Hopp til hovedinnhold

Fugler ved foringsplassen

Alle områder»Nordland»Leirfjord»Oppsåtan, Hellesvik/ Sund, Sundøy»


Aktivitet:Fugler ved foringsplassenHovedside Vis resultater
Program:Fuglevennen
Dato:24.01.2015Andre datoer
Deltaker:Asbjørn NordøyDeltakerside
Område:Oppsåtan, Hellesvik/ Sund, Sundøy (Leirfjord, Nordland)Områdeside
Utført av:Asbjørn Nordøy

Observasjonsdetaljer

Observasjonsperiode24.01.2015
Temperatur-4ºC
Snødekke på bakkenhelt snødekt bakke

Observerte fugler

ArtArtsinfoAntallKommentar
Blåmeis (Cyanistes caeruleus)2 
Dompap (Pyrrhula pyrrhula)1 
Gråspett (Picus canus)1 
Kjøttmeis (Parus major)8 
Skjære (Pica pica)10 

Det er fôret med

brødmat/kakerester, frukt eller bær, jordnøtter, kokte, kalde poteter, meiseboller, solsikkefrø

Kommentarer til observasjonene

Det var trolig et større antall av de fleste av nevnte arter. Men på grunn av mye og tett-stående trær i hagen der foringstedet er. Så er det vanskelig å oppdage å klare å telle disse små fuglene som gjemmer seg mellom trærne å flyr frem og tilbake i full fart.

Mener og at eg så minst en Granmeis, kanskje en Grønnfink, og trolig en Flaggspett. Men disse observasjonene er litt usikre da det var blitt litt mørkt og noe dårlig sikt.

Har sett lite kanskje ingen Grønfinker denne vintersesongen. Likedan ingen Gulspurv, men har ikke korn-nek denne gangen, som eg ser denne arten setter pris på.

Skjæra har tatt seg kraftig opp dette siste året, om da ikke alle av den arten fra nærområdet samler seg på denne fôringsplassen. Den kan være et problem da den raskt spiser opp mye av maten for de andre fuglene.
Tidligere var det vanligvis et Skjære par (2 stk) som holdt til hær, og inn i mellom 3-4 stk. Men nå har det hendt seg at man har sett minst 12-14 stk enkelte dager. Og de virker veldig lettskremte, stikker av ved den minste bevegelse også innendørs ved vinduer. Men er raskt tilbake for å få sin del og vel så det av maten.

La også merke til sist vår at Ærfuglen holder på å vokse i antall. Spesielt er disse hvite/ svarte hannfuglene lette å telle.
Så først 2-3 stk. av nevnte + minst like mange hunnfugler. Så var det plutselig blitt 6 to-tre dager senere. Økningen i antall fortsatt dag for dag til det minst var 10-12 hvit/svarte, og minst det samme av hunnfugler.
Tidligere utover 60 og 70 tallet, så dukka det ofte opp store flokker med voldsomt mye Ærfugl. Når de kom opp bukta hær (Hellesvika), så var det et sikkert tegn på at det ble sør-vestlig vind og regn.
Men utover årene deretter, så har man bare sett enkelt par. 2-3 par om man var heldig. Så observasjoner våren 2014, bør nesten tyde på at denne bestanden er i økning.