Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 25 av totalt 2 701 spørsmål neste»
Fuglemat nok i tre uker
Hei! Jeg mater en familie på tre blåmeiser. Jeg skal dessverre bli innlagt på sykehus i tre uker og er litt bekymra. Hvilken type mat og hvor mye mat kan dere anbefaler for at de har nok mat i tre uker?Jeg bor i byen og mater de fuglene fra balkong. Takk for svar❤️
S.C. (07.09.2024)
Meiseboller i metallnett og halve kokosnøtter kan egne seg. Men meisene finner lett mat andre steder dersom det blir tomt hos deg.
Roar Solheim (08.09.2024)
Foring av fugl
Hei! Ca hvor lang tid tar det før fuglene oppdager mat strødd på bakken?
M.S. (06.09.2024)
Det kan skje lynkjapt, eller det kan ta dagevis - dessverre ikke mulig å angi noen bestemt tid for dette.
Roar Solheim (07.09.2024)
Mate fugler i nabolaget?
Jeg har lyst å mate småfuglene i høst og vinter. Vi bor i rekkehus og har en liten hage. Vi har et lite tre i hagen der jeg kunne hengt opp fuglemater, men treet er ungt og er så vidt 2 meter høyt - både vi og naboen har katt, og jeg har ikke lyst å lage en fuglebuffet til dem!
Jeg bor i et nabolag med masse rekkehus, og det er en del store trær rundt om kring, så jeg lurte på om jeg kunne henge opp fuglemater i et av disse. Finner ikke ut om dette er lov eller ikke, men ser at en nabo har fuglemater på verandaen sin.
Er det helt galt av meg å henge opp fuglemat i et av disse «offentlige» trærne?
H. (05.09.2024)
Nei, men du bør bare henge opp mat som ikke gir mye nedfall på bakken. I slike nabolag er det lett at noen har hysterisk redsel for smågnagere som lett finner slik mat, og da skylder de på at det er fuglematingen som er skyld i at gnagerne overhodet finnes i området. Hvilket er feil. Bruk halve kokosnøtter, meiseboller i metallnettrør og kanskje jordnøtter i mer finmaskede metallnettrør.
Roar Solheim (05.09.2024)
Etikk rundt fuglemating
Det er vell i dag neppe å anse som spesielt tvilsomt at fuglemating er noe vi gjør for vår egen del, og ikke noe naturen er avhengig av. Hva tenker fuglevennen om muligheten for at vi tvertimot bidrar til skade når vi bedriver fuglemating? Tror dere for eksempel den potensielle økte smitten av sykdommer mellom fugler som samler seg på menneskelagde foringsplasser bidrar til et minus i dyrevelferd som ikke ville vært der om vi lot være? Er vi med å bidrar til at arter som tåler mennesker bedre utkonkurrerer de mer sky artene, ved å øke størrelsen på deres matfat kontra de som ikke spiser mat på foringsplasser?
Jeg liker å mate fugler, og én ting er om det har en helt "nøytral" effekt - men om effekten av mine materglede har en negative totaleffekt, så er naturligvis ikke det noe jeg vil bidra til. Jeg skjønner også at dette er et komplisert tema, men jeg har enda ikke lest noe på norsk om saken, og vil gjerne høre deres tanker.
Mvh
Maria
M. (04.09.2024)
Du berører et veldig viktig og helt sentralt spørsmål om mating av fugler. Dette er det ikke lett å gi et utfyllende svar på. Det er helt klart at fuglemating kan ha flere negative effekter. Mulighet for mer spredning av smittsomme sykdommer blant fuglene er én ting. Sammenstimling av fugler rundt en fóringsplass kan lette jaktmulighetene for rovfugler, ugler, katter og kråkefugler. Dernest er det et spørsmål om økt mattilgang om vinteren kan øke bestandene av arter som kjøttmeis og blåmeis, og at disse kan fortrenge skogsmeiser som svartmeis, granmeis og toppmeis. Ingen av disse spørsmålene har vi konkrete svar på, selv om disse sideeffektene nok er der. Derfor begrunner Fuglevennen alltid mating av fugler med at dette gir mange næropplevelser med fuglene. På den positive siden er det åpenlyst at fugler som regelmessig finner næringsrik mat på en fórplass gjennom vinteren, har bedrede sjanser for å overleve til neste vår. Denne saken blir utdyper i høstnummeret av Fuglevennen.
Roar Solheim (04.09.2024)
Bruk av fôringshus
Hei! Jeg har satt opp et fôringshus, primært for å beskytte fôret for regn og snø, men også for å hindre større fugler adgang. (De får tilbud om fôr på utsiden). Spørsmålet er om dimensjonen på nettingen er ok. Maskene er 5,4x5,4cm. Se vedlagt bilde.
N.N (01.09.2024)
Ja, dette ser flott ut, og burde holde kråkefugler og duer ute.
Roar Solheim (02.09.2024)
Gråmåke
Hei,har en gråmåke venn.Lurer på hva slags mat jeg skal gi han i vinter?
N.N (25.08.2024)
Nesten alt mulig går an.
Roar Solheim (27.08.2024)
Nek
Hei! Liker småfuglene bare nek til jul?
Prøvd å søke her,
men fant ikke det jeg lurte på.
Kan man samle opp masse villhvete, kveke, osv. tørke det og så ha det som
"Julenek". Vet om en plass hvor det kommer til å bli gravd opp for nye tomter,
Hvor det er mye forskjellig gress, som kveke. Så hvis dette er noe fuglen liker, så vurderer jeg å redde litt for dem.
S. (26.08.2024)
Korn er mindre interessant enn f. Eks solsikefrø, som er mye mer energirike.
Roar Solheim (27.08.2024)
Rognebær
Må en tørke rognebær eller kan jeg fryse de til talgballer??
B. (20.08.2024)
Kan fryses.
Roar Solheim (20.08.2024)
Slosskamp
Jeg henger ut mat til fuglene, sommer som vinter. Nå er årets kull blitt så gamle at de blir med bort til matfatet. Det er i perioder mellom 50 og 60 fugler på det meste. Det blir veldig mange slosskamper, og det plager meg litt. Kanskje mest på vei av de små. Hvordan kan jeg begrense dette?
R.O. (06.08.2024)
Det kan du ikke. Du må la fuglene orfne sine interne forhold selv.
Roar Solheim (06.08.2024)
Skal jeg gi måkeunge vann?
Det er en måkeunge som har vært i parken hvor jeg bor siden fredag. Den kom bort til meg og nappet meg i fingeren. Skal jeg la den være i fred eller gi den mat og vann?
N.N (05.08.2024)
La den være. Det er ikke bra å forsterke denne oppførselen medå gi den mat. Det kan til slutt bringe måka opp i konfliktsituasjoner som kan ende med at den blir avlivet.
Roar Solheim (05.08.2024)
Mating av svaner og ender
Hva sier siste forskning ang å mate svaner og ender med brødmat? Er det greit eller ikke?
G. (01.08.2024)
I begrensede mengder går det greit, men det kan sikkert bli for mye i enkelte byparker.
Roar Solheim (01.08.2024)
Meiseboller om sommeren
Hei!
Er det feil å mate fuglene med meiseboller om sommeren?
Det er mange spurver som kommer på verandaen min og ber meg å mate dem.
Når det regner,kommer også kjøttmeiser og blåmeiser hos meg.
Jeg har meiseboller fra vinteren, og ga dem,og de spiser mye meiseboller. Men kanskje, det er feil,å mate dem med fett om sommeren. Kan de blir syke ?
A.T. (31.07.2024)
De blir ikke syke, og får lettere tilgang på mat mens de er opptatt med å lete etter insekter til ungene sine. Derfor er det helt OK om du gir fuglene mat om sommeren.
Roar Solheim (31.07.2024)
Fuglemater
Hei! Vi skal bygge en fuglemater i et tre, som vi vil designe som en miniversjon av drivhuset vårt. Mitt spørsmål er, vil småfugl tørre å fly inn i et lukket husrom for å spise? Hvor mye plass, luft og utsyn trenger de? Om vi bygde et hus i 1 x1 meter og hadde to av sidene åpne - hadde de turt å fly inn?
H. (29.07.2024)
Ja, de flyr inn i mindre forhus enn dette. En ide er å stenge med netting i sidene med 5 x 5 cm rutenett - da slipper bare småfuglene inn, ikke duer og kråkefugler.
Roar Solheim (29.07.2024)
Flytting
Spørsmål:
Nå er det sommer, jeg mater småfuglene. Jeg mater på vinter også. Må dessverre flytte om noen måneder, men bare en kilometer unna.
Hva gjør jeg med hensyn til fuglene. Vil dem komme etter? Vil dem sulte? Jeg er bekymret!!! Hva skjer når det blir høst og vinter da dem er vant til å komme til kfg. Jeg vil mate igjen når jeg flytter. Hva med dem som kommer hvert år, svarttrost og de som har vært hos meg siste to år.
Y. (25.07.2024)
Fuglene finner raskt nye steder der det er mat, så du trenger ikke å engste deg for fuglene!
Roar Solheim (25.07.2024)
Mat til fugler
Har en datter på 10 som likker dyr, vi matter svane å duer med brød men har fått beskjed at vi skal ikke gjør dette pga det er ikke bra for fuglene, så vi tenkte til å kjøpe pellets (mat til høner Fjørfefôr)til de siden pellets er litt billigere en andre fugler mat,så kan vi matte svaner,duer å andre fugler med pellets( Fjørfefôr)
N.N (22.07.2024)
Hønsefor går bra. Bare pass på å ikke kaste ut mer enn at dere ser at fuglene spiser opp alt. Ellers kan noe av dette ende som rottemat, noe som sjeldent er særlig populært.
Roar Solheim (22.07.2024)
mating av småfugler
Hei . Jeg har mye forskjellige fugler rett utenfor kjøkkenvinduet. så koselig. det går stort sett i solsikkefrø som di liker veldig godt. Jeg tenker samtidig på at jeg har en og annen dag hvor di må finne mat i marka og klare seg med det innimellom. Vil ikke slutte med foring da jeg har så mye glede av det. Tenkte bare at det kanskje kunne være lurt at di innimellom må ordne seg sjøl. Håper di ikke drar andre plasser der det er foringsautomater og at jeg mister di . Dette er nu bare tanker jeg gjør meg. Så spørsmålet mitt blir da om jeg kan risikere å miste den gleden jeg har hvis jeg har en og annen dag uten for.
P.H. (15.07.2024)
Neppe.
Roar Solheim (15.07.2024)
Solsikkefrø til kjøttmeis under hekking
Hei
Las på sidene her at ein kan gje kjøttmeis solsikkefrø medan dei har unger, og at det vil kunna hjelpa foreldra i ein energikrevjande periode.
Kjøpte difor inn solsikkefrø, for å hjelpa eit kjøttmeispar som har 8 egg i fuglekasser vår. Fredag då solsikkefrø blei lagt ut på foringsbrettet var det full aktivitet og lyd i fuglekassen og søndag morgon var det ikkje lenger lyd i fuglekassen. Ser at nokre av ungane framleis pustar, medan nokre ser ut til å vera døde. Er difor undrande til om informasjonen som er lagt ut her når det gjeld foring stemmer? Viktig at den er rett, og ikkje mot sin hensikt. Me har no fjerna alle frø, i håp om at nokre av ungane skal overleva.
N.N (14.07.2024)
Kjenner dessverre ikke til noen dokumentasjon på at meiser har foret ungene med solsikkefrø, og evt at det er skadelig for dem. Ungene kan ha dødd av andre årsaker, og koblingen til solsikkeforingen kan dermed være tilfeldig samtidige hendelser.
Roar Solheim (14.07.2024)
Daglig mating av måker i bysentrum - med kraftfôr
Er det virkelig ingen måte å stoppe måkemater-naboen vår på? Hver eneste dag kaster han øse etter øse med kraftfôr (vi har billedbevis på at han får levert kraftfor, og bærer inn sekk etter sekk. Og det er beviselig det han kaster ut). Er dette sunt for måkene? Vi har flokker på over 60 individer som kommer hver kveld for å bli foret.
N.N (11.07.2024)
Dette er neppe problematisk for måkene, men lite omtenksomt siden det ser ut til at dette foregår i et tett bebygd strøk.
Roar Solheim (11.07.2024)
Skjærer
Hvordan holder jeg skjærene/ungene unna små fuglebrettet? De ødelegger fugle/ meise bur/ meise hus og stjeler all måten hullet er 5cm i diameter . Det er tydeligvis for stort med en fuglepinne foran. Ber om rådArvid
N.N (03.07.2024)
Da må du lage et forbur. Se tidligere utgaver av Fuglevennen på nett (birdlife nettsiden), bl a beskrivelse i høstnummer fra 2007.
Roar Solheim (03.07.2024)
Masse grønn sisik
Vi har foret med solsikkefrø med skall i flere år, har fem fôringsplasser. I år har vi servert frø uten skall på tre av plassene, der kryr det nå av grønn sisik 15-20 som svermer rundt og ser ut til å spise hele dagen. Vi observerte noen grønnsisik i fjor, men nå tar det helt av. De tømmer lageret ganske fort. Dompap, svartmeis, toppmeis, spettmeis, flaggspett foretrekker frø med skall, eller kommer kanskje ikke til der grønnsisiken svermer?
E.A.J. (01.07.2024)
Tror ikke de artene du nevner lar seg stoppe for å besøke en fóringsplass på grunn av en grønnsisikflokk.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvem er sjefen? Hierarki blant fuglearter.
Vi har mye fugl i hagen. Det er småfugl, kråker, kaier, skjærer samt en og annen måke. Vi fôrer med fuglefrø til de små og gir restene av spesialfôret etter vår avdøde hund til de store. Veldig mye aktivitet! Vi lurer på om det finnes en slags rangordning blant de store fuglene. Er det en art som er sjefen? Observerer at kaier og skjærer kan spise samtidig i en viss fredelig sameksistens, men at det blir "krangling" når kråkene kommer. Og måkene synes å være de minst populære, både hos fuglene og oss. Er det noen artshierarki?
N.N (23.06.2024)
Fugler kan være aggressive overfor andre arter, og som regel kan noen dominere over andre. men vi har ikke noen generell oversikt over noe generelt mønster for slike rangordninger.
Roar Solheim (24.06.2024)
Mating av ringduebaby
Hva kan vi gi ringdue unge å spise? Den flyr litt,men fikk juling av noen måker så vi måtte ta den inn for å gi den en sjanse. Hva kan vi gi den ? Mais, menes da maiskorn tørket eller ferske ? Har villfuglblanding og brød,hva mer kan vi gi ?
A.M. (22.06.2024)
Fuktig mais, oppbløtet havregryn mm kan kanskje gå.
Roar Solheim (22.06.2024)
ekkorn
jeg forer fugler, men sliter med ekkorn som okkuperer forautomatene. Tenkte å lage en ramme slik at fuglene kommer inn og ekornet blir stoppet.
Her på Budor har jeg 7 ekkorn. Hvor stort kan inngangen være for å stoppe den. Ser det er rammer 35 gange 35 mm og det finnes også 40mm.
Forer hel året, nå om dagen går det 6 kg daglig fordelt på solsikke og kjerner.
Håper på et svar.
Aage Stenseth
N.N (20.06.2024)
Lag forbur. Se tidligere utgaver av Fuglevennen på nett.
Roar Solheim (22.06.2024)
Linser
Kan jeg gi kokte linder til fuglene ?
S. (20.06.2024)
Trolig ok.
Roar Solheim (22.06.2024)
Kan mate måker med noen brødbiter under gangbrua?
N.N (19.06.2024)
Burde ikke være noe problem.
Roar Solheim (19.06.2024)