Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 015 til 1 039 av totalt 6 898 spørsmål


#Økologi og atferd

Innlandsmåker

Jeg bor ved Nisser, og her har det blitt endel måker de seneste årene. Når jeg ser en stor gråmåke sitte på en telefonstolpe i nærheten av huset vårt, undrer jeg meg på hva de lever av her.

R.N. (24.07.2021)

Måker er altetere. De spiser både insekter, mark og frø/plantekost.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Økologi og atferd

Dompapp

Hei. Flere ganger er jeg blitt vitne til at dompappen tømmer foringsautomaten som er full av solsikkefrø og kaster dem på bakken istedet for å spise dem. Solsikkefrø skal jo være føde for nevnte fugl. Forklaring?

Hilse Knut.

K.B. (24.07.2021)

Ja. Fuglene er selektive, og sjekker hvilke frø som lønner seg å åpne. De som er for små eller ikke virker like profitable å arbeide med, kastes på bakken. Spettmeis kaster ned mange.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Økologi og atferd

Måker, fiskehoder og fordøyelse

Hei! Jeg var sammen med fetteren min på hytta på Vestlandet denne sommeren. Vi fikk en relativt stor torsk i garnet. Vi sløyde fisken og satte hodet igjen på brygga mens vi rydda inn utstyrer. Da kom en stor svartbak og slukte hele torskehodet. Vi kunne se konturene av hodet mens det «jobbet» seg nedover halsen. Måka ble stående ganske lenge etterpå. Da diskuterte vi hvordan måkas fordøyelsessystem fungerer. De spiser jo hele fisker og det meste de kan få tak i. Har de så kraftig magesyre at de klarer bryte ned beinrester av fiskehoder o.l? Gulper de opp gulpeboller? Etterlater de hele, fine ryggrader(?) av fisk etter seg? Vi klarte ikke finne noe godt svar på Google og håper på å få svar her!

L. (24.07.2021)

De bryter ned det meste, men gulper opp beinrester i gulpeboller.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Økologi og atferd

Hvorfor samer svaner seg

Hvorfor samler svaner seg på sommeren. Det ser ut som ungfugler

E.J.O. (23.07.2021)

Vet dessverre ikke, men hos mange fugler kan unge fugler samle seg i flokker etter at de har forlatt sine foreldre.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Økologi og atferd

Linerle

Vi har ei linerle med en unge her på hytta,ungen har blitt så stor så den fanger insekter selv.Det jeg ser nå er moren jager ungen vekk,er det vanlig?

J.E.O. (23.07.2021)

Vet dessverre ikke, men voksne kan begynne å vise aggressiv adferd mot unger som fortsetter å tigge om mat når de egentlig burde klare å finne den selv.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Økologi og atferd

Foretrekker kråkefugler å spasere?

Vi er glade i kråkefugler og mater flere typer i hagen. Jeg har lagt merke til at både kråker og skjærer ser ut til å foretrekke å unngå å fly. Typisk lander f.eks. Skjæra på taket av boden og ser seg rundt, før den systematisk spaserer en oversiktsrunde hvor den hopper ned fra nivå til nivå.

Dette har jeg observert med flere kråkefuglarter: De ser ut til å unngå å fly om de ikke må.

Er det veldig slitsomt for sånne fugler å komme seg i lufta? De er jo temmelig tunge, og jeg kan forestille meg at de sliter med å bakse seg i gang, og helst unngår å gjøre det fra bakken.

I.H. (23.07.2021)

Det koster energi for alle fugler å fly, så hvis de ikke må fly, holder mange fugler seg på bakken eller stille i trær. Hønsefugler som er store og tunge, løper vekk fra farer dersom de kan unngå å lette.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Økologi og atferd

Fiskeørn, synkronflygning.

Hei, observerte to fiskeørner i dag som fløy helt synkront. Virket ganske like i fjærdrakten,- men litt langt hold for å se om det var to voksne eller en unge og en voksen.

Fiskeørna hekker i nærheten, ca 200-500 meter fra der synkronflygningen utartet seg. Seansen varte i mer enn 2 minutter, og var fascinerende å se hvor like alle bevegelser var.

Ørna har hatt tilhold i området i alle fall de siste 10 årene, har sett ørnene ofte, men aldri med slik flygning.

Hadde vært interresant å vite om dette er vanlig, og om det faktisk er en voksen som øver opp ungen(es) flygedyktighet. Var alle mulig flygemønstre, svinger, stup, stigninger, hurtige retningsendringer mm.

Hadde dessverre ikke med kamera da jeg observerte dette.

E.W. (22.07.2021)

Det er nok mer tilfeldig at de flyr helt synkront en stund. Umulig å vite om dette er to ungfugler, to voksne eller en ung og en gammel fugl, uten foto av dem.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Økologi og atferd

Grågåstrekk

Hei
Vi har hytte i Viksfjord i Larvik. Her er det flere grågås familier. Nå samles flere av familiene hver morgen. Plutselig letter alle, flyr en i en ring for så å lande. Er dette på en måte prøveflygning før høsttrekket?

A.H. (22.07.2021)

Vanskelig å vite hvorfor de gjør dette, men all flyging øker ferdighetene til ungfuglene.

Roar Solheim (22.07.2021)


#Økologi og atferd

Husskjære

Hei igjen. Vi har ei skjære som begynner å bli veldig tam. Vi ser at den gjemmer mat. Brødbiter ol
Finner den de etterpå ?

E.P. (22.07.2021)

Ja. Fugler har et fantastisk romlig minne, og kan finne igjen tusenvis av lagrede matbiter!

Roar Solheim (22.07.2021)


#Økologi og atferd

Ærfugl og blåskjell

Lurer på hvordan ærfugl klarer å åpne et blåskjell? Ser ofte når den er kommet opp fra dykket og rister et eller annen med nebbet.

P.R.N. (21.07.2021)

De svelger dem hele, og skjellene knuses i muskelmagen.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Hei. Har en kasse i hagen hvor et spettmeispar ruget ut et kull tidligere i sommer. Nå har et kjøttmeispar unger i kassen som snart er klare for å hoppe ut. Hvor sent kan kjøttmeisene hekke?

R. (21.07.2021)

Disse legger i alle fall ikke enda et kull. Ungehopping i august er nok de seneste for kjøttmeis.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Økologi og atferd

Kongørn

Observerte ei Kongørn med ein stor kvist i klørne når den flaug over meg i ein dal.
Datoen var 20.07 så det er lite sannsynlig reirbygging på denne tida av året. Bygger den på reiret så seint på sommeren?

I.H. (21.07.2021)

Ja, ørner kan bringe enkeltkvister til reiret også mens det er store unger der.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Økologi og atferd

Fiskemåke alene på reir

Hei,
En fiskemåke har reir på garasjetaket mitt. Det ser ut som den er alene, maken tror jeg er borte. Enten død eller bare forsvunne. Nå er ungene klekt og det er umulig for henne å finne mat uten at ungene blir alene. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe henne? Legge ut mat f.eks - i så fall hva er best? Regner ikke med at måseungene har store sjansen, men hadde veldig lyst til å gi de en sjanse hvis det er mulig.

G.S. (21.07.2021)

Du må gjerne tilby måka mat - de spiser nesten alt mulig, selv om fisk er noe av det bedre. Fuglen kan klare å fore opp ungene alene, og ungene kan fint være alene på taket mens den ene voksenfuglen er avsted for å finne mat.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Økologi og atferd

Jakter hønsehauken kråker?

Observerte en større fugl som jaktet og drepte en kråke ved hytta vår i Tysvær kommune i Rogaland i dag. Har aldri sett den type rovfugl her før. Tenkte først at det var en ørn, men etter å ha googlet litt ser jeg at det kan være en hønsehauk. Kan det stemme? Fikk dessverre ikke tatt bilde.

A.A. (20.07.2021)

Ja. Kråker står høyt på menyen for hønsehauk.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl?

På foringsplasse i Tydal Sør-Trønelag har vi de siste dagene sett en fugl vi lurer på hva er. Det mest karakteristiske er å se den bakfra når den flyr unna. På stjerten, neders fra rygg har den et hvitt felt som er formet som et omvendt hjerte. Hode og rygg er brunt (spurvefarget) og brystet lyst. Vanlig spisst nebb og størrelse som en spettmeis. Lurer kanskje på at det er en ungfugl, da vi ikke ser noe som ligner i fugleboka.

S.Ø. (20.07.2021)

Har dessverre vanskelig for å finne ut hva dette kan ha vært uten et bilde av fuglen.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Økologi og atferd

småfugler

når småfugler forlater fuglekassen, vender de tilbake dit igjen eller er de overlatt til seg selv?

R.U. (20.07.2021)

De vender ikke tilbake til fuglekassa, men fores ofte av sine foreldre i flere uker til de har lært å finne mat selv.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Økologi og atferd

Kan en måketype få unger med en annen måketype?

Kan f.eks hettemåka parre seg med fiskemåka og det blir resultater av dette?

E. (20.07.2021)

Vi kjenner ikke til hybrider mellom disse måkeartene. En del andre fugler hybridiserer mer ofte (andefugler og hønsefugler).

Roar Solheim (20.07.2021)


#Økologi og atferd

Småfuglene oppfører seg veldig rart. Som om de er syke?

Vi har masse småfugl her (på fjellet i Valdres) som vi har matet de to årene vi har bodd her. I den siste tiden har de oppført seg veldig rart, som om de er syke? De flyr veldig rart og ofte rett i veggen, eller rett opp i luften for så å bare falle ned på bakken. I dag fløy det en rett i halsen min, men flakset vaklende videre og rett inn i et tre på andre siden av veien. Vi har to fuglehunder som selvfølgelig elsker å jakte på disse, men har aldri klart å ta de. Nå blir fuglene ofte bare sittende uten å prøve å stikke av engang. Jeg må av og til bort å dytte til de med foten for å få de til å reagere. Noen setter seg bare på bakken for å sove, så vi må løfte de forsiktig bort og sette de på andre siden av gjerde. Vi har aldri hørt om, eller opplevd noe tilsvarende før. Vi forer bare med kjøpt fuglemat, som solsikkefrø og peanøtter.

M.B. (19.07.2021)

Dette hørtes veldig unormalt ut, men jeg vet dessverre ikke hva som kan være årsaken til denne uvanlige oppførselen.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Økologi og atferd

Måker

Hei! Vi har en ensom måke som flyr på samme sted, dette har den gjort i mange uker nå . Det jeg lurer på er om den kanskje kan ha mistet ungene sine ,at de kan ligge døde ett eller annet sted rundt ved skolen den flyr over ?
Den skriker veldig mye og virker veldig urolig .

E.L. (19.07.2021)

Dessverre umulig å vite hvorfor den gjør dette.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Økologi og atferd

Svaler

Hei!
Bruker svalene et rede år etter år, eller bygger de nye?
Kommer samme paret tilbake til samme sted for eggklekking?
På forhånd takk!

V.F. (19.07.2021)

Låvesvaler bygger nok nytt reir hvert år, taksvaler kan bruke gamle eller bygge på dem/reparere, men ofte ramler de ned i løpet av vinteren, slik at taksvalene må bygge et nytt reir neste år.

Roar Solheim (19.07.2021)


#Økologi og atferd

Kva for fugl er dette?

Kom litt brått på ein fugl i går og lurer på kva den heiter. Har aldri opplevd liknande. Prøvde å «ta» meg og hunden fleire ganger.

M.H.H. (19.07.2021)

Dette er ei jordugle, og dere har nok kommet nær reir eller unger på bakken - derfor varsler ugla. Den er nok spesielt hissig fordi du har med hund.

Roar Solheim (19.07.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Når en måkeunge har falt ut av redet og nå lever på bakken, er andre voksne fugler en trussel mot dem? F.eks skjærer og kråker.

M. (18.07.2021)

Alle som spiser andre fugler, kan selvfølgelig også spise måkeunger, men vanligvis er foreldrene ganske aggressive og forsøker å jage vekk farlige vesener som nærmer seg ungene.

Roar Solheim (18.07.2021)


#Økologi og atferd

Tjeld vadefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har tjeld som hekker på nausttaket.
De er veldig tillitsfulle.
Noen ganger spiller de ut en vinge og viser et
Flott svarthvitt mønster. Når jeg snakkermed dem. Hva kan det bety ?8

J.V. (18.07.2021)

Dessverre vanskelig å vite. Kanskje den egentlig er øitt redd, og gjør dette i et forsøk på å skremme deg vekk (?).

Roar Solheim (18.07.2021)


#Økologi og atferd

Måkeunger

Ofte går disse små alene rundt. Moren stikker innom men allikevel løper foran. Virker som moren ikke vil ha ungen nær. Hva skjer?

T.L. (17.07.2021)

Vet ikke, men foreldrene forer nok ungene.

Roar Solheim (17.07.2021)


#Økologi og atferd

Lom.

Holder lom sammen hele tiden?

M. (16.07.2021)

Vet dessverre ikke om lomene holder sammen som par i vinterhalvåret, men fuglene i et par vender trolig tilbake til samme hekkeplass.

Roar Solheim (16.07.2021)

««første 1 015 - 1 039 av 6 898 siste»»