Underart: Bydue (Columba livia domestica)

Bydue (Columba livia domestica)
Opphavsrett: Frode Falkenberg

Kjennetegn: Bydua har grå kropp med to svarte striper på vingefjærene. Kroppsfargen varierer fra grå til hvit og svart.

Avstamming: Byduene er rett og slett forvillete tam- eller brevduer. Genetisk sett er de det samme som den ville klippedua. Klippedue er en form som nå dessverre er utryddet fra Norge. De siste forekomstene hos oss stammer fra Rogaland på slutten av 1940-åra.

Utbredelse: Man finner størst forekomster av byduer i de store norske byene, der de til tider kan være meget tallrike.

Hekkebiologi: Det er uhyre effektive fugler, som ofte kan ha fire kull i året. De legger reirene sine på avlukker i hus o.l. til nær sagt hvilken som helt tid på året.

Forflytninger: Bydua er stort sett stasjonær, men små bevegelser i vinterhalvåret har blitt registrert.

Næring: Den spiser villig av brød og matrester som folk mater med i parker, og kommer også innom foringsplasser der den finner de.

Andre navn: klippedue, taksjabbe

Engelsk navn: Feral Pigeon

Forvekslingsarter: Skogdue (Columba oenas)

Svartelistestatus: Ikke vurdert

Lyd:


Lyd fra bydue © Alberto Masi

Systematikk:

KlasseFugler (Aves)
Orden Duefugler (Columbiformes)
Familie  Duefamilien (columbidae)
Slekt   Columba
Art    Klippedue (Columba livia)
Underart     Bydue (Columba livia domestica)