Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 349 til 358 av totalt 6 933 spørsmål


#Økologi og atferd

Måker

Jeg var vitne til at et måkepar paret seg mens ho lå på reir med egg i. Er dette normal adferd?

N.N (14.06.2023)

Ja.

Roar Solheim (14.06.2023)


#Økologi og atferd

Hissig gråspurv

I dag forlot blåmeisungene kassa. Dessverre fløy en gråspurv inn i kassa og hakket ihjel 2 av meisungene. Er det normalt ?

N.N (12.06.2023)

Har ikke hørt om det tidligere. Må være en gråspurv som har det travelt med å kunne overta kassa for egen hekking.

Roar Solheim (13.06.2023)


#Økologi og atferd

Gråspurv

Hei. Gulper gråspurven opp mat til ungene sine, eller mater den kun med det den bærer i nebbet?

F.J. (12.06.2023)

Det vet jeg dessverre ikke. Men den kan kanskje ha noe i strupen, dvs lenger ned enn i selve nebbet.

Roar Solheim (12.06.2023)


#Økologi og atferd

Mat under ruging

Hvordan får hunnsvanen som ruger mat. Vi har et svanepar rett i nærheten av hytta og det alltid hannen som kommer på besøk til oss under ruging. Den er ringmerket. Så tam at den spiser av hånden også. Har blitt skikkelig kompiser.

J.P.H. (11.06.2023)

Er muligens av reiret i korte perioder for å spise

Roar Solheim (11.06.2023)


#Økologi og atferd

Hvorfor sitter skjærungene ved kummen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tror vi har en nybakt skjærefamilie utenfor blokka med to unger. De sitter i gata og da nesten alltid ved to kummer, hvorfor akkurat der?

Å.M. (11.06.2023)

Dessverre umulig å vite.

Roar Solheim (11.06.2023)


#Økologi og atferd

Nøtteskrike

Vi har fått noen utrolig tillitsfulle Nøtteskriker her etter 1,5 år der de ikke kunne se oss i vinduet før de stakk. Nå sitter de noen få meter unna oss og slapper av mellom matøktene. I dag fikk vi besøk av en med hund, og etter at kjøter’n så Nøtteskriken og bjeffet fløy den naturligvis unna. Er tilliten nå ødelag, eller klarer de å skille mellom hunden og oss evt. assosisierer de fra nå av oss med fare..? Veldig trist isåfall :/

A.N. (09.06.2023)

De kommer nok tilbake når hunden er vekk. De vil klare å skille mellom farlige og ufarlige dyr (dere).

Roar Solheim (09.06.2023)


#Økologi og atferd

Mater tjeld nyfødde unger.

Tjelden har 2 unger klekket i går, men de har enda ikke forlatt reiret/kassen. Kan det være at ungene får bragt mat?

O.S. (08.06.2023)

Ja, det skjer.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Økologi og atferd

Kommer skjæren til å huske meg?

Hei, de siste 3 dagene har en skjære fløyet nært vinduet mitt og stoppet utenfor vinduet mitt som er åpent, nesten som om den skal studere meg eller vil komme inn. Og når jeg var på jobb idag (alene) så hadde det kommet inn en skjære på magisk vis, for den ene døren som var oppe var langt unna der den var. Og den drev å fløy inni vinduet så jeg fikk tatt den med en jakke og holdt rundt den for jeg trodde den var skadet.(etter så mange kræsj mot vinduer.) Så etter en stund så fløy den ut av seg selv etter den skrek høyt på meg så jeg ble skremt og slapp den med uhell. Så det store spørsmålet mitt er jo om den kommer til å huske på meg og eventuelt komme etter Meg senere? For jeg har jo hørt historier om det med kråker, og har alltid respektert de og jeg prøvde jo bare å hjelpe skjæren. Beklager hvis dette høres dumt ut:)

S. (07.06.2023)

Den kommer neppe "etter deg", men kan huske deg som person. Spørsmålet er om den da forbinder deg med noe farlig eller mer som noe positivt fordi du fikk den ut...

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Hønsehauk med varsling

Hei, nærmet meg et hønsehaukreir under store trosteprotester, like før hauken flaug opp fra reiret. Kan hauken ha ordnet med ekstra varsling ved å la gråtrost etablere seg like i nærheten? Trost er vel vanlig byttefugl for hønsehauken?

A.M. (07.06.2023)

Det er motsatt. Trostene hekker ofte nær haukereiret. Hauken gir beskyttelse mot eggspisere som kråkefugler, samtidig som at haukene ofte ikke jakter helt innpå sitt eget reir (vet dessverre ikke hvorfor det er slik).

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Linerle

Vi har et linerlereir under mønet og nå er det relativt stor aktivitet. Når kan vi forvente å se ungene fly? Vi bor øst for Oslo. Vi har lest at foreldrene fortsetter å mate ungene i en 14 dager etter at de er flyvedyktige. Hvor skjer matingen, lurer vi på. De kommer vel ikke tilbake til reiret?

M.S. (07.06.2023)

Ungene forlater reiret etter ca 15 dager. Etter dette marter foreldrene hver unge der den befinner seg - de hører ungenes tiggelyder.

Roar Solheim (07.06.2023)

««første 349 - 358 av 6 933 siste»»