Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Fuglekasser

11 blåmeisegg / 5 unger

Hei.
Vi har ei fuglekasse i skogen ved siden av oss.
I månedsskifte april/mai, oppdaget vi at det låg 11 blåmeisegg i kassa og at moren låg og ruget på egga.
Ruginga såg ut til å gå etter planen og etter ei tid var alle egga utklekte. Ungene fekk jevnlig mat og godt stell, og ble større, og såg friske og raske ut. For nokre dagar siden, flaug 5 av ungene ut. Dei igjenværande ungane såg fremdeles friske og raske ut, hoppa rundt om i kassa og skreik etter mat som dei også fekk.
For 2-3 dagar siden, oppdaga vi plutselig at 2 av dei igjenværende ungene, var døde. Dei 4 som enno levde, såg ut til å vere i fin form og fekk jevnlig mat av foreldra.
Då vi slo på kameraet i går morgon, fekk vi oss eit sjokk: Alle 4 ungane som var igjen, var no døde!!!
Vi lurer no på kva som kan ha skjedd og om vi bør fjerne dei døde ungane?

T.N. (06.06.2024)

Ungene dør fordi foreldrene ikke klarer å finne nok insekter og insektlarver for å mate dem. Dette er dessverre et vanlig fenomen for mange småfugler. Døde unger er det fint om dere kaster ut fra fuglekassene. Hvis det ikke er noen levende unger tilbake i reiret, bør kassen renses helt - kast ut reir og døde unger. Fuglene bruker aldri opp igjen gamle reir, men bygger eventuelt nytt reir oppå det gamle.

Roar Solheim (06.06.2024)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål