Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 026 til 4 050 av totalt 12 979 spørsmål


#Diverse

Diverse

Hei. Fem spørsmål kommer her. 1) Bor i Salangen i Troms. Lurer på om det er sannsynlig at det var to fjellvåk jeg så i går (19. januar), hvor den ene var mye større enn den andre. Størrelse lik større ørn, men var ikke det. Lysere (og smalere) under vingene enn ørna. Vi har hatt en usedvanlig mild vinter.
2) Hvilken kikkert burde jeg gå for til fugletitting i hovedsak? Noen anbefalinger for valg av zoom? Må lett kunne ha den med meg i marka, og vi har mye mørketid/lite dagslys.
3) Nå er det Nato-øvelse her igjen, og jagerfly og skyting på alle kanter til alle døgnets tider. Etter nyttårsoppskytingen var det null fugl i hagen på flere dager, ikke engang en eneste meis . Til vanlig har jeg rundt 50 småfugl til foring om dagen. Hvordan innvirkning har egentlig slike forsvarsøvelser på fuglene om vinteren? Er heldigvis ikke midt i hekketiden. 4) Kan jeg henge kasse til perleugle ca 3 m over bakken, eller må det henge høyere? Tusen takk for svar. 5) Hvilke fugler hekker primært i krattskog og i einer? Vil rydde endel småskog for å få mer lys og store gamle trær rundt hagen, men med hensyn. Det er veldig mye fugleliv her om våren.

V.L. (20.01.2021)

Det er bare to av dine spørsmål som enkelt kan besvares. Det første er det vanskelig å vurdere ut i fra beskrivelsen, men det er mulig at fjellvåk kan overvintre i nord. Perleuglekasser behøver ikke henge høyere enn 3 m over bakken. Kikkertråd får du best hvis du ringer Natur og Fritid - da får du de beste rådene.

Roar Solheim (20.01.2021)


#Diverse

Yrende kråkeliv i Haugesund.

I Haugesund flyr hundrevis av kråker i puljer over byen. Har ikke sett lignende i andre byer. Hvorfor har vi nettopp så mange kråker i Haugesund? Er det et naturlig habitat der som er egnet for dem?

S. (19.01.2021)

Jo, da. Slike flokker med kråkefugler finnes flere andre steder. De samler seg i flokker om kvelden for å fly til en felles soveplass. Da er de tryggere mot hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (19.01.2021)


#Diverse

Sommerfugl

Hei!
Så det var skrevet om sommerfugler her også, så prøver meg! Ikke så kjent med de, men så for noen timer siden en sommerfugl i vinduskarmen, hva bør jeg gjøre med den? Den vil jo ikke overleve ute nå og den vil vel heller ikke leve lenge inne selvom jeg kunne gitt den noe! Evt hva? Tror dere den har kommet med blomster som larve?

På forhånd takk for hjelpen!

Vennlig hilsen dyrevenn Rikke :-)

R. (19.01.2021)

Dessverre ikke stort du kan gjøre med slike når de våkner opp midtvinters. Selv om du klarer å fore den med sukkervann, er levetiden vanligvis såpass kort at den trolig dør før det er vær til å fly ut igjen.

Roar Solheim (19.01.2021)


#Diverse

Ensom pilfink på fuglebrettet

Det har flyttet inn en pilfink på fuglebrettet vårt som er der gjennom hele dagen. Den har flyttet inn i selve huset og sitter der, og spiser til langt utpå kvelden. Den får også noen «hosteanfall» i blant. Kan denne være syk?

M. (18.01.2021)

Dessverre vanskelig å vite, men også fugler kan få infeksjoner i luftveiene slik vi kan.

Roar Solheim (18.01.2021)


#Diverse

Krikkand i Trondheim 17. januar

Bilde vedlagt spørsmålet

I går, i -10 grader kom jeg over en flokk krikkender i Nidelven midt i byen. Vi har krikkender her om våren, men ut fra det jeg har lest, overvintrer de ikke så langt nord som dette. Hvor uvanlig er det?

A.S. (18.01.2021)

Vet dessverre ikke hvor ofte krikkender overvintrer i midt-Norge, men de observeres fåtallig her og der lenger sør i alle fall.

Roar Solheim (18.01.2021)


#Diverse

En høne kakler

Hva gjør en gås?

N.N (18.01.2021)

Lyder fra gjess omtales også som kakling, men kan også kalles snadring (som lyden fra ender).

Roar Solheim (18.01.2021)


#Diverse

Drikke?

Hvordan best sørge for væske til småfugl om vinteren?

M.B.M.M. (17.01.2021)

Da må du sette ut litt lunkent vann hver dag, fordi det etter hvert fryser. Hvis ikke må du lage et arrangement men varmetilførsel som holder vannskål opptint.

Roar Solheim (17.01.2021)


#Diverse

Kattugle/skjor

Etter endt hekkesesong 2020 fann eg ein ring i ei kattuglekasse under reinskinga. Det viste seg å vere frå ei skjor ringmerka i 2012. Har også tidigere funne halen frå skjor i kattuglekasse. Kor vanleg er det at kattugle predaterer på skjor? Dette er på Sunnmørskysten.

E.F. (15.01.2021)

Vet ikke. Tror ikke det skjer veldig ofte.

Roar Solheim (15.01.2021)


#Diverse

Sangsvaner

Utrulig mykje sang fra svanene som flaug i formasjon. 12 minus og sol.kvifor???

N.N (14.01.2021)

Det er det dessverre ikke mulig å vite grunnen til.

Roar Solheim (14.01.2021)


#Diverse

Fugleinnfluesa ??

Hei vi har mange svartetroster som får div.mat, som takk skiter de på trappen fremfor inngangsdøren ! Vi har også katt som kommer samme veien , er det noen fare for smitte ? Mvh. Svein Arne

S.A.A. (13.01.2021)

Nei.

Roar Solheim (13.01.2021)


#Diverse

Dompap som kræsjer i glassveranda

Ila høst/vinter har vi opplevd at hele 5 dompaper har kræsjet i ny glassveranda, 4 av 5 er hanner. Ingen andre småfugler har kræsjet, kun dompap. Hva kan grunnen være - har dompapen dårligere navigeringsferdigheter/syn/annet enn andre arter?

I. (12.01.2021)

Det har vi dessverre ikke noe kunnskap om, men interessant at du registrerer bare dompap som flyr i glasset. Kanskje de flyr lavere enn f. eks. meisene?

Roar Solheim (12.01.2021)


#Diverse

Stilits

I år har jeg invasjon av stillitser på fuglemateren min. Det er flokker fra 50- 70 stk. Jeg bor på Grua i Hadeland. Her er det ikke ofte vi ser disse vakre fuglene. Hva er årsaken til dette.

T.H.H. (12.01.2021)

Umulig å si hvorfor du ser svært mange akkurat i år, men stillitsen har økt i antall og utbredelse gjennom mange år, så derfor er det flere av dem nå enn for 10-20 år siden.

Roar Solheim (12.01.2021)


#Diverse

Ugler

Er ugler nær beslekta med falk etc.
Det er ikke mye forskjell i bevegelse cammoflasje jaktmetode.

N.N (11.01.2021)

Nei, det er de ikke.

Roar Solheim (12.01.2021)


#Diverse

Antall svaner

Hei
Da jeg var ung for rundt 70 år siden, var svaner en sjeldenhet som man kunne se i enkelte parker. Nå er antallet steget noe enormt. Vi diskuterer hvor mange og hvorfor de har forplantet seg i et så stort omgfang. kan fugle venne hjelpe meg?

N.N (11.01.2021)

Både knoppsvaner og sangsvaner har økt i antall. Dette kan ha flere årsaker. Minsket jakt, endrede matforhold og kanskje klimatiske endringer kan spille en rolle.

Roar Solheim (11.01.2021)


#Diverse

falk

kor lenge lev ein falk som ikkje er i fangenskap?

A. (11.01.2021)

Det kommer an på art. Kanskje kan store falker bli 20-25 år hvis de er gode jegere.

Roar Solheim (11.01.2021)


#Diverse

Svaneunge med «knekk» på halsen

Bilde vedlagt spørsmålet

Svaneunge født sist vår. Skikkelig knekk på halsen, mulig to knekk. Kan denne noen gang fly? Den har hatt dette lenge, hvertfall fra rundt august da jeg la merke til det første gang. Trodde den hadde strøket med, men fikk telefon om den i går. Da gikk den rundt i bilvei/kaiområde og virret, og folk var bekymret for den. Det var sterk og økende vind, så derfor tok vi den inn. Planen er å ta den til veterinær for vurdering, eventuelt røntgen av halsen. Bekymringen her er om den vil kunne fly noen gang. Foreldreparet regjerer i området, og det er stor fare for at faren kommer til å «ta» den til våren :(

I.B.W. (10.01.2021)

Vanskelig å vite hva som er grunnen til dette avviket, og om fuglen kan leve med det eller ikke. Eneste måte er å gi den en sjanse til å klare seg på egen hånd.

Roar Solheim (11.01.2021)


#Diverse

Duer I skogen

Jeg ferdes mye i skogen tidligere mest i Nordmarka/Krokskogen/Vestmarka . Tidligere så jeg duer kun en sjelden gang mens nå stadig vekk. Har duebstanden økt veldig siden 1960?

L.A. (10.01.2021)

Ja. Ringduene har økt kraftig, og har også etablert seg som skikkelige byfugler.

Roar Solheim (10.01.2021)


#Diverse

Bør skjera begrenses ?

Det sies at skjera tar mange fulgunger om våren og sommeren.
Gjer dette at skjera bør begrenses ? Noen kommuner har skotpremie på skjera, Bør fleire kommuner gjere det same ? Dette for å få fleire småfugler i området ?

O.F. (09.01.2021)

Mange fugler spiser andre fugler. Vi bør ikke forsøke å lage oss bilder av hva som er "riktige" forhold mellom viltlevende fugler.

Roar Solheim (09.01.2021)


#Diverse

Gulspurv - sjelden i januar?

Oppdaget to gulspurver på fôringsplassen - til min store glede.
Trodde de fleste dro sydover, og at det kanskje ikke var så mange av dem.
Er dette et vanlig syn i januar? Bor litt vest for Kristiansand

A.T.S. (08.01.2021)

Gulspurvene er ikke trekkfugler, så de kan du være heldig å ha som forplassgjester om vinteren.

Roar Solheim (08.01.2021)


#Diverse

Hekker duer om vinteren??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Det er Januar og beinkaldt, og på Trosterud T-banestasjon er det en due som har bygget reir og ruget ut en kylling!Jeg tror det var to, men nå ser jeg bare at det er en igjen.Har den noen sjanse til å overleve på denne tiden? Foreldrene ligger ikke på reiret og varmer småtten...ikke noe særlig mating heller. Det ser ut som om hun eller han bare sitter ved siden av reiret og passer på. Har sett at det pusles litt rundt kyllingen ved en anledning...

A.L. (08.01.2021)

Dette må være en bydue. Hvis de finner mast, kan de klare å få fram unger nå.

Roar Solheim (08.01.2021)


#Diverse

Fugl på vinduet

Vi opplever små fugler som flakser opp og ned på vindusflatene. Ser ut som de vil inn. Etternen kveld fant vi fuglen død utenfor.den kan ha skadet seg. Idag kom det en ny liten fugl,opp og ned på vinduene,tror ikke den var skade. Vi bar,den opp i den åpne garasjen og får #jekke i morg3n, kveld her på øya Løkta på,Helgeland og et par minusgrader. Ser ut som den vil inn i lyset hos oss. Har,dere noe svar på dette er vi takkn3mlig.
Vh erlingjarl@ gmail.com

E.J.R. (08.01.2021)

Fugl kan faktisk av og il fly mot lys, og det KAN være det som er årsaken til at disse har fløyet mot vinduet. Dessverre er det umulig å vite sikkert.

Roar Solheim (08.01.2021)


#Diverse

Kongeørn

Trekker kongeørner ut av landet på vinteren?

N.N (07.01.2021)

Nei, men noen ungfugler kan flytte seg over grensa til Sverige.

Roar Solheim (07.01.2021)


#Diverse

gråsisik

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvordan flyr en gråsisik?

N. (06.01.2021)

Dessverre vanskelig å få tak i hva du egentlig lurer på her. Den flyr jo med vingene som andre fugler, og ofte er det mange som sammen flyr i en flokk.

Roar Solheim (06.01.2021)


#Diverse

Fuglebad om vinteren

Hei, lurer på om dere har noen gode tips for at ikke fuglebad skal fryse over til is på vinteren? Har brukt varmematte som er for terrarium før, men vil gjerne bruke noe annet som ikke bruker strøm. Har hørt om noen som bruker en liten plast ball i fuglebadet, fungerer dette?

Mvh, Chris

C. (05.01.2021)

Nei, dette er ikke noe vi har sett på tidligere, så dessverre ikke noen råd eller tips her.

Roar Solheim (05.01.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Så i ettermiddag en "plog" med minst 17 fugler fly over Narvik/ Nordland i sørvestlig retning. De hadde samme str.som gjess, laget samme lyd som gjess og jeg oppfatter flygehøyden og farta som den samme jeg noen ganger ser om høsten når gjesstrekket sørover inntreffer. Kan det være den milde vinteren så langt som har forsinket trekket sørover for enkeltindivider?

N.N (05.01.2021)

Det er EN mulighet, en annen er at det er lokale fugler som ikke har trukket sørover.

Roar Solheim (05.01.2021)

««første 4 026 - 4 050 av 12 979 siste»»