Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 061 til 4 085 av totalt 13 121 spørsmål


#Diverse

Få dompaper i år

Hei! I 2019/2020 vintersesongen var det veldig mange dompaper her på hytta i Nordmarka, Oslo. Kunne telle opp til 25 i og rundt fuglehuset. I år har jeg kun sett 5-6 noen få dager før jul. De siste ukene har jeg ikke sett noen. Jeg mater med solsikkefrø, ingen endringer der.

Hva er grunnen til denne variasjonen?

J.G.B. (22.02.2021)

Det er vanskelig å si, men dompap flytter seg i små flokker, og kan opptre invasjonsartet enkelte år. Derfor er det naturlig med variasjon i antall.

Roar Solheim (22.02.2021)


#Diverse

Kull

Når eg har spurdt her kortid meisene begynner og hekker sier dere i slutten av april til midten av mars. Men når eg søker på det står det i slutten av mars til begynnelsen av april. Kva er riktig?

N.N (21.02.2021)

Slutten av april til midten av mai - skrivefeil.

Hvor finner du mars - april?

Roar Solheim (21.02.2021)


#Diverse

Kan Kråker få unger på vinteren?

Hei,
I en ukes tid så har det hoppet en liten kråke, som er litt rufsete i fjærdrakta, rundt her. Den kan ikke fly, men hopper opp en halvmeter mens den flakser med vingene. Den ser for meg veldig ung ut, og jeg har sett den bli matet av en annen, voksen, kråke. Så kan denne kråka være født nå i vinter? Dette minner mye om en tilsvarende hadde her i sommer, hvor en annen kråkeunge hoppet rundt her til den lærte å fly etter noen uker. Men det var jo i sommer og mer naturlig. Dette er på Haslum i Bærum, så det har vært bart, men kaldt de siste ukene, om det kan "lure" fuglene. Nå er det snø da.

R.U. (21.02.2021)

Nei, den er neppe klekket i vinter, men hendelsen høres jo litt uvanlig ut. Et bilde av fuglen kunne kanskje avklart hva som ligger bak det du observerer.

Roar Solheim (21.02.2021)


#Diverse

Island

Finnes det noen fuglearter på Island som ikke finnes i Norge..?

M. (21.02.2021)

Ja, bl. a. harlekinand. Det er nok flere, men da kan du søke i en fuglebok på egen hånd.

Roar Solheim (21.02.2021)


#Diverse

Spor av liten svømmefugl

I midten av februar oppdaget vi at en eller to fugler hadde vært på utsiden av huset vårt i Kragerø mellom klokka 1630 og 1730. Vi bor nær sjøen som nå er islagt. Det var mange avtrykk i snøen av små føtter med svømmehud. Jeg vil anslå at sporene var ca 5cm lange.
Hva slags fugl(er) kan det være på denne tiden av året? Tok dessverre ikke bilde.

A.O. (20.02.2021)

Dessverre umulig å si ut i fra en slik beskrivelse bare. Mange ender kan være aktuelle.

Roar Solheim (20.02.2021)


#Diverse

Ender

Går to hannenner sammen med en hunn and? Det ungene til hund anden

B.M. (20.02.2021)

Høres ut som at du har ender, og da må du rette spørsmålet til ande- eller burfuglholdere.

Roar Solheim (20.02.2021)


#Diverse

Fugler på lyslinjer

Hvordan kan det ha seg at fugler kan sitte på lyslinjer/strømtråder uten å få strøm i klørne?

K.G. (19.02.2021)

Det må TO tråder til for å få strømstøt. Derfor hender det at store fugler blir eldrept når de sitter på en stolpe/trafo og berører to tråder, eller EN tråd + jording.

Roar Solheim (19.02.2021)


#Diverse

Ørn eller hauk?

Hei!
På museet jeg jobber har vi denne utstoppede fuglen. Jeg lurer på om dere kan se om det er en ørn eller hauk?

K. (18.02.2021)

Mangler bilde - umulig å si noe da.

Roar Solheim (18.02.2021)


#Diverse

Blåmeis med deformert nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Har jevnlige besøk av en blåmeis med et deformert nebb. Har forsøkt å søke litt rundt på nett om årsak, men vil gjerne høre fra en ornitolog! Hva kommer dette av, og hvor vanlig er det blant blåmeis?

E. (18.02.2021)

Dette skjer av og til hos flere ulike fuglearter, men er ikke spesielt vanlig.

Roar Solheim (18.02.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Vi fant ei veldig stor ugle liggende i snøen ved Mjøsa.
Hubro sa en mann vi pratet med.
Er det noe man bør ta vare på?

G. (18.02.2021)

Ja. Denne har museal verdi. Legg den i frys og kontakt undertegnede, gjerne på 91770760.

Roar Solheim (18.02.2021)


#Diverse

Vindmøller

Hei! Eg les at både unnvikelse og død er problemet med dei nye vindparkane. Kva er det verste problemet eigentleg? Er det betre at dei unnvik parkane og ikkje blir drept? Og er det fugleslag som ikkje blir påverka av vindmøllene, og lever der som før?

M.H.T. (17.02.2021)

Små fugler som holder seg nær bakken kan kanskje hekke i vindturbinområder, men dette har jeg dessverre ikke sett undersøkelser på. Større fugler som ørner og hubro blir drept av turbinene. Et annet problem er at det bygges en bred adkomstvei til hver turbin, noe som åpne landskapet for trafikk og ferdsel - det kan i seg selv også drive vekk enkelte arter. Vindturbiner er dessverre IKKE grønn energi, slik det hevdes.

Roar Solheim (17.02.2021)


#Diverse

Felling av tre med skjærereir

Hei. Vi har et tre som gjerne skulle vært tatt ned. Treet brukes som regel av skjærer til reirbygging hver sesong. Det jeg lurer på er, når på året starter skjærene reirbyggingen sin? Vi bor i Bergen og har normalt en mild vinter. Vinteren i år har vært uvanlig kald så langt. Jeg ønsker selvsagt å få tatt ned treet før reirbyggingen starter. Hvis vi ikke rekker dette må treet stå til høsten.

A.K. (17.02.2021)

Skjærer i sør-Norge legger egg fra slutten av april, sjeldent så tidlig som i begynnelsen av april. Hvis treet felles innen utgangen av mars, har nok ikke skjærene rukket å legge egg ennå.

Roar Solheim (17.02.2021)


#Diverse

Blåmeis

Forrige år opplevde jeg et Blåmeispar som lagde reir i Bilmotoren,(ble etter hver oppdaget, og fjernet,) Kan dette paret finne på å gjøre det i år også(lignet litt i dag også)

E.E. (16.02.2021)

Forhåpentligvis ikke, siden fjorårets hekking ble mislykket.

Roar Solheim (16.02.2021)


#Diverse

Grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, bor sentralt i Oslo og forer med solsikkefrø, meiseboller og nøtter. Ifjor så jeg mye grønnfink (og kanskje en og annen grønnsisik) . I år har jeg kun sett EN, og den lå dessverre død foran stuevinduet, tror den må ha krasjet i vinduet. Hvorfor er det så lite av disse i år? Så dem ikke før kuldeperioden vi er i heller.

H. (16.02.2021)

Det er det dessverre vanskelig å vite årsaken til. Andre har grønnfink på besøk.

Roar Solheim (16.02.2021)


#Diverse

Hva er forskjellen mellom drepe og alive?

Jeg lurer på hvorfor drepe er et "styggere" ord
enn avlive? Jeg vil grunnen til at folk mener at avlive er penere enn drepe? For eksempel
-Beklager, men vi må desverre drepe hunden din til grunn for livsvarig skader.
-Beklager, men vi må desverre avlive hunden din til grunn for livsvarig skader.
Hva er hovedgrunnen til at Drepe er "Styggere" enn Avlive. Har det noe med vokalene til Drepe som i d"rep"e rep høres ikke rolig ut pga r og p er at vokalene har en press på bokstaven som utgir en slem/sinna følelse til "personen" den prater med. Mens avlive for oss til å føle roligere ved bruk av beroligende lyder av en rolig lyd som gjør oss roligere. Men resultatet av det vi gjør er det samme. Begge ender hekt likt alt kommer originalt fra Drepe men folk flest vil framgå som "moderne" nå til dags.
Jeg vil vite grunnen til at de fleste mener Avlive er finere en Drepe.

A.D.Y. (15.02.2021)

Dette er et interessant spørsmål, men ett filosofisk sådan som dette ikke er rette forum å ta opp i. Du kan også spørre hvorfor vi ikke sier at vi myrder alle husdyrene som blir mat?

Roar Solheim (15.02.2021)


#Diverse

Ugle i pipa

Bilde vedlagt spørsmålet

På nabohusets pipe sitter en ugle, som stadig blir angrepet av skjærer og kråker. Når de blir for nærgående gjemmer uglen seg i pipa. Dette har pågått noen timer. Vedlegge bilde som ved forstørrelse viser en brungul ugle.
Dette er vel litt uvanlig?
Kanskje den ventet med å fly til mørket faller på?

A.G. (15.02.2021)

Ser ut til å være kattugle. Hvis den ikke er utsultet og svekket, flyr den trolig videre når det blir mørkt.

Roar Solheim (15.02.2021)


#Diverse

Orreleik

Hei. Hvor i Bergens området kan vi høre orreleik til våren!

B.R. (14.02.2021)

Det vet dessverre ikke jeg sentralt, men orrfugl kan du høre på (minst) 1 km hold, så de kan du lytte deg fram til om morgenen. Myrer er spillplasser.

Roar Solheim (15.02.2021)


#Diverse

Soveplasser i vinterkulda

Hei. Har en fast rødstrupe i hagen i tillegg til en mange andre fugler. For noen er vinterkulda ekstra hard i år. Er det en idé å lage en form for "sovekasser" til dem? Altså ikke vanlig fuglekasse, men kanskje noe litt mer åpent med ull i hvor det er lunt å være om natten?

S.L. (14.02.2021)

Nei. Fuglene trenger mat, ikke isolasjon.

Roar Solheim (14.02.2021)


#Diverse

Rar fuglelyd

Jeg bor i Sørreisa, Midt-Troms. For et par år siden, på sommeren, hørte jeg en merkelig, klukkende lyd fra en fugl. Jeg har aldri klart å se selve fuglen, bortsett fra at hver gang jeg hører lyden, ser jeg noen kråker. I dag, 13.februar, under snømåking, hørte jeg lyden på ny. Den kom fra retningen der det satt to kråker i et tre. Kan det være en kråke med "talefeil"? Eller?

H.G. (13.02.2021)

Det er ikke talefeil, men en del av kråkenes repertoar!

Roar Solheim (14.02.2021)


#Diverse

En hauk tok en skjære og en due ved fôringsplassen - og alle småfuglene forsvant

Bilde vedlagt spørsmålet

På mandag etter jobbble jeg overrasket da jeg tittet ut på min egen veranda: en hauk satt og spiste på en skjære. Verandaen og buskene var fulle av fjær, og det var blod på bakken.
Etter dette har alle småfuglene vært borte fra min fôringsplass. Jeg får bl.a. besøk av 25-30 gråspurv til vanlig. Ingen fugler har spist av fuglefrø og meiseboller siden mandag!

Hauken har jeg heller ikke sett igjen, men i dag, lørdag, fant jeg en dueskrott lenger bak i hagen.
Så det er en rovfugl (eller flere) som har skremt alle småfuglene vekk, tenker jeg,
Men hvorfor kommer de ikke tilbake? De har vel ikke så lang hukommelse? Det er jo kaldt og de trenger mat, også.

Hva tror dere er grunnen til at småfuglene ikke lenger er å se i hagen min?
Og er det noe jeg kan gjøre?

N.A. (13.02.2021)

Ja, fugl husker. Så de kan være borte en periode, men uvisst hvor lenge.

Roar Solheim (13.02.2021)


#Diverse

Tiur halefjær

Hadde en spillkåt tiur her i fjor, og den manglet noen halefjær. I år er det en her hvor alle halefjær er inntakt. Kan det være samme tiur? Vokser de ut på nytt dersom de mangler?

N.E. (13.02.2021)

Ja. Tiur får nye stjertfjær hvert år.

Roar Solheim (13.02.2021)


#Diverse

Stilits

Bilde vedlagt spørsmålet

Uvanlig så langt nord? 6 stilits på fuglebrettet for andre gang i vinter. Korgen i Hemnes kommune, Nordland.

N. (13.02.2021)

Kanskje, men arten har økt i utbredelse og forekomst, og ses regelmessig til Trøndelag eller nordover.

Roar Solheim (13.02.2021)


#Diverse

Skjæreleven

Skjærene er i full gang både sent og tidlig. Er dette normalt? Og i denne kulden som vi har nå i Oslo? De vekker og terroriserer hele nabolaget. Finner de mat nå?

L.E.K. (13.02.2021)

Ja.

Roar Solheim (13.02.2021)


#Diverse

Bør jeg være bekymret?

Etter å ha et tjuetalls svarttrost på daglig besøk i fem ukers tid er det nå bare en håndfull tilbake.,Siste uken har vært relativ kald her med grader ned mot -10. Samtidig er det nok noe mindre snø i terrenget enn for en uke siden. Finner flere døde rugder, men ingen trost.

F.H. (13.02.2021)

Noen kan ha trukket videre, men noen kan også ha blitt haukemat i kulda.

Roar Solheim (13.02.2021)


#Diverse

Fugl luftuttak

Hei, i hjemmet der jeg bor er det flyttet inn en fugl i et luftuttak. Det er ikke mulig å se inn der, så usikker på om det er reir der. Forutsatt at jeg observerer at fuglen forlater uttaket, kan jeg da stenge det av med netting, eller bør jeg vente til vinteren er over? (Klarer fuglen seg om jeg lukker det nå?)

N.N (12.02.2021)

Du kan stenge når du vet fuglen er ute på dagtid. Den klarer seg fint.

Roar Solheim (13.02.2021)

««første 4 061 - 4 085 av 13 121 siste»»