Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 503 spørsmål


#Fugleforing

Forbud mot mating av fugler

Hei, det er nå innført forbud av mating av fugler i Bergen sentrum, for å begrense rottebestand. Bymiljøetaten mente at det var viktig å tillate noe begrenset mating, av hensyn tl fuglene, men dette ble nedstemt i byrådet (fremkommer ikke hvorfor).
Hva er konsekvensene av et matingsforbud? Noen mener at fuglene finner mat uansett, mens andre er uenige i dette. Noen har bemerket at fuglene i sentrum begnner å se skrantete ut og at de virker svært sultne når man mater på tross av forbudet.
Hva er en ornitologs syn på saken?
Hilsen en borger som er bekymret for våre medskapninger

L. (27.09.2023)

Fuglene klarer seg nok selv om de ikke blir matet av folk, men dert burde la seg gjøre å foreta kontrollert fuglemating slik at ikke gnagerne får tak i maten. Det er dessverre en hysterisk redsel for rotter og andre smågnagere, som er sterkt overdreven.

Roar Solheim (29.09.2023)


#Fugleforing

Småfugler

Kan man gi smultringer til småfugler.
Det er jo hornsalt i smultringer??

N.N (29.09.2023)

Tror det kan gå. Det er vel ikke snakk ombøttevis med smultringer???

Roar Solheim (29.09.2023)


#Fugleforing

Fugleinfluensa

Da det har blitt registrert fugleinfluensa i Gudbrandsdal (Sel kommune), spør jeg: Er det lurt/ fornuftig å opprette fôringsplasser for villfugl nå mot vinteren?

K.S. (28.09.2023)

Tror ikke det er registrert fugleinfluensa hos forplassfugler tidligere, så det burde nok gå.

Roar Solheim (28.09.2023)


#Fugleforing

Linerle.

Kan man legge ut mat til linerle, og hva kan man legge ut som denne spiser?

N.N (28.09.2023)

Finoppdelte kakesmuler kan den ta, likeledes insekter (melormer som man kan få fatt i fra dyrebuti8kker).

Roar Solheim (28.09.2023)


#Fugleforing

Sslmonella

Hva gjør man med matstasjon til fugler etter et tilfelle av salmonella hos flaggspett

T.S. (23.09.2023)

Stopp mating noen uker, vask og rens det du har av forautomater(forbrett o.l.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Fugleforing

Mating av fugl frem til jeg flytter

Hei. Jeg har alltid mater fugler fra ca sept-mai.
Nå skal jeg flytte ca 1/11. er det dumt å mate de frem til da dersom nye eiere ikke tenker å fortsette?

L. (21.09.2023)

Ingen problem! Hvis det blir matestopp finner fuglene raskt mat andre steder.

Roar Solheim (21.09.2023)


#Fugleforing

Crunchy Musli

Kan eg mate fuglene med dette på fugle brettet

E.G.K. (16.09.2023)

Høyst sannsynlig helt ok dette.

Roar Solheim (16.09.2023)


#Fugleforing

Svarttrost på fuglebrettet

Min 90 åt gamle far synes det er så koselig med besøk av svarttrost på fuglebrettet, men nå er det lenge siden de har vært der.. Er det noe vi kan gjøre for å lokke dem tilbake?

K.L.S. (15.09.2023)

De må først komme til plassen av egen maskin. Legger du ut overmoden frukt så er det ypperlig trostemat.

Roar Solheim (16.09.2023)


#Fugleforing

Hamstring hos småfugl

Etter lang sommer på hytta (Krokskogen 615 moh) lurer jeg på om jeg har rett i dette: De fleste fuglene vi ser, hamstrer? Vi forer litt ujevnt (solsikke med og uten skall) dvs er borte noen dager iblant, selv med dugelig mengde frø (5-6 liter) før vi drar, er alt borte når vi kommer tilbake. Vi ser det jo også når vi er der, at maten blir fort borte. Nettopp nå ser jeg et par toppmeis som flyr fram og tilbake, henter frø og så opp i trærne. Jeg vet spettmeisen er en hamstrer, den fyller hele nebbet før den flyr av gårde. Eller er det stadig nye meis som svinger innom?

N.N (10.09.2023)

Det er særlig spettmeis og kråkefugler som hamstrer mat.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fugleforing

Hanstring

Jeg spurte om fuglers hamstring, og sendte spørsmål før jeg så at jeg fikk svar ved å Google, at meisene hamstrer. Men det betyr vel at mine betydelige mengder med solsikkefrø som forsvinner fra fôringsplassen, ikke er uhensiktsmessig tap, men kommer noen til gode utover høst og vinter, siden mye festes i trær og hulrom?

N.N (10.09.2023)

Det blir nok spist, ja.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fugleforing

Hvilken/hvilket fugl/dyr kan ha gjort dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Pleier å fylle fuglematere når vi drar fra hytta, og når vi kommer tilbake er den tom og fylles opp. Men da jeg ankom hytta på Tjøme torsdag 7.9. så fuglematere slik ut(se bilder) og jeg prøver å forstå hvem som har klart dette?! Vi har rådyr, grevling, rev, ekorn, spurvehauk, flaggspett, kråke og skjære i tillegg til småfuglene, men kan ikke forstå hvem av dem som klarer å gjøre slikt med en metall fuglemater. Kan dere hjelpe?(ligger ofte noen nøtter igjen midt i nederst som noen ville ha tak i?)

C.F. (10.09.2023)

Dessverre vanskelig å vite sikkert. Kanskje hjortedyr? Du er i alle fall i et område hvor det er lite sannsynlig at brunbjørn besøker foringsplassen.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fugleforing

Syke grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg kom hjem fra jobb nå og fant 3 stk grønnfink som bare sitter på bakken under fuglematerne. Vedlagt bilde av to av dem. De er oppblåste og rører seg minst mulig. Forstår at de er syke, og at jeg må stoppe matingen og rengjøre materne. Hvor lenge bør jeg vente før jeg opptar matingen for å være sikker på at det ikke skjer igjen?

N. (31.08.2023)

Har dessverre ikke noen eksakt tidsangivelse for dette, men hvis du stopper et par ukers tid, så er det kanskje nok.

Roar Solheim (31.08.2023)


#Fugleforing

Syk grønnfink - vurdere stopp av foring versus litt for mange fugl i området

Vi har foret fugler igjennom sommeren, ikke mye men litt. I våres var dette med å berge bestanden pga svært lite insekter og sen sommer her i Trøndelag. De var rett og slett desperate etter mat. De er normalt ikke så aktive på foringsplassen på den tiden når naturen setter i gang med sin "matleveranse". Nå i dag oppdaget jeg en grønnfink som er fluffy, og viser alle tegn på parasittsykdom som slo ut en helt masse grønnfink hos oss i fjor høst. Da oppdaget vi ikke sykdommen før det hadde gått litt tid. Jeg har nå tatt ned alle foringsautomater og håper at dette vil kunne avbryte smittekjeden mellom fuglene. Det som er min "bekymring" er at vi har nok klart å opprettholde en fuglebestand som nå ikke vil ha nok mat i nærmiljø uten foring (ihvertfall i vinter) men jeg håper at det ikke vil være et problem nå i sen-sommer/høst. Pr nå er de veldig aktive på peanøtter, og begynt også litt på meiseboller. Mens solsikkekjerner har det ikke gått like mye av. (Det er nok litt fordi vi for tiden har mest meiser, og de er mer ivrig på peanøtt/meiseboller) Men finker, spurver ol er mer ivrig på solsikkekjernene når de er tilgjengelig. Er det riktige valget å stoppe foringen for en uke eller to, eller 3 for å være sikre på at vi får stoppet et utbrudd? jeg forventer relativt stor søke aktivitet etter foringsautomatene de neste par dagene :D ...

K. (20.08.2023)

Fuglene vil nok ikke ha noen problemer når dere stopper foring et par uker nå. Så kan du starte opp igjen. Det er imidlertid ikke sikkert at smitte mellom grønnfinker skjer fordi de oppsøker en foringsplass. Her er det mye vi ikke vet med sikkerhet.

Roar Solheim (20.08.2023)


#Fugleforing

Linfrø til ender

Skal mate ender, og lurer på om de tåler linfrø? Er det eventuelt noe annet enn brød og havregryn de foretrekker?

N.N (19.08.2023)

Aner ikke, men tror neppe det er skadelig. Hvis de vil ha det kan du gi det til dem.

Roar Solheim (19.08.2023)


#Fugleforing

Reste mat som grønnsaker blandet i fetaost med olje

Bare lurte på om, det går greit å mate fuglene med det?

O. (08.08.2023)

Neppe noe mange vil ha. Kanskje andefugler kan ta det (?)

Roar Solheim (08.08.2023)


#Fugleforing

Mating av fugler

Hele året har jeg matet fugler, fra i vår har jeg hatt to pilfinker i tillegg til meiser. Nå har det blitt minst 10 finker her, balkongen min er liten og det blir utrolig mye frøskall og fugleskitt på det som er. Tror ikke det er populært for naboene heller da jeg bor i et leilighetskompleks. Har tenkt å avslutte matingen, men er urolig for hva som skjer om jeg avslutter?
Vil de sulte eller vil de finne annen mat?
Jeg bor på et tettsted i Hedmark.

T.S. (07.08.2023)

Fuglene finner raskt andre matkilder. Men du kan prøve å henge ut meiseboller i metallnett (ikke plastnett), det blir det lite nedfall fra.

Roar Solheim (07.08.2023)


#Fugleforing

Hva er ok middagsrester å gi?

Når vi har rester av poteter, ris, grønnsaker osv, gir jeg det til noen kråker som har tilhold i nærheten. Jeg gir også tørrfor for katt. Akkurat i dag har vi litt pizza til overs, og jeg lurer da på om det blir for salt. Sies jo at kråker spiser alt, men hvor går grensen?

K. (02.08.2023)

Tror det går greit for kråkene.

Roar Solheim (02.08.2023)


#Fugleforing

Insektpate til ung spurv

Bilde vedlagt spørsmålet

¿Spørsmål: hva kan jeg gi lille spurven til å spise?

Vi har fått flere ganger nå besøk fra spurv som ser liten og ung ut. Hvis jeg ikke tar feil, så virker det som en ung gråspurv

Kommer inn i leiligheten, åpner nebbet flere ganger og utrykker en svak lyd. Den trenger hjelp - se bilde som eksempel. Jeg har ikke klart å ta et onklig bilde

kan fly litt. Spise selv, men ser at det ikke er lett å spise frø.

Har lest at sånne små fugler blir matet med insekter, som er proteinrike og bidrar til rask vekst. Er dette greit å gi til han ? ?https://www.hcpet.no/produkt/beaphar-insektspate-100gram/ ?

S. (30.07.2023)

Insekter er nok beste tilskudd å gi fuglen. Fuglemat som inneholder insekter bør gå bra. Ellers er melormer fra dyrebutikk ok. Kjenner ikke produktet du refererer til i spørsmålet, men det ser ut til å kunne være OK mat.

Roar Solheim (30.07.2023)


#Fugleforing

Ærfugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser veldig mange ,ikke matet dem men de kommer svømmende mot meg ,ærfugl ?kan de få brød?

N.N (26.07.2023)

Du kan gjerne prøve og se om de vil ha det. Ærfugl er ellers skjellspisere.

Roar Solheim (26.07.2023)


#Fugleforing

Mating av kråker - hvilken mat?

Hei! Har en gjeng kråker jeg har matet over tid (langt unna tettbygdstrøk). De er veldig glade i tørrfor til hund. Hunden min spiser ganske dyrt tørrfor, og derfor jeg er på utkikk etter noe rimeligere som jeg kan gi til kråkene. Hva burde jeg se etter? Først og fremst tenker jeg at kulene bør være små, men hva slags type bør jeg gå for? Lavt fettinnhold? Høyt på kalorier? Mye eller lite protein? Slankefor, vanlig tørrfor, eller høyenergifor for aktive hunder? Valpefor? Det er så mye å velge mellom, og jeg ønsker å tilby kråkene det som er optimalt for kroppen deres (som et substitutt selvfølgelig, passer på å ikke mate dem for mye), men hva trenger egentlig kråker sånn rent ernæringsmessig når det kommer til protein, fett, kalorier, energiinnhold?

R. (25.07.2023)

Kanskje vanlig hønsefor kan gå?

Roar Solheim (25.07.2023)


#Fugleforing

Brød til fugler.

Hei.
Jeg leste nylig på Birdlife at man ikke skulle fore fugler med brød, nå som det er mye unger. Ungene kunne få deformerte vinger. Vi har en kråkefamilie her, som jeg daglig kaster ut brød til. «Fruen» i flokken har bodd her i mange år, og kommer når jeg plystrer på henne. Da vet hun at det er mat å hente, men er maten bra nok for de små?🤔
Mvh Anne

A.T. (20.07.2023)

Defår neppe deformerte vinger fordi dere gir dem brød.

Roar Solheim (20.07.2023)


#Fugleforing

Gi hauk pølse til mat

Er det trygt for hauken hvis jeg forer han med en grillpølse (i og med de er karnivorer)??

J. (20.07.2023)

Mer ok til kråkefugler enn til hauker, de bør få rent kjøtt.

Roar Solheim (20.07.2023)


#Fugleforing

Hvordan mate en baby svale

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har funnet en baby svale. Hva kan jeg gi den til mat hvis den ikke vil åpne munden

L. (15.07.2023)

Dette er en tårnseiler. Du kan mose insekter som du kan få kjøpt på en dyrebutikk (melbillelarver, sirisser osv.) og lage små terninger på størrelse med en sukkerbit. Da må du kanskje åpne nebbet på fuglen med fingrene, og legge en slik "insektbolle" inne i fuglens gap - DET bør fungere. I løpet av 1-2 uker bør denne kunne fly og da jakte insekter i lufta på egen hånd.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Fugleforing

sommerfôring?

Jeg trenger et råd om følgende:
Vi har naturligvis fôra fugler i vinter, som vanlig, men av en eller annen grunn har det fortsatt utover vår og sommeren. Det dreier seg om meiseboller i en sånn dobbelt nett-sak av ståltråd. Bollene ligger i den indre trådsylinderen, mens det er et ytre nett som bare småfuglene kan stikke igjennom og forsyne seg. Legger vi solsikkefrø eller saltfrie peanøtter, kommer kråkene i flokkevis. Nå får småfuglene bollene for seg sjøl. Kjøpte et lass i vinter, så lageret er stort. Nå forsvinner det 3 - 4 boller i døgnet, det har blitt mer og mer bjørkefinker som henger der og forsyner seg, mens meisene ser ut til å ha sin egen spisetid. Det virker som det er idyll rundt matfatet.
Men så er spørsmålet: Er dette så lurt? Skal ikke småfuglene lære seg å skaffe seg mat sjøl, og ikke bli bortskjemt med å få det servert hver dag? Det hele blir kanskje en "bjørnetjeneste" ?

Bjørn i Brasøy

B.Ø. (15.07.2023)

Fugler er spesialisert til å utnytte mat der de finner det, så derfor vil fugler alltid utnytte forplasser også om sommeren. Men hvis du slutter å legge ut mat, finner de raskt andre matkilder. De blir derfor ikke ute av stand til å finne mat selv om de får "gratis"måltider hos deg.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Fugleforing

Hvordan redusere forbruk av fuglemat

Hei! Jeg har for tiden sju fuglebrett som er fordelt på tre forskjellige områder rundt huset mitt. Jeg har lagt merke til at jeg må fylle dem opp flere ganger om dagen for å hindre at de går tomme. Selv når jeg lar dem stå tomme for en stund hver dag, går det fortsatt gjennom mange kilo fuglemat. Fuglematen jeg bruker består hovedsakelig av 80% solsikkekjerner og 20% fuglefrøblanding. Jeg bruker for tiden rundt 3-4 tusen kroner i måneden på fuglemat. Jeg vil helst holde meg til rundt 2k, når og hvordan bør jeg gå frem. Vil jo helst unngå noe unødvendig stress for dem. Området rundt huset mitt er omgitt av stor gammel skog og et stort ferskvannsområde.

B. (15.07.2023)

Du kan redusere matmengde til det som er overkommelig. Når fuglene har spist tomt, flyr de og leter etter mat andre steder. De er IKKE avhengige av å finne all maten hos deg!

Roar Solheim (16.07.2023)

1 - 25 av 2 503 siste»»