Art: Sivspurv (Emberiza schoeniclus)
Sivspurv.
Lyd
© Frode Falkenberg
Andre navn
- Sivsporv på norsk
- Reed Bunting på engelsk
- Rørspurv på dansk
- Seftittlingur på islandsk
- Hoaššacihci på nordsamisk
- Sävsparv på svensk
- Rohrammer på tysk
Om sivspurv
Utbredelse: Hos oss finner vi sivspurven i nærheten av våtmark i hele landet, fra kysten til høyfjellet. Fuktige områder med busk- og takrørvegetasjon blir ofte foretrukket.
Næring: Under hekketiden spiser sivspurven mest insekter og edderkopper, mens den i trekktiden livnærer seg av mer vegetabilsk kost.
Forflytinger: Fuglene ankommer landet allerede i mars – april, og drar til overvintringsplassene i Sørvest-Europa fra august til oktober. Hver vinter er det noen få individer som prøver å overvintre i Sør-Norge.
Systematikk
| Kategori | Vitenskapelig navn | Norsk navn |
|---|---|---|
| Klasse | Fugler | |
| Orden | Spurvefugler | |
| Familie | Buskspurvfamilien | |
| Slekt | ||
| Art | Emberiza schoeniclus | Sivspurv |
I samme slekt:
- Dvergspurv (E. pusilla)
- Gråhodespurv (E. spodocephala)
- Gulspurv (E. citrinella)
- Hortulan (E. hortulana)
- Hvithodespurv (E. leucocephalos)
- Kastanjespurv (E. rutila)
- Kornspurv (E. calandra)
- Rødbrystspurv (E. buchanani)
- Rødkinnspurv (E. fucata)
- Sibirspurv (E. aureola)
- Svarthodespurv (E. melanocephala)
- Vierspurv (E. rustica)





