Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 6 724 spørsmål


#Økologi og atferd

Aldri sett så mange kråker før

Aldri sett så mange kråker før, hva gjør de? Helt ekstremt mange som møttes og fløy rundt. Dette var rundt Lena sentrum i toten. Takk for svar

E. (27.09.2023)

Ser ut som en typisk ansamling om høsten og vinteren når kråkefuglene samles for å fly til et felles overnattingssteds. Her er det mange kaier i flokken (det hører en på lydene).

Roar Solheim (27.09.2023)


#Økologi og atferd

Gråspurv i flokk

Når spurvene kommer til fuglemateren kommer de alltid i flokk, alt fra 8-10 til 20 stk. Kjøttmeisen kan komme alene eller med en annen. Blåmeisen i par. Lever spurvene i flokk?

N.N (24.09.2023)

Gråspurvene holder seg ofte sammen i flokker, ja. det samme gjør mange finkefugler (som grønnfink, bjørkefink og sisiker) i vinterhalvåret

Roar Solheim (24.09.2023)


#Økologi og atferd

Ugle

Hei!
Jeg skulle lufte hunden min bak foreldrene mines gård i Sigdal i kveld kvart over 8 (ikke helt mørkt, fortsatt blålig ute). Hun merker noe i skogkanten da hun bjeffer og løper frem. Hun stopper opp litt midt i jordet, for så og fortsette mot skogkanten. Da flyr en ugle mot henne og prøver og skremme henne, da den flyr rett mot henne før den roterer tilbake igjen. Dette gjentar den 5 ganger og ender ved gjentatte ganger mellom meg og hunden i en slak nedadgående ring. Til slutt flyr den avgårde en annen retning. Åkeren er nylig slått og er mulig den jakta mus? Spørsmålet mitt er hvilken ugle det kan være? Jeg fikk et lyst inntrykk av den og tenker meg at det kan være jordugle. I skogkanten har vi hørt territorielle kattugler før, så det er også en mulighet. Lurer også på hva som kan ha vært grunnen til denne oppførselen?

N.G. (24.09.2023)

Dessverre vanskelig å vite hva som kan ligge bak en slik oppførsel. Ugla kan ha vært nysgjerrig på hva hunden var, ha fløyet mot den for å se om den kunne skremme opp mus, eller av helt andre grunner. Både jordugle, hornugle og kattugle er mulige arter. Kattugle kan slå etter byttedyr på åpne områder. Hvis fuglen fortsatte å fly over de åpne områdene, er det jordugle/hornugle som kanskje er de mest sannsynlige.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Økologi og atferd

Ringduer og eiketrær

Spiser ringduer eikenøtter?
Vi bor nær skogen og har en stor eik i hagen som nå er full av nøtter som drysser. Vi har i alle år hatt et eller to ringduepar på besøk i hagen. De liker godt å sitte i eika, men jeg har aldri sett slik oppførsel som idag da det så ut som om de flyttet seg ofte og plukket på noe (nøtter?). Duene spiser oftest på bakken, og jeg har ikke observert at de har spist nedfallsnøtter. Det virket også som om det er flere duer der enn de som bor her. Er det like før de flyr sørover?

G.B.T. (22.09.2023)

Det kan godt hende at de gjør det. I alle fall spiser de bøkenøtter.

Roar Solheim (22.09.2023)


#Økologi og atferd

Er svanen syk eller i sorg

Jeg bor i et område hvor det oppholder seg mye knoppsvaner. En fugl holder seg mest for seg selv. Er stort sett på land (et annet sted enn de andre svanene).Den ser litt pjusket/skitten ut og har mistet eller plukket av helehalestjerten. 2-3 andre svaner kommer av og til på land på samme sted, men går i sjøen igjen etter en liten stund. Kan den være syk eller i sorg?

I.B. (19.09.2023)

Begge deler er mulig, dessverre umulig å avgjøre sikker årsak.

Roar Solheim (19.09.2023)


#Økologi og atferd

Skjærer som sørger over andre fuglearter som dør

Jeg har opplevd to ganger at skjærene samler seg og bråker mye rundt andre døde fuglearter.. er det fordi de sørger ? Dette har vært fugler som er død etter å ha truffet vindu. De har ikke hakket på den døde fuglen og det har vært mange 8-10skjærer som samler seg rundt.. så hvis de ikke spiser de døde fuglene.. sørger de?

L.B. (19.09.2023)

De sørger neppe over andre fuglearter, men det er godt mulig at kråkefuglene har en form for sorgreaksjon hvis en i deres egen familiegruppe (eller en make) plutselig ligger død på bakken.

Roar Solheim (19.09.2023)


#Økologi og atferd

kråker og mat

Leser innlegg om hvordan fuglene klarer få med seg mye mat i nebbet. Jeg har observert kråker og skjærer lenge og de prøver seg frem etter str. på bitene og tar de minste først ,så de store som holder de små bitene på plass eller de deler opp bitene og dytter de sammen. Ganske så smarte!

K. (17.09.2023)

Ja, kråkefugler forstår mange sammenhenger i verden omkring seg.

Roar Solheim (17.09.2023)


#Økologi og atferd

Innsamling av mat!

Hvordan klarer fuglene å ha så mange ting i nebbet på en gang ?

N.N (17.09.2023)

Ja, DET er et spennende spørsmål som jeg ikke kan gi sikkert svar på. Men de må åpenbart ta tunga til hjelp for å holde fast de første matbitene mens de plukker opp de neste!

Roar Solheim (17.09.2023)


#Økologi og atferd

Spurvens vingeslag pr minutt og sekund

Jeg lurte på hvor mange vingeslag en spurv har pr sekund og minutt og om den kan stå stille i luften over tid på samme måte som en kolibri?

T. (14.09.2023)

Har ikke data for dette. Men spurv står ikke stille i lufta lik kolibrier.

Roar Solheim (14.09.2023)


#Økologi og atferd

Orreleik om høsten

Jeg har nå i månedsskiftet august - september flere ganger hørt orrfuglen spille om morgenen i Holtaheia i Rogaland. Hvorfor gjør den det på denne tiden av året? Det er vel for sent nå å begynne med et nytt kull unger?

A.V. (12.09.2023)

Ja, men orrfuglene pleier å spille noe også på denne tiden av året. Kanskje etablerer de en rangorden før de flokker seg i vinterhalvåret.

Roar Solheim (13.09.2023)

1 - 10 av 6 724 siste»»