Hopp til hovedinnhold

Fugler ved foringsplassen

Alle områder»Nordland»Leirfjord»Oppsåtan, Hellesvik/ Sund, Sundøy»


Aktivitet:Fugler ved foringsplassenHovedside Vis resultater
Program:Fuglevennen
Dato:27.01.2019Andre datoer
Deltaker:Asbjørn NordøyDeltakerside
Område:Oppsåtan, Hellesvik/ Sund, Sundøy (Leirfjord, Nordland)Områdeside
Utført av:Asbjørn Nordøy

Observasjonsdetaljer

Observasjonsperiode27.01.2019
Temperatur-11ºC
Snødekke på bakkenhelt snødekt bakke

Observerte fugler

ArtArtsinfoAntallKommentar
Blåmeis (Cyanistes caeruleus)1Så muligens 2 stk.
Gråspett (Picus canus)1 
Kjøttmeis (Parus major)3Klarte ikke å registrere flere på samme tid i dag. Men kunne være noen til.
Kråke (Corvus cornix)2 
Skjære (Pica pica)6Var minst 6 stk., men ganske sky og fløy når eg viste meg i vinduet.
Svarttrost (Turdus merula)1"Den faste gjest" på foringsstedet. Løper fram og tilbake å plukker opp det andre river ned.

Det er fôret med

brødmat/kakerester, jordnøtter, meiseboller, solsikkefrø

Kommentarer til observasjonene

Lite småfugl i dag søndag, nesten ingen å se på hele dagen. Kan lure på hva årsaken kunne være, at de var nermest fraværende. Så kun 3 - 6 stk som kom seint på dagen og fløy mye fra og til foringsautomatene som var blitt oppfylt noen dager før helga i håp om at rikelig tilgang på mat ville virke lokkende.

Det har riktignok ikke vært noen overflod av småfugl denne vinteren. Men disse helgedagene har vært helt spesielle i fravær av de mest vanlige fuglene.
Lurer litt på om de kunne blitt skremt av det forholdsvise store antall skjærer og kråker. Og om disse kanskje kunne jakte på småfuglene på grunn av matmangel. Kanskje kunne det og være rovfugl i området, som kunne gjøre at disse små var så fraværende.

Har sett en god del de fleste dagene i siste. Spesielt kjøtt- og blåmeis. Noen gulspurver, som ikke har vært så mye å se av det siste. Derimot har Dompap og Grønfink vært stort sett fraværene i motsetning til tidligere år, og det samme gjelder Svartmeis som man ofte registrer 1 eller 2 av.
I tillegg så er det en Gråspett og en Flaggspett innom ganske regelmessig, den sistnevnte viste seg imidlertid ikke denne helga.

Er ellers noe bekymret for en del av våre sjøfugler. Både Ærfuglen ("Ea"), Stokkanda og den små Fiskemåken ("Seingen", trolig lokalt navn) som trekker og kommer tilbake hver vår og skaper liv og vårstemning.
Ærfuglen virket å ta seg opp de siste årene. Fra å se et par par på vårparten, og som etter hvert viste seg i antall av 8, 12 par, for så for ca. 2-3 år siden å dukke opp med 24 par på en gang. Så har eg ikke sett noen det siste året. Noe som har skjedd etter at det ble anlagt noen blåskjell anlegg i området. Kjenner til at det ble søkt om felling, noe det ikke ble gitt tillatelse. Men undres på om det kan bli gjort ting i anleggene, som fanger og dreper fugl, f.eks. ved å sette garn som gjør at fuglen drukner. Lurer bare, på grunn av at disse ikke viser seg før hekkesesongen.
Har hørt fra andre at det gjøres forsøk på å skremme fuglen med mye kjøring/ trafikk og avfyring av skudd med utstyr til slikt formål.
Ser heller ikke bort fra at økt trafikk og tullkjøring med båter og vannskutere kan være noe av årsaken. Og at mink og andre dyr gjør sitt til å redusere bestanden.


Så for 2-3 år siden at Stokkanda hadde tatt seg opp, og dreiv å plukka blåskjell av ei småbåthavn. Men nå er det lite og ingen å se.

Registrerte sist året på nettet/ sosiale medier, at noen spurte etter mulighet for å få jakte via grunneiere. Vedkommende ble noe hissig å kom med ukvemsord da noen kom med motforestillinger til slik jakt. Trist om noen jakter på disse som det ikke er for mange av.
Når det gjelder denne små fiskemåken, så er det en kjent sak at enkelte misliker at de forsøker å beskytte egg og unger og stuper ned på folk. Har hekkende måker på egen eiendom/ hustak, men har mistanke om at folk prøver å fjerne disse når man ikke følger med. Noe som kan resultere at fugle unger blit tatt av mink, rev og evt. katter.

Vil som tidligere år, også denne kommende uka forsøke å telle fugl. Og håper at det skal være mulig å "melde inn større antall og flere arter.