Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 192 til 216 av totalt 5 694 spørsmål


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kråka

Jeg har lært at kråka hamstrer mat, men finner den alltid hvor maten er gjemt?

N.N (16.12.2020)

Kråkefugler, meiser og flere andre hamstrer mat. Fuglene har et ekstremt godt romlig minne, og kan huske og finne igjen tusenvis av slike gjemmesteder, men noen vil de selvfølgelig ikke huske.

Roar Solheim (16.12.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fossekallen

Jeg hørte Fossekallen synge i ettermiddag og det var en voldsomt liv med mange fugler øverst i Akerselva - betyr det at det er parring på gang allerede?

M.H. (10.12.2020)

Trolig er det markering av et vinterterritorium.

Roar Solheim (10.12.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Vanlig kost for hegren?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg kom over noen bilder av en hegre som ser ut til å nyte en liten alligator til middag.
Jeg skal lage en video av det for Dagbladet TV, og lurte derfor på om dere kunne fortelle meg litt om dette er vanlig?
I november fant vi bilder av en ål som hadde jobbet seg ut gjennom halsen på en hegre (!), noe som får meg til å tenke at dette er en fugl som tåler mye?

Jeg hadde satt stor pris på om dere kunne gi meg litt informasjon om dette, og håper jeg hører fra dere!

Mvh,
Agusta Magnusdottir, Dagbladet TV

A.M. (09.12.2020)

Dette er nok bilde fra Nord-Amerika. Alligatoren er stor, men ikke utenfor det en hegre kan klare å svelge unna. Mindre alligatorer er regelmessig bytte for hegrearter. Det finnes et opptak (på Youtube?) av en gråhegre som sluker en halvstor ungkanin! Søk på "heron eating rabbit" eller også arten "blue heron".

Roar Solheim (09.12.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor fort flyr en fiskeørn

N.N (02.12.2020)

Det har jeg dessverre ikke opplysninger om.

Roar Solheim (03.12.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Skjære - matforråd

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, etter noen dager med mystisk krafsing utenfor tok vi endelig en skjære på fersken. Fant en strimmel med noe som ligner innvoller fra mus e.l oppunder taket (se bilde). Er dette normal skjære-oppførsel?

H. (01.12.2020)

Vanskelig å si, for skjærer er svært allsidige.

Roar Solheim (03.12.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Havørn

Er det vanlig å se 2 havørn fly sammen? Kan ikke forstå hva annet det kan ha vært utifra størrelse og fasong, men jeg ser dem som regel alene.

N.N (01.12.2020)

Ja, par kan ofte sirkle sammen.

Roar Solheim (01.12.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Ørn

Mener det er en ørn som sitter i toppen av ei furu ca 300 meter fra huset. Den har sittet der i over 2 timer no. Er det normalt

K.S. (25.11.2020)

Det er normalt at rovfugler kan sitte stille lenge, særlig dersom de har spist og har kroposen full av mat. Da er de ikke i jakt-modus før om 1-3 dager.

Roar Solheim (25.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

skjære

hvor raskt kan skjære fly?

N.N (24.11.2020)

Det har vi dessverre ikke noe opplysninger eller undersøkelser av. Men hvis jeg skal tippe, kan de kanskje fly opp mot 35-45 km/t, neppe noe særlig raskere.

Roar Solheim (24.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Stokkand som spiste frosk

På tur rundt Tranevann i Fana utenfor Bergen, var jeg vitne til en stokkandhann, som bakset og strevde med en frosk, før den svelget den hel. Har aldri sett noe lignende. Er dette en vanlig atferd?

A.K. (23.11.2020)

Ja. Stokkender er ikke BARE vegetasjonsspisere. De kan spise både fisk, frosk og salamandere når de får tak i slike.

Roar Solheim (23.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Mener at skjærene flyttet fuglereiret sitt

Hei!

Jeg har hatt et stort skjærereir i treet uten for kjøkkenvinduet mitt. Jeg har fulgt dem hver morgen. I mitt syn var reiret minst 3 etg og ligger rolig til mot e en kollonihager. Plutselig en dag fløy de bort med en og en grein og hele redet ble fullstendig borte. Her om dagen så jeg et lignende reir men på en mye travlere vei og som sto midt i en midtrabatt med biler i begge retninger. Det er sirka et kvartal unna der jeg bor. Lurte da på om skjærene hadde flyttet reiret dit? Og hvorfor, mindre dyr? Vet svært lite om fugler og savner reiret utenfor kjøkkenvinduet.

I.B.S. (22.11.2020)

Skjærene har åpenbart valgt å flytte reiret, men det er umulig å vite hvorfor de tar et slikt valg.

Roar Solheim (22.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kråker og kaier på samme ting?

Stadig vekk samles store flokker kråker over kollene rundt Mandal sentrum. I det siste har jeg imidlertid lagt merke til at det er andre fugler med "på tinget". Jeg tror at det må være kaier; de er mindre enn kråkene, litt kjappere i bevegelsene og har et litt annet "språk" med kortere og skarpere skrik enn de typiske lydene fra kråker. Jeg har ikke klart å se om de aksepterer hverandre i flokken eller om de prøver å jage hverandre. Er det vanlig at kråker og kaier flokker seg sammen på denne måten?

M.E. (18.11.2020)

Ja, kråker, kaier og kornkråker samles ofte om kvelden i vinterhalvåret for å fly til felles overnattingsplasser.

Roar Solheim (18.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Denne fuglen "banker på" hos oss daglig. Hva er det og hvorfor?

Siste uke har denne fuglen kommet flere ganger daglig og banker enten på verandadøren eller et soveromsvindu. Enten ved å fly på vinduet og "pakke" med nebbet på vinduet. Vi har ikke gitt den mat eller sett den før og vi har bodd her i 20 år. Hva skyldes denne oppførselen og hva slags fugl er det? Vi bor i Asker.

T.H. (16.11.2020)

Dette er en kjernebiter. Det KAN hende at den har skjønt sammenhengen mellom mat på forplass og dere inne. Bankingen KAN være signal om matønske!

Roar Solheim (16.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spettmeis og reirbygging

Har ei ivrig spettmeis som flyr ut og inn av ei fuglekasse.
Er det normalt 15 november?

J.A. (14.11.2020)

Tror nok de kan holde på å sjekke ut mulige reirplasser allerede nå.

Roar Solheim (14.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fuglesang om morgenen i november

Jeg har en del tidlige morgener i oktober og november hørt fuglesang og synes det er litt uvanlig på denne tiden, selv om det lyser opp disse mørke morgenene. Jeg ser at det tidligere er skrevet om at rødstrupen synger om natta, er de disse som holder på nå for tiden også?

M.P.N. (13.11.2020)

Både rødstruper og gjerdesmett kan synge nokså intens om morgenen nå.

Roar Solheim (13.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Uvanlig oppførsel

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har en fuglemater i hagen for småfuglene, men har i det siste blitt plaget med masse skjærer. Disse jager bort småfuglene. Vi kjøpte en etterligning av en død skjære for å se om dette hjalp.

Først måtte vi jage bort alle skjærene som var i hagen. Vi lagde et høyt smell, og mens de var borte la vi ut den døde skjæra i hagen, rett under fuglemateren. Etter noen minutter kom det en skjære som satt seg litt unna materen. Når denne skjæra oppdaget den døde skjæra, begynte den å skrike veldig og fly rundt (Sikkert for å advare andre). Det var rett og slett litt fascinerende å se på.

Men så skjedde det en ting som forbløffer oss, og som jeg håper du har mulighet til å svare på. Først kom det noen skjærer for å undersøke dette. Og så kom det flere, og enda flere. Det kom også kråker og andre svarte fugler. Det var som en scene tatt rett ut fra Hitchcock-filmen, "Fuglene". Det var rett og slett litt skummelt.

Vi har aldri noensinne hatt så mange kråker og skjærer her på én og samme tid. Alle samlet seg i samme tre, som jeg har et litt dårlig bilde av.

De satt der en stund, og lagde et svært spetakkel. Men så, etter hvert så forsvant de alle, og så var det ikke en eneste skjære å se etterpå.

Vi fjernet den døde skjæra når det ble mørkt, og da jeg kom hjem fra jobb i dag var det ikke en skjære å se, og alle småfuglene var ute og spiste mat.

Nå ble det et litt langt innlegg, men jeg hadde satt stor pris på om du ville tatt deg bryet med å svare på spørsmålet. Er dette en slags seremoni? Og hvorfor samlet det seg både skjærer, kråker og andre svarte fugler (Som jeg ikke har navnet på)?

Takk for svar!

Mvh.
Stig

S. (12.11.2020)

Vet dessverre ikke, men kråkefuglene oppviser av og til stor interesse for døde artsfrender. Det KAN være en måte å undersøke om en fiende er i nærheten, som kan ka tatt livet av den døde. I så fall vil hele flokken mobbe og jage vekk en slik fiende. Dette kan være EN mulig tolkning av oppførselen.

Roar Solheim (12.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Hekkesyklus

Kan vi si at hekkesyklusen varer fra fuglene starter med sang og jobben å finne seg en make til ungene er ute av redet?

N.N (12.11.2020)

Grovt kan nok dette stemme, men den varer lenger - til ungene er selvstendige, og det kan for en del arter være mange uker etter at ungene har forlatt redet.

Roar Solheim (12.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Ravn

Hei. Har i noen dager hatt besøk av en ravn som stiger rundt på bakken og veien utfor huset der vi bor. Den går og går, stanser litt innimellom og pikker litt i bakken og asfalten. Ser ut som den plukker opp småstein og spiser. Den lager også mens den går, som et svakt kvakk. (Har to katter som følger nysgjerrig med fra vinduet :) Det er noen ravner som holder til i området her, men jeg har aldri sett dem sånn gående på bakken før. Kan den være syk eller noe? Eller "forlatt" av partneren sin?

K.H.S. (12.11.2020)

Dessverre umulig å vite hvorfor denne ravnen gjør dette.

Roar Solheim (12.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fuglesang/språk

Kan ein dompapp forstå ein kjøttmeis ? Eller ei kråke ?

K.N. (06.11.2020)

Mange fuglearter forstår andre arters varsellyder. Dersom en kjøttmeis gir varsellyd fordi den ser ei spurveugle, kan nok dompapene oppfatte dette som varsel om fare. De fleste fugler er ganske gode til å oppfatte andre arters signaler, spesielt faresignaler.

Roar Solheim (06.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fugl

Små Fugler legger jo 5-12 egg. Kordan har småfugler plass til så mange egg inni seg? Og store fugler legger 3-5 egg. Og dei er jo så store og har plass til mange egg. Og strutsen dom er veldig store legger bare 1 egg. Kordan går det ann?

N.N (06.11.2020)

De produserer bare ett egg om gangen, og har altså ikke alle eggene inne i seg samtidig, slik som krypdyr før de legger. De fleste fugler legger ett egg hver dag, og starter å ruge når alle eggene er lagt. Struts legger mange egg, ikke bare ett.

Roar Solheim (06.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svaner

Hvor lenge holder svaner seg til foreldrene sine? Og holder de seg til samme sted de ble født?

H. (05.11.2020)

Svaneunger holder seg som regel samme med foreldrene til neste vår, men det kan se ut som at noen blir forlatt av foreldrene allerede den første høsten.

Roar Solheim (05.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Er dette vanlig mat for en fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Katten vår er dessverre en ivrig jeger, og tar endel fugl. Her har han tatt en due, tror jeg. Men innholdet som velter ut av duen, det den har spist, ser litt rart ut. Små runde korn? Og masse blader. Er dette normalt?
Med vennlig hilsen Anette

A.T. (04.11.2020)

Ja, helt normal for en ringdue.

Roar Solheim (04.11.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fuglesang i oktober

Har opplevd noe merkelig denne høsten. Det er en pilfink som synger om morgenen, som om det hadde vært vår. Den har også begynt å rydde ut av fuglekassa den disponerte i våres. Vi bor ved kysten i søndre Østfold.

– Kan ornitologen forklare fuglens uvanlige oppførsel?

L. (30.10.2020)

Oppførselen er ikke uvanlig for pilfink og gråspurv. De kan bygge reir nå om høsten, kanskje kan de hekke om vinteren noen ganger.

Roar Solheim (30.10.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva spiser en linerle

D. (30.10.2020)

Den spiser insekter og virvelløse småkryp.

Roar Solheim (30.10.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Blomsterkasse

Sitter her på øsregndag i sent oktober og ser en HAUG med små fugler i blomsterkassen min, de ser ut til å spise av de forlengst avblomstrete lavendelplantene og bergmynte, bl a. Er det frø eller noe der de spiser? Ser ut som meiser, svart og hvite hoder. At hagen også kryr av stær, skjærer,kråker og trost som spiser nedfallsfrukt,er jeg vant til, men har ikke opplevd denne fuglebonanzaen i plantekasse før. Vanlig?

E.H. (27.10.2020)

Det kan være frø de går etter, kanskje også insekter, men det er heller lite sannsynlig så sent på året.

Roar Solheim (27.10.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spørsmål:

spiser skjæra mus

N.N (27.10.2020)

Ja, hvis den får tak i dem eller finner døde.

Roar Solheim (27.10.2020)

««første 192 - 216 av 5 694 siste»»