Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 594 til 618 av totalt 6 905 spørsmål


#Økologi og atferd

Oppførsel fjellvåk

Hei. Vi har en fjellvåkfamilie boende i nærheten av gården (850 moh). Herr og fru fjellvåk følger med oss og har hatt sine sine daglige/mange ganger for dagen-rundturer over gården og nærområdet siden tidlig i vår. Nå har det vært stille et par uker, og vi har stusset. Forrige kveld ankom nye firbeinte naboer på nabogården som har vært uten dyr i flere år, og i går gikk 3 islandshester på jordet "vegg i vegg" med oss. I hele går og i hele dag har fjellvåkene sirklet over og stått stille i lufta over oss. Innimellom veldig lavt over jordene og hestene. (Vi har sjøl hatt utegående kviger/ungdyr i hele sommer). Kan det virkelig være slik at fjellvåken reagerer på - og holder oppsyn - med de nye dyrene, eller er det bare tilfeldigheter,tro? Kikkerten ligger alltid klar her - og det er så fascinerende å følge disse store fuglene.

A.M.S.B. (04.08.2022)

Tror nok dette bare er tilfeldigheter. Eneste mulige forklaring til at de musejaktende våkene kan tenkes å følge med store beitedyr, er at disse kanskje kan tenkes å jage opp smågnagere. Dette er imidlertid en sammenheng som ikke er dokumentert eller studert.

Roar Solheim (04.08.2022)


#Økologi og atferd

En måke spiste en is med ispinne av tre.

Vil en ispinne av tre løses opp i måkemage?

N.N (02.08.2022)

Nei, den blir nok gulpet opp igjen.

Roar Solheim (02.08.2022)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette? Det var to av dem og de fløy lavt over en dam i Oslo.

E. (01.08.2022)

Dessverre et veldig uklart bilde, men det ser ut til å være en vadefugl. Strandsnipe kan være et aktuelt alternativ her.

Roar Solheim (01.08.2022)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis til tørk

Har en matestasjon og fuglebad i hagen. Siste uke har jeg observert en kjøttmeis hann som beter seg annerledes enn de andre. Han flyr inntil veggen på huset, med nebbet mot veggen og legger seg ned på skrå med vingene spredt utover. Ligger sånn noen minutter og så fungerer han som normalt igjen og virker ellers helt frisk og rask. Ser ut som har setter seg til tørk, men han har ikke vært i fuglebadet på forhånd. I dag la han seg oppå matebrettet på samme utslåtte måte. Har også lagt merke til at han vasker eller napper litt i vingene sine. Ingen av de andre fuglene har gjort dette, og han gjør seg jo sårbar for angrep ved å ligge på den måten. Hva kan denne typen adferd komme av?

E. (01.08.2022)

Det har jeg dessverre ikke noen god forklaring på.

Roar Solheim (01.08.2022)


#Økologi og atferd

Småfugler før det kommer regn

Er det riktig at fuglene slutter å synge rett før regnet kommer?

N.N (31.07.2022)

Det kjenner jeg ikke til, men de synger ofte kraftig ETTER at regnet stopper. Årsaken er at regnet kjøler ned lufta slik at den har jevn temperatur, uten turbulens, og da bærer lydbølgene med fuglesangen lengst.

Roar Solheim (31.07.2022)


#Økologi og atferd

Dompap

Hvorfor er dompapen så mye på grusveier? Er det småstein den er ute etter eller?

I.J. (31.07.2022)

Ja. Alle frøspisere plukker små steinbiter som hjelper magen å male opp frøene, akkurat slik hønsefugler gjør.

Roar Solheim (31.07.2022)


#Økologi og atferd

Svaner og dykking

Forleden dag observerte jeg to svaner ca. 150 m fra land, de dykket og jeg så de ikke mer.
Dette var rett utenfor Bjerkøya, ved Drammensfjordens utløp.
Hvor lenge kan en svane dykke??

J.P.K. (30.07.2022)

De pleier ikke å dykke, så dette høres helt unormalt ut.

Roar Solheim (30.07.2022)


#Økologi og atferd

Kråketing og formiddagsmøte

Hver dag den siste uka, har vi observert omkring 50-60 kråker som lager et vanvittig rabalder i trærne rundt tomta vår. De kommer i flokk på formiddagen og holder på i timesvis. I løpet av de snart 40 årene vi har bodd her, er dette nytt for oss. Dette pleier vi heller å observere på kveldstid på høst- og vinterhalvåret (kråketing), men dette er i juli måned. For å gjøre det hele komplett kom det en fiskemåke og deltok i rabalderet med hjerteskjærende måkeskrik en times tid i går. Er dette normalt?

I.L. (29.07.2022)

Nei, ikke ofte å høre slikt på sommeren. Har dessverre ikke noen forklaring på hva som foregår her.

Roar Solheim (29.07.2022)


#Økologi og atferd

Kanarifugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en hvit kanarifugl?

S. (29.07.2022)

Nei, men ikke mulig å si hva det er uten at du sier nærmere hvor bildet er tatt...

Roar Solheim (29.07.2022)


#Økologi og atferd

Sothøneunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg vet at dette er sothøneunge, men lurer på hvorfor ungene er så fargerike og så helt forskjellig fra foreldrene?
Har også sett en kommentar på Facebook hvor det står at «foreldrene kvitter seg med unger som ikke adlyder foreldrene». Det høres da lite trolig ut, men…

I. (29.07.2022)

Nei, det har ikke noe med "lydighet" å gjøre, men både sothøne og sivhøne hakker på ungene sine, og de svakeste bukker da under. De legger flere egg enn antallet unger de klarer å fore opp (noen blir nok spist som små dununger). Har de for store kull, "mobber" de nærmest ungene slik at de mest motstandsdyktige er de som foreldrene prioriterer å mate. Men om ungene har røde hoder av den grunn, vites ikke.

Roar Solheim (29.07.2022)


#Økologi og atferd

Smålom i Rødungen

En smålom ligger nesten ved land i Rødungen. Den skriker, men veldig lavt. Ser ut som om den speider inn mot land eller leter etter noe/noen. Kan den ligge slik og vente på make? Vi var ikke langt unna da vi oppdaget fuglen. Normalt ville den fløyet, men den rørte seg ikke. Kan ikke se at den er skadet, men kan det for eksempel være en «tilhørende» fugl som har gått i fiskegarn og blitt borte og at denne fuglen leter?

T.E. (27.07.2022)

Mistenker at dette er en ungfugl som tigger om mat. Foreldrene jakter som regel i større vann lenger unna.

Roar Solheim (27.07.2022)


#Økologi og atferd

Måkeunger

Har måkeunger kontakt med foreldrene etter at de har lært å fly eller har de ikke noe mer med hverandre å gjøre etterpå?

N.N (26.07.2022)

Måkeunger holder seg nær foreldrene og tigger mat fra dem til langt ut på høsten. Det er absolutt mulig at de fleste fugler kan kjenne igjen sine barn etter at de har blitt selvstendige, men dette er ofte vanskelig å fastslå for oss mennesker.

Roar Solheim (27.07.2022)


#Økologi og atferd

Måkeunge

Er det slik at måkeunger i starten etter at de er klekket kan være like tamme som en due i forhold til mennesker? Jeg så en måkeunge på veien og jeg kunne nesten gå helt inntil den uten at den beveget på seg. I likhet med duer som man kan gå tett inntil. Jeg har ikke den samme opplevelsen men vanlige(gamle) måker. Hvis man går mot dem vil de fly vekk. Er det slik at måkeunger er mer tamme en «voksene» måker?

A. (27.07.2022)

De fleste unge fugler og pattedyr er som regel naturlig nysgjerrige, og har ikke oppdaget at mennesker kan være farlige. Det er derfor slike individer ofte kan komme mye nærmere oss mennesker enn eldre individer.

Roar Solheim (27.07.2022)


#Økologi og atferd

Trost

Bilde vedlagt spørsmålet

I år har jeg lagt merke til at gråtrosten er veldig ivrig på å lete etter meitemark utenfor hytta vår. Der vi har hytta, har det vært lite innsekter i år. Er det derfor gråtrosten er så ivrig på meitemarken ?

T.H. (26.07.2022)

Trostene tar heller mark enn insekter, så forklaringen er mer trolig at det er god tilgang på meitemark.

Roar Solheim (26.07.2022)


#Økologi og atferd

Med fiskemåke og tjeld som sommergjester ...

Bilde vedlagt spørsmålet

I snart 20 år har vi hatt et fiskemåkepar som faste sommergjester. De "bor" på taket ved pipa på vårt fritidshus, som ligger flott til ved Sagfjorden i Salangen, bare et par steinkast fra Sjøvegan - sentrret i Salangen.

Det er et tett tillitsforhold mellom våre fiskemåker og oss, og de forventer at vi stiller opp med litt "godbiter". Når jeg slår marka rundt huset går de gjerne tett opp i føttene på meg.

Nytt denne sommeren er at vi og en nabo har fått et svært tillitsfullt forhold til en tjeld. Her på forsommeren sto det plutselig en tjeld på trappa, og den ga tydelig til kjenne at den forventet å få noe å spise.

Så da ble det litt godsaker, og den kommer helt innpå oss og spise av handa.

Når vi er utenfor huset, går det ikke lang tid før vi er observert, og da kommer den på besøk. Den har nå en snart voksen unge som gjerne er på slep.

I dagtidlig da jeg åpnet ytterdøra og så utover landskapet, så jeg to tjelder som gikk sammen på et jordstykke ca. 150 m unna. Etter kort tid ble jeg observert, og straks fløy den ene raskt bort til meg og ga til kjenne at "jeg trenger mat til ungen min".

Så spørmålet blir da: Er det vanlig at en tjeld kan bli så tillitsfull til mennesker? Vi er 3-4 utvalgte her i naboskapet som den ser på som "sine venner". Jeg jobba litt i hagen på søndag, og da gikk han rundt meg tett på!!

K.B.H. (25.07.2022)

Vi har fått bilder tidligere av tjeld som hekket i en kasse på en veranda, og som var nærmest "håndtam", men det er ikke ofte dette skjer.

Roar Solheim (25.07.2022)


#Økologi og atferd

Lappugle?

Vi kjørte nylig Holtsjøvegen i Solør da en svær ugle med et imponerende vingespenn fløy ut fra skogen foran bilen med et lite bytte i nebbet. Den fløy så tungt og lavt at den hadde nok akkurat lettet der den kom ut av skogen, gikk bare et par meter over panseret på bilen.
Kan det ha vært en Lappugle?

A.A. (23.07.2022)

Fullt mulig, og i så fall var dette en voksensom fløy med mat for å fore en unge. Ellers flyr de ikke med mat i nebbet.

Roar Solheim (23.07.2022)


#Økologi og atferd

Låvesvaler

Våre kjære låvesvaler har alle vært borte noen dager nå, under oppholdet. Jeg har hørt at de drar på en «treningstur» med ungene…. Stemmer det?…. For det er jo altfor tidlig å dra sydover nå den 23. juli..

N.N (23.07.2022)

De kan fly lenger unna på insektjakt dersom det er lite mat å finne, men de flyr ikke på "treningstur!.

Roar Solheim (23.07.2022)


#Økologi og atferd

Fugler som står på ett bein

På stranden utenfor Vækerøparken i dag så jeg en stor flokk med kanadagjess og noen grågjess som alle sto på ett bein samtidig, kan ikke huske å sett så mange gjøre det simultant. Hvorfor gjør de dette?

O.C.A. (22.07.2022)

De hviler det andre beinet. Fugler gjør dette svært ofte.

Roar Solheim (22.07.2022)


#Økologi og atferd

Svart hvit fluesnapper vs lavskrike

Har hytte på fjellet, ca 700 m.o.h og det er endel lavskrike der. Også hissig svart hvit fluesnapper, som prøver å kjeppjage lavskrika når den kommer for å spise matavfall ved hytta.
Ender bare med evig krangel og at lavskrika får det som den vil. Er lavskrike en trussel for fluesnapperens unger, det er flere fuglekasser på tomta mi, på 2 mål.
Mvh André

A.F. (22.07.2022)

Ikke underlig, fordi selv lavskrika kan snappe småfugler for å få tak i kjøttmat!

Roar Solheim (22.07.2022)


#Økologi og atferd

Svale angriper hare

På tunet på Bruløkka/Krokskogen har vi ofte besøk av hare. Den blir angrepet av svaler som bor på låven her. Hvorfor skjer dette?

J.B. (22.07.2022)

Haren er et stort pattedyr, og kanskje oppfatter svalene den som en trussel mot reir og unger. Hare - katt - ikke lett for en svale å vite at de har vidt forskjellig adferd.

Roar Solheim (22.07.2022)


#Økologi og atferd

Andunger

Observert andunger uten mor i et døgn i en rolig elv på sørlandet. De virker til å være i "tenårene". Det ble nevnt at mor kan være i nærheten. HVIS andemor desverre ikke er i nærheten lenger, da det virker ut som de kvakker en del etter noen. Kommer de til å klare seg fint? Når er andunger gamle nok til å klare seg helt fint uten andemor? Hvis en andemor er i nærheten, gjemmer hun seg for barna og lar hva som helst skje, eller bryter hun inn noen gang og hjelper til?

H.S. (21.07.2022)

Dessverre vanskelig å angi noen tid for når andunger klarer seg uten mor. De ser ut til å kunne vokse opp fra de er små uten mor, men da er de selvfølgelig mer utsatt for å kunne bli spist, siden de ikke har en voksen til å passe på dem. Hunnen gjemmer seg ikke for ungene sine.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

Kvitring

Hvorfor kvitrer ikke fugler i Juli ?

A.S.J. (21.07.2022)

Stort sett fordi de er ferdige med starten av hekkesesongen.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

Kan siland få flere kull?

Hei!
I bukten nedenfor hytta har vi denne uken sett en siland med åtte veldig små unger. I samme bukt er det to halvstore juvenile silender som holder seg for seg selv. Er det mulig at silender får flere kull i løpet av sommeren?
Hilsen Ellinor

E. (21.07.2022)

Nei, men hvis en and mister det første kullet tidlig, kan den egge et erstatningskull. Da blir det stor forskjell i alder på unger fra et tidlig og et sent kull.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

Kan påfugl bite?

Kan påfugl bite? Det var en gammel dansk mann som sa til meg at den kunne bite av fingeren. Er dette sant?

N.N (21.07.2022)

Den kan IKKE bite av en finger, men de fleste fugler kan bite for å forsvare seg.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

urbaniserte fugler

Hei! jeg observerte Gråspurv på Dombås med en særdeles kreativ tilpasning til nye urbane objekter i sitt habitat. I sommertrafikken på Dombås var elbilene stilt opp på rekke og rad for å lade batteriene. På fronten til de fleste bilene var det kommet svært mange "road-kill" av uheldige insekter som var havnet på feil sted til feil tid. Dette ble en flott buffet for spurvene, som hoppet opp i grillen for å forsyne seg med dagens myggbiff. Er det jeg som er sent ut med å oppdage denne atferden, eller burde jeg skrive en utdypende forskningsrapport?

J.B. (20.07.2022)

Artig observert. Dette har jeg selv sett mange ganger, og for flere spurvefuglarter, så det er nok ikke noen nyhet, men et typisk tilfelle av hvor raskt fugler oppdager nye matkilder!

Roar Solheim (20.07.2022)

««første 594 - 618 av 6 905 siste»»