Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 9 til 18 av totalt 2 677 spørsmål


#Fugleforing

Fugleunger

Hei
Kan fugleunger få tørket mel larver?

N. (20.05.2024)

Kanskje, men det kan nok være bra å bløte dem opp først.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fugleforing

Fôre iten kjøttmeisunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har kjøttmeiser boende i veggen (skal tettes når ungene er flyttet ut) en av de har falt ned og sikkert ligget en stund for den var nesten livløs.. vi får den desverre ikke oppi reiret igjen..så jeg prøver å fostre den opp, men jeg lurer på hvilke insekter jeg kan mate den med? Kan den spise alt? Finner lett edderkopper, melormer, tusenbein, mark og noen biller her ute. Kan den få tørkede melormer? (Har akvarie fisk) Den har overlevd natten og det er mye liv i den nå :)

A. (18.05.2024)

Melormer går bra.

Roar Solheim (18.05.2024)


#Fugleforing

Fryse selvlaget fuglemat?

Laget fuglematblandimg av ymse kornsorter o.l. Legger de i halve kokosnøttskall osv. Kan jeg fryse de til vinteren, eller gi dem nå? Hadde egentlig stoppet foring for noen dager siden.

N.N (15.05.2024)

Det går nok bra, men over flere år kan det bli hardt.

Roar Solheim (15.05.2024)


#Fugleforing

Mating

Hei!

Jeg bor i sentrum, men mater fuglene fra en liten balkong helårs. Det er bare plass til to matere for småfugl. Likevel forsøker due, måke, skjære og trost å spise fra disse små fuglematerne. Jeg har forsøkt å mate de større fulgene ved å legge maten direkte på balkongen, men det blir generelt mye stanging og jeg ser det er krevende for fuglene å få tak i maten. Videre er det mye avføring når duene er på besøk og generelt mye "krangel" mellom fuglene om å få mat. Jeg vil gjerne mate alle, men samtidig ønsker jeg å ha en trivelig balkong. Er det noen tips til å mate de større fuglene på en annen måte? Har tenkt tanken om å mate de ute, men de er alltid borte når jeg går ned på gateplan for å mate dem.

Videre lurer jeg litt på hvorfor jeg noen ganger ser at fuglene tar med seg popkorn og lignende små frø og legger i fuglemateren. Vet du om det er en måte å lagre maten på et trygt sted/markering av territorie/gave?

Hilsen en litt vel over-entusiastisk fugleinteressert :)

I. (13.05.2024)

Eneste mulighet for å skille store og Sm fugler er å henge automater i foringsbur hvor bare små fugler kommer gjennom netting.

Roar Solheim (14.05.2024)


#Fugleforing

Fuglemating

Jeg bor i Trondheim,og mater småfuglene flittig gjennom vinteren. Har mellom 15-20 forskjellige arter på besøk.Når skal jeg på våren slutte å fylle opp med fuglemat(solsikkefrø,vildfuglblanding,peanøtter ,talg o.l.)?

H.O. (06.05.2024)

Det kan du gjøre når du selv vil - det er ikke noen bestemt tidsangivelse for slik mating eller stopp.

Roar Solheim (07.05.2024)


#Fugleforing

Grunner til at det er bra å mate fugler

Hei, vi bor i Trondheim og har matet fugler, hovedsakelig småfugler, i tre år nå. Vi har hørt fra ulike kilder at fugler og andre økosystemer har godt av dette, men har ikke sett mye litteratur om dette. Noen av naboene våre klager på at vi mater fugler. Kan du fortelle oss hvor vi kan finne litteratur som vi kan vise våre naboer hvor det er forklarer fordelene med fuglefôring? Vi vil gjerne vise dem litt fakta om dette.

M.A.G.G. (02.05.2024)

Det eneste gode, holdbare argumentet for å mate fuglene er at det er til glede og gir nærkontakt og naturglede for svært mange, ikke minst syke, gamle og enslige mennesker.

Roar Solheim (02.05.2024)


#Fugleforing

Quinoa og havregryn

Hei.
Jeg lurte på om det er farlig å gi kråker og småfugler ukokt quinoa og havregryn?

R. (01.05.2024)

Nei, helt ok.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Fugleforing

Mate skjære

Hei! Vi har en del skjærer her vi bor. Jeg er veldig glad i skjærer og i det siste har jeg lagt ut usaltede nøtter og fuglefrø (solsikkefrø med skall) på terrassegelenderet. Hver dag kommer en skjære og spiser der, og det er veldig hyggelig. Men jeg er litt bekymret for om det er trygt. Det er ikke mye katter i nabolaget, men de dukker opp innimellom. Tar katter skjærer? Det er bare skjærene som spiser maten jeg legger ut, ikke småfugler. Lurer også på om det er dimt mtp smitte, altså at skjærene kan legge igjen smittsomme sykdommer når de spiser, som vi kan få i oss når vi bruker terrassen. På forhånd takk for svar! Hilsen Julianne

J. (30.04.2024)

Tror ikke dette du spør om er noe å bekymre seg for.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Fugleforing

Småfugler

Kan jeg slutte å mare fuglene nå

N.N (01.05.2024)

Du kan slutte akkurat når du selv vil.

Roar Solheim (01.05.2024)


#Fugleforing

Småfugler

Kan jeg slutte å mare fuglene nå eller det forsent , finner de mat andre steder

N.N (01.05.2024)

Du kan slutte og starte når du selv vil - fuglene finner alltid mat andre steder hvis det er tomt hos deg.

Roar Solheim (01.05.2024)

««første 9 - 18 av 2 677 siste»»