Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 5 av totalt 51 253 spørsmål neste»
Hvilken fugl er dette?
Er dette en Taksvale? Trodde en taksvale hadde hvit strupe, mens denne har sort strupe.
R.J. (12.05.2025)
Svar:
Dette er en låvesvale.
Frode Falkenberg (13.05.2025)
Fuglesort
Hva heter denne fuglen?
Mvh Maj
M. (13.05.2025)
Svar:
Bildet viser en løvsanger, norges mest tallrike hekkefugl. Mer om løvsangeren på https://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=528
Frode Falkenberg (13.05.2025)
Navnforklaring
Hva betyr fink, spurv, erle
J.R. (12.05.2025)
Svar:
Fink er nok etterligning av varsellyd, det kan kanskje spurv også være, men kjenner ikke bakgrunnen for erle-navnet.
Roar Solheim (12.05.2025)
Elvestein/kulestein på tak i Oslo
Hei. Jeg har hørt om at fugl tar løs stein (elvestein/kulestein) som ligger på takarealer i Oslo (spesifikt Bjørvika), flyr av gårde med disse, og slipper de ned på bakken. Dette er vel kanskje måker eller kråker (?) som forveksler steinen med egg, og forsøker å knuse de ved å slippe de fra høyder. Dette har ført til ødeleggelse av f.eks. glasstak, men kan i verste fall være farlig for forgjengere og andre på bakkeplan, dersom steinen er stor nok.
Jeg lurer på hvilken type stein, farge og størrelse man bør unngå å legge på tak for å styre unna lignende problematikk? Er det eventuelle andre ting man bør være obs på ved å legge løs stein på tak?
E.N.H. (12.05.2025)
Svar:
Har dessverre ikke hørt om slik oppførsel tidligere, og tror nok dette i så fall er såpass sjeldent at det ikke er noe man trenger å bekymre seg for.
Roar Solheim (12.05.2025)
Fiskeørn
Et fiskeørn par bygget reir, og hadde vellykket hekking i fjor. Kun 500 m i rett linje fra hytta vår, toppen av furu på liten holme i innsjø (villmark), vi brukte kikkerten flittig hele våren og sommeren. Like før påske i år kom først en, etter noen dager den andre. Vi observerte de i ca 14 dager, de bygget videre på reiret, Forberedte tydelig hekking. Sist fredag (9. mai) var det ørn i reiret. Men lørdag morgen ble vi oppmerksom på et voldsomt rabalder med flere måker i reiret. Nå ser det ut som om reiret er delvis ødelagt, og vi har ikke sett ørna på to dager. Kan virkelig måker i flokk ødelegge slik for ei ørn?
I.H. (12.05.2025)
Svar:
Det vet jeg ikke. Noe annet kan ha skjedd tidligere (ørner kan sloss om tilgang til et reir), og så har måkene kommet etterpå. Dessverre vanskelig å vite hvordan en slik observasjon skal tolkes.
Roar Solheim (12.05.2025)