Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 091 til 3 115 av totalt 12 961 spørsmål


#Diverse

Hvem jakter på fiskemåkenes unger?

Fiskemåkene er jo flinke til å forsvare ungene. Jeg har observert dem gjennom flere tiår, men har ennå til gode å se andre fugler enn ørna ta ungene. Og den venter gjerne til de er såpass store at de så vidt har begynt å fly. Selv ravnen ser ut til å skygge unna når aggressive fiskemåker forsvarer ungene. Er det kjent at andre fugler enn rovfugler som ørn og falk forsyner seg av ungene til fiskemåkene?

T.P. (24.07.2021)

Tror nok svartbaken kan ta noen unger.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Diverse

Måke

Et måke par har unger på taket i blokka jeg bor. Nå er begge i takrenna og tør ikke hoppe ut. Det er 3 etg ned og skråtak.. De har vært takrenna i flere dager. Hvordan kan man hjelpe. Pleier måkeunger å klare å hoppe ned? Jeg er bekymret. Bor i sandvika.

W.N. (24.07.2021)

Det trenger du ikke være. Foreldrene forer dem, og de klarer nok selv å komme seg videre om noen dager.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Diverse

Er svarttrosten bigamist?

Leste et sted at de flest småfugler er bigamister. Vet at fluesnapperen kan ha flere reder/familier på gang samtidig - men gjelder det også svarttrosten?

S.G. (24.07.2021)

Tror ikke dette er kjent hos trostene.

Roar Solheim (24.07.2021)


#Diverse

Svaner

Sett store flokker (50 til 60) med svaner både i Tønsberg og i Kragerø. Har ikke observert dette før i mine 50 år. Hvor vanlig er dette,?

T. (23.07.2021)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Diverse

Måser

Flyver i flokk rundt og rundt

P.F. (23.07.2021)

Javel....... (?)

Roar Solheim (23.07.2021)


#Diverse

Hva består hanekammen av?

Er det kun en hudlapp?

F.K. (23.07.2021)

Ja.

Roar Solheim (23.07.2021)


#Diverse

Kråker skaper støy

Hei,
De siste tre årene har kråkebestanden økt merkbart i nabolaget mitt. I sommer har det blitt plagsomt. Det er særlig bråket de lager fra 4-tiden om morgenen vi sliter med. Flere kråker flyr rundt fra tre til tre og «kraer» kontinuerlig, og vi blir vekket. De kan holde det gående i flere timer. De gjør det samme på dagtid av og på. Vi opplever denne støyen som en stressfaktor. Er det noe som kan gjøres for å fjerne noen av kråkene, eller motivere dem til å flytte til et annet sted?

T. (23.07.2021)

Det høres ut som at det har vært et kråkereir med unger nær dere. Har dessverre ikke noe som kan få kråkene til å flytte, annet enn dersom en hubro eller hønsehauk holdt til der (men da ville kråkene lage enda mer spetakkel ved å varsle på fienden).

Roar Solheim (23.07.2021)


#Diverse

Spørsmål:

kan jeg få hjlp aaav fuglene

N.N (22.07.2021)

Til hva da???

Roar Solheim (22.07.2021)


#Diverse

Grønnspett

Idag når jeg gikk i skogen på Tomteråsen opplevde jeg at det var tre grønnspetter i samme område. Er det vanlig? Har aldri sett flere av denne fuglen sammen.

T. (21.07.2021)

Det er ikke umulig. Kan være voksne med årets unger.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Diverse

Trost som alenefar?

Noen svarttrostpar holder til rundt hytten vår i Bjørnafjorden. Forleden hadde en trostemor flydd i ruten og omkommet. Vi frykter at de kan være litt sent ute med siste kull, ettersom de fikk reiret sitt plyndret (mår, kråke..?) for et par uker siden og kanskje har begynt på nytt. Og ganske riktig; i dag kom trostefar flygende med mat i nebbet. Hvis dette er «enkemannen», greier han å fostre opp kullet alene?

S.G. (21.07.2021)

Ja, det klarer den nok. Men vet du at det er hunnen og ikke hannen som omkom?

Roar Solheim (21.07.2021)


#Diverse

skadet ringmerket måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har en måke som kommer hver sommer, grønn ringmerke, men nå har den skadet det ene beinet, den halter. Det kan se ut som det er den ene ringen som plager den, at den er for stram. Har du noen råd?

I. (21.07.2021)

Ringene er vanligvis romslige, men dersom fuglen har fått en hevelse i beinet der ringen sitter, kan den kanskje klemme. Det beste vil være om måka kan fanges og beinet undersøkes nærmere.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Diverse

Hvordan fjerne død måseunge

En av måseunge e har vært uheldig og falt fra taket på verkstedet vårt. Vi har forsøkt å flytte den, men resultatet er svært målrettede angrep fra måsemor. Hun har våknet over den døde i snart en uke. Er det hjelm og tjukke klær som er løsningen her?

K. (21.07.2021)

Ja. Forsøk en tykk jakke og noe på hodet.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Diverse

Nymfeparakitt som har skadet seg.

Passet forleden en nymfeparakitt som er tam imens eier var på ferie. Den har pleid å fly en del ute i stuen både der den bor og her hos meg, men sitter i buret sitt om natten.Hver morgen har den plystret en del for å gi beskjed om at den vil ut å fly. Plutselig siste morgen før den skulle hjem, var den helt stille da jeg sto opp, det lå en del fjær i bunnen av buret og det virker som om den ikke kan fly lenger. Den er nå tilbake hos eier og den vil fortsatt ikke fly og den virker trist sier eier. Dette er et par dager siden. Jeg har foreslått for eier at han bør ta den med til veterinær og håper han vil gjøre det. Tror du den kan ha skadet seg selv i løpet av natten hvis den har vært stresset eller noe, eller har du noen ide om hva som kan være årsaken? Var litt ekkelt at dette skjedde når jeg passet den. Håper du har et svar til meg. Mvh Linda

L.K. (21.07.2021)

Papegøyespørsmål må du stille til burfuglholdere/papegøyeholdere. Her håndterer vi spørsmål om viltlevende fugler i Norge.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Diverse

Svaler

Det har bodd svaler under takrennen på naboblokkene De har fått unger og er ute og lufter seg ofte på dag kveld. I dag ble det satt opp stengsler takrennene slik at svalene ikke kommer inn under taket. Sitter og ser på hvor stresset de er. De flyr i ring flere ganger og forsøker å komme innunder. Hva skjer nå? Synes dette ikke var ok

T.L. (20.07.2021)

De vil nok finne seg andre steder å sove om natta, selv om de sikkert kunne ha få benyttet reirplassene sine et par uker til om nødvendig.

Roar Solheim (21.07.2021)


#Diverse

Knoppsvaner

Har tre knoppsvaner som holder sammen der vi har hytte. Vi mater dem ikke, men de kommer daglig inn til brygga for å se om vi har noe. Har hørt vi ikke bør gi dem brød osv. stemmer det?
Det var det første spørsmålet.
Det andre spørsmålet er: hvorfor fikk alle tre plutselig helt bleike nebb i dag? De har vært strekt oransje før. Er de syke? Dette er to hanner og en hun. Mener å huske at hannen har større knopp på nebbet enn hunnen. Den ene hannen operer delvis alene og delvis med de to andre som sikkert er et par. Mulig den siste hannen er ungen deres fra i fjor. De har ikke fått barn i år. Dette er i Høgsfjorden, Rogaland.

T.S. (20.07.2021)

Du kan trygt gi svanene brød. Vet ikke hvorfor de plutselig har fått blekere nebbfarge.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Spørsmål om snyltedyr på fugl

Hei!
Har observert dyr som ligner hjortelusflue på ulike påkjørte fugler jeg har funnet i veien der jeg bor (bruker å flytte dem ut av veibanen). Er det vanlig at hjortelusflua også går på fugl? De virker også større enn de hjortelusfluene jeg ellers observerer i skogene her.

N.N (20.07.2021)

Det er egne arter fuglelusfluer. De er hardere å knekke enn hjortelusfluer. Du må bruke neglene!

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Løvsanger med grå fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Her om dagen tok jeg bilde av en løvsanger. Jeg la i etterkant merke til at mange av fjærene til fuglen var grå. Jeg lurte bare på hva forklaringen til dette er? Er det en ungfugl?

I. (20.07.2021)

Det kan være at denne fuglen har startet fjærskifte, eller at det er en fugl med slitt fjærdrakt etter hekking.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Er hakkespetten kanibal?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fuglekassa henger på garasjeveggen og en morgen så den slik ut. Vi hadde sett hakkespetten ved fuglekassa dagen før, men ikke at den hakket. Fuglekassa var opptatt av et rugende par blåmeis. Alt innhold var borte. Fugleunger og hele reiret var borte. Fant ikke noe på bakken under. Merkelig oppførsel. Er dette naturlig oppførsel?

O.Ø.H. (20.07.2021)

Flaggspetter spiser andre fuglers egg og unger - men det gjør den ikke til kannibal (da ville den spise egne artsfeller).

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Larve

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne i hagen i dag (Tjøme) den har en blå pigg i front og virker litt aggressiv. Vi lurer veldig på hva dette kan være.

A.B. (20.07.2021)

Dette er larve fra en av tusmørkesvermerne - altså de største nattsommefuglene. Den er helt harmløs.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Datasett med hakkespettlyder

Er det noen her som vet om det finnes datasett med hakkelyder fra hakkespett som det er mulig å få tak i?

M. (20.07.2021)

Du kan finne alle fuglelyder på nettsiden Xenocanto.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Fuglefjør

Heisann! Jeg er veldig interessert i fugler, og lurer på om det er noen måter å skille eks halefjør fra vingefjør, om de ulike fjøra har ulik form, og om disse formene da gjelder hos alle fugler?

N.N (20.07.2021)

Ja, fjærenes form er forskjellig, men vanskelig å forsøke å forklare dette uten å kunne vise fram ulike typer fjær.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Fuglereir i kjøkkenventilatoren

Det er ingen tvil om at der er fugl, masse liv. Jeg tror det kan høres ut som linerle. Hva gjør vi? Hvor lang tid tar det før de forlater redet?
Har sjekket at det desverre ikke er netting/spjeld, så først må reiret bort....

E. (20.07.2021)

Hvis du hører mye lyd fra fugleungene, så forlater de trolig reiret innen 10 dager, kanskje før det har gått en uke. Da kan du ta ut reiret, og stenge med myggnetting av metall.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Fugelunge

Fant en fugel unge i hagen, mulig kjøttmeis. Greier ikke lokalisere reiret. Tatt den inn da den ikke kan fly enda, mulig den flyr om noen dager. Det kommer fluer ut av fjærene på den. Kan den da ha parasitter eller fluer inni seg? Og hvordna skal jeg best mulig ta vare på den til den kan fly? Kan ikke sette den ut i hagen igjen før dette da jeg har 2 katter.

A. (19.07.2021)

Den har kanskje lusfluer. De er ikke farlige for oss, men irriterende. Harde å klemme ihjel.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Mystisk mengde med fugle dødsfall.

Hei, jeg har den siste tiden sett et bykymringsverdig økt antall av døde fugler i Østfold.

Jeg er sjeldent en "whistle blower" men det har den siste tiden dukket opp en alarmerende mengder fugler langs veiene. Jeg jobber slik at jeg er mye ute å kjører og ser mye fugler langs veien som er døde. Det er alt fra måker, skjærer og småfugl.

Jeg har sett såpass mange døde fugler den siste måneden at jeg var nødt til å sende dere en melding å høre om dette er noe dere er klar over?

Håper å høre fra dere.

A.R.R. (19.07.2021)

Dette har sammenheng med at det nå er mange ungfugler rundt omkring, og de har større sannsynlighet for å bli påkjørt enn de voksne. Dette skjer etter mine erfaringer hver sommer.

Roar Solheim (20.07.2021)


#Diverse

Ung tårnseiler

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann vi har funnet en liten tårnseiler som falt ut av redet sitt og passer på den men vi lurer på hvordan vi ser hvilket kjønn den er. Den har begynt å drikke vann og vi prøver å få den til å spise men den har ikke lyst ennå. Har dere muligens noen tips?

H.N. (19.07.2021)

Disse kan du ikke kjønnsbestemme. Sjekk engelske sider "food for swifts" om foring av slike tårnseilerungfugler.

Roar Solheim (20.07.2021)

««første 3 091 - 3 115 av 12 961 siste»»