Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 25 av totalt 7 334 spørsmål neste»
Gråtrost-«sang»
Hei. Gråtrosten synger ikke spesielt vakkert, men jeg har blitt glad i «mine» som holder til i grenda vår. Stort sett er det skrattingen vi hører, men de har et avansert repertoar. Men: Noen ganger fyker de rett fram gjennom lufta med harde vingeslag, og skriker som høyt og vedvarende. Hva slags atferd er det? De gjør det bare på våren.
E. (07.05.2025)
Svar:
Vet ikke sikkert, men det er trolig en del av ritualene som hannene bruker for å lokke til seg en hunn.
Roar Solheim (09.05.2025)
Hvorfor flytter foreldre ungene ut av rede etter klekking ?
Hva skjer med fugleunger når foreldrene tar de ut av fuglekassen rett etter klekking ?
R.S. (07.05.2025)
Svar:
Det gjør de IKKE. Hvis fugleunger havner utenfor kassa rett etter klekking, er det nok andre fugler enn foreldrefuglene som har kastet dem ut.
Roar Solheim (09.05.2025)
Lystmorder skjære?
Hei! Vi har en skjære hos oss som viser en merkelig atferd. Den sitter på taket vårt og stuper ned i hekken vår for så å gripe fast og drepe spurv. Den tar ikke med seg de døde spurvene men legger dem bare på toppen av hekken. Den har drept 5 sålangt i dag.
Skjæren bryr seg heller ikke om meg eller hunden min når vi står ute, siste spurven nå ble tatt 2m foran oss.
Dette er vel ikke helt normal atferd? Har noen tips til hva man kan gjøre for å beskytte spurven? Er det mulig noe galt med skjæren? Eller er det agressiv territoriell atferd?
(Alle de angrepne spurvene er bekreftet døde)
V. (07.05.2025)
Svar:
Dette kan være snakk om lagring med tanke på mat for hekkingen.
Roar Solheim (09.05.2025)
Fugleungemat
Hva lever helt nye fugleunger av? Er det foreldre som fanger levende larver og insekter til dem? Eller lever de av bær og blomster?
O. (07.05.2025)
Svar:
De fleste spurvefugler forer ungene med insekter og insektlarver., Unntaket er korsnebbene, som mater ungene med frø fra kongler.
Roar Solheim (09.05.2025)
Hvilken fugl tar en kjøttmeisunge her?
Hei. Hvilken fugl tar en kjøttmeisunge her? Videoen er tatt opp i Larvik.
N.N (06.05.2025)
Svar:
Dette er en svarthvit fluesnapper hann. Dette er et utrolig spesielt opptak! Har ikke hørt om at slik oppførsel er dokumentert tidligere!
Roar Solheim (09.05.2025)
Duer
Jeg har fulgt et duepar som har et rede utenfor min balkong. Det ble egg og senere kom to unger. Nå har begge foreldrene forsvunnet, men de to ungene, som er ganske store nå, ligger på hver sin gren. Er dette vanlig, og hvor lenge kan de ligge der, før de flyr?
N.N (07.05.2025)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Kjenner ikke helt til duenes formeringsbiologi med hensyn til dette, og om de voksne forlater ungene rett før de skal fly på egen hånd.
Roar Solheim (09.05.2025)
Gåsegg
Hvordan flytter gåsa eggene sine mellom reirplasser
P.S. (07.05.2025)
Svar:
Ingen fugler flytter eggene sine.
Roar Solheim (09.05.2025)
Måker
Vi har i flere år hatt et måkepar (gråmåke), her vi bor. Disse har i år laget reir ved enden av plena, som ligger i sjøkanten. Har observert at etter nesten hver eneste parringsstund, har hannen gått oppi reiret og ligget der en liten stund. Er dette et kjent fenomen? Er det for å legge igjen lukt? På forhånd takk for svar.
E. (06.05.2025)
Svar:
Tror at hannen hos måkene også kan delta i rugingen. Lukt er ikke involvert her.
Roar Solheim (06.05.2025)
Kattugle
Sjekka for to dager siden, tidlig på kvelden, en kattuglekasse. Kattugla fløy ut da jeg satte opp stigen. I reiret tre ganske store unger. Jeg har da to spørsmål: Er det bare hannen som skaffer mat til ungene? Kan kattuglene jakte om dagen når ungene er ganske store?
G.F. (06.05.2025)
Svar:
Hvis det er nok mat å finne, jakter bare hannen. Når ungene er store kan uglene også jakte i daglys.
Roar Solheim (06.05.2025)
Ringdue rede
Hei,
Et ringdue par har bygget rede i et grantre utenfor huset. Vi har ganske hyppig besøk av både kråker og skjærer, men jeg har ikke observert noe konflikt foreløpig. Vil ringduene ha sjans til å forsvare evt egg mot skjærer og kråker dersom de skulle fatte interesse eller er dette er håpløst prosjekt de har startet?
Mvh
Line
L. (30.04.2025)
Svar:
Tror ikke ringduer er særlig aktive reirforsvarere. De satser heller på godt skjulte reir. Hvis eggspisere oppdager reiret, kan de nok lett forsyne seg med egg eller unger. Da bygger duene nytt reir et annet sted. Ringduer kan ha 3-4 kull i løpet av året.
Roar Solheim (06.05.2025)
Canadagås
Hei
Jeg har oppservert en ensom canadagås ved en innsjø i Setskog, hvor vi har hytte . Den kom tidlig, når isen gikk. Den søker andre fuglearter på vanner her, men ikke sammen med artsfrender. Den er sett her fra morgen til kveld, alltid alene.
Har du noe svar på dens ensomme liv.
N.N (03.05.2025)
Svar:
Nei, det kan være mange mulige årsaker til det. Den kan nylig ha mistet en make. I så fall finner den etter hvert en ny.
Roar Solheim (06.05.2025)
Spettmeis aktivitet
Vi har hatt et spettmeispar som var veldig sktive inn og ut av fuglekassen, kanskje bygget reir. De siste fem dagsen har det derimot vært stille og ingen aktivitet å se kan det bety at hunnen ruger? Har lest at hun gjør dette alene og det da vil være naturlig å ikke se dem inn og ut mer...? Dersom det så er tilfelle, klmme hanen tilbake og hjelper til når eggene klekkes? (Dersom de fortsatt er der selfølgelig , noe vi kysser fingrene for.
N.N (03.05.2025)
Svar:
Mulig at ruging foregår. Mistenker dog at begge kjønn ruger hos spettmeisene.
Roar Solheim (06.05.2025)
Blåmeis
Hei. Når blåmeisen har begynt å legge egg, tror den har 4 nå (har kamera i fuglekassa), ligger den ikke å ruger da? Ser ut til at eggene bare ligger der mesteparten av dagen uten at noen av foreldrene er der. Eggene har kommet i løpet av det siste døgnet.
L.B. (05.05.2025)
Svar:
Nei, meisene begynner ikke å ruge før siste egg er lagt.
Roar Solheim (06.05.2025)
Angrepet av kattugle
Hei
Jeg opplevde å bli angrepet av en kattugle 28.4 på kvelden. Hørte uvant skrik og skjønte ikke hva dette var. Jeg var på kveldstur med hunden og skulle kaste hunderase i søppelkassen til naboen. Og da går den rett i nakken på meg. Har lest meg opp på at dette mest sannsynlig er for å beskytte ungene sine. I kveld igjen så r ugla på samme sted. Tør ikke å gå forbi da jeg er redd det skjer igjen. Jeg lurer på om det er noe man kan gjøre for å hindre at det skjer? (aldri opplevd). Jeg undrer også evt om ungene eller reiret er blitt borte da naboen har fjernet en stor thjua som den kanskje kan ha bodd i. Akkurat nå er i hvertfall kvrldsturene med hunden ikke så hyggelig i frykt for å bli angrepet igjen. Pia
P.M. (30.04.2025)
Svar:
Slike forsvar av unger stopper når ungene blir flyvedyktige og kommer seg høyt opp i trærne (kan kanskje ta omkring en uke). Hvis du MÅ gå forbi et slikt sted, er det best å ta på en skikkelig tykk lye/hatt eller lignende samt en tykk jakke som beskyttelse mot ugla.
Roar Solheim (06.05.2025)
Tårnfalk's byttedyr
Hvor store byttedyr kan tårnfalken ta?
Kan den f.eks prøve seg på en voksen høne?
P. (29.04.2025)
Svar:
Nei. Tårnfalken tar neppe større byttedyr enn mus og småfugler, firfisler mm. Den har ikke føtter og klør for jakt på store byttedyr, slik f. eks. hauker og kongeørn har.
Roar Solheim (06.05.2025)
Skjora
Hvilken nytte har fuglen av de lange halefjærene?
R.G. (04.05.2025)
Svar:
Stjerten hjelper fuglene å styre i flukten. At skjærer har lang fargerik stjert, skyldes kanskje seksuell seleksjon, dvs at hunnfuglene foretrekker hanner med lang, fargerik stjert. Slik ekstragavanse er vanlig hos mange fugler, og utviklingen drives av hunnenes partnervalg!
Roar Solheim (06.05.2025)
Svane
Hei. Jeg fikk høre at når svaner rister på stjerten så uttrykker de tilfredshet, som når de blir matet f.eks. Omtrent som en hund som logrer. Stemmer det, eller uttrykker de noe annet.?
N.N (28.04.2025)
Svar:
Nei, det er nok heller snakk om å riste vann vekk fra fjærene.
Roar Solheim (06.05.2025)
Voksne meiser som mater hverandre
Jeg har flere ganger i vår observert at en voksen kjøttmeis mater en annen kjøttmeis ute på fuglemateren. Er dette vanlig at de gjør? Den som blir matet er litt mindre enn den andre, det kan være en at det er en hannfugl som mater en hunnfugl, eller kan det være at det er en fugleunge? Det er vel for tidlig at de allerede har flygeferdige unger. Hva tror du?
L.S. (28.04.2025)
Svar:
Hos de fleste fugler som hekker i par, mater hannen hunnen før hun kan klare å legge egg. dette er nok slik makefóring.
Roar Solheim (06.05.2025)
Linerle på vinduene
Tidligere år har vi hatt linerlerede under takstein.
I år vet jeg ikke, men et annet fenomen har oppstått som vi tidligere ikke har opplevd.
En linerle holder på med Vedvarende hakking på vinduene.
Gjerne på vinduet i rommet vi oppholder oss. Fuglen kan holde på i mange minutter og det gjentar seg mange ganger i løpet av dagen og på skiftende vinduer .
At det blir møkkete er ikke så farlig, men jeg er redd fuglene kan skade seg.
Kan dere forklare hva fenomenet skyldes? Vh Leif R
L.R.B. (28.04.2025)
Svar:
Fugl ser speilbildet sitt i vinduet og hakker mot en innbilt rival.
Roar Solheim (06.05.2025)
Beholde skjærer
Kommunen skal kutte ned et tre i hagen vår, i dette treet bor det skjærer som har bodd der i flere år. Er det noe vi kan gjøre for å lokke skjærene til å fortsette å bo i nærheten når treet blir kuttet ned?
M. (01.05.2025)
Svar:
Nei, det er nok vanskelig. Skjærene velger fritt hvor de i så fall vil bygge nytt reir.
Roar Solheim (05.05.2025)
Kjøttmeishann
Har fått kjøttmeis i fuglekassen og hver morgen mellom 05.00- 05.30 hører vi kjøttmeisen varsle. Er det hannen som varsler hunnen at nå er alt klart til egglegging?
N.N (29.04.2025)
Svar:
Vil vel heller tro at det er en hann som enten lokker på en hunn, eller annonserer til nabohanner om at hans leveområde (territorium) er opptatt og at han er rede til å forsvare det.
Roar Solheim (05.05.2025)
Kan jeg temme en måke?
Min sønn påsto at han hadde temmet en måke, men jeg tviler på om det er sant.
Ø.F. (28.04.2025)
Svar:
"Temme" er kanskje å trekke det litt langt, men en kan få veldig tillitsfulle og nærgående måker dersom en regelmessig forer dem.
Roar Solheim (05.05.2025)
Veit jeg i gamle dager stakk et kosteskaft sakte frem. Da trodde de det var et v
Skremme kråker å skjære med koste skaft. Stakk det forsiktig frem å da trodde de det var et våpen. Dette fungerte veldig godt på kråker.
K.T.O. (03.05.2025)
Svar:
Det fungerer bare dersom kråkene har erfaring med å bli skutt mot. Der de lever i fredelig sameksistens med mennesker, vil de neppe reagere på samme måte.
Roar Solheim (05.05.2025)
Havørner i parring
Vi har så mange ørkener her og noen ganger er de tre, fire og fem stk i luften som «leker» stuper og napper i hverandre.
Er det parringstid eller partnerskap?
N.N (01.05.2025)
Svar:
Dette skjer både mellom partnere i et par, men også under territorielle disputter.
Roar Solheim (05.05.2025)
Ville fuglers egglegging
Er det lys eller temperatur som styrer når ville fugler legger egg? Vet at det er lys som styrer når hare skifter farge på pelsen.
H. (01.05.2025)
Svar:
Mest daglengde (lys), men tidlig snøsmelting og god temperatur fremskynder ofte eggleggingen.
Roar Solheim (05.05.2025)