er noe som ikke stemmer! Er det vanlig at maken etterlater rugende hofugl?

B.I.P. (29.07.2021)

Her klekkes nok ikke eggene. Hunnen gir nok snart opp, men underlig at hannen er borte.

Roar Solheim (30.07.2021)


#Økologi og atferd

Studier av måkenes adferd og språk

Vi har fulgt et måkepar som hadde rede på taket vårt i sommer. Én unge levde opp og er nå på vingene. Det har vært fasinerende å se hvordan måkene kommuniserte med hverandre og ungen. Og ikke minst hvordan de fløy med den da den hadde lært å fly.

Nå lurer vi på, finnes det studier av måkenes adferd og språk?

L.K. (27.07.2021)

Ja, massevis, men jeg har dessverre ikke referanser til dette.

Roar Solheim (27.07.2021)


#Økologi og atferd

Hornugle

Hei, vi har hørt de siste tre dagene en tiggelyd i skogen bak vårt hus (sør Bergen) og etter å ha hørt flere fuglelyder på nett, kan jeg være nesten 100% sikkert at det er hornugle. Men den roper om dagen. Det er tiggelyd vi hører. Den vekket meg i morges og det var umulig å sovne igjen siden lyden er så høy/lys og som jeg leste et sted «hjerteskjærende». Har også hørt heilo på nettet men denne lyden vi hører er kun en og ikke sånt to-stav som jeg horer med heilo. Er det vanlig at hornugle lager sånne lyd om dagen? Lyden lages cirka 4-5 ganger så stopper, etter noen minutter begynner igjen.

C. (27.07.2021)

Ja, når ungene er sultne kan de også tigge om dagen, eller så lenge de voksne jakter.

Roar Solheim (27.07.2021)


#Økologi og atferd

Duer

Hvorfor kurrer duene?

T.H. (26.07.2021)

Det er deres lydkommunikasjon. Men jeg vet ikke hvilke meldinger de formidler med disse lydene.

Roar Solheim (26.07.2021)


#Økologi og atferd

Måker

Hei. Så i går en stor flokk måker som tilsynelatende "beitet" på svermednde flyvemaur i luften. Har aldri sett dette før, observert over Bangeløkka i Drammen og i Arendal. Har også sett måker fly i (små) plogformasjoner. Er disse fenomenene vanlig blant måker? Kan sende både foto og video om ønskelig. Mvh Audun Bogr

N.N (26.07.2021)

Ja, dette skjer regelmessig. Hettemåker og fiskemåker kan fly sammen med f. eks. stær på jakt etter slike maursvermer.

Roar Solheim (26.07.2021)


#Økologi og atferd

Linerle med litt uvant oppførsel

God dag
Her på hytta på en holme siden for Sandefjord har vi i alle år hatt linerler som nabo. De må skjønne at vi vil dem vel for de er relativt tamme. I dag har imidlertid den ene av dem oppført seg litt merkelig. Den har nærmest fotfulgt meg og når jeg har satt meg ned i have har den kretset rundt meg, noen ganger helt tett på. Innimellom har den lagt seg ned i gresset og blitt liggende urørlig et par minutter. Den steller færene sine påtagelig ofte. Kan den ha lus, eller være syk? Har sett den spise insekter den finner i gresset så antar at den ikke er døende?
Hilsen bekymret linerlemor

M.T. (25.07.2021)

Har dessverre ikke noen mulig forklaring på oppførselen du beskriver her.

Roar Solheim (25.07.2021)


#Økologi og atferd

Trost som forlater bygda ca 15. juli

I vårt område 60 km nord for Oslo har vi tildeles mye trost frem til ca. 15. juli . Etter dette forsvinner trorsten. Det er jo bra for oss, for på denne tiden begynner jo rips og annen bær å modnes. Hvorfor reiser da trosten på denne tiden? Flyr den til skogs og finner bær og annet spise der?

O.H. (25.07.2021)

Det har jeg dessverre ingen forklaring på.

Roar Solheim (25.07.2021)


#Økologi og atferd

Småspove unge, oppførsel

Vi har en småspove rundt hytta ved havet i Nord-Norge. Det er i dag 25.07.21. Denne fuglen er helt alene, kan se ut som den ikke er fullvoksen mtp offisielle mål til småspove. Poenget er at den oppfører seg så rart. Urolig på en måte. Lager lyder nesten hele dagen. Flyr urolig omkring fra hyttetak til hyttetak og ned til steinene i fjæra. Holder seg til et relativt lite område. Nesten som om han leter etter noe her? Er dette normal oppførsel? Er det normalt at en fugleunge er alene, eller dr han forlatt, og kan det være en grunn til at han «roper» hele dagen?
Kanskje et rart spørsmål, men vi har aldri sett en så «urolig» fugl…

E. (25.07.2021)

Spoveungene blir etterlatt slik at de trekker alene. Kanskje er denne stor nok til at de voksne har dratt allerede.

Roar Solheim (25.07.2021)


#Økologi og atferd

Måker og samhold

Vi ble vitne til at en skadet måke med brukket vinge ble stupmobbet og plaget av to andre måker. Er dette vanlig adferd innad hos måker?

K.A.R. (25.07.2021)

Hos mange fugler som lever i flokk kan skadde individer bli mobbet eller endog drept. Dette har kanskje en effekt for å hindre mulig spredning av smitte, og fare for at et avvikende individ tiltrekker seg oppmerksomhet fra rovdyr.

Roar Solheim (25.07.2021)


#Økologi og atferd

Kull 2 for svarttrosten?

Kan et svarttrostpar få to kull med unger i sesongen? Svarttrostmor ligger nå i redet for annen gang etter at det første kullet fløy ut av redet for ca 10 dager siden. Redet er i vår bakgård og vi har full oversikt. Kan det være en annen hunn?

A.K.W. (24.07.2021)

Svarttrostene har i alle fall to kull i løpet av sommeren, uvisst om de også kan klare tre.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Økologi og atferd

Innlandsmåker

Jeg bor ved Nisser, og her har det blitt endel måker de seneste årene. Når jeg ser en stor gråmåke sitte på en telefonstolpe i nærheten av huset vårt, undrer jeg meg på hva de lever av her.

R.N. (24.07.2021)

Måker er altetere. De spiser både insekter, mark og frø/plantekost.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Økologi og atferd

Dompapp

Hei. Flere ganger er jeg blitt vitne til at dompappen tømmer foringsautomaten som er full av solsikkefrø og kaster dem på bakken istedet for å spise dem. Solsikkefrø skal jo være føde for nevnte fugl. Forklaring?

Hilse Knut.

K.B. (24.07.2021)

Ja. Fuglene er selektive, og sjekker hvilke frø som lønner seg å åpne. De som er for små eller ikke virker like profitable å arbeide med, kastes på bakken. Spettmeis kaster ned mange.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Økologi og atferd

Måker, fiskehoder og fordøyelse

Hei! Jeg var sammen med fetteren min på hytta på Vestlandet denne sommeren. Vi fikk en relativt stor torsk i garnet. Vi sløyde fisken og satte hodet igjen på brygga mens vi rydda inn utstyrer. Da kom en stor svartbak og slukte hele torskehodet. Vi kunne se konturene av hodet mens det «jobbet» seg nedover halsen. Måka ble stående ganske lenge etterpå. Da diskuterte vi hvordan måkas fordøyelsessystem fungerer. De spiser jo hele fisker og det meste de kan få tak i. Har de så kraftig magesyre at de klarer bryte ned beinrester av fiskehoder o.l? Gulper de opp gulpeboller? Etterlater de hele, fine ryggrader(?) av fisk etter seg? Vi klarte ikke finne noe godt svar på Google og håper på å få svar her!

L. (24.07.2021)

De bryter ned det meste, men gulper opp beinrester i gulpeboller.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Økologi og atferd

Hvorfor samer svaner seg

Hvorfor samler svaner seg på sommeren. Det ser ut som ungfugler

E.J.O. (23.07.2021)

Vet dessverre ikke, men hos mange fugler kan unge fugler samle seg i flokker etter at de har forlatt sine foreldre.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Økologi og atferd

Linerle

Vi har ei linerle med en unge her på hytta,ungen har blitt så stor så den fanger insekter selv.Det jeg ser nå er moren jager ungen vekk,er det vanlig?

J.E.O. (23.07.2021)

Vet dessverre ikke, men voksne kan begynne å vise aggressiv adferd mot unger som fortsetter å tigge om mat når de egentlig burde klare å finne den selv.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Økologi og atferd

Foretrekker kråkefugler å spasere?

Vi er glade i kråkefugler og mater flere typer i hagen. Jeg har lagt merke til at både kråker og skjærer ser ut til å foretrekke å unngå å fly. Typisk lander f.eks. Skjæra på taket av boden og ser seg rundt, før den systematisk spaserer en oversiktsrunde hvor den hopper ned fra nivå til nivå.

Dette har jeg observert med flere kråkefuglarter: De ser ut til å unngå å fly om de ikke må.

Er det veldig slitsomt for sånne fugler å komme seg i lufta? De er jo temmelig tunge, og jeg kan forestille meg at de sliter med å bakse seg i gang, og helst unngår å gjøre det fra bakken.

I.H. (23.07.2021)

Det koster energi for alle fugler å fly, så hvis de ikke må fly, holder mange fugler seg på bakken eller stille i trær. Hønsefugler som er store og tunge, løper vekk fra farer dersom de kan unngå å lette.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Økologi og atferd

Fiskeørn, synkronflygning.

Hei, observerte to fiskeørner i dag som fløy helt synkront. Virket ganske like i fjærdrakten,- men litt langt hold for å se om det var to voksne eller en unge og en voksen.

Fiskeørna hekker i nærheten, ca 200-500 meter fra der synkronflygningen utartet seg. Seansen varte i mer enn 2 minutter, og var fascinerende å se hvor like alle bevegelser var.

Ørna har hatt tilhold i området i alle fall de siste 10 årene, har sett ørnene ofte, men aldri med slik flygning.

Hadde vært interresant å vite om dette er vanlig, og om det faktisk er en voksen som øver opp ungen(es) flygedyktighet. Var alle mulig flygemønstre, svinger, stup, stigninger, hurtige retningsendringer mm.

Hadde dessverre ikke med kamera da jeg observerte dette.

E.W. (22.07.2021)

Det er nok mer tilfeldig at de flyr helt synkront en stund. Umulig å vite om dette er to ungfugler, to voksne eller en ung og en gammel fugl, uten foto av dem.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Økologi og atferd

Grågåstrekk

Hei
Vi har hytte i Viksfjord i Larvik. Her er det flere grågås familier. Nå samles flere av familiene hver morgen. Plutselig letter alle, flyr en i en ring for så å lande. Er dette på en måte prøveflygning før høsttrekket?

A.H. (22.07.2021)

Vanskelig å vite hvorfor de gjør dette, men all flyging øker ferdighetene til ungfuglene.

Roar Solheim (22.07.2021)


#Økologi og atferd

Husskjære

Hei igjen. Vi har ei skjære som begynner å bli veldig tam. Vi ser at den gjemmer mat. Brødbiter ol
Finner den de etterpå ?

E.P. (22.07.2021)

Ja. Fugler har et fantastisk romlig minne, og kan finne igjen tusenvis av lagrede matbiter!

Roar Solheim (22.07.2021)


#Økologi og atferd

Ærfugl og blåskjell

Lurer på hvordan ærfugl klarer å åpne et blåskjell? Ser ofte når den er kommet opp fra dykket og rister et eller annen med nebbet.

P.R.N. (21.07.2021)

De svelger dem hele, og skjellene knuses i muskelmagen.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Hei. Har en kasse i hagen hvor et spettmeispar ruget ut et kull tidligere i sommer. Nå har et kjøttmeispar unger i kassen som snart er klare for å hoppe ut. Hvor sent kan kjøttmeisene hekke?

R. (21.07.2021)

Disse legger i alle fall ikke enda et kull. Ungehopping i august er nok de seneste for kjøttmeis.

Roar Solheim (21.07.2021)

««første 992 - 1 016 av 6 889 siste»»