Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 676 spørsmål


#Fugleforing

Mating av duer

Jeg har i mange år matet småfugler og duer. Nå har jeg fått klager med trusler. Det jeg da lurer på er om duene klarer seg uten å få mat?? De sitter på trappen hver morgen og venter på mat og det er veldig trist.

N.N (12.06.2024)

Ja, da finner de mat andre steder.

Roar Solheim (12.06.2024)


#Fugleforing

Fant død dompap

Vi tok ned alle fuglematere da vi fant en død dompap i en selvlaget kasse, da vi var usikre hva fuglen døde av, begrave vi den og tok ned de andre fuglematere og lurer hva vi skal vaske de med.

L.J. (11.06.2024)

Hvis dompapen var inntørket, er det nok en spurveugle som har lagret den i kassa. Da er det ikke noe å bekymre seg for.

Roar Solheim (11.06.2024)


#Fugleforing

Småfuglkyllinger på mateplassen

Kan det være skadelig å mate småfuglkyllingene. Jeg tenker på at de kommer så lett til maten at de kan få problemer med å finne mat i naturen senere?

J.H.L. (07.06.2024)

Nei, over hodet ikke.

Roar Solheim (07.06.2024)


#Fugleforing

Skjære unge

Hei.
Hva kan man mate skjære unger med?

N.N (06.06.2024)

Oppbløtet kattemat burde være ypperlig.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Fugleforing

Hva spiser ender?

Hva slags frukt, grønnsaker, bær, korn, blomster etc. er ender særlig glad i å spise?

C.B. (06.06.2024)

Det vet jeg dessverre ikke. Sjekk med noen som holder tamme ender.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Fugleforing

Fugler spiser Delfiafett om sommeren

Vi har en egen beholder til Delfiafett og fjerner ikke den når vi slutter å mate fuglene om våren. Både blåmeis og hakkespett er ivrige på dette fettet nå i juni. Skal jeg sette ut mer når det er tomt ?

W.V. (05.06.2024)

Det kan du gjøre - det gir foreldrefuglene mer tid til å lete etter riktig mat til ungene sine.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Fugleforing

Mate vill fugler?

Er det uheldig for småfuglene å bli matet med kjøpefrø? Lærer de likevel å finne mst i naturen? Er det forskjell på vinter og sommer mating? Vi er jo edde for å miste de søte små

T. (26.05.2024)

Uproblematisk.

Roar Solheim (27.05.2024)


#Fugleforing

Fugleunger

Hei
Kan fugleunger få tørket mel larver?

N. (20.05.2024)

Kanskje, men det kan nok være bra å bløte dem opp først.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fugleforing

Fôre iten kjøttmeisunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har kjøttmeiser boende i veggen (skal tettes når ungene er flyttet ut) en av de har falt ned og sikkert ligget en stund for den var nesten livløs.. vi får den desverre ikke oppi reiret igjen..så jeg prøver å fostre den opp, men jeg lurer på hvilke insekter jeg kan mate den med? Kan den spise alt? Finner lett edderkopper, melormer, tusenbein, mark og noen biller her ute. Kan den få tørkede melormer? (Har akvarie fisk) Den har overlevd natten og det er mye liv i den nå :)

A. (18.05.2024)

Melormer går bra.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Fugleforing

Fryse selvlaget fuglemat?

Laget fuglematblandimg av ymse kornsorter o.l. Legger de i halve kokosnøttskall osv. Kan jeg fryse de til vinteren, eller gi dem nå? Hadde egentlig stoppet foring for noen dager siden.

N.N (15.05.2024)

Det går nok bra, men over flere år kan det bli hardt.

Roar Solheim (15.05.2024)


#Fugleforing

Mating

Hei!

Jeg bor i sentrum, men mater fuglene fra en liten balkong helårs. Det er bare plass til to matere for småfugl. Likevel forsøker due, måke, skjære og trost å spise fra disse små fuglematerne. Jeg har forsøkt å mate de større fulgene ved å legge maten direkte på balkongen, men det blir generelt mye stanging og jeg ser det er krevende for fuglene å få tak i maten. Videre er det mye avføring når duene er på besøk og generelt mye "krangel" mellom fuglene om å få mat. Jeg vil gjerne mate alle, men samtidig ønsker jeg å ha en trivelig balkong. Er det noen tips til å mate de større fuglene på en annen måte? Har tenkt tanken om å mate de ute, men de er alltid borte når jeg går ned på gateplan for å mate dem.

Videre lurer jeg litt på hvorfor jeg noen ganger ser at fuglene tar med seg popkorn og lignende små frø og legger i fuglemateren. Vet du om det er en måte å lagre maten på et trygt sted/markering av territorie/gave?

Hilsen en litt vel over-entusiastisk fugleinteressert :)

I. (13.05.2024)

Eneste mulighet for å skille store og Sm fugler er å henge automater i foringsbur hvor bare små fugler kommer gjennom netting.

Roar Solheim (14.05.2024)


#Fugleforing

Fuglemating

Jeg bor i Trondheim,og mater småfuglene flittig gjennom vinteren. Har mellom 15-20 forskjellige arter på besøk.Når skal jeg på våren slutte å fylle opp med fuglemat(solsikkefrø,vildfuglblanding,peanøtter ,talg o.l.)?

H.O. (06.05.2024)

Det kan du gjøre når du selv vil - det er ikke noen bestemt tidsangivelse for slik mating eller stopp.

Roar Solheim (07.05.2024)


#Fugleforing

Grunner til at det er bra å mate fugler

Hei, vi bor i Trondheim og har matet fugler, hovedsakelig småfugler, i tre år nå. Vi har hørt fra ulike kilder at fugler og andre økosystemer har godt av dette, men har ikke sett mye litteratur om dette. Noen av naboene våre klager på at vi mater fugler. Kan du fortelle oss hvor vi kan finne litteratur som vi kan vise våre naboer hvor det er forklarer fordelene med fuglefôring? Vi vil gjerne vise dem litt fakta om dette.

M.A.G.G. (02.05.2024)

Det eneste gode, holdbare argumentet for å mate fuglene er at det er til glede og gir nærkontakt og naturglede for svært mange, ikke minst syke, gamle og enslige mennesker.

Roar Solheim (02.05.2024)


#Fugleforing

Quinoa og havregryn

Hei.
Jeg lurte på om det er farlig å gi kråker og småfugler ukokt quinoa og havregryn?

R. (01.05.2024)

Nei, helt ok.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Fugleforing

Mate skjære

Hei! Vi har en del skjærer her vi bor. Jeg er veldig glad i skjærer og i det siste har jeg lagt ut usaltede nøtter og fuglefrø (solsikkefrø med skall) på terrassegelenderet. Hver dag kommer en skjære og spiser der, og det er veldig hyggelig. Men jeg er litt bekymret for om det er trygt. Det er ikke mye katter i nabolaget, men de dukker opp innimellom. Tar katter skjærer? Det er bare skjærene som spiser maten jeg legger ut, ikke småfugler. Lurer også på om det er dimt mtp smitte, altså at skjærene kan legge igjen smittsomme sykdommer når de spiser, som vi kan få i oss når vi bruker terrassen. På forhånd takk for svar! Hilsen Julianne

J. (30.04.2024)

Tror ikke dette du spør om er noe å bekymre seg for.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Fugleforing

Småfugler

Kan jeg slutte å mare fuglene nå

N.N (01.05.2024)

Du kan slutte akkurat når du selv vil.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Fugleforing

Småfugler

Kan jeg slutte å mare fuglene nå eller det forsent , finner de mat andre steder

N.N (01.05.2024)

Du kan slutte og starte når du selv vil - fuglene finner alltid mat andre steder hvis det er tomt hos deg.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Fugleforing

Mus og foring

Heisann
Jeg bor i borettslag og har stor glede av å fore småfuglene året rundt. Har to små matere i en hekk 6,5 m fra husveggen. Nå vil det settes en stopper for dette, fordi de påstår at mus går inn i veggene pga matingen. Det har vært mus i dette borettslaget siden det var nytt, 10 år før jeg flyttet inn, så jeg ser ikke sammenhengen med matingen og musene. Finnes det noen faglige argumenter jeg kan bruke for å fortsette ?

N.N (26.04.2024)

Musene går ikke inn i hus på grunn av fuglemating.

Roar Solheim (26.04.2024)


#Fugleforing

Svaner på komplett tilfrosset vann

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva gjør svaner når de kommer til sin faste parrings plass etter vinteren og dette vannet er totalt tilfrosset og ikke på noen måte vil åpne seg på minst en uke?
De har nå ligget på isen i to-tre dager.
Bør man legg ut fór til de (lettkokt havregryn, ris) , eller hva anbefales å gjøre?

F.T. (19.04.2024)

Svanene klarer seg som regel på egen hånd, men dersom du har lyst, kan du jo forsøke å sette/legge ut noe mat og se om de lar seg lokke av det. havregryn, hønsefor o.l kan forsøkes.

Roar Solheim (19.04.2024)


#Fugleforing

Småfugler

Hei
Lurte på om magott ville vært fint for kjøttmeisen å mate avkomma sine med?

J.V. (18.04.2024)

Helt topp!

Roar Solheim (18.04.2024)


#Fugleforing

Unaturlig høy bestand etter vinterfôring?

Hei. Vi forer småfugler i vinterhalvåret. Kan dette føre til at bestandene i området blir unaturlig høy slik at det blir mangel på reirplasser om våren?

B. (17.04.2024)

Nei, det blir nok ikke noen mangel på reirplasser selv om du hjelper noen fugler til å overleve vinteren.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Fugleforing

Mating

Bilde vedlagt spørsmålet

Små grå spurvelurvene har nå fått mat gjennom vinteren fra oktober. Har lest at noen mener vi skal stoppe opp og mate etter påske og noen hele året. Hva er riktig, og anbefales …?

T.L. (16.04.2024)

Du kan mate fuglene hele året hvis du har glede av deres nærvær.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Fugleforing

Hva med småfuglmating i borettslag?

Jeg bor i et borettslag i Bodø - Meierikvartalet. Her er det 104 leiligheter, med to flotte hager. Noen av beboerne ønsker å ha fuglematere ute i deler av året, noe som har vært gitt en midlertidig tillatelse. Det har - i vinter - vært livlig med småfugler: gråspurv, pilfink, blåmeis og kjøttmeis. Nu er det noen i borettslaget som protesterer og mener at det avler mye skitt.
Noen som har forslag til hvordan dette kan løses?
Jeg tenker at vi også i byer må gjøre hva vi kan for å bevare artsmangfoldet

K.L. (15.04.2024)

Dette kan løses med type mat og hvor man henger opp foringsautomatene. Det burde ikke være noe problem med skitt fra småfugler.

Roar Solheim (16.04.2024)


#Fugleforing

Sothøne

Hei!
Jeg har sothøner i dammen nedenfor her jeg bor som får unger hvert år.
Jeg ser jo at de dykker etter mat, men spiser de også vill fugl frø og tørkede melormer hvis jeg kaster dette til dem?
Takk for svar!

M. (06.04.2024)

Ikke frø, men du kan jo forsøke og se om de vil ha tørre melormer. Ikke sikkert de godtar tørrmat.

Roar Solheim (06.04.2024)


#Fugleforing

Hvilken mat foretrekker svarttrosten?

N.N (05.04.2024)

Litt overmodne halve epler og pærer er ypperlig.

Roar Solheim (05.04.2024)

1 - 25 av 2 676 siste»»