Art: Snøugle (Bubo scandiacus)

Snøugle (Bubo scandiacus)
Opphavsrett: Roar Solheim

Kjennetegn: Snøugla er helt karakteristisk med sin store størrelse og hvite grunnfarge. Hannen er nesten helt hvit, mens hunnen og ungfuglene er pepret med svarte flekker.

Utbredelse: Arten er sirkumpolar i Arktis. Tidligere var den en relativt vanlig hekkefugl i den norske fjellheimen, og var tallrik i år med gode smågnagerforekomster. Nå er antall hekkende fugler liten i Norge, og den synes å ha forsvunnet helt fra de tradisjonelle hekkeområdene i Sør-Norge. I dag hekker den i første rekke i Finnmark, men antallet varierer i takt med næringstilgangen (smågnagere).

Forflytninger: Snøuglene vandrer mye. Fugler som har hekket i Norge et år kan oppholde seg i Sibir et annet. Artens bevegelser og valg av hekkeplass styres av smågnagerforekomsten.

Engelsk navn: Snowy Owl

Rødlistestatus: Sterk truet

Lyd:


Lyd fra snøugle © Alberto Masi

Systematikk:

KlasseFugler (Aves)
Orden Ugler (Strigiformes)
Familie  Uglefamilien (Strigidae)
Slekt   Bubo
Art    Snøugle (Bubo scandiacus)