Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 6 579 spørsmål


#Økologi og atferd

Mater tjeld nyfødde unger.

Tjelden har 2 unger klekket i går, men de har enda ikke forlatt reiret/kassen. Kan det være at ungene får bragt mat?

O.S. (08.06.2023)

Ja, det skjer.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Økologi og atferd

Kommer skjæren til å huske meg?

Hei, de siste 3 dagene har en skjære fløyet nært vinduet mitt og stoppet utenfor vinduet mitt som er åpent, nesten som om den skal studere meg eller vil komme inn. Og når jeg var på jobb idag (alene) så hadde det kommet inn en skjære på magisk vis, for den ene døren som var oppe var langt unna der den var. Og den drev å fløy inni vinduet så jeg fikk tatt den med en jakke og holdt rundt den for jeg trodde den var skadet.(etter så mange kræsj mot vinduer.) Så etter en stund så fløy den ut av seg selv etter den skrek høyt på meg så jeg ble skremt og slapp den med uhell. Så det store spørsmålet mitt er jo om den kommer til å huske på meg og eventuelt komme etter Meg senere? For jeg har jo hørt historier om det med kråker, og har alltid respektert de og jeg prøvde jo bare å hjelpe skjæren. Beklager hvis dette høres dumt ut:)

S. (07.06.2023)

Den kommer neppe "etter deg", men kan huske deg som person. Spørsmålet er om den da forbinder deg med noe farlig eller mer som noe positivt fordi du fikk den ut...

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Hønsehauk med varsling

Hei, nærmet meg et hønsehaukreir under store trosteprotester, like før hauken flaug opp fra reiret. Kan hauken ha ordnet med ekstra varsling ved å la gråtrost etablere seg like i nærheten? Trost er vel vanlig byttefugl for hønsehauken?

A.M. (07.06.2023)

Det er motsatt. Trostene hekker ofte nær haukereiret. Hauken gir beskyttelse mot eggspisere som kråkefugler, samtidig som at haukene ofte ikke jakter helt innpå sitt eget reir (vet dessverre ikke hvorfor det er slik).

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Linerle

Vi har et linerlereir under mønet og nå er det relativt stor aktivitet. Når kan vi forvente å se ungene fly? Vi bor øst for Oslo. Vi har lest at foreldrene fortsetter å mate ungene i en 14 dager etter at de er flyvedyktige. Hvor skjer matingen, lurer vi på. De kommer vel ikke tilbake til reiret?

M.S. (07.06.2023)

Ungene forlater reiret etter ca 15 dager. Etter dette marter foreldrene hver unge der den befinner seg - de hører ungenes tiggelyder.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Skjærer angrep babyskjære

La merke til et voldsomt leven utenfor vinduet mitt i dag og oppdaget at det var en gjeng skjærer som drev å flakset og bråkte. Når de fløy bort så lå det igjen en liten skjærebaby livløs på bakken, de hadde hakket den ihjel. Er det noe spesiell grunn til at de gjorde det?

L.S. (06.06.2023)

Kanskje dersom skjærene som angrep kom fra en nabofamilie, eller dersom det var noe galt med ungen (sykdom el. l.).

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Belønning fra måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg forer en enslig måke på min veranda, på tredje året nå. I dag kom den med en mosedott i nebbet, som den la ned ved fôringsbollen. Betaling?
Gøy, uansett 😊

L.Ø.S. (06.06.2023)

Vanskelig å vite. Vanligvis samler de mose til reirmateriale. Kanskje den hadde samlet mose, men så oppdaget maten, ble mer interessert i den og glemte mosen??

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Underlig oppførsel av flaggspett?

Nå, tidlig i juni, har vi nesten daglig hatt en flaggspett på besøk på tunet. Det må være en voksen hun, den har rødt bare under halen, men den virker litt skitten. Den kan fly, og krangler med fluesnapperfamilien, den har nok lyst på ungene i kassa. Det rare er all tida flaggspetten bruker på bakken, den hopper rundt på plenen omtrent som en trost. Den spiser åpenbart insekter og annet småkryp. Vi ser ofte flaggspett, men har aldri før sett sånn oppførsel. Er dette normalt eller tyder det på at fuglen ikke er i form?

H.S. (07.06.2023)

Det kan tyde på at den kanskje finner mer insekter (maur?) på bakken hos deg enn ved å lete etter mat i døde trær. Den har nok unger som den søker etter mat til.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Roting i bedet

Hei, nesten hver dag så er barken i bedet mitt rotet til. Det et svarttrost mener jeg. Hva leter den etter, er det maur?

B.A.C. (06.06.2023)

Det kan være mark og ulike larver, dessverre umulig å vite. tror ikke den er så hissig på maur.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Økologi og atferd

Hva er det svartmeisen mater ungenne med?

Bilde vedlagt spørsmålet

Legger ved et dårlig bilde av svartmeisparet i kamerakassa. 10 egg klekket, og foreldrene mater som bare det. Men hva er det han har i nebbet her? De kommer hele tiden med dette som ligner på hvite barnål. Men det er trolig noe animalsk føde. Tusen takk for en flott side!
Her fikk jeg nå tips om tilleggsmat (melorm). Kan vel være tøft nok for svartmeisene å holde liv i 10 unger.

E.G. (05.06.2023)

Vanskelig å se godt, men tror det er små, grønne larver, fra et ukjent insekt.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Vi har ei fuglekasse på utsiden huset
Nå har hakkespetten begynt å hakke på kassa
Spesielt rundt åpningen i kassa. Det er fugleunger inne i kassa
Skjønner ikke hva dette betyr

N.N (05.06.2023)

Trolig en flaggspett som forsøker å få tak i fugleungene - den spiser dem!

Roar Solheim (06.06.2023)

1 - 10 av 6 579 siste»»